Sukupolveni osaa sanoa ”kiitos” ja ”ole hyvä”

Kiitos

Kun olet kasvanut ympäristössä, jossa kohtelias ja kaunis käytös on normaalia, omaat hyvän ja vahvan arvopohjan. Kohteliaisuus tarkoittaa läheisten ja tuntemattomien kunnioitusta ja suhtautumista muihin ihmisiin niin kuin haluaisi itseensä suhtauduttavan. On kuitenkin olemassa niitä, jotka uskovat, että nämä tärkeät taidot ovat katoamassa.

Elämäntyyli on muuttunut huomattavasti ja kiireisyys tarkoittaa sitä, ettei aina tunnu siltä, että joka väliin pitäisi saada ujutettua kaunis sana tai kohteliaisuus. Lapset ovat tottuneet saamaan haluamansa ilman pyytämistä ja pitävät monia asioita itsestäänselvyytenä: tämä ei opeta heitä arvostamaan asioita.

Ei toki kannata lähteä yleistämään sanomalla, että nyky-yhteiskunta on kokonaan kadottanut kykynsä kohteliaaseen käytökseen, sillä tämä ei pidä paikkaansa. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, miten positiivinen vaikutus kauniilla käytöksellä on itseen ja muihin. Kauniit sanat eivät maksa mitään, mutta niiden voima on vastustamaton.

Kiitos ja ole hyvä: kaksi kaunista fraasia

Suuri osa ihmisistä osaa sanoa ”kiitos” monella eri kielellä: thanks, merci, danke, obrigado, spasiba, arigato, shokran… Kiitos on yksi tärkeimmistä sanoista ja moni opetteleekin sen ensimmäiseksi esimerkiksi matkustaessaan uuteen kohteeseen. Ikävä kyllä unohdamme kuitenkin usein sanoa ”kiitos” läheisillemme.

Joskus unohdamme kokonaan lausua kiitoksen, kun olemme kumppanin, vanhempien, kavereiden tai lastemme seurassa. Aina kiitoksen sanominen ei tunnu tärkeältä. Sanat ovat kuitenkin paljon enemmän kuin kokoelma kirjaimia, sillä sanojen vaikutus on valtava.

Sanoilla on suora yhteys tunteisiin, ja ilman sanoja ja kieltä ei ihminen olisi pystynyt kaikkeen siihen, mikä nykyisin on mahdollista ja tavallista. ”Kiitos” ja ”ole hyvä” ovat kiistämättömän tärkeä osa jokaista kieltä.

Suositeltua lukemista: Joka päivä muutun vähemmän täydelliseksi ja onnellisemmaksi

Tyttö perhonen silmillään

Kiitollisuuden parantava voima

Kiitollisuus on yksinkertainen voima, joka voi aiheuttaa huomattavia muutoksia sekä itsessäsi että ympäristössäsi. Harvard Gazette -lehden mukaan kiitollisuus ja kiitoksen lausuminen voi johtaa seuraaviin asioihin:

  • Kiitoksen lausuminen on kiitollisuuden ilmaisemista, ja se antaa kiitoksen vastaanottajalle tunteen turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.
  • Muut tuntevat olonsa tuetuiksi ja hyötyvät siitä, että saavat toimistaan kiitoksen. Tämä vaikuttaa myös kiitollisuuden ilmaisijaan positiivisesti.
  • Jatkuvasti kiitosta vastaanottavan itseluottamus kasvaa ja se laukaisee samalla kiitollisuuden tunteita heissä.

Kotona kiitollisuuden periaatteen omaksuneet lapset kantavat kiitollisuutta mukanaan kaikissa toimissaan: koulussa, yliopistossa, työpaikalla ja ystävien keskuudessa.

Hyvän käytöksen merkitys yhteiskunnassa

”Ole hyvä” ja ”olisitko niin kiltti” ovat vähemmän yleisiä ilmauksia kuin ”kiitos”. On ihmeellistä, miten kauniiden ilmaisujen ja kohteliaan käytöksen lisääminen lauseeseen ja käytökseen muuttaa koko kanssakäymisen muodon ja sävyn.

  • “Siirrä autoasi.” ⇒ “Voisitko siirtää autoasi, kiitos?”
  • “Ojenna pippurimylly.” ⇒ “Ojentaisitko pippurimyllyn, kiitos?”
  • “Osta sanomalehti matkallasi kotiin.” ⇒ “Voisitko ystävällisesti ostaa minulle sanomalehden matkallasi kotiin?”

Jälkimmäiset lausemuodot ovat huomattavasti kohteliaampia kuin edelliset. Pyytämällä kauniisti ja kiittämällä voi kunnioittaa toista ihmistä, ja tällaista kanssakäymistä tulisi harjoittaa joka päivä. 

Suositeltua lukemista: Tunne-elämän kypsyys on epätäydellisyyden hyväksymistä

  • Ajattelevaisuus heijastuu kaikessa mitä teet. Kun ajattelet muiden tunteita ja otat ne huomioon, käyttäydyt kohteliaasti ja miellyttävästi muita kohtaan, saat myös omaksi osaksesi kohteliasta ja kaunista käytöstä. Laita siis hyvä kiertämään.
  • Sinun ei tulisi koskaan olettaa, että joku tekee jotain puolestasi vain sen takia, että me haluamme heidän tekevän niin tai pyydämme heitä tekemään niin.

Kohteliaisuus ja huomaavaisuus on yksinkertainen tapa hakea kontaktia muihin ihmisiin, antaa heille arvostusta ja kunnioittaa heidän oikeuttaan kieltäytyä tai suostua tekemään jotain.Tyytyväinen tyttö

Kiitos ja ole hyvä ovat kauniita sanoja jokaisella kielellä

Meidän ei tulisi koskaan unohtaa yhtä tärkeää faktaa: ihmiskunnan perinnön synty perustuu siihen, että omaamme sosiaalisen mentaliteetin, jota hallinnoivat tunteet.

  • Tunteet luovat mahtavan siteen ympärillämme oleviin ihmisiin, ja tämä edesauttoi esimerkiksi yhteisen kielen kehittämistä vuosituhansia sitten. Kun ihminen löysi keinon kommunikoida muiden kanssa, opettaa, luoda yhteiskuntia, metsästää ja luoda järjestystä, loi tämä tien nykykehitykselle.
  • Tämän kommunikointitavan kautta kiitoksen lausuminen heijastelee sitä ideaa, että kunnioitamme muita ihmisiä ja otamme heidät huomioon. Tämä tuo ihmisiä yhteen, parantaa siteitä ja tuo tunteen ilmaisun vapaudesta.

Suositeltua lukemista: Tunne-elämän ”vampyyrit” – 5 haitallista ihmistyyppiä

Sanomalla ”kiitos” kunnioitamme toista ihmistä. Sanomalla ”ole hyvä” annamme heille mahdollisuuden valita ja suomme heille kunnioituksemme, mikä vaikuttaa positiivisesti kumpaankin.

Mikään ei ole yhtä mahtavaa, kuin tunne siitä että tekee jotain hyvää toiselle ihmiselle. Hymy tuntemattoman ihmisen kasvoilla ja yhden helpon sanan lausuminen ei mene koskaan pois muodista.