Mikä on niveleffuusio ja miten sitä voidaan hoitaa?
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri María Irene Benavides Guillém
Termiä “niveleffuusio” käytetään kuvaamaan epänormaalia nesteen kertymistä niveliin. Tämä voi olla nivelnestettä, verta tai mätää. Se voi vaikuttaa yhteen tai useampaan niveleen samanaikaisesti.
Nivelneste on viskoosi, kirkas, geelimäinen aine, jossa on runsaasti hyaluronihappoa, lubrisiinia, prostaglandiineja, proteinaasia ja kollagenaaseja. Normaaleissa olosuhteissa sitä esiintyy pieninä määrinä ohuena kalvona nivelen pinnalla, joka toimii eräänlaisena voiteluaineena.
Se toimii myös ravintoaineiden lähteenä nivelten rakenteille. Vasteena traumalle, tulehdukselle tai infektiolle nivelessä voi kuitenkin tapahtua muutoksia. Joissakin tapauksissa nivelnestettä alkaa erittymään epätavallisen paljon. Eli silloin tapahtuu niveleffuusio.
Niveleffuusio on oire siitä, että jotain on vialla. Se ei ole itse sairaus.
Mitkä ovat niveleffuusion syyt?
On monia erilaisia mahdollisia syitä, jotka voivat laukaista niveleffuusion. Nämä jaetaan yleensä traumaattisiin ja ei-traumaattisiin sekä paikalliseen tai systemaattiseen tulehdukseen.
Ne voidaan myös luokitella kestonsa mukaan:
- Akuutti: alle kuusi viikkoa
- Krooninen: pidempi kuin tämä ajanjakso
Paikallisesta tulehduksesta johtuva niveleffuusio
Kun effuusio vaikuttaa tietylle alueelle, sitä pidetään paikallisena. Tässä tapauksessa se voi johtua traumasta tai rappeuttavista sairauksista, kuten nivelrikko. Se johtuu joskus myös sairauksista, kuten hemofilia ja hemokromatoosi.
Systeemisen tulehduksen aiheuttama niveleffuusio
Jos effuusio vaikuttaa useisiin niveliin samanaikaisesti, tila on systeeminen. Tämän tyyppisen effuusion syitä ovat seuraavat:
- Kihti
- Nivelreuma
- Systeeminen lupus erythematosus
- Psoriaattinen niveltulehdus
- Sarkoidoosi
- Septinen niveltulehdus
Lue myös: Kuinka Radamel Falcao toipui nivelsidevauriostaan?
Mitkä ovat niveleffuusion oireet?
Niveleffuusioon liittyy turvotusta, kipua, punoitusta, lämpöä ja nivelen toimintarajoitteita. Epämuodostumia tai poksuvia ääniä voidaan havaita.
Kun oireiden alkuperä on tulehduksellinen, ongelma häviää hetkellisesti kävellessä ja pahenee levossa. Päinvastoin, mekaanisen syyn kipu on sellainen, joka pahenee liikkeen myötä ja paranee levossa.
Kipu on yleensä vuorokautista, eikä se häiritse unta. On kuitenkin huomattava, että niveleffuusiota voi esiintyä jopa ilman oireita.
Calderon et al. suorittivat ultraäänitutkimuksen 182 oireettomalle vapaaehtoiselle. Heidän tutkimuksensa paljasti joitain muutoksia 87 prosentissa tapauksista. 68,1 %:lla löydös oli niveleffuusio.
Niveleffuusio oli yleisin niveliin liittyvä poikkeama sekä käsissä että jaloissa.
Miten niveleffuusio diagnosoidaan?
Potilaan historia ja kliininen tutkimus ovat tarpeen niveleffuusion syyn määrittämiseksi. Jos effuusioon liittyy kipua, sen tarkka sijainti on elintärkeää, samoin kuin kivun luonne (hajautunut/lokalisoitunut, tylsä/sähköistävä, säteilevä), alkamisaika (varhain aamulla, juostessa, stressissä), mahdolliset laukaisevat tekijät (yskä, aivastelu, tietyt liikkeet), voimakkuus ja kesto (jaksoittainen, pysyvä).
Esimerkiksi kihdissä kipu on voimakasta ja pahenee yöllä sekä aamulla. Toisaalta nivelreuman tapauksessa aamujäykkyys on tyypillistä.
Laboratoriokokeet
Useat laboratoriotestit ovat hyödyllisiä, jotta voidaan erottaa systeemiset ja paikalliset tulehdukselliset niveleffuusiot, jotka eivät liity traumaan. Ensinnäkin C-reaktiivinen proteiini (CRP) ja punasolujen sedimentaationopeus (ESR). Molemmat tasot ovat kohonneita, kun tila on systeeminen.
Epäillystä diagnoosista riippuen tehdään erikoistuneita tutkimuksia, kuten veren virtsahapon, antinukleaaristen vasta-aineiden (ANA) ja reumatekijän mittaus. Lopuksi, jos diagnoosin varmistaminen ei onnistu edellä mainituin keinoin, nivelten sisältä poistetaan nestettä tarkkaa tutkimusta varten.
Kuvantamistutkimukset
Artrosonografia tai nivelultraääni on yleensä ensimmäinen indikoitu kuvantamistutkimus. Se on erittäin hyödyllinen erottamaan, onko ongelma nivelen sisällä vai ulkopuolella.
