Mioosi eli pupillin supistustila - syyt ja tuntomerkit
Mioosi on lääketieteellinen termi, jolla viitataan pienentyneisiin pupilleihin. Toisin sanoen, se on pupillin supistustila. Tämä voi kuulostaa merkityksettömältä, mutta tosiasiassa se kertoo paljon ihmisen terveydentilasta.
Tämä osa silmästä reagoi fyysisesti valon voimakkuuden muutoksille joko supistuen tai laajentuen. Lisäksi sen koko muuttuu jos henkilö nauttii myrkyllisiä tai huumaavia aineita tai jos hänellä on aivovaurio.
Mioosi eli pupillin supistustila
Kuten aiemmin mainitsimme, mioosi on pupillin vetäytymistä. Pupilli on vastuussa silmämunaan kulkevasta valon määrästä verkkokalvolta heijastuen.
Se laajenee tai supistuu säätääkseen valon määrää riippuen siitä, paljonko valoa on missäkin ympäristössä. Niinpä pupilli laajenee pimeässä, mitä kutsutaan mydriaasiksi. Vastaavasti pupilli supistuu silloin kun ympäristössä on paljon valoa. Tämä on normaali fysiologinen refleksi, jota ohjaa parasympaattinen hermosto.
Nämä liikkeet johtuvat sileästä lihaksesta eli iiriksen laajentajasta silmässä. Sympaattinen hermosto koordinoi tämän toiminnan.
Pupillin supistustila: aiheuttajia
Mioosi on siis fysiologinen prosessi, joka ilmenee reaktiona valolle. Se ei kuitenkaan ole ainoa syy, josta tämä reaktio voi johtua. Tietyt aineet tai taudit voivat myös aiheuttaa sen, joista kerromme alla lisää.
Opioidien nauttiminen
Opiaatit muuttavat keskushermostoa. Ihmiset ottavat niitä lääkityksenä tiettyihin sairauksiin tai virkistymistarkoituksiin. Fentanyyli, morfiini, heroiini ja metadoni ovat vain joitain esimerkkejä niistä.
Ne heikentävät hermostoa, minkä vuoksi pupillit vetäytyvät ja hädin tuskin reagoivat valoärsykkeille. Universidad Libre Seccional Barranguilla -yliopiston julkaiseman artikkelin mukaan mioosi on tunnusomaista opioidipäihtyneelle, ja lisäksi mm. hengityselinten ja tajunnan heikkeneminen.
Kemikaalit
Opioidien lisäksi on olemassa monta muuta kemikaalia jotka voivat johtaa mioosiin. Tosiasiassa tämä vaikutus on merkitty monien lääkkeiden sivuvaikutuksiin – kuten haloperidoliin, joka on psykoosilääke. Sama koskee paikallisesti käytettäviin lääkkeisiin, joilla hoidetaan mm. glaukoomaa.
Hornerin oireyhtymä ja pupillin supistustila
Oireet tälle sairaudelle ilmestyvät hermovaurion jälkeen. Se aiheuttaa mioosia sekä roikkuvaa silmäluomea. Lisäksi se vähentää kasvojen hikoilua.
Acta Médica del Centron julkaiseman artikkelin mukaan sivuvaikutukset ovat yksi suurimmista syndrooman aiheuttajista. Toisin sanoen, se tapahtuu kolmoishermosärkyyn johtuvista kasvojen leikkauksista ja hampaiden tai terapeuttisten toimenpiteiden lääketieteellisten epäonnistumisien seurauksina.
Lue tämäkin: Mikä on silmän siipikalvo (pterygium)?
Aivoverenvuoto
Joissakin tapauksissa mioosi voi ilmetä aivojen verenvuodon seurauksena riippuen millä alueella vuoto on. Esimerkiksi vakavissa aivohalvauksissa, tai jos näkökukkula eli talamus on asiaan liittyvä.
Pancoast-Tobias -syndrooma tai -kasvain
Tämän tyyppinen syöpä esiintyy keuhkoissa ja voi vaikuttaa sympaattisen hermoston osiin – jotka ovat vastuussa mydriaasin tuottamisesta, joka on mioosin vastakohta. Tästä johtuen pupilli ei pysty laajentumaan vaan pysyy supistuneena.
Jatka lukemista: Syöpäsolut: kaikki mitä tarvitsee tietää
Pupillin supistustila: diagnoosi
Yksinkertaisin tapa diagnosoida mioosi on tarkastella potilaan yleistä tilaa. Moniin oireita aiheuttaviin etiologioihin, kuten opioidimyrkytykseen tai aivoverenvuotoon, liittyy yleensä tajunnan tason muutos.
Kysy henkilöltä onko hän nauttinut lääkkeitä tai huumeita, jos hän on tajuissaan. Katso myös miten pupillit reagoivat valoon. Lääkäri tai hoitaja voi testata useita silmärefleksejä tarkistaakseen neurologisen tilan.
Yksi näistä on kuvaliikerefleksi, joka koostuu tarkkailemisesta, sillä katsotaan supistuuko pupilli enemmän altistuessaan valolle. Toinen on yhtenäinen refleksi, joka osoittaa, onko toisen silmän pupilli (jota ei ole valaistu) myös supistumassa. Tämä osoittaa, onko vamma jossakin ääreishermossa vai ylemmässä aivolohkossa.
Fysiologinen refleksi
Mioosi tai pupillin supistustila on fysiologinen mekanismi, joka tapahtuu reaktiona valolle. Se voi kuitenkin olla myös sekundaarinen johtuen neurologisista vaurioista tai tiettyjen päihdyttävien aineiden nauttimisesta.
Siksi se onkin olennainen osa lääkärintarkastusta ja kertoo paljon potilaan terveydentilasta. Jos se on jatkuvaa, on syytä epäillä taustalla olevan patologinen prosessi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Síndrome de Claude-Bernard-Horner. Presentación de un caso. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=39027
- Exploración de los reflejos pupilares | Oftalmología en la práctica de la medicina general, 4e | AccessMedicina | McGraw-Hill Medical. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1498§ionid=99962670
- Filippa, R., Toso, A., Cordero, J., & Olivos, P. (n.d.). Intoxicacion por Haloperidol (Haldol ).
- Vista de Intoxiación opioide | Biociencias. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://revistas.unilibre.edu.co/index.php/biociencias/article/view/2783/2203
- Panagopoulos, Nikolaos, et al. “Pancoast tumors: characteristics and preoperative assessment.” Journal of thoracic disease 6.Suppl 1 (2014): S108.
- Carrera, Maria Alicia Vera, et al. “Manejo de intoxicación por opioides.” RECIMUNDO 3.4 (2019): 494-510.
- Garófalo, Mariano, and Germán Píccolo. “CAPÍTULO 3 Efectos oculares adversos provocados por medicamentos.” Manual práctico: optometría clínica: 43.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.