Mikä on camu camu ja mitkä ovat sen hyödyt?

Camu camua voidaan syödä säännöllisesti C-vitamiinitason parantamiseksi. Tätä hedelmää on vaikea löytää tuoreena, mutta sitä on yhä yleisemmin saatavana jauheena.
Mikä on camu camu ja mitkä ovat sen hyödyt?

Viimeisin päivitys: 12 toukokuuta, 2023

Camu camu (Myrciaria dubia) on tyypillinen Amazonin alueen hedelmä, jossa on korkea C-vitamiinipitoisuus, ja se onkin yksi niistä eksoottisista hedelmistä, joissa on eniten tätä ravintoainetta. Sitä tavataan pääasiassa Amerikan mantereen eteläisissä maissa, ja sillä on erinomaiset aistinvaraiset ominaisuudet.

Eri mantereilta löytyy hyvin paljon erilaisia hedelmiä. Logistiikan kehityksen myötä niitä on nyt mahdollista ostaa lähes kaikkialta maailmasta.

Tietysti maku on aina parhaimmillaan, kun hedelmän saa syödä siinä maassa, jossa se kasvaakin, tuoreena. Mutta silloin kun tämä on mahdotonta, kannattaa suunnata katse ruokakaupan pakasteosastolle, sillä pakastettujen hedelmien maku ja ravintoarvo on yleensä hyvä.

Camu camun ravintoarvo

Ravitsemuksellisesti camu camu on erittäin vähäenerginen hedelmä. Se tarjoaa vain 24 kaloria 100 grammaa hedelmää kohti, koska suurin osa siitä on vettä.

Mitä tulee makroravinteisiin, yksinkertaiset sokerit ovat tärkeimmät, ja niitä on 4 grammaa 100 grammassa hedelmää. Kuitupitoisuuden ansiosta verensokeritasot eivät kuitenkaan nouse liikaa.

Paras osa on, kun analysoimme mikroravinteita. 100 grammaa camu camua sisältää runsaasti kalsiumia, fosforia ja C-vitamiinia. Tämän vitamiinin päivittäisen tarpeen saa katettua syömällä vain 20 grammaa camu camua!

Kaikkeen tähän lisätään antioksidantit polyfenolien muodossa. Puhumme yhdisteistä, jotka voivat neutraloida vapaiden radikaalien muodostumisen, mikä tuottaa lukuisia terveyshyötyjä.

Ennen kaikkea erottuvat antosyaanit, jotka ovat tunnusomaisia myös mustikalle, karhunvatukalle ja munakoisolle. Näiden yhdisteiden on osoitettu vähentävän neurodegeneratiivisten patologioiden ilmaantuvuutta.

Tämä hedelmä sisältää myös tanniineja, rypäleille tyypillisiä anti-inflammatorisia yhdisteitä. Ne suojaavat tehokkaasti sydän- ja verisuonijärjestelmän muutoksilta, kuten Mini Reviews in Medicinal Chemistry -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa.

Mustikoissa on myös runsaasti antosyaaneja. Niiden väri paljastaa suuren antioksidanttipitoisuuden.

Camu camun edut

Ensinnäkin on huomattava, että camu camu on loistava hedelmä immuunijärjestelmälle. Tämä johtuu C-vitamiinin läsnäolosta.

Tämä ravintoaine stimuloi synnynnäisiä ja mukautuvia puolustuslinjoja Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan. Tämän seurauksena elimistö on vähemmän altis virusinfektioille. C-vitamiini on myös välttämätön raudan imeytymisessä. Rauta on kivennäisaine, jota ei ole helposti saatavilla ja jonka puute johtaa anemiaan.

Tämän hedelmän sisältämät antioksidantit voivat auttaa hidastamaan ikääntymisprosessia ja monien siihen liittyvien sairauksien kehittymistä. Hedelmien ja vihannesten nauttiminen on tämän kannalta erityisen tärkeää. Erityisesti eksoottiset hedelmät voivat tarjota monia polyfenoleja.

Kuidun edut on myös mainittava. Se ei ainoastaan vähennä ummetusta, vaan toimii myös energisenä substraattina ruoansulatuskanavassa eläville bakteereille. Sen ansiosta mikrobiston tiheys paranee, mikä on avainasemassa ruoansulatuksen ja ravintoaineiden imeytymisen optimoinnissa.

Camu camun mahdolliset hyödyt lihavuuden kannalta

Tässä suhteessa jotkut tutkimukset ovat lupaavia. Vaikka tutkimukset on tehty eläimillä, näyttää siltä, että sillä on kyky muokata mikrobiotaa parempaan suuntaan.

Tämä muunnos voi lisätä organismien energiankulutusta ja vähentää lipidien kertymistä sisäelimiin. Molemmat toiminnot ovat tärkeitä painonpudotussuunnitelmassa.

Tutkimukset ovat kuitenkin vasta aluillaan, ja ne on vahvistettava ihmisillä. Tällä hetkellä camu camua ei sinänsä voida pitää painonpudotuksessa auttavana hedelmänä.

Toissijaisesti tutkijat kuitenkin vahvistavat, että camu camu voi vähentää liikalihavuuteen liittyvien monimutkaisten patologioiden esiintymistä. Tämä saavutetaan ennen kaikkea sen antioksidanttipitoisuudella.

Saatat myös olla kiinnostunut tästä: Millainen hedelmä on mamey ja kuinka sitä käytetään?

Kuinka sitä nautitaan?

Camu camua voidaan nauttia tuoreena sinällään tai mehun tai smoothien muodossa. Yksinkertainen tapa valmistaa se on sekoittaa 50 grammaa hedelmälihaa litraan vettä ja työstää se tehosekoittimessa.

Sitä on myös mahdollista löytää lisäravinteena jauheen tai tablettien muodossa. Näin sen voi sisällyttää erilaisiin pirtelöihin tai smoothieihin.

Camu camu -jauhetta.
Jauhetta on helpompi viedä kaukaisiin maihin kuin tuoreita hedelmiä.

Yksi parhaista C-vitamiinin lähteistä

Tämä hedelmä on yksi parhaista C-vitamiinin lähteistä, jonka voit sisällyttää ruokavalioosi. Se ei ole yleinen kaikissa maissa, mutta modernin logistiikan ansiosta sitä markkinoidaan yhä enemmän ja useammissa paikoissa.

Voit aina turvautua pakastettuihin tai jauhemaisiin versioihin, jotka säilyttävät suuren osan hedelmän eduista. Jauhe on väkevämpi vaihtoehto, joten varo liioittelemasta sen nauttimista.

Jos haluat lisätä C-vitamiinin saantia ruokavaliossasi, älä epäröi etsiä camu camua sinulle parhaiten sopivassa muodossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Anhê, Fernando F., et al. “Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice.” Gut 68.3 (2019): 453-464.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Donado-Pestana, C. M., Moura, M. H. C., de Araujo, R. L., de Lima Santiago, G., de Moraes Barros, H. R., & Genovese, M. I. (2018). Polyphenols from Brazilian native Myrtaceae fruits and their potential health benefits against obesity and its associated complications. Current opinion in food science19, 42-49.
  • Koleckar V, Kubikova K, Rehakova Z, et al. Condensed and hydrolysable tannins as antioxidants influencing the health. Mini Rev Med Chem. 2008;8(5):436-447. doi:10.2174/138955708784223486
  • Langley, Paul C., et al. “Antioxidant and associated capacities of Camu camu (Myrciaria dubia): a systematic review.” The journal of alternative and complementary medicine 21.1 (2015): 8-14.
  • Suresh S, Begum RF, Singh S A, V C. Anthocyanin as a therapeutic in Alzheimer’s disease: A systematic review of preclinical evidences. Ageing Res Rev. 2022;76:101595. doi:10.1016/j.arr.2022.101595

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.