Samaan aikaan tavanomainen röntgenkuvaus auttaa sulkemaan pois murtumien mahdollisuuden, kun niveleffuusio liittyy traumaan. Myös erilaiset kasvaimet, luuvauriot ja rappeuttavat tai tulehdukselliset muutokset voidaan visualisoida tällä tavalla.
Tietokonetomografia ja magneettikuvaus on varattu vaikeisiin diagnoositapauksiin, sekä monimutkaisiin vammoihin tai ei-tulehduksellisiin effuusioihin.
Miten niveleffuusiota hoidetaan?
Niveleffuusion hoito riippuu sen syystä, siihen liittyvistä oireista ja vahingoittuneista nivelistä. Vaikka joitakin kotitoimenpiteitä suositellaan, kuten lepo, alueen painaminen kylmällä, kipulääkkeet ja tulehduskipulääkkeet, on parasta kääntyä lääkärin puoleen.
Terapeuttinen artrosenteesi
Erityisen maininnan ansaitsee artrosenteesi, toimenpide, joka on tarkoitettu nivelkivun akuuttien oireiden, kroonisen nivelsairauden pahenemisen tai trauman aiheuttaman kipeän niveleffuusion hoitoon. Liitostila läpäistään ja neste imetään neulalla.
Tämä toimenpide on suoritettava steriileissä olosuhteissa ja kokeneen lääkärin toimesta. Komplikaatiot ovat harvinaisia, ja jos niitä esiintyy, ne eivät yleensä ole vakavia.
Lue myös: Miksi polvemme naksuvat?
Voidaanko niveleffuusio estää?
On tiettyjä tekijöitä, jotka edistävät niveleffuusion kehittymistä. Siksi niiden välttäminen on tapa estää niitä.
Calderónin toteuttamassa tutkimuksessa iäkkäät ihmiset (51–60-vuotiaat), jotka olivat nuoruudessaan tehneet erittäin fyysistä työtä, kuten maataloustyöt, puutarhanhoito, kotiäitiys, lastinkäsittely, putkityöt, mekaanikko, huoltotyöt ja yleispalveluhenkilöt. He olivat työskennelleet yli kymmenen vuotta näissä ammateissa ja sairastivat sairauksia kuten hypertensio, diabetes mellitus ja kilpirauhasen vajaatoiminta, esiintyi useammin niveleffuusiota.
Toinen tunnettu nivelongelmien riskitekijä on ylipaino. Viiden kilon laihdutus tai 5 % painon pudottaminen vähentää polvien epämukavuutta jopa 90 %.
Toisaalta unen rooli luuston terveydessä on vähemmän tunnettu, mutta se on erittäin tärkeä osa nivelten terveyttä. Liian lyhyellä nukkumisella tai yötyöllä on negatiivinen vaikutus nivelten terveyteen.
Tämän tosiasian selittämiseen ehdotetut mekanismit vaihtelevat epäterveellisten tapojen, kuten syömishäiriöiden, hankkimisesta hormonien ja geenien tuotannon muutoksiin, jotka toimivat kehon vuorokausirytmin mukaan.
Kymmenen vinkkiä nivelten hoitoon
Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua pitämään huolta luiden ja nivelten terveydestä:
- Säilytä ihannepaino ja vältä ylipainoa.
- Harrasta liikuntaa vähintään 30 minuuttia päivässä.
- Vältä urheilussa mahdollisesti syntyviä vammoja.
- Ryhdy toimenpiteisiin työtapaturmien välttämiseksi.
- Vältä kaatumisia.
- Älä tupakoi.
- Älä juo alkoholia.
- Nuku paljon.
- Mene ajoissa lääkäriin, jos huomaat oireita nivelissä.
- Muista käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa ja noudattaa ammattilaisen suosituksia, jos sinulla on ollut vammoja.
Älä unohda, että tietääksesi millainen liikunta sopii sinulle ja mikä ruokavalio on terveellisin, on suositeltavaa kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Henniger M, Rehart S. Vorgehen bei Gelenkerguss [Approach to joint effusion]. 2016;45(9):795-806
- Calderón-Cordero C, Narváez-Reyes M, Calvo-Páramo E, Torres-Cuenca T, Díaz-Cortés M, Quintana-López G. Hallazgos ultrasonográficos a nivel de articulaciones de manos y pies en sujetos voluntarios asintomáticos. Colomb.Reumatol. 2019;26(3):165-176.
- Pérez A. Diagnóstico. Historia y examen físico. Atención Primaria,2014;46(Supl 1):18-20.
- Seidman AJ, Limaiem F. Synovial Fluid Analysis. En: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537114/.
- Whittaker JL, Runhaar J, Bierma-Zeinstra S, Roos EM. A lifespan approach to osteoarthritis prevention. Osteoarthritis Cartilage. 2021;29(12):1638-1653.
- Ebeling PR, Cicuttini F, Scott D, Jones G. Promoting mobility and healthy aging in men: a narrative review. Osteoporos Int. 2019 ;30(10):1911-1922.
- Swanson C. Sleep Disruption and Bone Health. Curr Osteoporos Rep. 2022;20(3):202-212.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.