Logo image
Logo image

Mistä näpyt pakaroissa johtuvat?

2 minuuttia
Välttääksesi näppyjä ilmestymästä pakaroihin on oleellista parantaa hygieniaa ja käyttää neutraaleja tuotteita, jotka eivät ärsytä aluetta enempää.
Mistä näpyt pakaroissa johtuvat?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Tuntuuko sinusta siltä, kuin murrosikä akneongelmineen olisi ollut vasta eilen? Olet varmasti tyytyväinen, että tuo painajaismainen vaihe on ohi, mutta yhtäkkiä huomaatkin bikineitä sovittaessasi jotakin kummaa: näpyn pakaroissa.

Vaikka nuoruusiän akne olisi jo täysin voitettu, joskus aikuisenakin iholle voi ilmaantua häiritseviä näppyjä todella epämiellyttäviin paikkoihin, kuten pakaroihin.

Tässä artikkelissa kerromme, mistä näpyt pakaroissa johtuvat ja mitä niille voi tehdä.

Syyt

Pidä mielessä, ettei näppyjen ilmaantuminen ole vain nuorten ongelma. Itse asiassa aikuisenakin karvatuppien eritteet voivat aiheuttaa punaisia näppyjä epäilyttäviin paikkoihin. Pakarat ovat yksi niistä.

Näpyt pakaroissa johtuvat vaatteiden hankauksesta ihoa vasten, hikoilusta ja pitkäaikaisesta istumisesta. Niitä voidaan onneksi hoitaa oikeilla antibiooteilla.

Haluatko tietää lisää? Lue: 6 luontaishoitoa kystiseen akneen

Miksi pakaroihin?

Sekä miehillä että naisilla tämä voi johtua seuraavista syistä:

 • Huonosti hoidettu (ja lääkitty) ihotulehdus
 • Liiallinen hikoilu alueella
 • Liian tiukat ja huonolaatuiset alusvaatteet
 • Liika transrasvojen syönti ja liikkumaton elämäntapa
 • Huono henkilökohtainen hygienia
 • Karvojen ajeleminen tylsillä terillä
 • Vereen liittyvät ongelmat

Käy lukemassa: Ihokarvojen poisto laserilla: myytit ja faktat

Ehkäisykeinot

Hygienia on tärkeää

Some figure

Suurin osa näistä näpyistä puhkeaa paikkoihin, jotka hikoilevat paljon, joissa ihohuokoset saavat heikosti ilmaa ja jotka on usein kosketuksissa synteettisiin materiaaleihin.

Onkin suositeltavaa pestä alue antiseptisillä tuotteilla useasti. Vaikka hikoilua voikin olla vaikea välttää, on tärkeää muistaa hygienian tärkeys.

 • Muista suihkussa käydessä, että parhaat näppyjä ehkäisevät pesuaineet ovat öljyttömiä, antiseptisiä ja hajusteettomia.

Sopivat alusvaatteet

Sen lisäksi, että alusvaatteet tekevät olosta mukavan ja elegantin, niillä on myös terveyteen liittyviä tehtäviä.

On tärkeää tietää, millaisia alusvaatteita sinun tulisi käyttää ja millaisia taas ei. Luonnollisista materiaaleista valmistetut kankaat ovat suositeltavia, kun taas synteettisiä alusvaatteita tulisi välttää.

 • Alusvaatteet eivät ainoastaan peitä intiimialueita ja korosta hyviä puolia, vaan ne auttavat myös ihoa kestämään alueen bakteereja ja nesteitä.
 • Oikeanlaiset alusvaatteet voivat auttaa ehkäisemään näppyjä pakaroissa.

Kaikesta tästä huolimatta pakaroihin ilmestyy silti näppyjä. Mikä avuksi?

Some figure

Kun pakaroihin on ilmestynyt näppyjä, tärkeintä on pyrkiä välttämään houkutusta puristella niitä. Tulehtuneesta karvatupesta tuleva erite on yleensä mätää sekä bakteereja. Älä siis näprää niitä, jotta tulehdus ei pahene.

 • Pidä alue jatkuvasti puhtaana. Tässä ei välttämättä kannata käyttää pelkkää saippuaa.
 • Voi olla suositeltavaa käyttää myös antiseptisiä aineita esimerkiksi voiteiden muodossa, ja odottaa näpyn paranemista itsestään ajan kanssa.

Hoito pakaroiden näpyille

Some figure

Pakaroiden näppyjä hoidetaan samaan tapaan kuin muitakin näppyjä. Siihen kuuluu tulehtuneen karvatupen hoito antibiooteilla ja alueen pitäminen puhtaana, jotta tulehdus saadaan lakkaamaan.

Kuten jo mainitsimme, näppyjä ei missään nimessä tulisi puristaa. Mätä leviää vain ympäriinsä alueella ja pahentaa tilannetta.

Ole kärsivällinen ja pidä alue mahdollisimman raikkaana ja puhtaana. Anna lääkkeelle aikaa vaikuttaa.

Näpyt pakaroissa ovat myös terveysasia

Muista, että tällaisten näppyjen puhkeaminen on seurausta useista eri tekijöistä. Esteettisyys on toissijaista.

Pyri tunnistamaan ne tekijät, jotka aiheuttavat näppyjä pakaroihisi, hoida ne asianmukaisesti ja vältä ahdistumasta niistä ja käyttämästä tuotteita, jotka pahentavat ongelmaa.

Näpyt pakaroissa näyttävät ehkä epämiellyttäviltä, mutta ne paranevat antamiemme ohjeiden avulla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Denk L. Folliculitis. Pediatric Clinical Advisor. 2007;:208-209.
 • Hay R, Bendeck SE, Chen S, et al. Skin Diseases. In: Jamison DT, Breman JG, Measham AR, et al., editors. Disease Control Priorities in Developing Countries. 2nd edition. Washington (DC): The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank; 2006. Chapter 37. 
 • Otberg N, Kang H, Alzolibani A, Shapiro J. Folliculitis decalvans. Dermatologic Therapy. 2008;21(4):238-244.
 • Scott D. Skin Diseases. Rebhun’s Diseases of Dairy Cattle. 2018; 357-388.
 • Ureta C, Cordero A, Figueroa E, Tircio D. Enfermedades dermatológicas, diagnóstico diferencial causas y tratamiento. Dominio de las Ciencias. 2021; 7(6): 1276-1294.
 • De Lucas Laguna R. No todo es dermatitis atópica. Revista Pediatría de Atención Primaria. 2009; 11(15): 15-30.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.