Mikä on metakognitio?

Metakognitiolla tarkoitetaan sarjaa prosesseja, joiden tavoitteena on oman ajattelun tiedostaminen. Täällä opit siitä lisää.
Mikä on metakognitio?
Elena Sanz

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 05 toukokuuta, 2023

Metakognitio on käsite, josta on tullut suosittu viime vuosina. Joillakin aloilla, kuten psykologian ja pedagogiikan aloilla, siihen viitataan usein, puhumattakaan sen käytöstä tiedotusvälineissä ja informatiivisissa artikkeleissa. Huolimatta siitä, että siitä ei ole koskaan aikaisemmin puhuttu niin paljon kuin nyt, käytännössä vain harvat tietävät, mitä se on. Tänään yritämme selvittää sitä joidenkin konkreettisten esimerkkien avulla.

Sen ajatellaan usein olevan yksinomaan ihmisen kyky, mutta jotkut asiantuntijat ovat huomauttaneet, että tietyissä eläimissä on todisteita samanlaisista prosesseista. Oli miten oli, metakognitio ymmärretään yleisesti ajattelun ajattelemisen prosessiksi. Katsotaanpa, mikä siinä on totta, miksi se on tärkeää ja mitä hyötyä siitä on ihmisten jokapäiväisessä elämässä.

Mikä on metakognitio?

Metakognitio on kyky reflektoida ajatusprosesseja, jotka antavat meille mahdollisuuden tulkita todellisuutta. Se on myös kykyä hallita, seurata, arvioida ja säädellä niitä siinä määrin kuin ne vaikuttavat kognitioon. Tästä syystä sanan rakenne: meta on kreikkalainen etuliite, joka viittaa johonkin “ulompaan” tai “tuonnempaan”.

Toinen loistava artikkeli sinulle: Mitä ovat kognitiiviset toiminnot?

Se, mitä ymmärrämme nykyään metakognitiona, juontaa juurensa John H. Flavellin ajatuksiin. Sen jälkeen on syntynyt useita teorioita, jotka yrittävät selittää näiden prosessien kehitystä, kaikki tietystä koulukunnasta (konstruktivismin panokset ovat erityisen arvokkaita). Ymmärtääksemme tätä paremmin meidän on määriteltävä kaksi ideaa, jotka säätelevät prosessia:

  • Metakognitiivinen tieto: Tämä viittaa siihen, mitä ihmiset tietävät omista kognitiivisista prosesseistaan. Esimerkiksi heidän tietonsa kyvyistään ja taidoistaan suorittaa tiettyjä tehtäviä. Se edellyttää myös tietämystä strategioista, joilla pyritään parantamaan näitä taitoja ja kykyjä.
  • Metakognitiivinen säätely: Tämä sisältää positiivisia toimia, joita ihmiset tekevät näiden kognitiivisten prosessien ja strategioiden suhteen. Se liittyy seurantaan ja sisältää tulosten hylkäämisen. Esimerkiksi sen ymmärtäminen, että tietty strategia, jota käytetään parantamaan taitoa (tai heikkoutta), ei ole tehokas.

Vaiheet

Metakognitio on ajattelun ajattelemista.
Jokainen ihminen voi pienellä itsetutkiskelulla kehittää metakognitiota omaksi hyödykseen.

Usein viitataan metakognition eri vaiheisiin. Jokainen teoria ja tutkija on määritellyt eri vaiheita, mutta yleisesti ottaen voimme tunnistaa neljä: suunnittelu, seuranta, arviointi ja reflektointi. Jokainen näistä vaiheista on tärkeä ja yhdistyy toisiinsa vahvistaakseen sitä, mitä asiantuntijat kutsuvat metakognitioksi.

Prosessiin liittyy korkea tietoisuus suoritettavista tehtävistä sekä sopivimmat strategiat näiden prosessien vapaaehtoiseen ohjaukseen. Flavellin alkuperäinen teoria oli, että metakognitio syntyy luonnollisena mekanismina selviytyäksemme virheistä. Niitä aktiivisesti reflektoimalla ihminen voi oppia ja tulla tehokkaammaksi.

Palaamme siis alussa antamaamme määritelmään: metakognitio on ajattelun ajattelemista . Nämä sanat tiivistävät yksinkertaisella tavalla koko metakognitiiviseen prosessiin liittyvän systemaattisen kehyksen. Se ei ole vain prosessi, joka kehittyy ihmisen varhaisvaiheissa, vaan prosessi, joka seuraa meitä koko elämämme ajan.

