Logo image
Logo image

Mihin aterogeeninen indeksi on tarkoitettu?

2 minuuttia
Aterogeeninen indeksi on laskelma, joka on tehty ateroskleroosin riskin mittaamiseksi. Se käyttää verikokeiden kolesteroliarvoja saadakseen luvun, joka antaa viitteen valtimoiden tilasta. Tämän päivän artikkeli kertoo sinulle kaiken, mitä sinun on tiedettävä siitä.
Mihin aterogeeninen indeksi on tarkoitettu?
Viimeisin päivitys: 25 lokakuuta, 2022

Aterogeeninen indeksi on laskelma, joka on tehty arvioimaan valtimoiden tukkeutumisriskiä. Se on edullinen ja laajalti käytetty laskelma, ja tämän päivän artikkelissa käsittelemme siitä mielenkiintoisia faktoja.

Ateroskleroosi on rasva-aineiden, tässä tapauksessa kolesterolin, kerääntymistä valtimoihin. Verisuonten tehtävänä on kuljettaa verta, joka ravitsee kaikkien kudosten soluja hapella. Lisäksi ne keräävät myös solujen aineenvaihdunnasta syntyvää hiilidioksidia kuljettaakseen sen keuhkoihin. Näin elimistö voi poistaa sen.

Lue myös: Remifentaniili: annostus ja varoitukset

Mikä on ateroskleroosi eli valtimonkovettumatauti?

Tämä tapahtuu, kun kolesteroli kerääntyy verisuoniin. Siten se vähitellen estää veren virtauksen, ja seurauksena voi tapahtua kaksi asiaa:

  1. Täysin tukkeutunut verisuoni tarkoittaa, että sen ravitsemat elimistön alueet eivät saa tarvittavaa happea. Tämän seurauksena näiden kudosten solut kuolevat hitaasti ja elin, jonka osa ne ovat, menettää toimintakykynsä.
  2. Tämä kerrostunut materiaali irtoaa seinistä ja kulkee suonten läpi. Sitten ne saavuttavat pienempiä verisuonia ja tukkivat ne – tukkien verenkierron. Se on ikään kuin sama skenaario yllä, mutta äkillisempi ja johtaa sydänkohtaukseen.

Tukosten lisäksi verisuonten seinämiin kertynyt rasva tekee niistä myös kovia ja jäykkiä. Tämä yhdessä verenkierron vähenemisestä johtuvan verenpaineen nousun kanssa lisää suonien ja valtimoiden repeämien riskiä.

Mikä on aterogeeninen indeksi?

Tämä matemaattinen laskelma, joka tunnetaan myös nimellä Castelli-indeksi, heijastaa kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin välistä suhdetta valtimoissa. Tämän kaavan avulla lääkäri voi määrittää henkilön ateroskleroosiriskin.

Matemaattinen kaava tämän indeksin laskemiseksi koostuu kokonaiskolesterolin milligrammoina käyttämisestä osoittajana ja jakamisesta HDL-kolesterolin arvolla – milligrammoina – nimittäjässä.

Some figure
Aterogeeninen indeksi antaa meille käsityksen kolesterolin määrästä valtimoissa.

Lue myös: Valtimonkovettumataudin oireet ja hoito

Miten tuloksia tulkitaan?

Korkea HDL-kolesteroli (hyvä kolesteroli) suhteessa kolesterolin kokonaismäärään vastaa alhaista aterogeenistä indeksiä. Näin ollen ateroskleroosin riski on pienempi. Sitä vastoin alhaiset HDL-tasot suhteessa kokonaiskolesterolitasoihin tarjoavat korkean aterogeenisen indeksin. Tämä tarkoittaa, että ateroskleroosin riski on suurempi.

Aterogeenisen indeksin viitearvot

  • Minimaalinen riski. Arvo, joka on pienempi kuin 3,5, tarkoittaa, että sydän- ja verisuonitautien todennäköisyys on pieni tai nolla.
  • Kohtalainen riski. Arvo välillä 3,5 ja 4,5 tarkoittaa, että henkilön on saatava kolesterolitasonsa hallintaan joidenkin ehkäisevien strategioiden avulla.
  • Suuri riski. Kaikki 4,5 ylittävät arvot vaativat jatkuvaa seurantaa. On tarpeen ryhtyä toimenpiteisiin kolesterolitasojen alentamiseksi joko verisuonisairauksien ehkäisemiseksi tai tilan vakauttamiseksi.

Näiden viitearvojen lisäksi ateroskleroosin kehittymisriskiin vaikuttaa myös henkilön sukupuoli. Miehillä on vakava riski alkaen 4,5 pisteestä. Naiset ovat vakavassa vaarassa jo 4 pisteellä.

Kuinka voin alentaa aterogeenistä indeksiä?

Jotkut lääkkeet voivat alentaa veren kolesterolia, mutta ihmisten tulisi tehdä joitain elämäntapamuutoksia ennen niiden ottamista. Joitakin niistä ovat:

  • Hyvin tasapainoinen ruokavalio, jossa on runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, ja jättää väliin kaikki tuotteet, jotka sisältävät puhdistettua sokereita ja rasvoja.
  • Tupakoitsijoilla on paljon suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, joten riskiryhmään kuuluvan on harkittava lopettamista.
  • Liiku säännöllisesti tarpeidesi ja kykyjesi mukaan.

Terveellinen ruokavalio on yksi tärkeimmistä keinoista aterogeenisen indeksin vähentämisessä.

Keskustele lääkärisi kanssa aterogeenisestä indeksistä

Jos analyyttiset lukemat muuttuvat, asiantuntija neuvoo potilasta toimenpiteistä, joihin on ryhdyttävä. Hän myös päättää, pitäisikö potilaan aloittaa lääkehoito.

Kuten aina, terveellisten elämäntapojen noudattaminen on tärkeää – useimmat ihmiset voivat tehdä sen. Terveellistä ruokavaliota noudattavat henkilöt suurelta osin välttävät kaikenlaisten aineenvaihduntaongelmien, kuten diabeteksen tai sydän- ja verisuonisairauksien, kehittymistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Guerra, Á., Ledo, Y., Herrero, M. J., Carmona, M. Q., De Las Nieves Monroy Fuenmayor, M., & Fernández, C. (2013). Influencia del consumo de tabaco, actividad física, alimentación y edad en los valores de diferentes índices aterogénicos en población mediterránea española. Medicina balear29(2), 23-31. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4975437.pdf
  • Fernández-Macías, J. C., Ochoa-Martínez, Á. C., Varela-Silva, J. A., & Pérez-Maldonado, I. N. (2019). Atherogenic Index of Plasma: Novel Predictive Biomarker for Cardiovascular Illnesses. Archives of Medical Research50(5), 285-294. https://doi.org/10.1016/j.arcmed.2019.08.009
  • