Mistä huulten värin muuttuminen kertoo?

Huulten värimuutokset johtuvat usein taustalla olevista terveysongelmista. Lue tästä artikkelista, mitä huulten väri voi kertoa terveydentilasta.
Mistä huulten värin muuttuminen kertoo?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Huulten, ihon ja limakalvojen värin muuttuminen on merkki ongelmista, sillä ne toimivat ihmiselimistön ensisijaisena suojana. Ne kuvastavat yleensä sisäistä terveydentilaa. Toisinaan niissä tapahtuvat muutokset antavat viitteitä jostakin sairaudesta, puutostilasta tai muusta terveysongelmasta. Jatka lukemista niin saat tietää, mistä huulten värin muuttuminen kertoo.

Huulet ovat yksi elimistön herkimmistä kudoksista, joissa on yli miljoona hermoreseptoria. Niiden väri on peräisin pinnan alla kulkevista lukuisista verisuonista. Myös pigmentin antavalla melaniinilla on oma roolinsa.

Terveiden huulten väri vaihtelee yleensä vaaleanpunaisesta rusehtavaan. Tietyt värimuutokset huulissa voivat kuitenkin olla merkki siitä, että jokin on pielessä. Huolestuttavat muutokset vaihtelevat osittaisista väriläiskistä siniseen tai violettiin, valkeaan ja mustahtavaan sävyyn.

Mistä huulten värin muuttuminen johtuu?

Huulten iho on usein altis ulkoisille tekijöille, jotka vaikuttavat niiden rakenteeseen ja fysiologiaan. Tästä yksi esimerkki on tupakointi. Myös monet sairaudet näkyvät muutoksina huulissa. Joidenkin tutkimusten mukaan kasvojen pehmytkudosten ulkonäkö kuvastaa alla olevien kovakudosten tilaa.

Huulten värin muuttuminen voi johtua monista terveysongelmista, kuten kuivumisesta, ravintoainepuutoksista ja liiallisesta auringonotosta. Se on usein myös kliininen merkki verenkierto-, hengitystie-, syöpä- ja veritaudeista.

Valkeat huulet

Valkoiset tai kalpeat huulet johtuvat yleensä nestevajeesta tai veren punasolujen määrän laskusta eli anemiasta. Tähän oireeseen liittyy usein selkeää kalpeutta muuallakin kehossa, sidekalvoissa, ikenissä ja kynsien alla.

Arvioiden mukaan yleisin kuivumisen syy on ripuli, erityisesti lapsilla ja teini-ikäisillä. Nesteiden menetys voi olla yhteydessä myös sisäiseen tai ulkoiseen verenvuotoon, esimerkiksi runsaisiin kuukautisiin.

Useimmilla potilailla anemia johtuu yleensä ravintoainepuutoksista, esimerkiksi heikosta raudan, B12-vitamiinin ja foolihapon saannista tai imeytymisestä. Sitä voivat aiheuttaa myös eräät perinnölliset sairaudet, kuten talassemia tai hemofilia eli verenvuototauti.

Huulten värin muuttuminen valkeaksi voi olla merkki anemiasta.
Anemia ilmenee kalpeutena, väsymyksenä ja uupumuksena. Se voi haitata lasten suoriutumista.

Siniset huulet

Sinertävät huulet, iho ja limakalvot tunnetaan kliinisesti syanoosina. Veren punainen väri johtuu siinä olevasta hemoglobiinista. Tutkimusten mukaan veri muuttuu tummaksi tai violetinsävyiseksi silloin, kun sen happipitoisuus on alhainen, mikä näkyy syanoosina.

Siniset huulet, sormet ja limakalvot johtuvat yleensä hengitys- ja verenkiertoelimistön ongelmista. Sitä aiheuttavat usein myös krooninen keuhkoahtaumatauti, astma, mekaaninen asfyksia eli hapenpuutetila ja hengityselinten vajaatoiminta.

Sitä voivat aiheuttaa myös sydämen vajaatoiminta, sokki, sepsis, kylmyys ja torjunta-ainemyrkytys. Siniset huulet on yhdistetty myös eräisiin perinnöllisiin häiriöihin, kuten kammioväliseinäaukkoon (VSD) ja verisuonten poikkeavuuksiin.

Mustat huulet

Mustahtavat huulet johtuvat yleensä suun limakalvojen leesioista tai patologisista prosesseista, jotka lisäävät melaniinituotantoa. Huulten ja ihon hyperpigmentaatio on yleistä Addisonin taudissa. Sen pääasiallinen piirre on kortisolin ja aldosteronin eli suolahormonin vajaatuotto.