Metakognition vaikutukset oppimiseen

Metakognitiota pidetään usein hyvin abstraktina käsitteenä, jolla ei ole sijaa todellisuudessa. Tämä on selvästi virheellinen uskomus, sillä sitä on käytetty aktiivisesti oppimisprosesseissa vuosia. Itse asiassa on hyvin todennäköistä, että käytät itse metakognitiivisia strategioita päivittäin tietämättäsi. Katsotaanpa kolmea havainnollistavaa esimerkkiä:

Toisen kielen oppiminen

Viimeisen vuosikymmenen tai kahden ajan toisen kielen opetusohjelmat ovat sisällyttäneet metakognitiivisia paradigmoja. Ei ihme. Asiantuntijat ja tutkijat ovat huomauttaneet, että se on erittäin hyödyllinen strategia uuden kielen opiskelussa.

Lyhyesti sanottuna metakognitiivisten prosessien sisällyttäminen vieraiden kielten oppimiseen auttaa voittamaan esteen, joka estää monia oppilaita jatkamasta. Omien opiskelustrategioiden reflektointi, vahvuuksien ja heikkouksien tiedostaminen, prosessin johtaminen ja tulosten objektiivinen arviointi voivat tuoda tähän huomattavan muutoksen.

Musiikillisten taitojen parantaminen

Kuten edellisessä tapauksessa, musiikki on usein vaikea opiskelualue monille ihmisille. Jopa siitä kiinnostuneet voivat tuntea, että on monimutkaista omaksua joitakin musiikkiteorian ajatuksia. Tutkimukset ovat osoittaneet , että metakognitio voi auttaa nopeuttamaan musiikillisten käsitteiden oppimista.

Tällä on merkitystä niille opiskelijoille, jotka haluavat oppia soittamaan instrumenttia, ja tietysti niille, jotka omistautuvat musiikille ammattimaisesti. Edut näkyvät jo lyhyellä aikavälillä ja lisääntyvät, kun prosesseja sovelletaan säännöllisesti.

Parempi ymmärrys matematiikasta

Poika opiskelemassa.
Matematiikka on monelle ongelmallista. Tämän tieteenalan ymmärryksen muuttaminen metakognition avulla voi olla hyödyllistä.

Asiantuntijat ja tutkijat tukevat metakognition käyttöä myös matemaattisten taitojen parantamiseksi. Matematiikka on yksi niistä opiskelualueista, joka aiheuttaa eniten hylkimistä, mikä johtuu yleensä käytetystä lähestymistavasta tai opiskelustrategioista.

Näiden menetelmien avulla matematiikkaa voidaan oppia ymmärtämään eri tavalla sekä valita vaihtoehtoisia opiskelumalleja tehokkaiden tulosten saavuttamiseksi. Tällä tavoin prosessin toteuttaminen voi auttaa parantamaan opetusta ja opiskelijoiden taitoja.

Metakognition käyttö jokapäiväisessä elämässä

On hyvin todennäköistä, että tähän mennessä sanomamme on saanut sinut ymmärtämään, että metakognitio ei ole vain idea teoreettisella tasolla ilman minkäänlaista käyttötarkoitusta todellisuudessa.

Mutta ehkä ajattelet, että yllä olevat kolme esimerkkiä eivät koske sinua, eli uuden kielen oppiminen, musiikin teoria tai matemaattisten ongelmien ratkaiseminen. Tässä on joitakin muita metakognition käyttötapoja jokapäiväisessä elämässä:

  • Se parantaa päätöksentekoa.
  • Se edistää kriittistä ajattelua.
  • Se välttää pysähtymisen tai kuvioiden toistumisen, jotka eivät tuota tuloksia.
  • Sen avulla voit harjoittaa empatiaa ja erilaisuuden ymmärtämistä (niin kutsutun sosiaalisen metakognition kautta).
  • Se voi kohentaa itsetuntoasi löytämällä taitosi ja kykysi.
  • Se on ihanteellinen strategia menestyksen kasvattamiseen.
  • Se estää epäonnistumisia tai virheitä ehdollistamasta sitä, mitä voit saavuttaa.
  • Sen avulla voit hallita tunteitasi ja tuntemuksiasi.

On vielä paljon tutkittavaa näiden prosessien vaikutuksista sekä siitä, kuinka niitä hyödynnetään. Sen hyödyllisyyden voi huomata opetusympäristön ulkopuolellakin, sillä se tutkii niinkin erilaisia ideoita kuin itsekäsitys ja tapa, jolla suhtaudumme muihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.