Logo image
Logo image

Mistä kipu munuaisissa voi johtua?

4 minuuttia
Kipu munuaisissa voi johtua useasta eri asiasta. Se, että näissä elimissä esiintyy kipua, on jo riittävä syy kääntyä lääkärin puoleen, sillä kaikki munuaisiin liittyvät sairaudet tulisi hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa vakavien seurausten välttämiseksi.
Mistä kipu munuaisissa voi johtua?
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kysymykseen siitä, mistä kipu munuaisissa voi johtua, ei ole yhtä ja ainoaa vastausta. Ensimmäinen asia, joka kuitenkin tulee pitää mielessä on se, että näissä elimissä esiintyvä kipu ei yleensä ole normaalia, joten tähän oireeseen tulisi aina suhtautua erittäin vakavasti.

Monet meistä ovat varmasti kuulleet erilaisia myyttejä siitä, mistä kipu munaisissa voi mahdollisesti johtua. Yleisesti ottaen uskotaankin, että munuaiskipu johtuu siitä, että selkää ei ole peitetty kunnolla, jolloin kylmä “pääsee elimistöön” niin, että se lopulta aiheuttaa munuaisissa kipua. Tämä ja monet muut uskomukset ovat kuitenkin vääriä.

Tähän väärinkäsitykseen voimme vielä lisätä sen tosiasian, että emme monissa tapauksissa edes tiedä, kuinka tunnistaa tarkkaan se alue, jolla kipua ja muuta epämukavuutta ilmenee. Tästä syystä voimme joskus ihmetellä, mistä kipu munuaisissa voi mahdollisesti johtua, mutta todellisuudessa syy löytyykin aivan jostain muualta kuin munuaisista.

Mistä kipu munuaisissa voi johtua?

Some figure

Munuaiset ovat ihmisen elimistölle elintärkeitä elimiä, joilla on perustava rooli sen toiminnan kannalta. Munuaiset vastaavat esimerkiksi veren suodattamisesta, ja sen pitämisestä puhtaana ja tasapainoisena kemiallisesta näkökulmasta. Munuaiset pystyvät käsittelemään päivässä noin 190 litraa verta ja hävittävät tässä prosessissa samaan aikaan jopa kaksi litraa turhia jätteitä.

Munuaiset sijaitsevat aivan vatsan takana, juuri kylkiluiden alapuolella ja selkärangan molemmin puolin. Kun näissä elimissä esiintyy ongelmia, ihminen kokee yleensä kivun tunnetta keskiselän alueella tai sen sivuilla. Joskus kipu voi tuntua vain toisella puolella. Kaikki selkäkipu ei kuitenkaan viittaa aina suoraan munuaiskipuihin.

Monet munuaissairaudet eivät anna merkkejä itsestään ennen kuin ne ovat edenneet jo pitkälle. Syitä munuaisissa esiintyvään kipuun on useita, ja ne vaihtelevat aina munuaiskivien muodostumisesta vakavampiin sairauksiin, kuten munuaissyöpään. Seuraavassa osiossa esittelemme joitakin yleisimmistä syistä, jotka voivat tuottaa kipua ja muita epämukavia oireita munuaisten alueella.

Munuaiskivet

Munuaiskivet, jotka tunnetaan myös nimellä virtsatiekivet tai virtsakivitauti, aiheuttavat munuaisten alueella voimakasta kipua tai nefroottista koliikkia. Virtsassa olevien aineiden kertyessä elimistöön näitä kiviä alkaa muodostua esimerkiksi munuaisaltaaseen, virtsajohtimiin, virtsarakkoon tai joissakin tapauksissa myös virtsaputkeen. Joskus ne ovat vain hiekanjyvän kokoisia pienen pieniä kiviä, kun taas toisinaan ne voivat kasvaa jopa helmen kokoiseksi vaivaksi, joka voi aiheuttaa suurta tuskaa.

Kun kivet ovat hyvin pieniä, ne liikkuvat vapaasti virtsateiden läpi ja poistuvat elimistössä yleensä normaalisti ilman oireita. Toisaalta taas, kuten jo aikaisemmin mainitsimme, kun kivi on kooltaan suurempi, se aiheuttaa potilaalla voimakasta kipua, joka ilmenee aaltoina ja tuntuu joko selän tai alavatsan alueella, ja pahenee liikkuessa.

