Logo image
Logo image

Mikä on ylipurenta ja miten sitä voidaan hoitaa?

5 minuuttia
Ylipurenta tarkoittaa sitä, että ylähampaiden asennossa on merkittäviä eroja verrattuna alahampaisiin. Tämän vuoksi henkilö ei voi purra kunnolla. Jatka lukemista tietääksesi enemmän ylipurennan syntymiseen vaikuttavista tekijöistä ja sen hoitomuodoista. Lisäksi kerromme, miten ylipurentaa voidaan ehkäistä.
Mikä on ylipurenta ja miten sitä voidaan hoitaa?
Vanesa Evangelina Buffa

Kirjoittanut ja tarkastanut hammaslääkäri Vanesa Evangelina Buffa

Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2022

Ylipurenta on yleinen muutos ihmisen pureskelutavassa. Ylipurenta syntyy, kun ylähampaat peittävät alahampaat tai ovat hyvin kaukana niistä.

Tämänkaltainen hampaiden virheasento voi olla niin vähäinen, että vain hammaslääkäri pystyy havaitsemaan sen. Vaihtoehtoisesti se voi olla myös niin voimakas, että henkilö ei pysty sulkemaan huuliaan ulkonevien hampaidensa vuoksi.

Tämä voi olla puhtaasti esteettinen ongelma, jonka ylipurennasta kärsivä henkilö haluaa korjata. Tosiasia on, että jos ylipurentaa ei kuitenkaan korjata ajoissa, se voi johtaa terveysongelmiin.

Tässä artikkelissa kerromme ylipurennan syntymiseen vaikuttavista tekijöistä sekä sen aiheuttamista komplikaatioista. Näytämme myös vaihtoehtoisia hoitovaihtoehtoja, joita asiantuntijat voivat käyttää ylipurennan korjaamiseen riippuen potilaan iästä.

Jatka lukemista ja opi lisää näistä “kaninhampaista”.

Ylipurennan tyypit

Kuten olemme jo maininneet, ylipurenta on muutos ylempien hampaiden suhteessa alempiin hampaisiin. On olemassa erilaisia ylipurennan tyyppejä:

  • Vaakasuora: Tämä on silloin, kun ylemmän etuhampaan reunan ja alemman etuhampaan välisen osan välillä on normaalia suurempi tila. Mitä tulee puremiseen, ylemmät kappaleet ylittävät alemmat kappaleet yli 2/25 tuumaa, mikä on tavallinen etäisyys. Ylemmät hampaat ovat siis kaukana alemmista hampaista.
  • Pystysuora: Tämä tunnetaan myös syvänä puremana, jolloin yksilö puree ja ylemmät etuhampaat peittävät yli 40 % alahampaista. Jos ylähampaiden reunan ja alemman reunan välinen etäisyys on yli 2/25 tuumaa, edessäsi on muutos.
  • Sekoitus: Tämä on molempien yllä olevien yhdistelmä. Ylemmät etuhampaat ovat kaukana alemmista ja peittävät niitä liikaa.

Mikä aiheuttaa ylipurentaa?

Eri tekijät voivat aiheuttaa ylipurentaa. Alla kerromme yleisimmistä vaikuttavista tekijöistä:

Perinnöllisyys

On tapauksia, joissa ylipurenta on perinnöllistä. Yleensä useilla saman perheen jäsenillä on ylipurenta; he ovat saattaneet syntyä pienellä alaleualla tai suurella yläleualla.

Haitalliset tavat

Jotkut toistuvat ja haitalliset tavat, joita lapset muodostavat, voivat vaikuttaa luiden kehitykseen, kasvuun ja hampaiden asentoon. Seuraavat tavat voivat aiheuttaa hampaiden ylipurentaa:

  • Peukalon imeminen: Sormen tai peukalon imeminen on toimintahäiriö, joka pidentää ei-ravitsevaa imukäyttäytymistä. Nämä toistuvat liikkeet ja sormen aiheuttama paine voivat saada kitalaen kehittymään epänormaalisti ja hampaat kasvamaan väärään kulmaan.
  • Tutin käyttö: Tämä on toinen ei-ravitseva imutapa, joka voi aiheuttaa ylipurentaa. Tutin käyttäminen pitkään, sen jälkeen kun lapsi on täyttänyt 2 vuotta, voi aiheuttaa muutoksia hampaiden kehityksessä.
  • Hampaiden työntäminen kielellä: Hampaiden työntäminen kielellä voi aiheuttaa purennan virheasentoja. Vaikka tämä tapa aiheuttaa yleensä toisen tyyppisen huonon hammasasennon, jota kutsutaan avoimeksi purennaksi, se voi aiheuttaa myös ylipurentaa. Anatomiset muutokset, kuten tulehtuneet adenoidit, nielurisatulehdus, nielemisvaikeudet, stressi ja unihäiriöt, voivat kaikki vaikuttaa tämän tavan kehittymiseen.
Some figure
Jos lapsi käyttää tuttia suositeltua pidempään, se voi aiheuttaa muutoksia hampaiden kehityksessä; mahdollisten muutosten joukossa on myös ylipurenta.

