Miksi itkeminen kannattaa
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Kun olimme lapsia, meitä kehotettiin vältellä itkemistä (varsinkin jonkun toisen edessä), koska se nähtiin heikkouden merkkinä tai tunteiden näyttämisenä, mikä oli paha asia. Kyynelillä on kuitenkin positiivisia vaikutuksia sekä fyysiselle että henkiselle terveydellemme. Tässä artikkelissa kerromme miksi itkeminen kannattaa.
Miksi itkemme?
Voimme itkeä ilosta, surusta, rakkaudesta tai turhautuneisuudesta. On sanomattakin selvää, että kaikki kyyneleet ovat erilaisia ja voivat virrata monesta eri syystä.
Varmaa on se, että itkeminen muodostaa osan elämäämme ensimmäisestä päivästä lähtien.
Itkimme vauvoina nälästä ja kun vaippa oli likainen… kun olimme niin nuoria, kylmyys, pelko tai egomme saattoivat saada meidät itkemään.
Kasvaessamme vanhemmiksi, yritimme vältellä itkemistä, sillä ajattelimme sen olevan paha asia. Se ei kuitenkaan ole totta.
Meidän pitäisi opettaa lapsemme (huolimatta siitä ovatko he poikia vai tyttöjä) itkemään ilman nolostumista. Siten he pystyvät ilmaisemaan tunteitaan ja päästämään ulos kaiken negatiivisuuden.
On tärkeää muistaa, että lapsuuden ratkaisematta jätetty trauma voi muuttua isoksi ongelmaksi aikuisuudessa.
Tästä syystä itkeminen on perustavanlaatuista henkilökohtaisen kehityksemme kannalta. Kyynelillä on monia positiivisia vaikutuksia… Joten meidän ei tulisi yrittää tukahduttaa niitä kohdatessamme tilanteen joka hämmentää tai ahdistaa meitä. Meidän ei tulisi myöskään pidätellä niitä silloin kun tunnemme olomme pahaksi.
Olisi ihanteellista, jos voit purkaa tunteitasi jollekulle luottamallesi ihmiselle. Jos se ei ole vaihtoehto, etsi yksityinen paikka, jossa voit itkeä.
Pahinta mitä voimme tehdä on pullottaa tunteemme ja tukahduttaa kyyneleemme silloin kun löydämme itsemme tilanteesta, joka tekee meistä surullisia.
On monia hetkiä, jolloin sanomme että emme halua itkeä: koska emme halua häiritä muita, koska meidän pitää olla vahvoja, koska kaikki tulee kuitenkin selviämään tai koska emme halua kenenkään näkevän meidän itkevän… Meidän täytyy kuitenkin muistaa, että purkamattomat asiat kasaantuvat sisällämme kunnes yhtenä päivänä ne “räjähtävät”, eivätkä aina kaikista kauneimmalla tavalla.
Siitä syntyvät henkiset esteet estävät kyyneleitä virtaamasta ja edistävät ahdistusta, stressiä, masennusta… Tästä syystä meidän pitäisi oppia, että itkeminen on perustavanlaatuinen asia tunteaksemme olomme paremmaksi jälkeenpäin.
Miksi itkeminen kannattaa?
Yritä tästä lähtien olla tuntematta oloasi noloksi itkemisen vuoksi. Sillä ei ole merkitystä, jos itket katsoessasi elokuvaa, ahdistavan tapahtuman tai kasaantuneen vihan takia.
Muista, että se on tapa, josta voi olla sinulle paljon hyötyä:
Haluatko tietää lisää? Lue: Näitä asioita et tiennyt kyynelistä ja itkemisestä
1. Se opettaa meitä tuntemaan itseämme
Itkeminen on yksi tapa oppia tuntemaan itseämme. Kyyneleiden vuodattamisen avulla tajuamme mitkä meidän tarpeemme, heikkoutemme ja luonteenpiirteemme ovat.
Pystymme näkemään asiat selvemmin, sillä koettelemukset eivät enää ole älymme esteenä.
2. Se vähentää stressiä
Kun itkemme, vapautamme itsemme hyvinvoinnin hormoneista, jotka toimivat luonnollisina kipulääkkeinä ja lievittävät stressiä.
Sen lisäksi kyyneleet voivat auttaa hermostuneisuuden, ahdistuksen ja aggressiivisuuden kanssa.