Useimmissa tapauksissa kipu sijaitsee vain yhdellä puolella, mutta tuntien kuluessa kipu laskeutuu ja jää nivusten ja sukuelinten alueelle. Kipu ja epämukavuus ei helpota missään asennossa, ja siihen liittyy yleensä myös muita oireita, kuten pahoinvointia ja oksentelua sekä kipua ja polttelua virtsatessa.

Tulehdus

Some figure

Toinen syy siihen, miksi munuaisissa voi esiintyä kipua, on alueella vaikuttava tulehdus. Useimmissa tapauksissa tämänkaltaiset tulehdukset alkavat virtsaputkesta tai virtsarakosta ja kulkeutuvat sitten munuaisiin. Tämä tulehdus voi aiheuttaa pysyviä vaurioita näille elimille tai levitä verenkiertoon ja vaarantaa jopa potilaan hengen.

Yksi munuaistulehduksen pääasiallisista oireista on syvä ja jatkuva selkäkipu sekä kipu ja polttelu virtsatessa. Oireet muistuttavat suuresti virtsatietulehduksen oireita, sillä ihminen voi tuntea normaalia tiheämpää tarvetta käydä vessassa ja virtsan ulkonäkö muuttuu sekä erittää voimakasta hajua. Ei myöskään ole harvinaista, että munuaistulehduksesta kärsivällä potilaalla esiintyy pahoinvointia, oksentelua, kuumetta ja vilunväristyksiä.

Näiden oireiden ilmaantuessa potilaan tulisi hakeutua heti lääkärin vastaanotolle, sillä pitkälle levinnyt munuaistulehdus voi aiheuttaa vakavaa haittaa. Normaalisti tulehdus saadaan kuitenkin kuriin tehokkaan antibioottihoidon avulla.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Munuaisten hyperkloreeminen asidoosi: syyt, oireet ja hoito

Polykystinen munuaistauti tai kysta

Munuaisen kysta ei välttämättä aina edes aiheuta oireita ennen kuin se on jo saavuttanut merkittävän koon. Tällaisessa tapauksessa voimakasta kipua ilmaantuu selkään ja/tai alaselän molemmille puolille. Lisäksi päänsärkyä ja veristä virtsaa esiintyy monissa tapauksissa.

Polykystinen munuaistauti eli monirakkulainen munuaistauti liittyy perinnölliseen sairauteen, joka muodostaa kystia, jotka kasvavat ja estävät kyseisiä elimiä toimimasta kunnolla. Ilmaantuessaan ne aiheuttavat kipua sekä selässä että selän sivuilla, ja johtavat monissa tapauksissa munuaiskivien ja munuaistulehdusten syntyyn.

Polykystisen munuaistaudin hoito on tärkeää, sillä hoitamattomana oireet voivat johtaa vakavampiin seurauksiin, kuten sydänlihaksen paksuuntumiseen (johtuen taudin aiheuttamasta korkeasta verenpaineesta), maksasairauteen, vakavaan munuaisten vajaatoimintaan sekä muihin merkittäviin komplikaatioihin.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 8 huonoa tapaa, jotka johtavat munuaisten vajaatoimintaan

Muita syitä siihen, mistä kipu munuaisissa voi johtua

Munuaisissa voi esiintyä kipua myös hydronefroosin takia, joka on virtsan kertymisestä johtuva munuaistulehdus. Hydronefroosista kärsivillä potilailla esiintyy verisen virtsan ja kuumeen lisäksi kovia selkäkipuja. Kipu munuaisissa voi johtua myös munuaisveren tromboosista eli veritulpasta; kyseessä on vakava terveysongelma, jossa selässä, kylkiluiden alaosan takana sekä lantion alueella esiintyy voimakasta kipua.

Myös alueelle kohdistuvat vammat ja iskut voivat johtaa munuaiskipuun, samoin kuin raskaus. Jälkimmäisessä tapauksessa munuaiskipu johtuu yleensä selkärangan muutoksista kasvavan raskausvatsan painon vuoksi. Selän ja vatsan kipu taas samanaikaisesti yhdistettynä verivirtsaisuuteen voi puolestaan olla oire munuaissyövästä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Morata Alba, J., Pérez García, B., & Carpena Lucas, P. J. (2015). Dolor abdominal: no siempre es lo que parece. Pediatría Atención Primaria, 17(67), e189-e192.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.