Milloin vauvat oppivat tunnistamaan vanhempansa?

Vauvat pystyvät tunnistamaan vanhempansa helpommin, kun nämä puhuvat tälle raskausaikana. Syntymähetkestä lähtien ja kasvaessaan vauvat osaavat yhä paremmin tunnistaa läheiset ihmiset.
Milloin vauvat oppivat tunnistamaan vanhempansa?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Hetkeä, jolloin vauvat oppivat tunnistamaan vanhempansa, ei ole helppo osoittaa. Se ei ole mikään yksittäinen hetki sinällään, vaan tämä kyky on pikemminkin tulosta prosessista, jossa lapsi ottaa edistysaskeleita joskus ihan huomaamattakin.

Vauvoilla on tietty kyky tunnistamiseen jo syntymästään lähtien. Tämä kyky ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa vielä niin kehittynyt tai ilmeinen, että äiti ja isä voisivat olla täysin varmoja siitä, että heidän pienokaisensa tunnistaa heidät.

Todellisuudessa vauvoilta ei vie kauaa oppia tunnistamaan vanhempansa. Se saattaa tuntua vanhemmista ikuisuudelta, mutta oikeasti tämä tapahtuu jo muutama kuukausi syntymän jälkeen. Miten tämä prosessi etenee? Milloin se on tullut päätökseensä? Kerromme siitä kaiken oleellisen täällä.

Varhainen kehitys

Vauvoilla on jo syntyessään kaikki viisi aistia, mutta ne eivät ole vielä kehittyneet täydellisesti. Erityisesti näköaisti on vastasyntyneillä melko heikko. Aluksi vauvat näkevät vain sumuisia möykkyjä ja pystyvät hädin tuskin erottamaan valoa ja pimeyttä.

Jos valo on liian kirkas, he kääntävät pientä päätään poispäin. He voivat kuitenkin nähdä vain alle 25 cm:n etäisyydellä olevia asioita. Tämä näyttää olevan etäisyys vauvan ja äidin kasvojen välillä imettäessä, tai etäisyys isän kasvojen ja vauvan välillä, kun vauvaa tuuditetaan.

Hyvä uutinen on se, että jo syntymästä lähtien vauvoilla on kyky tunnistaa vanhempansa, ainakin äänen perusteella. He ovat kuulleet sitä kohdusta asti, joten se kuulostaa heistä tutulta.

He tunnistavat äitinsä myös tuoksusta. Jos isä kantaa vauvaa usein, vauva tottuu myös isänsä tuoksuun ja tunnistaa tämän sen perusteella.

Vauvat oppivat tunnistamaan vanhempansa esimerkiksi imetyksen takia.
Äiti ja vauva ovat alle 25 senttimetrin päässä toisistaan imetyksen aikana, mikä auttaa lasta tunnistamaan kasvot.

Kuulo ja näkö ovat ne aistit, joita vauvat käyttävät alussa ympäristön tunnistamiseen.

Milloin vauvat oppivat tunnistamaan vanhempansa?

Jos vanhemmat puhuvat vauvalle paljon tämän ollessa kohdussavauva tunnistaa heidät paljon helpommin heidän äänestään jo syntyessään. On selvää, että vauvat pystyvät tunnistamaan vanhempansa ainakin jossain määrin jo syntymästä asti. Mutta milloin he kykenevät tunnistamaan vanhempansa näköaistin kautta?

Vauvojen kyky tunnistaa kasvot riippuu siitä, kuinka usein he näkevät ne. Toisin sanoen mitä useammin he näkevät tietyt kasvot, sitä todennäköisemmin he alkavat tunnistaa ne. Alussa on tärkeää tuoda kasvot riittävän lähelle, jotta vauva havaitsee ne.

Vauva kykenee tunnistamaan vanhempansa näköaistin kautta ensimmäisen elinkuukauden jälkeen, kunhan hän näkee heitä usein. Tässä iässä vauva pystyy jo tunnistamaan säännöllisesti näkemänsä henkilöt ja erottamaan nämä oudoista ihmisistä.

Vauvojen kehitys on vielä joka tapauksessa kesken. Kahdeksanteen elinkuukauteen mennessä he ovat jo taitavia tunnistamaan kasvoja.

