Mihin kaikkeen inkivääriä voi käyttää?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Inkivääri on kasvi, jota käytetään monissa eri kulttuureissa ja yhteisöissä lääkekasvin tavoin. Inkivääri on ollut yleisessä käytössä jo vuosituhansia, mutta länsimaissa sen käyttö rajoittuu yleensä ruuanlaittoon. Tässä artikkelissa keskitymme inkiväärin terveydelle hyödyllisiin ominaisuuksiin, ja kerromme mihin kaikkeen inkivääriä voi käyttää!
Inkiväärin antioksidantit
Inkivääri sisältää monien muiden yrttien ja kasvien tapaan paljon antioksidantteja. Inkivääri soveltuu siksi etenkin tulehdusten ja turvotuksen hoitoon, sekä tautien ehkäisyyn. Inkiväärillä voi hoitaa esimerkiksi tavallista flunssaa ja kuumeilua. Ravitsemusalan asiantuntijat suosittelevat inkiväärin nauttimista säännöllisesti kehon terveyden ylläpidossa.
Inkiväärin vaikutus vatsan toimintaan
Nauttimalla tuoretta inkivääriä voi helpottaa vatsan vaivoja, kuten ilmavaivoja, turvotusta, närästystä, ummetusta ja ripulia. Inkivääri nopeuttaa ruuan sulamisprosessissa tarvittavien entsyymien muodostusta ja tekee ruuansulatuksesta keholle helpompaa. Käytä inkivääriä siis huoletta ruuansulatuksen ja suoliston ongelmiin.
Inkivääriä voi käyttää kipulääkkeenä
Inkiväärillä on kipua lievittäviä ominaisuuksia, jotka sopivat etenkin nivelten ja lihasten kipujen helpottamiseen. Inkivääriä suositellaan etenkin reumasairauksista kärsivien kivunlievitykseen, sillä se saattaa poistaa kipua nivelistä ja parantaa niiden liikkuvuutta.
Inkivääri sopii myös urheilijoille ja kovasti treenaaville, jotka kärsivät usein lihaskivuista kovan urheilusuorituksen jälkeen. Jos saavut salilta kotiin rättiväsyneenä ja lihakset kivusta huutaen, ota kuuma kylpy ja kaada kylpyveteen tuoretta inkivääriä. Inkiväärissä kylpeminen sopii myös sellaisiin päiviin, kun tunnet olosi kovin väsyneeksi tai stressaantuneeksi.
Inkivääri helpottaa raskauspahoinvointia
Inkivääriuute onkin yksi täysin luonnollinen ja turvallinen tapa hoitaa raskauspahoinvointia. Monien Euroopassa ja Aasiassa suoritettujen tutkimusten mukaan inkivääriuutteen tai tuoreen inkiväärin nauttiminen helpottaa pahoinvointia ja vähentää oksentelua, ilman että äiti tai sikiö altistuu haitallisille kemikaaleille ja niiden sivuvaikutuksille. Juttele kuitenkin inkiväärin käytöstä lääkärisi kanssa ennen sen säännöllistä nauttimista.
Inkivääri saattaa ehkäistä vatsasyöpää
Inkivääri sisältää gingerol-nimistä ainetta, joka antaa juurelle sen ominaislaatuisen ja vahvan maun. Tällä aineksella on vahva anti-karsinogeeninen vaikutus, jonka on todettu ehkäisevän mahasyövän ja paksusuolen syövän syntyä.
Inkivääri stimuloi ruokahalua
Inkiväärin vahva maku stimuloi makuhermoja ja lisää vatsassa muodostuvien ruuansulatusentsyymien määrää. Inkivääri sopiikin sellaisille ihmisille, jotka kärsivät ruokahalun katoamisesta ja siitä johtuvasta laihtumisesta. Nauti inkivääri uutteena tai pilko se mehun joukkoon.
Inkiväärin vaikutus munasarjasyöpään
Inkiväärin positiivinen vaikutus syöpäsairauksien ehkäisyyn ja hoitoon todettiin jo aiemmin mahasyövän ja suolistosyövän kohdalla, ja inkivääri sopii myös munasarjasyövän ehkäisyyn. Inkivääri saattaa estää pahalaatuisia kasvaimia muodostumasta, sillä sen sisältämät antioksidantit ehkäisevät sairauksia aiheuttavien vapaiden radikaalien muodostumista ja leviämistä kehossa. Lisäksi inkivääri ehkäisee turvotusta, joka on yksi ensimmäisistä syövän merkeistä.
Inkivääri helpottaa kuukautiskipuja
Inkiväärin parantava vaikutus voi auttaa pitämään huolta sukuelinten terveydestä. Inkivääri voi tuoda avun niille naisille, jotka kärsivät kovista kuukautiskivuista. Kokeile syödä inkivääriä kuukautiskierron alussa, sillä se voi helpottaa kuukautisten aikana esiintyvää kipua. Säännöllinen inkiväärin nauttiminen voi myös auttaa pitämään kierron säännöllisenä.
Inkivääri ehkäisee matkapahoinvointia
Inkivääri soveltuu raskauspahoinvoinnin lisäksi matkapahoinvoinnin hoitamiseen. Mikäli kärsit pahoinvoinnista tai oksentelusta matkustaessasi autolla, bussissa, lentokoneella tai laivalla, voi inkivääri tuoda tähän vaivaan helpotuksen.
Pidä matkassa mukana tuoretta inkivääriä tai sokeroitua inkivääriä ja pureskele sitä matkan aikana. Inkivääri imeytyy kehoon hitaasti ja helpottaa pahoinvointia. Matkapahoinvointiin on toki olemassa lääkityksiä, mutta inkivääri on täysin luonnollinen ja turvallinen vaihtoehto tähän.
Inkivääriä voi käyttää ilmavaivojen hoitoon
Ilmavaivat ja niihin liittyvä kipu voi johtua monista eri asioista, kuten stressistä, ruuansulatuksen ongelmista tai kehnoista ruokailutottumuksista. Lisäämällä inkivääriä ruokavalioosi päivittäin voit ehkäistä liiallista kaasun muodostumista suolistossa ja siitä seuraavia ilmavaivoja ja tukalaa oloa.
Inkivääri ehkäisee hengitysteiden ongelmia
Inkivääri on ihanteellinen lääke keuhkojen ja sydämen terveyden ylläpitoon. Jos kärsit astmasta tai keuhkoputkentulehduksesta, lisää pieni määrä inkivääriä päivittäiseen ruokailuun paranemisprosessin vauhdittamiseksi. Inkivääri sopii etenkin mehuihin ja smoothieihin sekä aasialaisiin ruokiin.
Hoida auringon polttamaa ihoa
Inkiväärin rauhoittava ja uudistava vaikutus soveltuu ihon ongelmien hoitoon, ja erityisen hyvin se sopii auringonpolttamien hoitoon. Inkivääristä uutettua öljyä tai mehua voi levittää suoraan palaneelle iholle, ja se nopeuttaa ihon uudistumista ja paranemista. Lisäksi inkivääri helpottaa palaneen ihon kipuilua.
Inkivääri mausteena
Tämä kohta ei paljon selittelyä kaipaa, sillä inkivääriä voi käyttää moniin eri resepteihin. Haluamme kuitenkin osoittaa, että inkivääri on todella monipuolinen aines, ja sopii kiinteän ruuan lisäksi erityisen hyvin juomiin ja kastikkeisiin. Inkivääri mukautuu helposti erilaisiin ruokiin, eikä sitä tarvitse käyttää kuin pieni pala makua antamaan.
Inkivääri kosmetiikassa
Inkiväärin ominaisuudet tekevät siitä loistavan lisän saippuoihin, tuoksuihin, voiteisiin ja muuhun kosmetiikkaan, ja se onkin näkyvässä osassa monissa eri tuotteissa. Inkiväärin uudistava ja ihoa korjaava vaikutus soveltuu kauneudenhoitoon täydellisesti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ginger. (2010). In Botanical Medicine for Women’s Health. https://doi.org/10.1111/ijfs.12940
- Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
- Shukla, Y., & Singh, M. (2007). Cancer preventive properties of ginger: A brief review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2006.11.002
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.