Tutkimusten arvioiden mukaan huulten ja ikenien tummumiseen vaikuttaa myös jatkuva tupakkatuotteiden käyttö. Myös tapaturmien aiheuttamat mustelmat ja palovammat voivat tehdä huulista mustat tai violetit.

Läiskät huulissa

Erilaajuisten ja -muotoisten läiskien esiintyminen huulissa voi johtua monista tekijöistä. Yleisin syy on ultraviolettisäteiden aiheuttama pigmentaatio.

Läiskät ovat sävyltään yleensä beigestä tummanruskeaan. Huulten väri voi muuttua läiskien seurauksena myös seuraavissa terveysongelmissa:

  • Hemokromatoosi (raudankertymäsairaus)
  • Laugier-Hunzikerin oireyhtymä
  • Peutz-Jeghersin oireyhtymä
  • Suun kasvaimet
  • Psykooslääkkeet, kuten klooripromatsiini

Huulten värin muuttuminen: diagnosointi ja hoito

Diagnoosi perustuu kokonaisvaltaiseen fyysiseen tutkimukseen. Lääkärin tulisi huomioida myös mahdolliset muut ongelmaan liittyvät kliiniset merkit, kuten ihonsävyn muutokset muissa kehonosissa.

Verenkierto- ja hengityselimistön ongelmiin viittaavat merkit ja oireet auttavat ohjaamaan diagnoosia. Lääkärin on otettava huomioon myös potilaan elintavat sekä mahdollinen sukurasite ja aiemmat sairaudet. Biopsiasta voi joissakin tapauksissa olla hyötyä epäiltäessä kasvainta.

Pyrkimyksenä on tavallisesti hoitaa taustalla oleva sairaus, josta huulten värin muuttuminen johtuu. Tässä voidaan hyödyntää esimerkiksi nesteytystä tai ravintoaineiden ja lisähapen antamista.

Jos huulten värin muuttuminen on seurausta hyperpigmentaatiota aiheuttavista sairauksista, voidaan hoidossa käyttää laseria, valoimpulssia, jäädytystä ja valoterapiaa. Lääkäri saattaa lisäksi määrätä paikallisia lääkkeitä osaksi hoitoa.

Huulet kertovat terveydentilasta.

Elintavat ja ehkäisy

Huulten iho on herkkä ja tarvitsee jatkuvaa hoitoa. Käytä huulivoidetta sekä aurinkosuojaa ja vältä suoraa auringonottoa.

Tasapainoinen ruokavalio, jossa on kaikki tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet, auttaa pienentämään anemian ja huulten värimuutosten riskiä. Juo riittävästi vettä pitääksesi yllä normaalia nestetasapainoa.

Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun, hengitysteiden ja verenkiertoelimistön terveyttä. Voit aloittaa asettamalla tavoitteita ja laatimalla lopetussuunnitelman asiantuntijan avulla.

Milloin huulten värin muuttuminen on syy mennä lääkäriin?

Huulten värimuutosten varhainen tunnistaminen parantaa ennustetta useimmilla potilailla. Käänny siis lääkärin puoleen, jos huomaat värimuutoksia huulissasi, erityisesti jos sinulla on muitakin oireita.

Mene heti päivystykseen, jos sinertävä väri liittyy selvästi hengenahdistukseen. Jotkut sairaudet tarvitsevat kiireellistä hoitoa mahdollisten komplikaatioiden välttämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mariel Cárdenas J, Arredondo Hernández R, Sánchez Meraz W, Mariel Murga H et al. Análisis Morfológico del Grosor Labial en Individuos Mesofaciales y Braquifaciales en una Población Mexicana. Int. J. Morphol. 2015; 33(4): 1282-1286.
  • Cohen PR. The color of skin: blue diseases of the skin, nails, and mucosa. Clin Dermatol. 2019 Sep-Oct;37(5):468-486.
  • Greenberg SA, Schlosser BJ, Mirowski GW. Diseases of the lips. Clin Dermatol. 2017 Sep-Oct;35(5):e1-e14.
  • De Materán M, Tomat M, Pérez D, Roa B, Meneses R. Terapia de Rehidratacion Oral. Arch Venez Puer Ped. 2009; 72(4): 146-153.
  • Pinzón A. Cianosis central y periférica. Acta Med Colomb. 2016; 41(4): 274-274.
  • Multani S. Interrelationship of smoking, lip and gingival melanin pigmentation, and periodontal status. Addict Health. 2013;5(1-2):57-65.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.