Logo image
Logo image

Spirulinan käyttö: varoitukset ja käytön esteet

3 minuuttia
Spirulina on levä, jota käytetään yhä enemmän. Kerromme spirulinan käyttöön liittyvistä varoituksista ja käytön esteistä.
Spirulinan käyttö: varoitukset ja käytön esteet
Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Viime aikoina spirulina on kasvattanut suosiotaan ravitsemuksessa, sillä sen terveyshyödyt on nyt tiedostettu. Mutta kuten mihin tahansa lisäravinteeseen, spirulinan käyttöönkin liittyy tiettyjä varoituksia ja esteitä, jotka on hyvä huomioida. Keille spirulinan käyttö ei ole suositeltavaa? Jatka lukemista!

Spirulina on levä, joka kasvaa ongelmitta aavikkoalueilla ja vielä helpommin paikoissa, joissa vesi on emäksistä. Lukuisten ravinteidensa ansiosta moni pitää sitä superruokana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sen käyttö olisi kaikissa tapauksissa turvallista.

Mitä ravintoaineita spirulinasta saa?

Sivilisaatiot kuten atsteekit ja inkat ovat käyttäneet spirulinaa jo muinaisajoista asti. Mutta vasta jokin aikaa sitten sen terveydelle merkittävät ominaisuudet löydettiin uudelleen. Tämän vuoksi se on nykyään suuressa arvossa, ja sitä myydään niin jauheen, kapselien, nesteen kuin tablettienkin muodossa.

Spirulina sisältää runsain määrin proteiinia, välttämättömiä rasvahappoja ja antioksidantteja. Lisäksi se sisältää mineraaleja kuten rautaa, kuparia ja sinkkiä, sekä A-, E- ja B-vitamiineja.

Spirulinan hyödyt

Useat tutkimukset korostavat sitä, että ainesosiensa ansiosta spirulina voi auttaa joidenkin sairauksien ehkäisyssä ja vastustuskyvyn vahvistamisessa.

Sen kaikkein tunnetuimmat vaikutukset ovat seuraavat:

  • Se on antioksidanttinen ja viruksia tuhoava.
  • Se pidättää raskasmetalleja, eli se on luonnollinen kelaatti.
  • Se säätelee verensokeria ja kolesterolitasoa.
Some figure
Spirulinaa pidetään superruokana sen ravintoarvon vuoksi.

Spirulinan käyttö: varoitukset ja käytön esteet

Vaikka tämä lisäravinne on useimmille turvallinen, joissakin tapauksissa sitä on parasta välttää, koska se saattaa aiheuttaa haittavaikutuksia. Katsotaan tarkemmin viittä tilannetta, joissa spirulinan käyttö edellyttää varovaisuutta.

1. Verenvuotohäiriöistä kärsivien ihmisten tulee olla varovaisia spirulinan käytön kanssa

Spirulinalla on veren hyytymistä ehkäisevä vaikutus, eli se hidastaa verihiutaleiden toimintaa, jotka paikkaavat haavoja verisuonissa. Näin ollen se vaikuttaa haitallisesti verenvuodon normaaliin tyrehtymiseen.

Tässä mielessä niiden ihmisten, jotka syövät samaan tapaan vaikuttavia lääkkeitä esimerkiksi eteisvärinään tai aivoinfarktiin, tulisi välttää spirulinaa. Verenvuotohäiriöistä kärsivillä potilailla mustelmataipumus ja runsas verenvuoto saattavat lisääntyä.

Lue myös: Veren hyytyminen ja sen ongelmat

2. Raskaana olevat tai imettävät naiset

Tämän lisäravinteen vaikutuksista raskauden aikana ei ole tarkkoja tietoja, mutta levän tiedetään voivan olla saastunut myrkyllisistä aineista ja raskasmetalleista.

Raskasmetallimyrkytys on vakava tila, joka vaikuttaa useisiin elimiin. Aivot, munuaiset ja punasolut ovat alttiita näiden myrkkyjen kertymiselle, mikä keskipitkällä aikavälillä kohottaa muiden sairauksien riskiä.

Myös istukka, äidin ja sikiön välinen yhdysside, voi myrkyttyä raskasmetalleista. Näin ollen raskaus on yksi niistä tilanteista, joissa spirulinan käyttöön liittyy varoituksia ja esteitä.

