Mitä on blue majik ja mitkä ovat sen ominaisuudet?

Tiedätkö, mitä on blue majik? Yllätyt kuullessasi, että se on luonnollinen aine, jolla voidaan värjätä ruokia siniseksi.
Mitä on blue majik ja mitkä ovat sen ominaisuudet?

Viimeisin päivitys: 25 kesäkuuta, 2023

Blue majik on spirulinalevän johdannainen, jota käytetään erilaisten reseptien valmistukseen. Sillä on tyypillinen sininen väri, joka sävyttää ruokia. Lisäksi se erottuu ravitsemuksellisista ominaisuuksistaan, jotka liittyvät hyödyllisiin terveysvaikutuksiin.

Yleisesti ottaen on huomattava, että levien saanti on tullut helpommaksi viime vuosina. Journal of Medicinal Food toteaa, että ne ovat bioaktiivisten yhdisteiden, kuten kuidun, kasvisterolien, rasvahappojen ja antioksidanttien lähde. Siksi niitä pidetään hyvänä vaihtoehtona parantamaan ruokavalion laatua.

Mitä on blue majik?

Blue majik on levä, joka on hyvin samanlainen kuin spirulina. Sen tärkein ero spirulinaan liittyy fykosyaniinipitoisuuteen, joka antaa sille sinisen värin. Jotkut ihmiset pitävät sitä “superruokana” , koska se sisältää tärkeitä ravintoaineita ja sen mahdollisia hyötyjä.

Blue majikia ei ole saatavana ihan missä tahansa, ja se on melko kallista. Sen markkinahinta on noin 50 euroa per 50 grammaa, joten sitä ei usein käytetä kulinaarisessa kontekstissa. Voit kuitenkin käyttää sitä värjäämään melkein minkä tahansa reseptin, mikä antaa sille erottuvan vaikutuksen.

Ravintosisältö ja mahdolliset hyödyt

Blue majikin makro- ja mikroravinteet voivat tuoda terveyshyötyjä.

Blue majik erottuu korkeasta vitamiini-, kivennäis- ja kivennäispitoisuudestaan sekä suuresta määrästä antioksidanttisia yhdisteitä. Journal of the American Nutrition Association -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan se on seuraavien ravintoaineiden lähde:

 • Hiilihydraatit
 • Vitamiinit (A, C ja E)
 • Mineraalit (rauta, kalsium, kromi, kupari, magnesium, mangaani, fosfori, kalium, natrium ja sinkki)
 • Gamma-linoleenihappo
 • Pigmentit, kuten klorofylli A ja fykobiliproteiinit (C-fykosyaniini, allofykosyaniini ja β-karoteeni)

Tämän koostumuksen ansiosta sen säännöllinen nauttiminen tuo monia etuja. Katsotaanpa.

Auttaa hidastamaan ikääntymisen merkkejä

Blue majikin antioksidantit pystyvät neutraloimaan vapaiden radikaalien muodostumista ja niiden kertymistä kehon kudoksiin. Tällä tavoin monien kroonisten sairauksien ilmaantuvuus vähenee ikääntymisen merkkien viivästymisen lisäksi.

Edistää anemian ehkäisyä

Blue majikin sisältämä rauta auttaa välttämään mahdollisia raudan puutteita, jotka voivat vaikuttaa anemian ilmenemiseen. Food & Functionissa raportoidussa rotilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että mikrolevät ovat ravitsemuksellisia raudan vahvistajia, jotka voivat parantaa raudanpuutetta.

Se on suositeltavaa ottaa yhdessä C-vitamiinin kanssa, sillä muuten se ei imeydy niin hyvin, koska on kasviperäistä.

Toisaalta on huomattava, että tämä merilevä on yksi harvoista kasviperäisistä elintarvikkeista, jotka sisältävät B12-vitamiinia. Tämän ravintoaineen puute on yleistä vegaaniruokavalioissa ja aiheuttaa keskipitkällä aikavälillä megaloblastista anemiaa. Siksi on suositeltavaa kuluttaa tämäntyyppistä lisäravintoa.

Auttaa ehkäisemään joitakin kroonisia sairauksia

Useimmat krooniset sairaudet johtuvat tulehduksen ja hapettumisen hallinnan puutteesta. Molempien tilanteiden estämiseksi on tärkeää varmistaa päivittäinen antioksidanttien saanti ruokavaliosta.

Kasviksissa ja levissä olevat kasviravinteet ovat erityisen hyödyllisiä tähän tarkoitukseen. Oxidative Medicine and Cellular Longevity -julkaisussa kerrotaan, että tällä lisäravinteella on hypolipideminen, hypoglykeeminen ja verenpainetta alentava potentiaali.

