Mikä on paras ruokavalio keliakiaa sairastavalle?

Ainoa hoito keliakiaan on tiukan gluteenittoman ruokavalion noudattaminen koko elämän ajan. Gluteeniton ruokavalio auttaa normalisoimaan sekä potilaan kliinistä että toiminnallista kuvaa kuin myös edistää suolen vaurioiden korjaantumista.
Mikä on paras ruokavalio keliakiaa sairastavalle?
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lähes kolme neljästä keliakiasta sairastavasta ihmisestä ei edes tiedä kärsivänsä tästä ruoansulatushäiriöstä, jolloin gluteenittoman ruokavalion noudattamatta jättäminen voi vahingoittaa vakavasti heidän terveyttään. Opi tunnistamaan, mikä on paras ruokavalio keliakiaa sairastavalle ja mitä ruokia keliaakikon taas tulisi välttää.

Gluteeniton ruokavalio perustuu kaikkien sellaisten tuotteiden poistamiseen, joissa on vehnää, spelttiä, ohraa, ruista, kauraa tai mitä tahansa muuta gluteenia sisältävää ruoka-ainetta. Tänä päivänä useita näistä ruoista, kuten jauhoja, leipää, pastaa tai leivonnaisia, valmistetaan yleensä näistä viljoista, vaikka gluteenittoman ruokavalion yleistyessä kauppoihin on tullut yhä enemmän valinnanvaraa myös keliaakikoille. Mikä sitten on paras ruokavalio keliakiaa sairastavalle? Lue alta lisää!

Mikä on keliakia?

Gluteeniton ruokavalio perustuu kaikkien sellaisten tuotteiden poistamiseen, jotka sisältävät gluteenia

Gluteeni aiheuttaa elimistössä tulehduksellisen reaktion, joka vaurioittaa suolta.

Keliakia on krooninen immuunipohjaisen ruuansulatusjärjestelmän sairaus. Sille on ominaista pysyvä gluteeniproteiinin intoleranssi, jota esiintyy joissakin viljoissa, kuten vehnässä, kaurassa, ohrassa tai rukiissa.
Kun potilas nielee gluteenia sisältäviä ruokia, ohutsuolen limakalvo vaurioituu, mikä puolestaan heikentää suolen kykyä imeä ravintoaineita.

Ilman hoitoa ne ihmiset, jotka kärsivät tästä häiriöstä, alkavat usein kärsiä esimerkiksi aliravitsemuksesta ja monista muista suolen toimintaan liittyvistä sairauksista. Lisäksi gluteenin nauttiminen voi aiheuttaa keliaakikolla useita oireita, kuten vatsavaivoja, ripulia, kouristuksia ja painon laskua. Nuorena sairastettu keliakia voi hidastaa myös lapsen normaalia kasvua. Kaikilla tästä intoleranssista kärsivillä ihmisillä tuntuvia oireita ei kuitenkaan joissakin tapauksissa esiinny ollenkaan, ja tämän vuoksi keliakia voi jäädä diagnosoimatta pitkänkin aikaa.

Väestötutkimusten mukaan keliakiaa sairastaa noin 2 prosenttia Suomen väestöstä. Iholla oireilevaa keliakiaa esiintyy noin kuudesosalla kaikilla keliaakikoista, lopuilla sairaus vaikuttaa taas suolessa. Noin kaksi kolmas osaa suolen keliakiaa sairastavista potilaista on naisia, kun taas ihokeliakiaa esiintyy yhtä usein sekä miehillä että naisilla.

Tiedämme myös, että perhehistoria vaikuttaa keliakin syntymiseen jollakin tapaa, sillä jos jollakulla perheestä on todettu keliakia, muilla perheenjäsenillä keliakian riski nousee yhteen kymmenestä. Eniten keliakiaa todetaan Suomessa aikuisiässä, mutta sitä voi esiintyä milloin tahansa ikää katsomatta, sekä pikkulapsilla että vanhuksilla.

