Logo image
Logo image

Mikrobotox: hyödyt ja riskit

3 minuuttia
Pienten botuliiniannosten ruiskuttaminen varhaisessa iässä voi pysäyttää ensimmäisten ryppyjen laajenemisen. Tämä on "mikrobotoxin", ei-invasiivisen nuorentavan toimenpiteen, päätehtävä.
Mikrobotox: hyödyt ja riskit
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 22 maaliskuuta, 2023

Mikrobotox, toiselta nimeltään Baby Botox, on sopiva kosmeettinen toimenpide niille, jotka haluavat tasoittaa ilmejuonteita turvautumatta Botox ®:in intensiivisyyteen. Vaikka molemmissa käytetään botuliinitoksiinia, tämä uusi tekniikka on oivallinen niille, jotka haluavat kevyen ja varhaisen lähdön hoitoon.

Ehdokkaat näihin injektioihin ovat yleensä nuoria ihmisiä, joilla on alkavia ryppyjä ja jotka valitsevat täyteaineen piilottaakseen niistä havaittavimmat. Menetelmä tarjoaa uudenlaisen näkökulman siihen, mitä botox tavallisesti on, ja se liittyy aineen annostukseen. Sen kautta etsitään luonnollisen näköisiä tuloksia, jotka parantavat kasvojen ulkonäköä.

Mikrobotox, tekniikka ensimmäisten ryppyjen ehkäisemiseksi

Some figure
Estä ilmejuonteitasi muuttumasta rypyiksi mikrobotoxilla.

Toisin kuin perinteinen botoxin käyttö, mikrobotox ei pyri rentouttamaan lihasta, vaan heikentämään sitä ulkonäön pehmentämiseksi.

Kuten American Academy of Ophthalmology huomauttaa, ensimmäiset ikääntymisen merkit näkyvät silmien, otsan, poskien ja huulten ympärillä. Botuliini-injektion tarkoitus on vähentää kasvojen väsymystä tai ikääntymisen ilmenemistä. Se soveltuu myös muille herkille alueille, kuten:

 • Kaula
 • Decolté
 • Otsa
 • Leuan alue

22-30 -vuotiaat ihmiset hakevat eniten tätä kauneushoitoa, jonka tarkoituksena on estää hienon hienot ilmejuonteet muodostumasta voimakkaiksi rypyiksi. Se voidaan ymmärtää korjaavaksi ja ennaltaehkäiseväksi tekniikaksi, jolla on hienovaraiset tulokset.

Lue lisää: Mikä on jet peel -kasvohoito ja miten se hyödyttää?

Mikrobotoxin edut

International Society for Aesthetic Plastic Surgery raportoi tutkimuksessaan, että botuliinitoksiinihoidot ovat nousussa verrattuna muihin täyteaineisiin. Mikrobotox sisältyy näihin lukuihin, ja sillä onkin monia etuja.

Mikrobotoxilla käsitellyssä ihossa ilmejuonteiden etenemisen pysähtyminen havaitaan ilman, että kasvot “jähmettyisivät”. Hoitaja levittää ainetta kunkin potilaan tarpeiden mukaan.

Menetelmässä käytetään pienempää annosta kuin tavanomaisissa injektioissa, koska nuoret lihakset ovat vähemmän aktiiviset. Sen etu on, että se ei muuta kasvojen liikkeitä, ja se on turvallinen sekä halvempi kuin tavanomainen botoxhoito.

Sekä miehillä että naisilla botox pieninä annoksina poistaa pieniä ryppyjä ja estää uusien syntymisen.

Miten mikrobotoxia käytetään?

Some figure
Yleensä mikrobotoxin tulokset havaitaan kaksi viikkoa hoidon jälkeen.

Botuliinitoksiini-injektiot eivät yleensä aiheuta kipua. Toimenpide kestää alle puoli tuntia eikä vaadi intensiivistä lepoa.

