Logo image
Logo image

Mitä hyvä opettaja antaa meille?

3 minuuttia
Mitä hyvä opettaja antaa meille?
Viimeisin päivitys: 09 huhtikuuta, 2019

Jos sinulta kysyttäisiin, että onko joku opettaja tehnyt sinuun suuren vaikutuksen, ei sinulla todennäköisesti kestäisi kauaakaan miettiä vastausta. Muistaisit heidän nimensä, tapansa joilla he opettivat ja syyn, miksi he vaikuttivat sinuun niin paljon. Hyvää opettajaa ei ikinä unohda.

Opettaja voi olla myös henkilö, joka on opettanut meitä koulumaailman ulkopuolella. Ihmisillä, jotka opettavat meille arvokkaita asioita, on meihin suuri vaikutus, joka on paljon voimakkaampi kuin pelkkä tieto, jota he meille välittivät.

Kohtaamme elämässämme satoja ihmisiä ja monet heistä myös katoavat elämästämme jälkeäkään jättämättä. Kuitenkin ne ihmiset, joilla on erityinen kyky jakaa tietoa, ovat unohtumattomia. Miksi sitten on syytä olla onnellinen hyvistä opettajista?

Koska he antavat meille paljon enemmän kuin heillä on tarkoituskaan antaa, ja paljon enemmän kuin odotimmekaan.

Unohtumaton opettaja

On mielenkiintoista nähdä, keitä lapset pitävät sankareina. Vanhempiensa ja fiktiivisten hahmojen lisäksi myös opettajilla on erittäin tärkeä rooli heidän elämässään.

Jos opettaja on esimerkiksi juurruttanut mieleesi yrittämisen arvon, sanonut juuri oikeat sanat oikeaan aikaan, tai käyttänyt tunnillaan hauskaa oppimistekniikkaa, on hyvin todennäköistä, että oppimasi tieto tulee aina olemaan liitetty siihen tiettyyn muistoon, joka teki opettajastasi niin ainutlaatuisen.

Some figure

Valitettavaa kyllä, monet opettajat tekevät työtä rutiininomaisesti, opettavat yksitoikkoisesti ja pitäytyvät liikaa oppikirjassa. Kourallinen opettajia – jotka voimme todennäköisesti laskea yhden käden sormilla – on kuitenkin poikkeuksellisia ja omaavat erityisen tavan saada yhteys oppilaisiinsa.

Hyvät opettajat ovat sellaisia, jotka pitävät hauskaa opettaessaan ja jotka todistavat kutsumuksensa ammattiin 30 kyllästyneen lapsen edessä, jotka olisivat mieluummin ulkona leikkimässä. Hyvät opettajat myös auttavat meitä valitsemaan tulevaisuuden ammattiamme.

Millainen on ihanteellinen opettaja?

He eivät ole niitä, jotka antavat vähemmän läksyjä tai antavat oppilaiden tehdä luokassa mitä haluavat. He eivät myöskään ole niitä, jotka antavat niin paljon läksyjä, että joudumme viettämään niiden parissa koko iltapäivän ja illan tai jotka tyrannimaisesti pitävät luokkansa täydellisessä hiljaisuudessa.

Hyvä opettaja on sellainen, joka asettaa riman siihen korkeuteen, jonka yli oppilaat kykenevät juuri ja juuri hyppäämään, vain hieman oppilaiden mukavuusalueen ulkopuolelle. Hyvä opettaja on se, joka saa oppilaat sisäistämään oppimateriaalin parhaiten.

Kutsumus ei ollut sellainen asia, mitä olisimme ymmärtäneet, kun olimme nuoria. Nyt tunnistamme kuitenkin sellaiset ihmiset, joilla sitä on. Tämä johtuu siitä, että kutsumus näkyy helposti oikeanlaisessa asenteessa ja positiivisessa luonteessa, tulipa tielle millaisia ongelmia luokkahuoneessa tahansa.

Jos hän kohtelee kaikkia tasapuolisesti, ei vaivaannu siitä, että hänen täytyy käyttää hieman lisäaikaa saadakseen kaikki oppilaansa ymmärtämään asian, on ystävällinen ja läheinen oppilaittensa kanssa ja erityisesti jos hänellä on suunnaton määrä kärsivällisyyttä, voi hänestä sanoa, että hän on ihanteellinen opettaja.

Heillä tulisi myös olla intoa tehdä työtänsä, halu jatkuvasti ylittää itsensä, etsiä uusia tapoja sanoa sama asia ja antaa itsestään sata prosenttia välittäessään tietoa oppilailleen.

Opettajien tulisi myös muistaa opettaa oppilaitaan kokonaisvaltaisesti. Mitä se sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että oppimateriaalien, kaavojen ja tekniikoiden lisäksi heidän tulisi myös opettaa oppilailleen hyviä tapoja ja arvoja.

Some figure

Onko hyviä opettajia olemassa muuallakin kuin koulussa?

Tähän mennessä olemme puhuneet vain lapsista ja heidän opettajistaan koulussa. Mentorit voivat kuitenkin olla minkä ikäisiä tahansa ja työskennellä missä ammatissa tahansa. Myös monet aikuiset etsivät jotakin ihmistä ohjaamaan heitä tai opettamaan heille jotakin, jota he haluavat tai jota heidän pitää oppia.

Vaikka monesti voit jo vanhempana itse valita opettajasi tai mentorisi, on myös olemassa niitä, joita tapaat sattumanvaraisesti. Voit törmätä opettajaan, joka pitää tunteja viereisessä luokkahuoneessa, tai jolla oli tunti luokassasi ennen sinun luentoasi.

Mentorit tarjoavat kaiken tietonsa heidän opissa olevilleen ja auttavat heitä ylittämään erilaisia esteitä. Heillä on yleensä paljon kokemusta alaltaan ja erityinen taito opettaa tai välittää tietoaan edelleen.

Siksi iälläsi ei ole väliä: Koskaan ei ole liian myöhäistä löytää paras opettaja, joka sinulla on koskaan ollut.

“Muistelemme arvostaen loistavia opettajia ja kiitollisuudella niitä, jotka koskettivat meitä.”
-Carl Gustav Jung-

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.