Logo image
Logo image

Mikä on mustakoiranköynnös ja mihin sitä käytetään?

3 minuuttia
Mustakoiranköynnös on homeopaattinen lääke, jota on käytetty tulehduksellisten sairauksien ja ruoansulatushäiriöiden hoitoon. Sillä on havaittu olevan myös muita hyviä ominaisuuksia. Tässä artikkelissa kerromme lisää tämän kasvin terveyttä edistävistä ominaisuuksista.
Mikä on mustakoiranköynnös ja mihin sitä käytetään?
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut Daniela Andarcia
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Mustakoiranköynnös (Bryonia alba) on nykyään melko hyvin tunnettu homeopaattinen lääke, joka on valmistettu samannimisen kasvin juurista ja joka on kotoisin Keski-, Etelä- ja Itä-Euroopasta.

Se kuuluu cucurbitaceae-heimoon ja se on nimensäkin mukaan köynnöskasvi, eli se kiipeilee ylöspäin kasvaessaan. Sen voi tunnistaa viisikulmaisista lehdistä, joissa on terävät kärjet, vihertävänvalkoisista kukista sekä mehevistä mustista marjoista.

Mustakoiranköynnöksen hedelmät ovat myrkyllisiä, ja perinteinen lääketiede onkin käyttänyt sen juuria terapeuttisiin tarkoituksiin. Tässä artikkelissa kerromme sinulle hieman lisää tästä mielenkiintoisesta kasvista ja paljastamme sen mahdolliset sivuvaikutukset.

Mitkä ovat mustakoiranköynnöksen hyödyt?

Mustakoiranköynnöksen vaikuttavat aineet aiheuttavat erilaisia ​​​​lääkinnällisiä ominaisuuksia. Katsotaanpa yksityiskohtaisesti, mitä ne ovat ja kuinka ne voivat parantaa terveyttämme.

Ummetus ja nesteen kertyminen

Mustakoiranköynnös on oksennusreaktiota aiheuttava kasvi, eli aine, joka auttaa oksentamaan. Samoin se voi toimia diureettina, joka stimuloi veden ja elektrolyyttien poistumista virtsan kautta.

Yleisesti ottaen, todisteiden puutteesta huolimatta, joidenkin tutkimusten mukaan se auttaa seuraavissa olosuhteissa:

Some figure
Anekdoottiset todisteet viittaavat siihen, että tämä kasvi auttaa lievittämään ruoansulatusongelmia, kuten ummetusta.

Tulehdus

Mustakoiranköynnöstä käytetään myös sen mahdollisten tulehdusta ehkäisevien vaikutusten vuoksi. Sitä käytetään usein vähentämään nivelkipuja, ja itse asiassa se on yleinen ainesosa nivelreuma- ja päänsärkylääkkeissä.

Sen vaikutusmekanismiin kuuluu verisuonten laajentuminen. Niiden supistuminen nimittäin liittyy migreeniin ja erilaisiin vaivoihin. Tieteelliset todisteet tällaisista ominaisuuksista eivät kuitenkaan ole vielä täysin vakuuttavia.

British Journal of Clinical Pharmacology -lehdessä julkaistu kliininen tutkimus osoitti, että mustakoiranköynnös- ja arnicauutteen käytöllä ei ollut vaikutusta tulehdukseen ja verenvuotoon, joita voi esiintyä sydänleikkauksen jälkeen.

Voi auttaa taistelussa syöpää vastaan

Mustakoiranköynnöksen aktiivisia yhdisteitä on tutkittu syövän adjuvantteina. Journal of Natural Products -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että mustakoiranköynnöksen juuriuutteilla on syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Ne eivät vain vähennä kasvainten syntymisen riskiä, ​​vaan näyttävät myös estävän näiden solujen kasvua.

Sillä välin Avicenna Journal of Phytomedicine -lehdessä julkaistu in vitro -tutkimus havaitsi, että tällä kasvilla on sytotoksisia vaikutuksia; eli se estää solujen, kuten syöpäsolujen, jakautumisen ja kasvun.

Tässä tapauksessa tutkimukset osoittavat, että nämä ominaisuudet ovat tehokkaita pään ja kaulan okasolusyöpää sekä kohdunkaulan tai kohdunkaulan adenokarsinoomaa vastaan. Tutkijoiden on kuitenkin suoritettava lisää ihmisillä tehtäviä tutkimuksia näiden ominaisuuksien pätevyyden todistamiseksi.

Muita mustakoiranköynnöksen etuja

Tutkijat pitävät mustakoiranköynnöstä homeopaattisena lääkkeenä. Sellaisenaan populaarikulttuuri antaa sille monia muita etuja. Näitä ovat seuraavat:

 • Influenssan ja sen oireiden lievitys
 • Sikotaudin ehkäisy
 • Trakeiitin, keuhkokuumeen ja keuhkoputkentulehduksen ehkäisy
 • Kuivien silmien oireyhtymän hallinta
 • Huimauksen helpotus

Sivuvaikutukset ja vasta-aiheet

On tärkeää ymmärtää, että tämän kasvin marjat ovat myrkyllisiä. Ne voivat aiheuttaa kroonisia sairauksia tai jopa kuoleman.