Gluteeniton ruokavalio

“Jokaista diagnosoitua keliakia-tapausta vasten noin 5-8 tapausta on vielä diagnosoimatta”, näin on laskenut muun muassa espanjalaisten keliakiaan erikoistunut lääkäri Juan Ignacio Serrano. Jos lisäämme tähän lukuun vielä ne ihmiset, jotka ovat vapaaehtoisesti päättäneet jättää gluteenin pois ruokavaliostaan , ei ole ollenkaan yllättävää, että gluteeniton ruokavalio kukoistaa.

Kaukana ovat ne ajat, jolloin keliaakikot eivät voineet herkutella samoilla ruoilla kuin muut, heillä oli vaikeuksia syödä ravintoloissa tai löytää monipuolisia gluteenittomia tuotteita, joiden maku ja hinta olisivat edes lähellä perinteisen tuotteen makua ja hintaa.

“Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on luonnollisen ruokavalion noudattamista ja johtaa terveellistä elämää. Koska keliaakikot joutuvat tutustumaan tuotteiden etiketteihin enemmän kuin kukaan muu, välttävät he samalla myös jalostettuja tuotteita ja ylläpitävät terveellistä, monipuolista ja tuoreista elintarvikkeista rakennettua ruokavaliota”, Serrano selittää.

Paras ruokavalio keliakiaa sairastavalle

Gluteenittomien leipien ja pastojen ostamisen lisäksi on olemassa monia muitakin vinkkejä ja mahdollisuuksia myös keliaakikon ruoanlaittoon. Tässä muutamia varteenotettavia vinkkejä:

1. Panosta uusiin jauhoihin

Paras ruokavalio keliakiaa sairastavalle on loogisesti sellainen ruokavalio, joka ei sisällä ollenkaan gluteenia

Tällä hetkellä hyvin varustelluista kaupoista löytyy valtava määrä erilaisia ​​gluteenittomia viljapohjaisia ​​jauhoja.

Kuka kaipaa vehnää, jos saatavilla on kvinoaa, kaurajauhoja tai tattarijauhoja? Jos et ole vielä huomannut, olemme täydellisessä uusien jauhojen “buumissa” ja perinteisten jauhojen lisäksi valikoimasta löytyy niin riisistä, mantelista, soijasta, tapiokasta, kikherneistä kuin tattaristakin valmistettuja jauhoja.

Lisäksi saatavilla on yhä enemmän niin kutsuttuja superfood-jauhoja, kuten kvinoaa, caniwaa tai kassavaa eli tapiokaa. Nämä ovat kovassa huudossa olevia vaihtoehtoja, jotka eivät voisi olla loistavampia uutisia myös keliakiaa sairastavalle. Tällä “buumilla” keliaakikkojen ruokavalio on kaikkea muuta kuin tylsä ja yksipuolinen.

2. Hyödynnä ruoanlaitossa gluteenittomia pääraaka-aineita

Proteiinipitoisten tuotteiden tulisi olla tärkeä osa keliaakikon päivittäistä ruokavaliota

Tuoreet ruoka-ainekset, kuten liha ja kala, hedelmät ja vihannekset, eivät sisällä ollenkaan gluteenia.

Tuoreiden ja niin kutsuttujen pääraaka-aineiden, jotka eivät alkuperäisessä muodossaan sisällä gluteenia, tulisi olla merkittävä osa keliaakikon kokonaisvaltaista ruokavaliota. Näitä raaka-aineita ovat muun muassa liha, kala, kananmunat, hedelmät ja vihannekset.

3. Valmista omat kastikkeet ja suurusteet

Kun valmistat béchamel-kastiketta tai sakeutat mitä tahansa muuta kastiketta, ihanteellista olisi käyttää siivilöityjä maissijauhoja mahdollisten kokkareiden muodostumisen ehkäisemiseksi. Jos taas haluat leivittää, voit kokeilla sitä esimerkiksi perunamuusin, jauhettujen mantelien tai hienojen maissihiutaleiden (tai muiden gluteenittomien murojen) avulla.