Saatat myös olla kiinnostunut: Mitä leväproteiinijauheesta tulee tietää

Blue majikin suurin haitta on sen hinta

Blue majik smoothien värittämisessä.
Yksi blue majikin suurimmista haitoista on sen korkea hinta, joten se korvataan yleensä muilla elintarvikkeilla.

Ominaisuuksistaan ja ravintoainepitoisuudestaan huolimatta totuus on, että blue majik on liian kallis ruoka tavanomaisen ruokavalion yhteydessä. Tämä on epäilemättä sen suurin haitta. Toisaalta sitä ei ole järkevää ottaa satunnaisestikaan, koska muutoksia ei tällöin havaita.

Terveellistä ruokavaliota suunniteltaessa on tärkeää varmistaa monipuolisuus ja tasapaino sen lisäksi, että syödään runsaasti kasviksia päivittäin. Ei ole välttämätöntä turvautua eksoottisiin lajeihin, kuten blue majik, jotta keho toimisi kunnolla. Muilla yleisimmillä ruoilla, kuten mustikoilla, voi olla samanlainen vaikutus.

Kuinka blue majikia käytetään?

Blue majik myydään yleensä jauheena. Sen käyttö kulinaarisessa kontekstissa on hyvin yksinkertaista, ja yhdellä teelusikallisella voit sävyttää melkein minkä tahansa reseptin ja tuoda ripauksen makua. Sitä voi lisätä mm. smoothieihin ja joihinkin keittoihin, jotta saadaan aikaiseksi eksoottinen ja erottuva ulkonäkö.

On myös mahdollista löytää blue majik -lisäravinteita, joiden tarkoituksena on saada sen hyödyt käyttöön. Näitä voi syödä päivittäin. Antioksidanttiyhdisteiden käyttöä ei kuitenkaan suositella kaikissa yhteyksissä.

Merilevä, jolla on etuja

Blue majik on erittäin eksoottinen merilevätyyppi, jota ei vieläkään tunneta kovin laajasti. Se erottuu pääasiassa aistinvaraisista ominaisuuksistaan ja korkeasta hinnastaan. Paikoin sitä on alettu käyttämään ruokien ja reseptien värjäämiseen siniseksi, mikä on varsin omaperäistä.

Vaikka sillä onkin erinomaisia hyötyjä terveyden kannalta, sitä ei ole välttämätöntä sisällyttää ruokavalioon hyvän terveydentilan varmistamiseksi. On olemassa monia muita vaihtoehtoja, jotka voivat suorittaa samanlaisia toimintoja. Hyviä esimerkkejä ovat marjat tai ristikukkaiset vihannekset, jotka erottuvat myös antioksidanttipitoisuudellaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Finamore A, Palmery M, Bensehaila S, Peluso I. Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:3247528. doi: 10.1155/2017/3247528. Epub 2017 Jan 15. PMID: 28182098; PMCID: PMC5274660.
 • Galvan, Y. P., Alperovich, I., Zolotukhin, P., Prazdnova, E., Mazanko, M., Belanova, A., & Chistyakov, V. (2017). Fullerenes as Anti-Aging Antioxidants. Current aging science10(1), 56–67. https://doi.org/10.2174/1874609809666160921120008.
 • Gao F , Guo W , Zeng M , Feng Y , Feng G . Effect of microalgae as iron supplements on iron-deficiency anemia in rats. Food Funct. 2019 Feb 20;10(2):723-732. doi: 10.1039/c8fo01834k. PMID: 30664135.
 • Gogna S, Kaur J, Sharma K, Prasad R, Singh J, Bhadariya V, Kumar P, Jarial S. Spirulina- An Edible Cyanobacterium with Potential Therapeutic Health Benefits and Toxicological Consequences. J Am Nutr Assoc. 2022 Aug 2:1-14. doi: 10.1080/27697061.2022.2103852. Epub ahead of print. PMID: 35916491.
 • Li, N., Zhao, G., Wu, W., Zhang, M., Liu, W., Chen, Q., & Wang, X. (2020). The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA network open3(11), e2023644. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.23644.
 • Senthilkumar, K., & Kim, S.-K. (2015). Marine Algae and Chronic Diseases. In Marine Algae Extracts (pp. 557–574). Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA. https://doi.org/10.1002/9783527679577.ch32
 • Socha, D. S., DeSouza, S. I., Flagg, A., Sekeres, M., & Rogers, H. J. (2020). Severe megaloblastic anemia: Vitamin deficiency and other causes. Cleveland Clinic journal of medicine87(3), 153–164. https://doi.org/10.3949/ccjm.87a.19072.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.