Virheellinen hampaiden asento

Hampaiden puute, suussa on liikaa hampaita, jumissa olevat hampaat, hampaiden välissä on liikaa tilaa tai hampaiden ahtautuminen voivat kaikki aiheuttaa hampaiden liikkumista. Tämä voi vaikuttaa etuhampaiden oikeaan asentoon, mikä puolestaan ​​aiheuttaa ylipurentaa.

Kasvaimet ja kystat

Kasvain tai kysta luukudoksessa voi muuttaa hampaiden asentoa. Kasvain tai kovan/pehmytkudoksen kasvu suun yläosassa voi aiheuttaa etuhampaiden siirtymisen eteenpäin aiheuttaen ylipurentaa.

Mahdolliset komplikaatiot

Ylipurenta ei ole vain esteettinen ongelma. Hoitamattomana se voi aiheuttaa monia terveysongelmia:

  • Muutokset puheessa: Liiallinen purema voi aiheuttaa henkilölle vaikeuksia lausua foneemeja, joihin liittyy ylempi etuhammas ja huulet.
  • Hengitysongelmat liittyvät hampaiden huonon kohdistuksen aiheeseen.
  • Vaikeudet pureskeltaessa ja syödessä.
  • Muiden hampaiden vaurioituminen: Kiilteen kuluminen, hampaiden reikiintyminen, ientulehdukset ja hammasmurtumat.
  • Muutokset kasvojen ulkonäköön.
  • Kipu temporomandibulaarisessa nivelessä, päässä ja niskassa.

Saatavilla olevat hoitomuodot

Näiden hoitojen tarkoituksena on korjata ylä- ja alahampaiden välinen virheellinen suhde. Niinpä asiantuntijat pyrkivät saavuttamaan esteettisemmän ja toiminnallisemman purennan parantaakseen potilaan elämänlaatua.

Älä missään tapauksessa yritä muuttaa hampaiden asentoa kotona. Voiman kohdistaminen hampaisiin niiden asennon muuttamiseksi tulee tehdä asteittain ja hallitulla tavalla. Hampaiden asennon muuttaminen kotona on valtava riski, ja siihen liittyy mahdollisuus aiheuttaa suurta tai peruuttamatonta vahinkoa.

Ylipurennan hoitomenetelmä riippuu potilaan iästä ja ylipurennan vakavuudesta. Hammaslääkäri ottaa huomioon sen, onko potilas lapsi, nuori vai aikuinen sekä ongelman vakavuus ja sen aiheuttavat tekijät. Hammaslääkäri arvioi jokaisen potilaan yksilölliset tarpeet ja valitsee juuri hänelle sopivan hoitomuodon. Hoidot voivat olla kirurgisia tai ei-kirurgisia.

Ylipurennan kirurginen hoito

Jos ylipurenta on niin vakava, että oikomishoitaja ei voi korjata sitä, hoitomuodoksi valikoituu usein kirurginen hoitomuoto. Tätä hoitomuotoa voidaan käyttää vain aikuisiin, koska heidän luustonsa on lakannut kasvamasta.

Näissä tapauksissa ylipurenta johtuu kasvojen luustosta ja leikkaus on ainoa mahdollisuus korjata se.  Tässä kirurgisessa toimenpiteessä erikoislääkäri liikuttaa yläleuan luuta taaksepäin ja alaleuan luuta eteenpäin.

Potilas tarvitsee yhdistelmän leikkausta edeltäviä ja leikkauksen jälkeen pidettäviä hammasrautoja hoidon loppuun saattamiseksi. Tapauksissa, joissa ylipurenta johtuu siitä että suussa on liikaa hampaita, erikoislääkäri poistaa joitakin hampaita tehdäkseen enemmän tilaa.

Ylipurennan ei-kirurginen hoito

Oikomishoito erityyppisillä työkaluilla on ensimmäinen vaihtoehto ylipurennan korjaamiseksi. Hoitomenetelmän valinta riippuu henkilön iästä, alkuperästä ja lähtötilanteen vakavuudesta.

