Mitä ainetta Neymar hengitti Qatarissa 2022?
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto
Kun Brasilia ja Etelä-Korea kohtasivat toisensa Qatarissa, Etelä-Amerikan maa voitti. Maalivideoita enemmän kuitenkin levisi video, jossa Neymar hengitti ainetta, jota hänen joukkuetoverinsa Casemiro tarjosi hänelle.
Tämä ei tietenkään voi olla laiton tuote tai ristiriidassa urheilun antidopingsääntöjen kanssa. Yksikään urheilija ei käyttäisi kiellettyä lääkettä tai voidetta kesken ottelun, ja vielä vähemmän, jos hän on kameran edessä.
Koska Neymar oli ollut loukkaantunut, mikä oli estänyt häntä pelaamasta turnauksen alussa, puhuttiin siitä, että aine voisi liittyä hänen paranemiseensa. Todellinen selitys on kuitenkin yksinkertaisempi, ja kerromme siitä täällä.
Mikä kuva aiheutti kiistaa?
Ennen Brasilian ja Etelä-Korean välisen ottelun alkua Casemiro lähestyi Neymaria ja kosketti tämän nenää. Sitten hän halasi tätä.
Stadionille asennetut useat kamerat taltioivat tämän, eikä kestänyt kauan, kun siitä tuli viraali. Koska se tapahtui ennen pelin aloitusta, epäilyksiä heräsi.
Sitten toisella puoliajalla Casemiro lähestyi jälleen Neymaria, tarkisti hänen nenänsä ja kosketti sitä uudelleen.
Myöhemmin kävi selväksi, että ei vain Neymar käyttänyt tätä ainetta hengittämiseen, vaan myös Rafinha käytti sitä hyväkseen.
Joka tapauksessa Neymarin medianäkyvyys oli suurempi ja jopa spekuloitiin, että FIFA vaatisi PSG-hyökkääjälle antidopingkontrollia. Varmaa on se, että häntä ei vaadittu kokeeseen ja Brasilian tekninen tiimi on jo virallisesti selvittänyt kaiken.
Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Loukkaantumiset Qatarin MM-kisoissa 2022
Mitä ainetta Neymar hengitti ottelussa?
Valmentaja Zé Mario Campeiz selvensi, että Neymarin ja Rafinhan hengittämä aine on voiteen muodossa oleva dekongestantti. Tämä on samanlaista kuin monet vanhemmat käyttävät lapsilleen kun nämä ovat vilustuneita.
Itse asiassa tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tätä menetelmää käytetään. Jo Venäjällä 2018 oli ollut samanlainen kiista kameran tallentamien samankaltaisten kohtausten vuoksi.
“Parempi hengitys auttaa palautumisprosessissa. Mitä paremmin hapetat kehosi, sitä nopeammin se palautuu. Jos kosteustaso on liian korkea tai liian alhainen, urheilija väsyy nopeammin ja hänellä kestää kauemmin toipua.”
-Mario Campeiz
Qatarin ilmasto-olosuhteet olivat kaukana ihanteellisista ammattiurheilijoille. Kysymys pelaajien hapen saannista oli siksi ongelma lääkintäjoukoille.
Neymarin käyttämä voide oli pieni apu hengitysteiden puhdistamiseen ja ilman sisäänpääsyä helpottamaan. Tiedetään, että ilmakehän kosteusprosentti pystyy muuttamaan sisään- ja uloshengityksen dynamiikkaa. Jopa ilman vilustumista pelaajan voi olla vaikea hengittää juokseessaan.
Dekongestantit ovat yleensä aineita, jotka vähentävät verenkiertoa nenän limakalvolle. Tukosten poistaminen on yksinkertaisesti sanottuna nesteiden kertymisen vähentämistä tietyillä alueilla.
Kaikki dekongestantit eivät ole laillisia jalkapallossa
Neymarin käyttämän aineen oletetaan olevan laillista sen erittäin laajan käytön vuoksi. On kuitenkin ymmärrettävä, että kaikki dekongestantit eivät ole sallittuja ammattijalkapallossa.
Monet tähän tarkoitukseen markkinoiduista lääkkeistä on kielletty urheilussa, koska ne voivat stimuloida suorituskykyä ergogeenisesti. Tällainen on pseudoefedriini, joka on yleinen useissa kaupallisissa käsikauppalääkkeissä. Sama koskee dimetyyliamyyliamiinia.