3. Autoimmuunisairauksista kärsivien ihmisten ei tulisi käyttää spirulinaa

Spirulinan käyttö vahvistaa immuunijärjestelmää, mutta joissakin tilanteissa – kuten MS-tauti, lupus, nivelreuma ja muut vastaavat sairaudet – spirulina voi vahvistaa tätä vaikutusta ja näin pahentaa sairautta.

Tästä syystä on parasta välttää sen käyttöä näissä tapauksissa.

4. Spirulinan käyttö ei ole suositeltavaa allergisille ihmisille

Joidenkin tutkimusten mukaan spirulina saattaa sisältää erästä allergisoivaa ainesosaa, minkä vuoksi se voi mahdollisesti aiheuttaa haittavaikutuksia. Vaikka mahdollinen allergia tulee ilmi vain spirulinaa syötäessä, jo ennestään joillekin ruoille allergisten ihmisten tulisi olla äärimmäisen varovaisia sen käytön suhteen.

Lue lisää spirulinasta: Spirulinan uskomattomat terveysvaikutukset

5. Fenyyliketonuriaa sairastavien tulee varoa spirulinan käyttöä

Fenyyliketonuria on perinnöllinen sairaus, joka on yleisväestössä harvinainen. Näillä potilailla fenyylialaniini-nimisen aminohapon aineenvaihdunta on muuttunut.

Nämä henkilöt eivät saa syödä tätä ainetta sisältäviä tuotteita, esimerkiksi leviä, sillä heidän elimistönsä ei kykene käsittelemään sen aineenvaihduntaa, jolloin ilmaantuu oireita.

Some figure
Spirulinaa myydään sekä kapseleiden että jauheen muodossa.

Mitä tulee huomioida ennen spirulinan käyttöä

Selvennyksen vuoksi, spirulinaa käytetään lisäravinteena, ei lääkkeenä. Sen käyttö oikeissa määrissä on turvallista useimmille ihmisille, paitsi aiemmassa kappaleessa mainituille ryhmille.

Joissakin erityistilanteissa voi kuitenkin ilmetä sivuvaikutuksia; näitä voivat olla ihottuma ja kutina, jano, ummetus, vatsakipu ja huimaus. Vaikka tämä aines onkin vaihtoehtoinen proteiinin, välttämättömien rasvahappojen ja muiden ravintoaineiden lähde, se voi siitäkin huolimatta aiheuttaa haittavaikutuksia.

Vastoin yleistä uskomusta luonnollisetkaan tuotteet eivät välttämättä ole täysin vaarattomia. Jos siis kärsit jostakin sairaudesta, imetät tai olet allerginen tietyille ruoille, kysy lääkäriltäsi voitko ottaa tämän levän osaksi ruokavaliotasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chen, Y. Y., Chen, J. C., Tayag, C. M., Li, H. F., Putra, D. F., Kuo, Y. H., … & Chang, Y. H. (2016). Spirulina elicits the activation of innate immunity and increases resistance against Vibrio alginolyticus in shrimp. Fish & shellfish immunology55, 690-698.
  • Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics28(4), e33-e45.
  • Gutiérrez-Salmeán, G., Fabila-Castillo, L., & Chamorro-Cevallos, G. (2015). Aspectos nutricionales y toxicológicos de Spirulina (arthrospira). Nutricion hospitalaria32(1), 34-40.
  • Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics28(4), e33-e45.
  • Guardia_Alcántara, María_del_Mar. “Revisión del estado actual de la problemática y de los métodos de análisis para determinación de metales pesados en espirulina.” (2018).
  • Bernstein, J. A., Ghosh, D., Levin, L. S., Zheng, S., Carmichael, W., Lummus, Z., & Bernstein, I. L. (2011, March). Cyanobacteria: an unrecognized ubiquitous sensitizing allergen?. In Allergy & Asthma Proceedings (Vol. 32, No. 2).
  • Ponce López, E. (2013). Superalimento para un mundo en crisis: Spirulina a bajo costo. Idesia (Arica)31(1), 135-139.
  • Jensen, Gitte S., et al. “Clinical safety of a high dose of Phycocyanin-enriched aqueous extract from Arthrospira (Spirulina) platensis: Results from a randomized, double-blind, placebo-controlled study with a focus on anticoagulant activity and platelet activation.” Journal of medicinal food 19.7 (2016): 645-653.
  • Zaragozano, Jesús Fleta, and Jorge Fleta Asín. “Valoración nutricional y económica de la utilización de algas.” Revista española de estudios agrosociales y pesqueros 253 (2019): 37-64.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.