Pienokaiselle äiti, tai kuka ikinä ottaakin tämän paikan, on tärkein ihminen maailmassa ja se, jonka vauva tunnistaa parhaiten. Jos isä viettää paljon aikaa vauvan kanssa, hänkin saa hyvin tärkeän aseman vauvan elämässä.

Taitojen kehittyminen

Vaikka vauvat pystyvät tunnistamaan vanhempansa toiseen elinkuukauteen mennessä, he kykenevät siihen vain nähdessään kasvot edestä päin. Kun he näkevät kasvot sivuprofiilista, heidän on todella vaikea tunnistaa niitä. Tämä kyky ilmaantuu kuuden kuukauden iässä.

Tämä havaittiin Chuo-yliopiston johtamassa tutkimuksessa vuonna 2018. Tutkimuksessa analysoitiin 14:n, iältään 3-8 kuukauden ikäisen vauvan käytöstä. Tällä tavoin tultiin siihen tulokseen, että vauvat tunnistavat kasvot sivuprofiilista vasta puolivuotiaina.

Tutkimus osoittaa myös sen, että vauvoissa on eroja. Jotkut kykenevät tunnistamaan kasvot sivuprofiilista jo hieman aiemmin, kun taas toiset pystyvät siihen vasta myöhemmin. Vasta melko paljon tätä myöhemmin vauvat kykenevät tunnistamaan vanhempansa takaapäin tai etäämpää.

Äiti ja vauva.
Kuuden kuukauden iässä kasvojen tunnistaminen edestä ja sivuprofiilista on jo huomattavaa. Myöhemmin vauvat kykenevät tunnistamaan vanhempansa kaukaa.

Kasvojen tunnistaminen paranee ajan myötä

Kuuden kuukauden ikään mennessä vauvat pystyvät paitsi tunnistamaan vanhempansa edestä ja sivuprofiilista, myös tunnistamaan muita usein näkemiään perheenjäseniä ja ihmisiä. Tässä iässä he tietävät jo selkeästi, kuka on heille vieras henkilö.

Jos lapsi ei näytä vielä yhden vuoden iässäkään tunnistavan usein tapaamiaan ihmisiä, on tärkeää keskustella asiasta lastenlääkärin kanssa. Tässä iässä lapsen pitäisi jo tunnistaa paitsi kasvot myös esineet. Tämä on lempilelun ikäkautta – sen he kykenevät tunnistamaan ylitse kaikkien muiden.

Osa vauvoista alkaa osoittaa ahdistusta vieraita ihmisiä kohtaan suunnilleen 8-9 kuukauden iässä. Tämä ahdistus ilmenee hermostuneisuutena, epäluottamuksena tai ujoutena, kun he näkevät heille tuntemattoman ihmisen.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Ryömimisen merkitys vauvan kehitykselle

Kasvojen tunnistamisen emotionaalinen puoli

Vauvat alkavat tunnistamaan vanhempansa jo syntymästä lähtien, mutta tämä taito hioutuu ajan myötä. Alussa vanhempien on erittäin tärkeää puhua vauvalle samalla kun he katsovat tätä suoraan ja lähietäisyydeltä.

Neljään elinkuukauteen mennessä vanhemmat huomaavat vauvansa paitsi tunnistavan heidät, myös ilahtuvan heidän näkemisestään. Vauva saattaa myös itkeä, kun vanhemmat siirtyvät kauemmas.

Tässä vaiheessa vauvat muodostavat läheisen suhteen huoltajiinsa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Reyes Platas, D. I. (2021). Estudio del complejo de animación ante la presencia activa y pasiva del cuidador en bebés de 2 a 8 meses de edad (Master’s thesis).
  • Ichikawa, H., Nakato, E., Igarashi, Y., Okada, M., Kanazawa, S., Yamaguchi, M. K., & Kakigi, R. (2019). A longitudinal study of infant view-invariant face processing during the first 3–8 months of life. Neuroimage, 186, 817-824.
  • Herrera, M. M. (2014). Psicopatología y “teoría de las relaciones objetales”. Revista de Ciencias Sociales, (144).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.