Logo image
Logo image

Mistä näön sumentuminen johtuu?

4 minuuttia
Tuhannet ihmiset kärsivät joka päivä näkökyvyn heikkenemisestä ja näön sumentumisesta. Näön heikkenemiselle voi olla monta syytä ja yllättävät muutokset näkökyvyssä tulisi aina käydä tarkastuttamassa lääkärissä. Jos näön muutoksiin liittyy päänsärkyä, uupumusta, huonovointisuutta ja huimausta, on erityisen tärkeää varata aika lääkäriin nopeasti.
Mistä näön sumentuminen johtuu?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Et näe kodin esineitä yhtä kirkkaasti kuin ennen, et erota tuttuja ihmiskasvoja massasta, lukeminen on hankalaa ja kirjaimet hyppivät sivulla tai tietokoneen näytöllä… Jos kärsit jostakin edellä mainitusta näköön liittyvästä ongelmasta, on aika kääntyä asiantuntijan puoleen. Tässä artikkelissa jaamme faktoja näön sumentumisesta ja siitä, mistä ongelma johtuu ja mitä sille voi tehdä.

Näön sumentumisen syyt

Tämä lista auttaa sinua päättelemään, mistä näön heikkeneminen johtuu.

Hajataitto tai likinäköisyys

Yleisin syy näön sumenemiseen johtuu näistä tavallisista silmien ongelmista. Hajataittoiset silmät näkevät huonosti lähelle, kun taas likinäköisten silmien on vaikea nähdä kirkkaasti kaukana olevia asioita. Näkökyky on sumentunut ja näkökenttä vääristynyt. Vastauksena ongelmaan on näöntarkastus ja oikeanlaiset silmälasit tai piilolinssit.

Harmaakaihi

Harmaakaihia esiintyy vanhemmilla ihmisillä, useimmiten yli 60 vuoden iässä ja joskus kaihi ei aiheuta mitään oireita.

Useimmiten kaihimuutokset etenevät vähitellen. Lukeminen ja hämärässä näkeminen vaikeutuvat usein alkuvaiheessa. Samoin häikäistyminen lisääntyy valon taittuessa epätasaisesti kaihin samentamassa mykiössä. Mykiön samentuessa värien näkeminen hankaloituu ja kontrastiherkkyys alenee eli mustan ja valkoisen eri sävyjen erottaminen vaikeutuu. Kaihi hoidetaan leikkauksella.

 

Some figure

Diabetes

Verensokeriarvojen heittely voi aiheuttaa näön sumentumista diabetesta sairastavilla. Diabetesta sairastavien tulisi tarkkailla mahdollisia muutoksia näkökyvyssä ja kääntyä lääkärin puoleen heti jos muutoksia ilmenee, sillä pitkällä aikavälillä oireet voivat muuttua vakaviksi.

Gravesin tauti

Basedowin tauti eli Gravesin tauti on autoimmuunisairaus, joka on kilpirauhasen liikatoiminnan yleisin aiheuttaja. Oireina on painonnousu, lisääntynyt ruokahalu, sydämen lyöntitahdin nopeutuminen, korkea verenpaine, väristykset ja sumentunut näkö.

MS-tauti

MS-tauti eli multippeliskleroosi on autoimmuunitauti, jossa elimistö hyökkää omia kudoksia vastaan muodostamalla vasta-aineita. MS-taudin oireisiin kuuluu usein monia näkökyvyn heikkenemisen oireita, kuten näön sumentumista. Muita oireita ovat mm. muutokset virtsanpidätyskyvyssä ja aistituntemuksissa.

Matala verensokeri

Kun verensokeriarvot romahtavat äkkinäisesti, tämä voi johtaa näön sumentumiseen ja muihin näön oireisiin, kuten kaksoiskuviin ja näkökentän häiriöihin. Lisäksi voi aiheutua keskittymyskyvyn alenemista, ahdistusta, sydämentykytyksiä ja tärinää.

 

Some figure

Migreeni

Migreeni ilmenee vahvana, usein toispuoleisena päänsärkynä ja päänsärkykohtauksina, joiden voimakkuus vaihtelee ihmisestä toiseen. Pahimmissa tapauksissa migreeni voi kestää päiväkausia ja oireisiin liittyy yliherkkyyttä valolle ja äänille, pahoinvointia ja psyykkisiä oireita. Migreeni voi aiheuttaa muutoksia näkökentässä, sumentaa näön kokonaan tai tehdä näön utuisaksi.

Korkea verenpaine ja glaukooma

Jos kärsit sekä korkeasta verenpaineesta että glaukoomasta (viherkaihista), voi näiden yhteisvaikutus aiheuttaa näkökyvyn alenemista. Lisäksi voit kärsiä pyörrytyskohtauksista, näön hetkellisestä menetyksestä ja korkeasta sydämensykkeestä.

Näin vältät näön sumentumisen

Jos kärsit usein näön ongelmista tai ylläolevista sairauksista, on tärkeää varata aika lääkäriin mahdollisimman nopeasti. Jos näön sumentuminen tai heikentyminen on hetkellistä, voit kokeilla seuraavia ohjeita näkykyvyn parantamiseen.

