Logo image
Logo image

Mitä mikropettäminen tarkoittaa?

3 minuuttia
Mikropettäminen on parisuhteessa olevan ihmisen hienovaraista käyttäytymistä tai toimintaa, joka hipoo pettämisen rajoja. Mitä tämä tarkalleen ottaen tarkoittaa? Kuinka mikropettämistä harjoitetaan? Lue eteenpäin, niin saat selville.
Mitä mikropettäminen tarkoittaa?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Sosiaalinen media ja lukemattomat muut sovellukset ovat auttaneet tuomaan yhä enemmän esiin uskottomuuden niin sanotusti hienovaraisempaa versiota, joka tunnetaan termillä mikropettäminen. Tämän konseptin keksi psykologi Melanie Schilling, joka kirjoitti aiheesta artikkelin The Daily Mail -lehteen. Hänen mielestään tälle yhä yleisemmälle ilmiölle tuli antaa nimi, ja niinpä hän keksi englanninkielisen termin micro-infidelities, eli suomeksi mikrouskottomuus tai mikropettäminen.

Mikropettäminen on siis parisuhteessa olevan ihmisen hienovaraista toimintaa, flirttailua kolmannen osapuolen kanssa. Yksi esimerkki mikrouskottomuudesta tai mikropettämisestä on pitää kontaktia yllä toisen henkilön kanssa hänen kumppaninsa siitä tietämättä, sisältyi siihen sitten fyysistä kontaktia tai ei.

Mikrouskottomuus on pieniä tekoja, joita ihminen tekee kolmannen osapuolen kanssa vakituisen parisuhteensa ulkopuolella. Mitä nämä teot tarkalleen ottaen ovat? Miksi niitä tapahtuu? Tässä artikkelissa sukellamme syvemmälle tähän nykyään niin monia koskettavaan aiheeseen.

Esimerkkejä mikropettämisestä

Edellä mainitun psykologin mukaan joitain esimerkkejä tästä ovat:

 • Yritykset selvittää, mitä eksälle nykyään kuuluu.
 • Jatkuva vuorovaikutus jonkun muun kuin oman kumppanin kanssa, jonkun jota henkilö pitää viehättävänä tai kiehtovana.
 • Ihminen ei halua selkeyttä siitä, missä omassa parisuhteessa mennään.
 • Henkilö vähättelee omaa parisuhdettaan.
 • Kolmannen osapuolen kanssa käytävien keskustelujen salailu.
 • Henkilö antaa kolmannelle osapuolelle salanimen puhelimessaan; esimerkiksi miehelle naisen nimen tai naiselle miehen nimen.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin: Mitä tehdä, jos seurustelukumppani katoaa aika ajoin

Jotkut saattavat kuvitella, että nämä ovat vain kontrolloivien ihmisten piirteitä ja kuvitelmia tai että he ovat mustasukkaisia, ja Melanie Schilling korostaakin sinisilmäisyyden ja mikropettämisen välisiä eroja. Tärkein ja huomattavin ero on se, että mikropettämistä pyritään tieten tahtoen salaamaan kumppanilta.

Jos haluat tietää, onko jonkin oma käyttäytymisesi tai toimintasi mikropettämistä vai ei, saat sen helposti selville vastaamalla itse seuraavaan kysymykseen: Miksi teen sitä?

Some figure
Nykyajan tekniikka helpottaa kommunikointia muiden ihmisten kanssa, mikä voidaan nähdä myös mikropettämisen yleistymisessä.

Modernit uskottomuustyypit

Jotkut asiantuntijat uskovat, että uuden tekniikan myötä tulee myös uusia uskottomuustyyppejä. Niitä ovat:

 • Nettiseksi
 • Nettiromanssi
 • Sekstailu
 • Fyysinen kosketus
 • Avatar-seksi

Jos haluat selvittää, oletko sinäkin tai kumppanisi sotkeutunut mikropettämiseen, voit arvioida sitä tutkimalla uusien uskottomuustyyppien ominaisuuksia:

