Logo image
Logo image

Millainen on lantun ravintoarvo?

5 minuuttia
Tiedätkö mikä lanttu on? Tänään kerromme sinulle, kuinka sitä syödään sekä millaisia terveyshyötyjä sillä on.
Millainen on lantun ravintoarvo?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Millainen on lantun ravintoarvo? Onko sillä joitakin terveyshyötyjä? Onko se samanlainen kuin kaali ja nauris? Usko tai älä, lanttu on vihannes, jolla on sekä kaalin että nauriin ominaisuuksia. Tänään kerromme kaalin (Brassica oleracea) ja nauriin (Brassica rapa) risteytyksestä, lantusta, sekä sen ravintoarvosta ja hyödyistä.

Lanttua pidetään ristikukkaisena mukulana. Percival on kuvaillut sitä kaaliksi, jolla on naurismainen varsi. Lanttu tunnetaan monissa maissa nimellä “ruotsalainen nauris”.

Asiantuntijat epäilevät, että tämä vihannes on kotoisin Tšekin tasavallasta. Sen juuret juontavat 1600-luvulle ja sen uskotaan olevan villikaalin sekä nauriin risteytys. Nykyään sitä löytyy Pohjois-Amerikasta, Kanadasta ja Pohjois-Euroopasta, ja lanttu on tärkeä osa näiden maiden gastronomiaa. On olemassa kahta päätyyppiä: violettikuorinen, joka on samanlainen kuin retiisi, ja Laurentian, kanadalainen lajike, jossa on kermainen massa.

Lantun lehdet ja sipuli ovat syötäviä. Sen maku ja tekstuuri muistuttavat parsakaalia tai kaalia, mutta kypsennettynä lanttu muuttuu makeaksi kuten bataatti.

Lantun ravintoarvo

Lanttu sisältää yllättäviä määriä ravintoaineita. Alta löytyvästä elintarvikkeiden koostumustaulukosta voit nähdä kaikki lantun ravintoaineet 100 grammaa raakaa vihannesta kohden.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden osalta näytetään prosenttiosuudet, jotka kattavat suositellun päivittäisen annoksen:

 • Kalorit: 27
 • Hiilihydraatit: 6,2 grammaa
 • Kuitu: 3,6 grammaa
 • B6-vitamiini: 0,15 milligrammaa – 12 %
 • Proteiinia: 1,7 grammaa
 • C-vitamiini: 62 milligrammaa – 103 %
 • Kalium: 350 milligrammaa – 7 %
 • Fosfori: 46 milligrammaa – 4 %
 • B9-vitamiini: 16 milligrammaa – 4 %

Lanttu sisältää runsaasti C-vitamiinia. Castillo-Velarden mukaan C-vitamiini on erittäin voimakas antioksidantti vapaita radikaaleja vastaan.

Lääkäreiden mukaan se edistää myös ihovaurioiden, kuten haavojen, paranemista. He korostavat sen tärkeyttä raudan tehokkaan imeytymisen ja immunomodulatorisen kyvyn vuoksi. Kuumuus voi kuitenkin tuhota tärkeitä ravintoaineita. Siksi asiantuntijat suosittelevat sen kypsentämistä mikroaaltouunissa tai höyrytystä.

100 g lanttua kattaa 12 % suositellusta päivittäisestä B6-vitamiinin saannista. Brown ja muut tutkijat väittävät, että pyridoksiini on välttämätön proteiiniaineenvaihdunnalle, punasolujen tuotannolle ja immuunijärjestelmän terveydelle.

Tämä mielenkiintoinen vihannes on myös hyvä kaliumin lähde, kivennäisaine, joka tohtori Tejada-Cifuentesin mukaan ylläpitää sydämen terveyttä ja elektrolyyttinä nestetasapainoa.

Yksi kupillinen lanttua (135 grammaa) tarjoaa 17 % päivittäisestä ravintokuidun tarpeesta. Ravitsemusasiantuntijat ovat tunnustaneet sen hyödyt muun muassa diabeteksen ehkäisyssä, painonhallinnassa ja ruoansulatuskanavan terveyden ylläpitämisessä.

