Liian kontrolloiva kumppani? Nämä merkit kielivät ongelmista

Tuntuuko sinusta joskus, että kumppanisi yrittää kontrolloida sinua ja tekemisiäsi? On tärkeää avata silmät tälle todellisuudelle, sillä pitkällä aikavälillä alat voimaan parisuhteessa huonosti.
Liian kontrolloiva kumppani? Nämä merkit kielivät ongelmista

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On todella tärkeää opetella tunnistamaan liian kontrolloiva kumppani. Tämä piirre kertoo alhaisesta itsetunnosta ja epävarmuudesta, ja se voi aiheuttaa mustasukkaisuutta, väkivaltaa sekä epävarmuutta ja yleisesti ottaen luottamuksen puutetta kumppaniin.

Jatka lukemista ja saat kuulla, miten kontrolloivat ihmiset voidaan tunnistaa. Tuntuuko sinusta, että sinun kumppanisi voisi olla tällainen? Katsotaan.

1. Hän ei ota huomioon sinun mielipiteitäsi

Keskustelu kahvin ääressä.

Kun saat selville, että kumppanisi on valmistanut erityisen illallisen tai varannut pöydän kaupungin suosituimmasta ravintolasta sinua ilahduttaakseen, yllätys on aina myönteinen.

Jos hän sen sijaan valitsee sinun puolestasi jatkuvasti tai päättää asioista kysymättä sinulta ensin, voidaan sanoa että hän on selkeästi liian kontrolloiva kumppani.

Joskus tämä asenne voi johtua siitä, että kumppani on jostain muusta kulttuurista. Monien maiden kulttuuri on edelleen sovinistinen, ja niissä miehen oletetaan “pitävän huolta” naisesta mm. tekemällä kaikki päätökset tämän puolesta. Tässä tilanteessa teidän on keskusteltava asiasta ja löydettävä kultainen keskitie, jossa kummankin kulttuuria ja tapoja voidaan kunnioittaa.

Tilanne on kuitenkin vaikeampi silloin, jos kumppani vain yksinkertaisesti kieltäytyy antamasta sinulle päätösvaltaa.

2. Hän kyseenalaistaa sen, missä olet ollut ja keitä tapaat

Kontrolloiva kumppani ei kestä sitä ajatusta, että hän menettäisi hallinnan suhteen toisen osapuolen tekemisistä. Jos oma kumppanisi on liian hallitseva, hän voi esimerkiksi soitella sinulle aina parin tunnin välein tai lähetellä jatkuvasti viestejä, joissa hän kyselee missä olet, kenen kanssa ja miksi.

Vaikka tällainen tarkistelu voi aluksi tuntua hyvin harmittomalta, se on itse asiassa epätervettä käytöstä. On tärkeää muistaa, että kumppani on vain yksi osa elämääsi, eikä sinulla ole mitään velvollisuutta selittää hänelle enempää kuin haluat.

Samalla tavoin voidaan sanoa, että sinulla itselläsi ei ole oikeutta painostaa kumppaniasi kertomaan tarkempia yksityiskohtia hänen aikatauluistaan, jos hän ei halua.

3. Hän kritisoi sinua tuhoisalla tavalla

Kontrolloiva kumppani kritisoi.

Toisen jatkuva kritisoiminen on yksi kontrolloivien ihmisten piirre. He toimivat näin siksi, että yrittävät tuntea oman olonsa paremmaksi – he parantavat oloaan ympärillään olevien ihmisten kustannuksella.

Kun kritiikki on haitallista, saatat huomata seuraavia ongelmia:

  • Kumppanisi käyttää erittäin loukkaavia sanoja, joiden tarkoituksena on saada olosi huonoksi.
  • Hän kritisoi sinun päätöksiäsi, vähättelee menestystäsi tai vaikkapa moittii ulkonäköäsi.

Lue aiheesta lisää: Näin otat vastaan kritiikin

4. Hän ei suo sinulle yksityisyyttä

Yksi kontrolloivan ihmisen käytösmalleista on se, että hänellä on usein tarve tarkistaa puhelimesi, tietokoneesi ja muut tavarasi.

Useimmiten nämä ovat sellaisia tarkistuksia, joiden tarkoituksena on nähdä, petätkö tai valehteletko hänelle jollakin tapaa.

Äärimmäisissä tapauksissa kontrolloiva kumppani ei edes anna toisen sulkea ovea, kun tämä vaihtaa vaatteita tai käy suihkussa.

Ja jos toinen sitten vastustaa tätä, kumppani voi sanoa, että hän teki kaiken rakkaudesta ja meni vain hiukan liiallisuuksiin. Toisen tulisi tällöin palauttaa itselleen kontrollia ja asettaa rajansa, ja mitä nopeammin, sen parempi.

5. Hän ei pidä ystävistäsi tai perheestäsi, ja saa sinut etääntymään heistä

Keskustelu sohvalla.

Jos olet parisuhteessa liian hallitsevan ihmisen kanssa, hän haluaa kaiken huomiosi. Muista, että kontrolloivalla kumppanilla on itsetunto-ongelmia, ja siksi hän pyrkii saamaan sinulta huomiota.

Tämä oire alkaa ilmetä pienissä asioissa, kuten negatiivisissa kommenteissa sinun ystäviäsi tai perhettäsi koskien. Ajan kuluessa kontrolloiva kumppani saa sinut peruuttamaan suunnitelmasi näiden kanssa, kunnes koko elämäsi pyörii vain ja ainoastaan hänen ympärillään.

Muista, että perheesi ja ystäväsi ovat sinulle tärkeitä ihmisiä terveen ja tasapainoisen elämän kannalta. Me kaikki tarvitsemme sosiaalisia suhteita parisuhteenkin ulkopuolella, sillä olemme sosiaalisia olentoja.

Voi tietysti olla totta, että et itsekään pidä joistakin kumppanisi ystäväpiirin henkilöistä, eikä kumppanisi kenties tule toimeen kaikkien sinun ystäviesi kanssa. Tämän ei kuitenkaan tarkoita sitä, että teidän tarvitsisi lopettaa suhteenne näihin ihmisiin.

Ole realistinen tilanteen suhteen

Oletko huomannut näitä piirteitä omassa parisuhteessasi? Jos olet, sinun kannattaisi miettiä, olisiko muutos mahdollinen. Avoin viestintä on terveen parisuhteen perusta, joten teidän kummankin täytyy pystyä ilmaisemaan omat toiveenne ja halunne, eikä ketään saa psyykkisesti vangita suhteessa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.