Tämän kasvin muutkin osat voivat olla myrkyllisiä, mutta niiden kulutuksella ei ole yhtä kohtalokkaita seurauksia. Minkä tahansa annoksen otatkin, se voi aiheuttaa sinulle oireita, kuten:

 • Pahoinvointi
 • Oksentelu
 • Huimaus
 • Väsymys
 • Hengenahdistus
 • Ripuli
 • Runsas virtsaaminen

Toisaalta, koska sen vaikutuksista raskaana oleviin ja imettäviin naisiin ei ole tieteellistä näyttöä, sen käyttöä tulisi rajoittaa, kunnes se saa asiantuntijoin hyväksynnän.

Annostus ja käyttöaiheet

Homeopatiassa määrätään erilaisia ​​annoksia hoidettavan sairauden mukaan.

 • Kuumeen aikana, johon liittyy hikoilu, voimakas jano ja lihaskipu, suositellaan 5 mustakoiranköynnösrakeen nauttimista 9 CH:n laimennuksena (centesimaalinen laimennus) 4 tunnin välein.
 • Niveltulehduksen tapauksessa vakiintunut annos on 5 rakeen 5 CH:n laimennoksessa jaettuna 2 annokseen päivässä 10 päivän ajan. Akuutin niveltulehduksen yhteydessä annos tulee kuitenkin antaa 2 tunnin välein.
 • Toisaalta kuivien silmien hoitoa varten sen ottamista suositellaan 5 CH:n laimennuksena 6 kertaa päivässä 3 kuukauden ajan.

Huomautus: annokset voivat vaihdella valmistajan mukaan. Siksi sinun tulee tarkistaa etiketissä olevat tiedot. Epäselvissä tapauksissa kysy homeopaattiselta lääkäriltä tai yrttilääkäriltä. Sinun ei pitäisi ottaa sitä yhdessä lääkehoitojen kanssa yhteisvaikutusten riskin vuoksi.

Some figure
Mustakoiranköynnökseen perustuvien lääkkeiden annokset ja käyttöaiheet voivat vaihdella valmistajan mukaan.

Mitä mustakoiranköynnöksestä pitäisi muistaa?

Mustakoiranköynnös on homeopaattinen lääke, joka on valmistettu samannimisen kasvin juurista. Tämä Euroopan mantereelta kotoisin oleva köynnöskasvi tunnetaan viisikulmaisista lehdistä, joissa on terävät reunat, vihertävänvalkoisista kukista ja mustista myrkyllisistä marjoista.

Mitä tulee sen lääkinnällisiin ominaisuuksiin, väitetään, että sillä on anti-inflammatorisia vaikutuksia ja kasvaimia ehkäiseviä vaikutuksia. Lisäksi siitä näyttäisi olevan apua ummetuksen, sikotaudin, flunssan, niveltulehduksen ja kuivien silmien hoidossa.

Sinun tulee kuitenkin käyttää sitä aina valvonnassa sen korkean myrkyllisyyden vuoksi. Marjat voivat olla tappavia ja tämän kasvin muiden osien kuluttaminen sen eri muodoissa, jopa pieninä määrinä, voi laukaista sarjan vakavia myrkytysoireita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • ornu C, Joseph P, Gaillard S, Bauer C, Vedrinne C, Bissery A et al. No effect of a homoeopathic combination of Arnica montana and Bryonia alba on bleeding, inflammation, and ischaemia after aortic valve surgery. British Journal of Clinical Pharmacology. 2010;69(2):136-142.
 • Ukiya M, Akihisa T, Yasukawa K, Tokuda H, Toriumi M, Koike K et al. Anti-Inflammatory and Anti-Tumor-Promoting Effects of Cucurbitane Glycosides from the Roots of Bryonia dioica. Journal of Natural Products. 2002;65(2):179-183.
 • Pourgonabadi S, Amiri MS, Mousavi SH. Cytotoxic and apoptogenic effects of Bryonia aspera root extract against Hela and HN-5 cancer cell lines. Avicenna J Phytomed. 2017 Jan-Feb;7(1):66-72.
 • Kujawska M, Svanberg I. From medicinal plant to noxious weed: Bryonia alba L. (Cucurbitaceae) in northern and eastern Europe. J Ethnobiol Ethnomed. 2019 May 9;15(1):22.
 • Ielciu I, Frédérich M, Hanganu D, Angenot L, Olah NK, Ledoux A, Crișan G, Păltinean R. Flavonoid Analysis and Antioxidant Activities of the Bryonia alba L. Aerial Parts. Antioxidants (Basel). 2019 Apr 20;8(4):108.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.