Mikä on paras aika juoda sitruunamehua laihdutuksen kannalta?

Onko sinua suositeltu nauttimaan sitruunamehua kun yrität laihtua? Lue lisää saadaksesi selville, onko se todella tehokasta.
Mikä on paras aika juoda sitruunamehua laihdutuksen kannalta?
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 11 kesäkuuta, 2023

Et voi vain juoda sitruunamehua ja laihtua kuin taikaiskusta. Se ei ole mitenkään mahdollista.

Mutta voit kyllä tehdä suunnitelman, jolla vähitellen vähennät terveyteesi vaikuttavia ylimääräisiä kiloja. Ja tuohon suunnitelmaan voi sisällyttää joitakin juomia, jotka palvelevat haluamaasi tarkoitusta.

Yksinään mitkään juomat eivät kevennä vaakaasi, vaikka ne saattavatkin auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi nopeammin. Mutta sitruunamehu saa sosiaalisessa mediassa huomiota sellaisena juomana, joka kiihdyttää laihtumista ihan sinällään, ikään kuin se olisi ihmerohto, jolla on ennestään tuntemattomia ominaisuuksia.

Katsotaanpa tarkemmin, onko sitruunamehusta hyötyä laihdutuksessa vai ei.

Voiko sitruunamehua juoda laihduttaakseen?

Pelkkä sitruunamehu, joka on vain yksi juoma minkä tahansa ruokavalion yhteydessä, ei saa sinua laihtumaan.

Toisaalta voidaan sanoa, että ketogeeninen ruokavalio auttaa laihtumaan, tai esimerkiksi ajoittainen paastoaminen. Molempia vaihtoehtoja on tutkittu ja testattu liikalihavien ihmisten ryhmissä, jotka onnistuivat pudottamaan kiloja.

Vasta puristettu sitruunamehu voidaan kylläkin lisätä oikeanlaiseen ruokavalioon, ja se saattaa tuoda tuloksia tässä yhteydessä. Jos sitruunamehu juodaan oikeaan aikaan, painonpudotukseen tähtäävän ruokavaliomallin kehyksissä, se antaa meille mielenkiintoisen edun. Mainittakoon vielä kerran, että se ei ole taikuutta, sitruunamehu on vain hyvä lisä.

Vuonna 2013 julkaistiin lihaville hiirille tehty tutkimus, joille annettiin sitruunauutetta. Tutkimuksessa arvioitiin sen vaikutuksia hiirien aineenvaihduntaan. Tuloksia huomattiin:

  • Hiireet laihtuivat.
  • Niiden verensokeriarvot (veren glukoosipitoisuus) kohentuivat ja siten 2-tyypin diabeteksen riski pieneni.
  • Niiden insuliiniherkkyys lisääntyi, joka usein menetetään painonnousun myötä.
  • Joidenkin maksasolujen toiminta muuttui, joten ne metaboloivat lipidit ja glukoosin paremmin.

Huomio! Nämä tulokset saatiin hiirillä. Niitä ei ole ekstrapoloitu ihmisiin, mutta voimme saada käsityksen siitä, että sitruunan lisäämisestä ruokavalioon on hyötyä.

Sitruunalla on terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia, mutta monet sille annetuista eduista ovat liioiteltuja.

Sitruunamehu ajoittaisessa paastossa

Ajoittainen paasto on tekniikka, jota tutkitaan laajasti ravitsemustieteen ja kliinisen lääketieteen alalla sen mahdollisten terapeuttisten vaikutusten vuoksi.

Se on tapa järjestää päivittäinen ruokavalio niin, että se voisi parantaa biokemiallisia ja metabolisia parametreja. Se koostuu suunnitellusta paastosta niin, että ruoansaanti keskitetään vain osaan päivästä.

Yksi ehdotus on 16 tunnin paasto (minä aikana juodaan vain kalorittomia nesteitä), jota seuraa 8 tunnin ruokailujakso. Tieteellisten tutkimusten mukaan tämä malli muuttaa ihmisten vuorokausirytmiä, parantaa suoliston mikrobiston koostumusta, vähentää 2-tyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä ja auttaa ihmisiä laihtumaan.

Monien ihmisten on kuitenkin vaikea pitää kiinni tästä mallista. 16 tunnin paastoaminen voi tuntua hankalalta. Tärkein syy suunnitelman hylkäämiseen on sinnikkyyden puute, kun nälkä saa yliotteen ja päivittäiset toiminnot (työ, liikunta, opiskelu) tuntuvat vaativan paaston lopettamista.