Jos tämä ei vielä riitä, ne myös poistavat epinefriiniä ja norepinefriiniä. Nämä kaksi ainetta voivat liiallisessa määrin olla vahingollisia terveydellemme.
3. Se kosteuttaa silmiä
Nykyään kun kuivat silmät ovat niin yleinen oire säännöllisen puhelimen ja tabletin käytön takia, voi pieni luonnollinen kosteutus tulla tarpeeseen.
Kyyneleet pitävät silmät kosteutettuina, pitävät verkkokalvon hapettuneena, taistelevat alueelle kerääntyviä bakteereita vastaan ja ehkäisevät kuivuutta.
Keinotekoisille kyyneleille ei siis ole tarvetta!
4. Pahan mielen keventäminen
Itkiessämme vapautamme mangaania. Kun kehoomme kerääntyy liikaa tätä mineraalia, tunnemme olomme ärtyneeksi, väsyneeksi, ahdistuneeksi ja masentuneeksi.
Sen tuloksena kyyneleet poistavat “huonon geenin”, joka voi aiheuttaa meille paljon ongelmia. Kyyneleet siis auttavat meitä huuhtomaan pois negatiiviset tunteet ja surun.
5. Se auttaa meitä pääsemään kivun yli
Kun meille tapahtuu jotakin pahaa, on normaalia, että haluamme itkeä. Meidän ei pitäisi tukahduttaa tarvetta päästää ulos sitä mikä laittaa vatsamme solmuun.
Kyyneleet saavat meidät myös muuttamaan jonkin negatiivisen johonkin konkreettiseen, jota voimme hallita ja jonka voimme nähdä. Niiden kyky tehdä niin on ensimmäinen askel kohti ongelmien ratkaisua.
6. Se saa meidät kommunikoimaan
Vaikka onkin olemassa sanonta joka sanoo toisin, ei itkeminen todellakaan ole synonyymi heikkoudelle tai alemmuudelle.
- Tarvitsemme kyynelten voimaa kertoaksemme muille mitä tunnemme, mikä satuttaa meitä ja mitä haluamme muuttaa.
- Itkeminen voi myös olla tapa yhdistyä rakkaidemme kanssa silloin, kun sanamme pettävät meidät.
Tästä syystä meidän pitäisi nähdä itkeminen avunpyyntönä tai tapana tuoda tunteemme näkyviin.
Lue myös tämä artikkeli: Tiesitkö, että itkeminen on hyväksi terveydellesi?
7. Se auttaa meitä palaamaan takaisin normaaliin
Kun itkemme, voimme palauttaa kehomme takaisin “homeostaasiin”. Kyyneleet siis antavat meidän toipua sisäisestä rauhasta sekä normaalista kehonrytmistämme.
Itkeminen auttaa meitä palaamaan takaisin normaaliin ja se on syy siihen miksi sen jälkeen tunnemme mahtavaa vapauttavaa ja helpottavaa tunnetta. Se johtuu siitä, että aineenvaihdunta toimii taas siten kuin pitäisi!
8. Se ehkäisee mahalaukun ongelmia
Kun olemme stressaantuneita tai ahdistuneita, emmekä itke tai puhu siitä, tulemme todennäköisemmin kärsimään ruoansulatus- ja vatsavaivoista tai suoliston epätasapainosta.
Itkeminen auttaa meitä vapauttamaan itsemme kaikesta, joka saa meidät tuntemaan pahaa oloa ja siten se ehkäisee stressin aiheuttamia vatsahaavoja tai kroonista koliittia.
9. Se parantaa hengitystä
Itkeminen voi ehdottomasti aiheuttaa hengenvetoa, hengästymistä ja hukkumisen tunnetta.
Voimakkaiden tunteiden jälkeiset kyyneleet kuitenkin vakauttavat hengitystä.
Aivan kuin tässä ei jo olisi tarpeeksi; itkeminen säätelee myös sydämensykettä ja hikoilua.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rottenberg J, Bylsma LM, Vingerhoets AJJM. Is crying beneficial? Curr Dir Psychol Sci. 2008;
- Fooladi MM. The healing effects of crying. Holist Nurs Pract. 2005;
- Vingerhoets AJJM, Cornelius RR, Van Heck GL, Becht MC. Adult Crying: A Model and Review of the Literature. Review of General Psychology. 2000.
- Gračanin A, Bylsma LM, Vingerhoets AJJM. Is crying a self-soothing behavior? Front Psychol. 2014;
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.