 • Helppo pääsy: siihen tarvitaan vain Internet-yhteys.
 • Edullisuus: se ei ole liian kallista.
 • Nimettömyys: joskus todellinen henkilöllisyys on piilotettu, mikä on netissä helppoa.
 • Sopeutuva: mikä tarkoittaa sitä, että sen avulla voidaan rakentaa fantasioita kaksinaismoraaliin tukeutuen.
 • Hyväksyttävä: siihen käytetään tavallisia, hyväksyttyjä viestintämuotoja.
 • Epäselvä: ei ole aina selvää, mikä on sallittua ja mikä menee rajan yli, tai mikä on terveellistä ja mikä ei.
 • Niihin liittyy usein salaisuuksia, salailua ja voimakkaita tunteita.
 • Pettäjän silmissä petetyn ihmisen loukkaantumisen uhka pienenee, koska kaikki tapahtuu virtuaalisessa eikä todellisessa maailmassa.
 • Fyysisen etäisyyden ansiosta estoja ei ole.
 • Se tuntuu turvallisemmalta fyysisen etäisyyden takia.

Ennen kuin alat arvioimaan mitä tahansa näistä merkeistä, sinun on selvennettävä oman parisuhteesi rajat.

Jatka lukemista: 4 merkkiä siitä, että kumppanisi pettää psyykkisesti

Suhteella on oltava selkeät säännöt

Kun kaksi ihmistä ryhtyy keskinäiseen parisuhteeseen, heidän on asetettava selkeät rajat suhteelleen. Tällöin kumpikin osapuoli tietää mikä on sallittua ja mikä ei, ja mikä voisi tuntua kumppanilta pahalta tai loukata häntä. Sääntöjen tai rajojen avulla voimme myös ymmärtää mitkä asenteet tai käyttäytymiset voivat mahdollisesti vaarantaa suhteen.

Some figure

Miksi mikropettämistä tapahtuu?

Yksi syy sille, miksi mikropettämistä tapahtuu, on tunne psyykkisestä valloituksesta. Jotkut ihmiset taas pettävät siksi, koska he pitävät siitä tunteesta, että kolmas osapuoli on kiinnostunut juuri hänestä ja haluaa häntä.

Jos sinun kumppanisi on harjoittanut mikropettämistä, sinun tulee selvittää, haluaako hän jatkaa tuota “suhdetta”, oli se millä tasolla tahansa. Jos hän ei halua luopua siitä ja sinä tunnet että tietyt rajat ovat ylittyneet, voit ehdottomasti luokitella sen pettämiseksi ja toimia sen mukaan.

Sellainen, mikä alkaa usein “viattomana” leikkinä ja rajojen ylittämisen uhkaamisena, muuttuu monesti uskottomuudeksi ja sitä myötä parisuhde todennäköisesti hajoaa ja päättyy.

Tästä syystä on tärkeää selvittää, joko omalla kohdalla taikka kumppanin kohdalla (riippuen siitä kuka mikropettämistä on harjoittanut), loppuvatko romanttiset pelit todellakin vai muuttuvatko ne joksikin vakavammaksi, joka voi vaikuttaa vakituiseen parisuhteeseen. Tärkeintä on asettaa rajat jo suhteen alkuvaiheessa, jotta epäselvyyksiä ei pääse syntymäänkään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Imaz, J. A. G., & Alum, J. S. (2012). Las infidelidades: aprendiendo desde dentro de las conversaciones terapéuticas*. Revista Colombiana de Psiquiatría.
 • Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital.
 • Posada, I., & Noreña Ramírez, D. (2014). La infidelidad virtual como una oportunidad de resignificación positiva. Facultad Nacional de Salud Pública: El Escenario Para La Salud Pública Desde La Ciencia.
 • Varela, M. (2014). Estudio sobre infidelidad en la pareja: análisis de contenido de la literatura. Alternativas En Psicologia.
 • Valdez Medina, J. L., Colín, B. G., Maya Martínez, M. U., Montes de Oca, Y. P. A., Arratia López Fuentes, N. I. G., & Torres Muñoz, M. A. (2013). Las Causas Que Llevan A La Infidelidad: Un Análisis Por Sexo. Acta de Investigación Psicológica.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.