Yksi ravitsemusasiantuntijoiden antama neuvo tätä ruokavaliomallia noudattaville on juoda joitakin juomia 16 tunnin paaston aikana kylläisyyden aikaansaamiseksi ja nälän rauhoittamiseksi. Kahvi on yksi suositelluimmista, ja siihen voidaan lisätä sitruunamehu tai sitruunavesi.

Milloin juoda sitruunamehua?

Jos teet ajoittaisen paaston päivällisen ja seuraavan päivän lounaan välissä, kokeile juoda sitruunavettä aamulla.

Ajankohdalla ei ole niinkään väliä, vaan sillä, että teet sen menetelmänä, joka aiheuttaa kylläisyyden tunnetta ja estää nälkää hylkäämästä paastosuunnitelmaasi. Toinen kuuluisaksi tullut vaihtoehto on kahvi, johon puristetaan sitruunaa.

Tällöin yhdistetään sitruunan mahdolliset ominaisuudet kofeiinin ruokahalua hillitseviin ominaisuuksiin. Mutta kannattaa aina analysoida tiedot huolellisesti.

Kahvi tukahduttaa ruokahalua vain väliaikaisesti, kuten tutkimukset ovat osoittaneet. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi kupillinen kahvia ei vie nälkääsi lounaaseen saakka, ainakaan alkuvaiheissa, kun vielä totuttelet ajoittaiseen paastoamiseen. Tarvitset myös tahdonvoimaa.

Onko sitruunavedellä vasta-aiheita?

Jos juot sitruunamehua laihdutussyistä, sinun on syytä olla tietoinen siitä, että jotkut ihmiset saattavat kokea satunnaisia haittavaikutuksia sitruunamehun juomisesta. Niitä esiintyy useammin niillä, jotka kärsivät gastriitista tai ruokatorven refluksitaudista.

Sitruunan sisältämä sitruunahappo lisää suolahapon tuotantoa vatsassa varsinkin, jos sitä nautitaan tyhjään vatsaan. Jos siis koet refluksia aamulla, sitruunaa ei kannata nauttia tuolloin. Saatat kärsiä tästä ilmiöstä myös kahvin kanssa, joten tarvitset muita vaihtoehtoja.

Ei kannata juoda sitruunamehua, jos on gastriitti.
Sitruuna ja kahvi voivat lisätä gastriitin oireita, joten siitä kärsivien tulisi välttää molempia.

2 vaihtoehtoa sitruunan nauttimiseksi

Sitruunamehun tai -veden sisällyttäminen laihdutussuunnitelmaan ei ole monimutkaista:

  1. Keitä haluamasi määrä vettä. Anna sen jäähtyä. Leikkaa sitten sitruuna puoliksi, purista yksi puolikas ja lisää haalean veden joukkoon. Nauti.
  2. Toinen vaihtoehto on virkistävämpi. Pesty sitruuna leikataan viipaleiksi ja laitetaan kannulliseen kylmää vettä. Tunnin kuluttua se on valmis juotavaksi.

Paras aika juoda sitä on aamulla, osana jaksottaista paastoa. Tähän vuorokaudenaikaan lämmin vesi on ehkä siedettävämpi, jolloin se jäljittelee hieman aamiaista. Iltapäivällä voit virkistäytyä myös toisella vaihtoehdolla. Se ei ehkä edesauta laihtumista sinällään, mutta täydentää päivittäistä nesteytystä, jota ilman mikään laihdutussuunnitelma ei toimi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lu, Yan, et al. “Citrange fruit extracts alleviate obesity-associated metabolic disorder in high-fat diet-induced obese C57BL/6 mouse.” International journal of molecular sciences 14.12 (2013): 23736-23750.
  • Canicoba, Marisa Ester. “Aplicaciones clínicas del ayuno intermitente.” Revista de Nutrición Clínica y Metabolismo 3.2 (2020).
  • Panek-Shirley, Leah M., et al. “Caffeine transiently affects food intake at breakfast.” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 118.10 (2018): 1832-1843.
  • Mohanapriya, M., Lalitha Ramaswamy, and R. Rajendran. “Health and medicinal properties of lemon (Citrus limonum).” International Journal of Ayurvedic and Herbal Medicine 3.1 (2013): 1095-100.
  • Singh, Nitika, et al. “Features, pharmacological chemistry, molecular mechanism and health benefits of lemon.” Medicinal Chemistry 17.3 (2021): 187-202.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.