Alla olemme luetelleet joitakin mahdollisia hoitomuotoja:

  • Kiinteät taka-alueen aukon säilyttäjät: Tämä hoitomuoto sopii erityisesti 6–11 -vuotiaiden lasten purentavirheiden korjaamiseen. Hoitomuoto ohjaa ja korjaa leukaluiden kasvua lapsen kehittyessä. Tällainen varhainen hoito edistää ylä – ja alaleukaluun kasvamista oikeaan asentoon. Näin voidaan välttää vaikeampia, traumaattisempia, pitkiä ja kalliita toimenpiteitä tulevaisuudessa. Asiantuntijat voivat käyttää palataalisia laajentimia ylipurennan hoitoon. Tämä kiinnitetään hampaisiin ja siinä on ruuvi, joka erottaa kaksi hammasta vähitellen toisistaan.
  • Kiinteät oikomiskojeet: Ne on kiinnitetty hampaisiin ja ne ovat hyödyllisiä nuorten ja aikuisten hampaiden ylipurennan korjaamisessa. Tässä tapauksessa ne eivät vaikuta luukudokseen, mutta ne siirtävät hampaita hitaasti oikeille paikoilleen.
  • Invisalign: Tämä on vaihtoehtoinen oikomishoito näkymättömällä ja irrotettavalla laitteella. Sekä aikuiset että nuoret voivat käyttää näitä. Hoito koostuu useista läpinäkyvistä oikomislaitteista, jotka on erityisesti suunniteltu niille, joilla on ylipurentaa. Ne auttavat kohdistamaan hampaat ja siirtämään niitä oikeaan asentoon. Tällä saavutetaan samanlainen tulos, joka saadaan kiinteillä oikomiskojeilla, mutta paljon esteettisemmin.
Some figure
Ylipurennan erilaiset hoitovaihtoehdot vaihtelevat kirurgisten ja ei-kirurgisten hoitomuotojen välillä. Kiinteitä hammasrautoja käytetään tyypillisesti vain nuorille ja aikuisille.

Onko ylipurennan kehittymistä mahdollista välttää?

Joissakin tapauksissa ylipurennan kehittymistä ei voida välttää. Näissä tapauksissa, jos muiden perheenjäsenten hammasrivissä on jo tapahtunut muutoksia, ortodontilla käyminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on paras tapa välttää tulevia ongelmia.

Lisäksi on tärkeää hallita lasten toimia ja tapoja, jotka edistävät tämän ongelman kehittymistä tai pahenemista. Estä lapsia käyttämästä tutteja tai syöttöpulloja, imemästä sormiaan tai peukaloaan ja työntämästä hampaita kielellään.

Säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat paras tapa havaita mahdolliset purentaan liittyvät ongelmat. Jos sinulla on lapsi, käymällä hammaslääkärissä ennen kuin lapsi täyttää vuoden ja käymällä oikomishoidossa 6-vuotiaasta alkaen, voidaan korjata mahdolliset muutokset jo niiden varhaisessa vaiheessa. Se auttaa myös välttämään kalliimpien ja monimutkaisempien hoitojen tarvetta tulevaisuudessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ruiz Jimenez, Yanina Del Rosario. “Hábitos de Succión y su Relación con las Maloclusiones.” (2019).
  • Gonzales Monserrate, Eyanith Elizabeth. Causas producida por la succión del chupón en niños de 3 a 5 años. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2017.
  • Arango Borrero, Andrea, et al. “Hábitos orales y odontología: una visión interdisciplinar.” Editorial Universidad Santiago de Cali, 2020.
  • Chung Angulo, Susy Andrea. “Asociación entre hábitos orales deletéreos y anomalías dentomaxilares en niños de 3-5 años de la IEI Balsapuerto de la etnia Shawi, año 2019.” (2020).
  • Arango, Valeria Clara Garduño. “Diagnóstico y tratamiento de las maloclusiones verticales en el paciente en crecimiento y adulto: a propósito de dos casos.” (2020).
  • Casas, Mariana Bolio, and Isaac Guzmán Valdivia. “Tratamiento ortodóncico-quirúrgico de paciente clase II división 1. Presentación de un caso clínico.” Revista Mexicana de Ortodoncia 5.4 (2017): 245-253.
  • Piñeda Zayas, Alejandro. “Ortodoncia interceptiva en paciente infantil con hábito de succión no nutritivo.” (2019).
  • de Aguiar, Gyslainne Aparecida Rodrigues, et al. “SOBREMORDIDA.” REVISTA FAIPE 7.2 (2018): 16-23.
  • Chilón Trejo, Naysha Widne. “FRECUENCIA DE TRAUMATISMOS DENTALES EN RELACIÓN A LA SOBREMORDIDA HORIZONTAL Y ETIOLOGÍA ACCIDENTAL EN CADETES DE LA ESCUELA DE OFICIALES FAP, 2018.” (2019).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.