Some figure
C-vitamiinia sisältävien elintarvikkeiden mikroaaltouunissa kypsennystä suositellaan, jotta ravintoaineita ei tuhoudu.

Lue myös: Punaisten hedelmien ja vihannesten ravintoarvo

Lantun mahdolliset terveyshyödyt

Asiantuntijat tunnustavat lantulla olevan useita terveyshyötyjä tiettyjen ravintoaineiden ja bioaktiivisten komponenttien vuoksi. Katsotaanpa joitain niistä, ja pystyykö tiede vahvistamaan näitä väitteitä.

Antioksidanttien lähde

Preventive Nutrition and Food Science -lehdessä julkaistu julkaisu ylistää lanttua sen antioksidanttipitoisuuden vuoksi. Tämä johtuu siitä, että se sisältää C-vitamiinin lisäksi vapaita radikaaleja estäviä fytokemikaaleja. Antosyaanit, isotiosyanaatit, sulforafaani ja glukosinolaatit ovat joitakin niistä.

Lantun violetti kuori sisältää erittäin runsaasti antosyaaneja, pigmenttiä, joka antaa punaisen, violetin tai sinisen värin joillekin vihanneksille sekä hedelmille. Cassidy ja muut tutkijat väittävät, että näillä pigmenteillä on myönteinen vaikutus sydänsairauksien ehkäisyyn, kun taas Devore ja muut yhdistävät ne vähentyneeseen henkiseen rappeutumiseen.

Lanttu, erityisesti violetti lanttu, sisältää isotiosyanaatteja ja glukosinolaatteja. Tiettyjen havainnointitutkimusten mukaan ne voivat osaltaan pienentää paksusuolensyövän riskiä. Tarkempia tutkimuksia tarvitaan kuitenkin tulosten vahvistamiseksi.

Se voi estää sydänsairauksia

Jotkut tutkijat väittävät, että ristikukkaisten vihannesten glukosinolaatit laajentavat verisuonia ja vähentävät tulehdusta. Siksi tämä vihannes yhdistetään pienempään sydänsairauksien riskiin. Samalla isotiosyanaatit estävät rasvaplakkien kerääntymisen valtimoihin.

Antosyaanit voivat myös alentaa verenpainetta ja sydämen vajaatoiminnan riskiä asiantuntijaryhmän ja Circulation -lehden dokumenttien mukaan.

Se ei ole vain fytokemikaalien läsnäolo, joka voi vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio suojaa sydänsairauksilta. Tätä tukee katsaus 15 tutkimukseen, jotka koskivat 24 prosentin pienenemistä todennäköisyydessä sairastua sydän-ja verisuonisairauteen.

Se auttaa ylläpitämään tervettä suolistoa

Lanttu on ristikukkainen vihannes, jolla on korkea kuitupitoisuus. Kupillinen päivässä kattaa 17 % suositellusta tarpeesta.

Nutrients -lehti toteaa, että tietyntyyppiset liukoiset kuidut voivat toimia prebiootteina. Eli toimiva ravintona hyödyllisille bakteereille, kuten bifidobakteereille ja maitobasilleille. Tätä aihetta koskevassa katsauksessa väitetään, että kuidut ylläpitävät suoliston terveyttä ja suojaavat liikalihavuudelle ja sydänsairauksilta.

Nutrición Hospitalaria -lehti viittaa myös prebioottisiin kuituihin sen myönteisten vaikutusten vuoksi bakteereihin, jotka liittyvät terveempään immuunijärjestelmään.

Samaan aikaan Espanjan ruoansulatusjärjestelmän säätiö suosittelee liukenematonta kuitua lisäämään ulosteen määrää ja parantamaan ummetusta.

Se voi vahvistaa immuunijärjestelmää

Lanttu antaa runsaasti B6-vitamiinia ruokavalioon. Itse asiassa yksi kupillinen päivässä kattaa 15 % suositelluista arvoista.

B6-vitamiini osallistuu T-solujen ja valkosolujen tuotantoon. Nämä ovat immuunisoluja, jotka käsittelevät vieraita aineita ja ovat tärkeitä terveelle puolustusjärjestelmälle.

Useat tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että B6-vitamiinin ja muiden hivenravinteiden lisääminen parantaa kaikkia kolmea immuniteetin tasoa.