Vähennä stressiä

Tämä auttaa verenpaineen alentamiseen ja psyykkisten oireiden kuten ahdistuksen ja masennuksen helpottamiseen. Tunnet olosi tyyneksi ja silmät toimivat paremmin. Korkea verenpaine on yksi silmien pahimmista vihollisista, sillä korkea paine rasittaa silmiä pitkällä aikavälillä. Jos kärsit paineen tunteesta silmissä, on tärkeää rentoutua ja rauhoittua, jotta paine katoaa. Varaa aikaa joka päivä rentoutumiselle, kuten kevyelle liikunnalle, meditaatiolle tai pelkälle olemiselle.

 

Some figure

Muista silmien rentoutus

Jos työskentelet tietokoneella monta tuntia päivässä joka päivä, silmät väsyvät helposti. Silmiä saattaa aristaa, näkö sumenee ja silmät tuntuvat kuivilta. Päätteellä työskentely voi aiheuttaa myös päänsärkyä ja migreeniä. Rentouta silmät tasaisin väliajoin.

Helpoin tapa rentouttaa silmät nopeasti on pistää silmät kiinni muutamaksi minuutiksi. Toinen tapa on nousta ylös pöydän äärestä, asettaa etusormi silmien eteen ja vetää sormi poispäin kasvoista ja tuoda se takaisin kohti kasvoja; pidä katse sormessa koko ajan. Toista sama vetämällä sormella näkymätön viiva vasemmalta oikealle ja oikealta vasemmalle; seuraa sormea katseella. Liikuta vain silmiä sormea katsoessasi, älä liikuta päätä sormen mukana.

Keskitä katse

Valikoi esine työpöydälläsi tai kodissasi ja keskitä katseesi siihen. Hellitä katse esineestä ja keskity sen ympärillä oleviin asioihin, niin että alkuperäinen esine muuttuu sumeaksi. Palauta katse alkuperäiseen esineeseen. Yksi syy näön sumentumiselle on, että silmät ovat tottuneet katsomaan monia eri esineitä samaan aikaan.

Pidä huolta ruokavaliosta

Veden juominen on yksi helpoimmista tavoista pitää huolta silmien terveydestä. Vesi on elimistön tärkein elementti ja silmien kuivuminen ja sumentuminen johtuu usein liian vähäisestä nesteytyksestä. Juo vähintään kaksi litraa vettä päivässä, joten pidä vesikannua tai pulloa työpöydällä, jotta muistat nauttia vettä säännöllisesti. Kanna vesipulloa mukanasi kaikkialla, etenkin kuumina vuodenaikoina ja rantalomalla.

Jos näkösi on nesteytyksestä huolimatta sumea, kokeile poistaa rasvat ja rasvaiset ruuat ruokavaliosta. Juo boldoteetä joka päivä ja noudata puhdistavaa ruokavaliota, joka sisältää runsaasti höyrytettyjä kasviksia, kuten pinaattia, parsakaalia ja mangoldia sekä tummaa riisiä. Älä syö kovia rasvoja, lihaa tai maitotuotteita. Lisää myös A- ja C-vitamiinin määrää ruokavaliossasi, näitä saat parhaiten sitrushedelmistä, porkkanoista, papaijasta ja parsakaalista.

Terveelliset elämäntavat

Jos tietokoneen näytön tihrustaminen rasittaa silmiäsi, lisää tietokoneen fonttikokoa, niin että selaimet ja dokumentit ovat helpompia lukea ilman siristelyä. Älä lue pimeässä ja varmista, että käytät aina kunnon lukuvaloa kirjoja ja lehtiä lukiessasi. Luonnonvalossa lukeminen on silmille parasta, mutta pimeään aikaan voi luottaa keinotekoiseen valoon.

Älä katso TV:tä liian läheltä, telkkarin ja sohvan välillä tulisi olla vähintään metri. Muista käyttää aurinkolaseja kirkkaalla säällä ja suojaa silmät etenkin lasketellessasi tai hiihtäessäsi lumisessa ja aurinkoisessa maastossa.

On hyvä idea viettää aikaa maaseudulla ja luonnollisissa ympäristöissä, jolloin silmät pääsevät hyödyntämään koko näkökenttänsä. Kaupungissa silmät joutuvat kovaan rasitukseen, kun ärsykkeitä syntyy autoista, rakennuksista, kirkkaista ja vilkkuvista valoista ja ihmisvilinästä. Katsele silloin tällöin rauhoittavaa, avonaista maisemaa ja silmäsi kiittävät!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Trachtman, J. N. (2010). Post-traumatic stress disorder and vision. Optometry. https://doi.org/10.1016/j.optm.2009.07.017
  • Crago, H. (1993). More Than Meets The Eye? Australian and New Zealand Journal of Family Therapy. https://doi.org/10.1002/j.1467-8438.1993.tb00956.x
  • Montés-Micó, R. (2007). Role of the tear film in the optical quality of the human eye. Journal of Cataract and Refractive Surgery. https://doi.org/10.1016/j.jcrs.2007.06.019
  • Conrady, C. D., Joos, Z. P., & Patel, B. C. K. (2016). Review: The Lacrimal Gland and Its Role in Dry Eye. Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.1155/2016/7542929

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.