Jalkapallon ollessa kyseessä ongelmana on, että flunssalääkkeiden dekongestantit stimuloivat alfa-1- reseptoreita. Nämä reseptorit liittyvät verisuonten supistumiseen. Dekongestantti rajoittaa siten veren virtausta nenän limakalvolle.
Reseptorit eivät kuitenkaan ole vain nenässä. Näiden lääkkeiden vaikutus voi levitä muihin elimiin, joilla on samat reseptorit. Siksi niiden käytössä on noudatettava varovaisuutta, kun henkilö on hypertensiivinen – esimerkiksi koska hän voi kärsiä verenpaineen noususta lääkkeen systeemisen vaikutuksen vuoksi.
Olisiko Neymarin hengittämä aine voinut olla ammoniakkia?
Vaikka Brasilian lääkintähenkilöstö ja fyysiset kouluttajat ovat jo sanoneet, että Neymarin hengittämä aine oli jalkapallon laillinen lievitysaine, liikkui huhuja, että se saattoi olla ammoniakkia. Tämä aine on myös laillista, mutta yleensä sitä haistellaan ammoniakkiin kastetun imukykyisen liinan läpi.
Tästä aineesta käytiin kiistaa Venäjällä vuonna 2018. Kuvat Venäjän maajoukkueesta hengittelemässä ammoniakkia ennen otteluita herättivät kysymyksiä katsojissa.
“Tämä on yksinkertainen ammoniakki, johon imukykyisen kankaan palaset liotetaan ja sitten hengitetään. Näin tekevät tuhannet urheilijat saadakseen energiaa. Sitä on käytetty vuosikymmeniä.”
-Eduard Bezuglov, Venäjän jalkapallomaajoukkueen lääkäri vuonna 2018
Ammoniakki ei ole laitonta dopingtarkastuksissa, koska ei ole varmuutta siitä, että se on todella tehokas parantamaan urheilullista suorituskykyä.
Teoriassa sisäänhengitys ärsyttää hengitysteiden limakalvoja ja lähettää hermostoon signaalin, joka lisää kehon hengitysnopeutta. Hengittämällä nopeammin sydän lisää pumppausta kompensoidakseen ja veren jakautuminen lihaksiin on parempi.
Toisin sanoen ammoniakki voi huijata kehon ajattelemaan, että se tarvitsee enemmän happea ja nopeammin verta. Nyrkkeilijät ja painonnostajat ovat käyttäneet sitä vuosikymmeniä.
Tämän kemikaalin turvallisuuteen liittyy kuitenkin monia varauksia. Jotkut tieteelliset tutkimukset ovat varoittaneet, että ammoniakki voi peittää neurologiset sairaudet ja viivyttää oikea-aikaista hoitoa. Tämä koskee erityisesti urheilua, jossa on mahdollisuus kallovaurioihin.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: 5 psyykkistä konstia urheilusuorituksen parantamiseen
Neymar ja Brasilia jatkoivat kisaa
Kyseessä oli siis selvästikin laillinen aine, sillä ja hänen joukkueensa jatkoivat kisoissa tapahtuman jälkeen, vaikka maailmanmestaruus ei irronnutkaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- de Oca Porto, Rodny Montes, Teresa Correa Vidal, and Mario Granda Fraga. “Las efedrinas como estimulantes del sistema nervioso central y su implicación en el deporte.” Revista Cubana de Medicina del Deporte y la Cultura Física 4.1 (2020).
- Martínez, Franchek Drobnic. “Síntomas de vías respiratorias altas y normativa antidopaje de 2010. La pseudoefedrina: camino de ida y vuelta.” Apunts: Medicina de l’esport 45.167 (2010): 11.
- McCrory P. Smelling salts. Br J Sports Med. 2006 Aug;40(8):659-60. doi: 10.1136/bjsm.2006.029710. PMID: 16864561; PMCID: PMC2579444.
- Sofotasiou, Polytimi, Benjamin Richard Hughes, and John Kaiser Calautit. “Qatar 2022: Facing the FIFA World Cup climatic and legacy challenges.” Sustainable cities and society 14 (2015): 16-30.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.