Samaan aikaan Nutrients –lehti korostaa myös askorbiinihapon roolia valkosolujen toiminnan tehostamisessa ja immuunijärjestelmän vahvistamisessa. Lantussa oleva C-vitamiini kattaa aikuisen kokonaistarpeen.

Lantun kulutukseen liittyvät varotoimet

Lantun monista terveyshyödyistä huolimatta jotkut dermatologiset tutkimukset ovat paljastaneet ruokayliherkkyyden tälle vihannekselle. Kutinaa, atooppista ihottumaa, nuhaa, hengitysvaikeuksia, maha-suolikanavan häiriöitä ja allergisia reaktioita voi esiintyä.

Samaan aikaan tieteellinen katsaus huomauttaa, että on tärkeää noudattaa varovaisuutta lantun ja antikoagulanttivarfariinin kulutuksessa samanaikaisesti, koska niillä voi olla epäsuotuisaa yhteisvaikutusta.

Some figure
Lanttu sisältää runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita. Sitä käytetään monissa eri gastronomisissa keittiöissä.

Lue myös: 4 eksoottista hedelmää ja vihannesta, joita et luultavasti ole nähnyt

Kuinka lanttua kannattaa valmistaa?

Voit nauttia lantun eduista monella eri tavalla. Sitä voidaan syödä myös raakana. Maku on raakana parsakaalia muistuttava, mutta hieman miedompi ja mausteinen.

Voit lisätä sitä salaatteihin, raastaa tai leikata ohuiksi viipaleiksi. Lisäksi voit tarjoilla sen lisukkeena, perunoiden tilalle tai osana kasvissekoitusta.

Jos haluat, se sopii erinomaisesti rapeaksi alkupalaksi hummuksen kanssa. Koska kuorta on hieman vaikea pureskella, voit poistaa sen terävällä veitsellä.

Mitä tulee sen lehtiin, voit lisätä niitä raakana salaatteihin tai höyryttää kuten pinaattia. Voit myös paistaa niitä ja lisätä keittoon.

Mukula muuttuu makeammaksi keitettäessä. Jos haluat paistaa sen mieluummin uunissa, suosittelemme, että annat sen ruskistua, kunnes se on kypsä. Voit myös yhdistää sen kukkakaalin tai parsakaalin kanssa.

Lanttu sopii mainiosti erilaisiin keittoihin. Voit sekoittaa sen kanaliemen, keitetyn perunan, hienojen yrttien ja vihannesten kanssa. Muista, että mitä alhaisempi lämpö valmistuksen aikana, sitä paremmin hyödynnät lantussa olevaa C-vitamiinia. Voit siis höyryttää tai paistaa sitä valkosipulin, oliiviöljyn ja pienen hienonnetun persiljan kanssa.

Yhteenveto lantun käytöstä ja eduista

Yhteenvetona voidaan todeta, että lanttu on vihannes, joka on täynnä terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita ja aktiivisia yhdisteitä. Siinä on erittäin runsaasti C-vitamiinia, B6-vitamiinia, kuitua ja flavonoideja. Voit syödä lanttua raakana tai kypsennettynä, yksin tai muiden vihannesten kanssa, mutta varmista, että et ole herkkä millekään sen ainesosille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Slavin J. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients. 2013, 22;5(4):1417-35.
 • Sekirov I, Russell SL, Antunes LC, Finlay BB. Gut microbiota in health and disease. Physiol Rev. 2010;90(3):859-904.
 • Lane DJ, Richardson DR. The active role of vitamin C in mammalian iron metabolism: much more than just enhanced iron absorption! Free Radic Biol Med. 2014 ;75:69-83.
 • Castillo-Velarde Edwin Rolando. Vitamina C en la salud y en la enfermedad. Rev. Fac. Med. Hum.  [Internet]. 2019;  19( 4 ): 95-100. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-05312019000400014&lng=es.  http://dx.doi.org/10.25176/RFMH.v19i4.2351.
 • Scott O, Galicia-Connolly E, Adams D, Surette S, Vohra S, Yager JY. The safety of cruciferous plants in humans: a systematic review. J Biomed Biotechnol. 2012; 503241.
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017, 3;9(11):1211.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.