Mikrobotoxissa käytetään miniannoksia ja istuntoja on vain yksi. Kahden päivän jälkeen muutos alkaa näkyä, kun taas lopullinen vaikutus on ilmeinen kahden viikon kuluttua.

Tulos kestää 4 kuukautta, hieman vähemmän kuin perinteisessä hoidossa, mutta tämä johtuu siitä, että mikrobotox käyttää vähemmän botuliinia. Lisäksi nuorelle iholle ja lihaksille levitettäessä suositellaankin pienempää annosta.

Lue lisää: Kosmeettisia hoitoja silmäpusseille

Liittyykö ennaltaehkäisevän botuliinihoidon käyttöön riskejä?

Kuten Actas Dermo-Sifiliográficasin artikkelissa mainitaan, luonnollisten tulosten saavuttamiseksi botuliinilla on välttämätöntä tuntea kasvolihasten anatomia ja toiminta.

Vaikka ennaltaehkäisevä botuliinitoksiini on hienovarainen esteettinen hoito, hoidon suorittavan henkilön on ehdottomasti oltava ammattilainen. Tietyt haittavaikutukset liittyvät huonoon tekniikkaan, muun muassa seuraavat:

 • Kiero hymy
 • Epätasaiset kulmakarvat
 • Roikkuvat silmäluomet
 • Kyynelehtivät tai kuivat silmät
 • Kipu tai turvotus injektioalueella

Toisaalta, jos aine leviää kehossa ja potilas kokee jatkuvaa heikkoutta, näköongelmia tai nielemis- ja puheongelmia, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen.

Tältä osin Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana –lehti huomauttaa, että komplikaatioita ei pitäisi ilmaantua, jos injektiot tehdään huolellisesti ja potilas on hoitoon soveltuva. Epärealistiset odotukset tuloksista voivat kylläkin aiheuttaa turhautumista ja monimutkaisuutta sekä potilaalle että lääkärille.

Kenen ei pitäisi valita botoxia sen missään muodossa?

Botox sopii lähes kaikille, mutta poikkeuksia ovat ne, joilla on diagnosoitu patologioita, jotka estävät aineen käytön. Se ei myöskään sovi raskaana oleville tai imettäville naisille.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei tiedä, kuinka turvallisia pehmytkudoksissa olevat täyteaineet ovat, jos niitä käytetään raskauden tai imetyksen aikana tai alle 22-vuotiaille potilaille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Alcolea López J. Actualización sobre aplicaciones de la toxina botulínica en estética facial. Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana. Vol. 37. Núm. 1. pp. 81-90. España; 2011. https://scielo.isciii.es/pdf/cpil/v37n1/original12.pdf
 • Boyd K. La toxina botulínica (Botox) para las arrugas faciales. Academia Americana de Oftalmología. Estados Unidos; 2022. https://www.aao.org/salud-ocular/tratamientos/la-toxina-botulinica-botox-para-las-arrugas-facial
 • Encuesta Internacional Anual sobre Procedimientos Estéticos/Cosméticos. Sociedad Internacional de Cirugía Plástica Estética. Alemania; 2019. https://www.isaps.org/wp-content/uploads/2019/12/ISAPS-Global-Survey-2018-Press-Release-Spanish.pdf
 • Martín Gorgojo A, Ruiz Rodríguez R. Diez errores a evitar en la inyección de toxina botulínica. Actas Dermo-Sifilográficas. Vol. 106. Núm. 6. pp. 458-464. España; 2015. https://www.actasdermo.org/es-diez-errores-evitar-inyeccion-toxina-articulo-S0001731015001696
 • Rellenos dérmicos (rellenos de tejidos blandos). Administración de Alimentos y Medicamentos. Estados Unidos; 2021. https://www.fda.gov/medical-devices/aesthetic-cosmetic-devices/rellenos-dermicos-rellenos-de-tejidos-blandos

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.