Logo image
Logo image

Miksi mustapippuria kannattaa laittaa pesukoneeseen?

3 minuuttia
Mustapippurilla on muitakin käyttötapoja kuin vain ruoan maustaminen. Tiesitkö, että mustapippuria voi laittaa myös pyykinpesukoneeseen? Tässä artikkelissa kerromme, kuinka se auttaa huoltamaan vaatteita.
Miksi mustapippuria kannattaa laittaa pesukoneeseen?
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Voit pitää itseäsi onnekkaana, jos et koskaan ole huomannut uusien vaatteidesi värien vähitellen haalistuvan pesussa. Tämä ongelma riippuu kuitenkin yleensä kankaan laadusta ja siitä, miten vaatteita huolletaan. Tämä mielessä pitäen haluamme nyt kertoa, miksi mustapippuria kannattaa laittaa pesukoneeseen!

Populaarikirjallisuuden mukaan mustapippurin laittaminen pyykinpesukoneeseen voi auttaa ehkäisemään vaatteiden värien haalistumista. Jos siis vaatteiden nurinpäin kääntäminen ei ole auttanut, eikä tähän tarkoitetuista tuotteistakaan ole ollut apua, miksi et harkitsisi tätä vaihtoehtoa? Kerromme tässä artikkelissa lisää siitä, miksi mustapippuria kannattaa laittaa pesukoneeseen.

Miksi mustapippuria kannattaa laittaa pesukoneeseen?

Mustapippuria on käytetty jo monia vuosia apuna pesuainejäämien poistamisessa. Ihmisten omiin kokemuksiin perustuva näyttö osoittaa, että tämä mauste toimii “hiekkapaperin” tavoin pesukoneen sisällä. Ruoan maustamisen lisäksi mustapippuri voikin siis sopia hyvin myös vaatteiden huoltamiseen.

Mustapippurin ominaisuuksien sanotaan erityisesti auttavan säilyttämään vaatteiden alkuperäiset sävyt. Jotkut jopa väittävät, että se ehkäisee vaatteiden rypistymistä. Ota kuitenkin huomioon, että tästä mausteesta on eniten hyötyä tummille sävyille, kuten sinisille tai mustille vaatteille. Joko kiinnostuit kokeilemaan tätä pesukikkaa?

Pidäthän mielessä, että tämä on jossain määrin vain kansanperinnettä, eikä sen tehosta siten ole täyttä varmuutta. Voit siltikin kokeilla tätä konstia seuraavalla kerralla kun peset värillistä pyykkiä. Vältä kuitenkin käyttämästä sitä valkoisille ja muille vaaleille vaatteille, sillä se voi aiheuttaa epätoivottuja tahroja.

Some figure
Moni uskoo, että mustapippurin laittaminen pesukoneeseen auttaa poistamaan pesuainejäämiä koneen sisältä. Lisäksi se auttaa säilyttämään tummien vaatteiden värin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Etikan käyttö vaatteiden pesussa – mikä loistava idea!

Kuinka mustapippuria laitetaan pesukoneeseen?

Olet luultavasti nyt kiinnostunut kokeilemaan tätä erikoista pesukikkaa. Se tulee kuitenkin tehdä oikealla tavalla haittojen välttämiseksi. Seuraavaksi annamme ohjeet vaihe vaiheelta tämän menetelmän hyödyntämiseksi mahdollisimman tehokkaalla tavalla.

  • Valmistele raaka-aine. Mustapippuri tulee ensinnäkin jauhaa mahdollisimman hienojakoiseksi, toisin sanoen täysin jauheeksi. Voit tietysti myös ostaa mustapippuria valmiiksi jauhemaisessa muodossa.
  • Valmistele vaatteet mausteella. Kun mauste on valmis, laita sitä pesukoneeseen. Noin kaksi ruokalusikallista on suositeltava määrä.
  • Valmistele pesukone. Laita pesukone päälle ja käytä tavanomaisia pesuohjelmia. Jäämät poistuvat pesun aikana. Kun vaatteet on pesty, voit kuivata ne tavanomaiseen tapaan.

Kannattaa lukea myös: Vinkkejä villavaatteiden pesemiseen

Vielä muutamia suosituksia vaatteiden värien säilyttämiseksi

Mustapippurin laittaminen pesukoneeseen ei ole ainoa keino saada vaatteiden värit kestämään pidempään. Tätä nimenomaista tarkoitusta varten on nykyään olemassa omia pesuaineita ja muita tuotteita. Jos kuitenkin suosit mieluummin luonnonmukaisia menetelmiä, voit kokeilla muitakin mielenkiintoisia konsteja. Vilkaisepa näitä!

  • Jotta lempivaatteidesi värit pysyisivät kirkkaina, lisää noin 60 grammaa suolaa litraan kylmää vettä. Laita vaatteet sitten veteen ja liota niitä yön yli. Pese lopuksi tavanomaiseen tapaan.
  • Muista lukea aina kaikkien vaatteiden pesulaput. Kankaan laadusta riippuen suositellaan tietynlaista pesuohjelmaa. Jos otat nämä suositukset huomioon, vaatteen sävy säilyy pidempään.
  • Jos vaatteet haalistuvat, pese ne käsin erillään muista vaatteista. Liota niitä pienessä määrässä vettä ja etikkaa ennen pesua.
  • Pyri pesemään ne kylmässä vedessä, sillä kuuma vesi saattaa saada jotkut vaatteet haalistumaan.
  • Jotta sekä kankaiden väri että laatu pysyisivät hyvinä, lisää 115 grammaa ruokasoodaa pesusykliin. Tämä ainesosa toimii samaan tapaan kuin mustapippuri. Jos lisäksi kaipaat vaatteisiisi pehmeyttä, lisää 240 grammaa etikkaa.
Some figure
Etikka, ruokasooda ja suola ovat muita sellasia tuotteita, jotka voivat auttaa pitämään huolta vaatteista pesun aikana.

Mitä näistä pesukikoista tulisi muistaa?

Sekä mustapippuri että muut luonnolliset ainesosat näyttäisivät olevan avuksi vaatteiden pesemisessä. Pidä kuitenkin mielessä, että nämä kikat ovat peräisin populaarikirjallisuudesta, eikä niiden tehosta ole näin ollen täyttä varmuutta. Voit joka tapauksessa kokeilla niitä noudattaen antamiamme ohjeita.

Jos päätät laittaa pyykinpesukoneeseesi mustapippuria, muista tehdä se ainoastaan silloin, kun peset tummia vaatteita. Sitä ei suositella valkoisille vaatteille, sillä se voi aiheuttaa epätoivottuja tahroja. Kokeile näitä konsteja ja kerro sitten meille, miten ne tehosivat!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Escuela Agrícola Panamericana. Pimienta negra. Honduras 1998.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.