4. Vaihda olut viiniin

Viini sopii myös keliaakikon ruokavalioon, sillä se ei sisällä oluen tapaan ollenkaan gluteenia

Toisin kuin olut, viini ei sisällä ollenkaan gluteenia.

Olut, sekä alkoholipitoinen että alkoholiton, sisältää gluteenia. Hyvä uutinen on se, että esimerkiksi viini, vermutti, vodka ja muut alkoholijuomat eivät sisällä ollenkaan tätä vehnästä saatavaa proteiinia. Myös monet muut korkealuokkaiset alkoholijuomat, jopa jotkut viljoista valmistetut oluet, ovat gluteenittomia.

Tämäntyyppisissä juomissa tislaukseen käytetty prosessi eliminoi kaikki gluteenin jäänteet. Näin ollen myös niille keliaakikoille, jotka ovat suuria oluen ystäviä, on käytettävissään muiden viljojen avulla valmistettuja gluteenittomia versioita.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Onko alkoholin juominen lopetettava, jotta laihtuu?

5. Vältä mahdollisuuksien mukaan valmistuotteita

Esikypsytettyjä ja jalostettuja tuotteita tulisi aina välttää. Valmistuotteiden syömiseen liittyy aina mahdollisten riskien ottaminen, sillä vaikka kaikki kyseiseen tuotteeseen käytetyt raaka-aineet näyttävät olevan gluteenittomia, gluteenia on voitu joko käyttää lisäaineena tai raaka-aineita on käsitelty tilassa, jossa käsitellään samanaikaisesti myös gluteenia sisältäviä tuotteita.

Vaikka lain mukaan elintarvikkeiden valmistajia edellytetään ilmoittamaan elintarvikkeissa käytettyjen jauhojen, tärkkelysten ja suurimoiden alkuperä, sekaannuksia ja ristikontaminaatiota eli gluteenin siirtymistä elintarvikkeesta toiseen esimerkiksi käsien tai ruoanlaittovälineiden kautta joko suoraan tai välillisesti, tulisi mahdollisuuksien mukaan aina välttää. Jos päätät tästä huolimatta kuluttaa valmistuotteita silloin tällöin, kiinnitä huomiota pakkauksen merkintöihin ja raaka-aineiden koostumukseen.

6. Vaihda puiset keittiövälineet muihin materiaaleihin

Puisten keittiövälineiden käyttö ei ole kovin suositeltavaa, oli kyseessä sitten leikkuulauta, keittokauha, ruokailuvälineet tai puukahvalla varustetut veitset, sillä tämä materiaali on erittäin huokoista ja voi sisältää gluteenihiukkasia. Puiset keittiövälineet kannattaa siis suosiolla vaihtaa metallisiin, muovisiin, silikonisiin tai muihin materiaaleihin.

Jos sinulla herää kysyttävää tai epäilyksiä aiheesta, voit ottaa yhteyttä Suomen Keliakialiittoon tai paikkakuntasi omaan yhdistykseen, jos sieltä sellainen löytyy. Keliakia ei kontrolloituna tule aiheuttamaan terveyshaittoja, jos vain pyrit välttämään gluteenia sisältäviä ruokia ja noudatat terveellisiä elämäntapoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Olivencia Palomar M. P.. Enfermedad celiaca. Rev. esp. enferm. dig.  [Internet]. 2005  Sep [citado  2019  Feb  07] ;  97( 9 ): 672-672. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082005000900009&lng=es.
  • Kagnoff, M. Overview and Pathogenesis of Celiac Disease. Gastroenterology 2005; 128: s10-s8.
  • Murray JA, Watson T, Clearman B, Mitros F. Effect of a gluten-free diet on gastrointestinal symptoms in celiac disease. Am J Clin Nutr. 2004 Apr; 79(4):669-73.
  • Thomas T. Helping celiac disease patients adapt to a gluten-free diet. Community Nurse. 2000 Jul; 6(6):19-22.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.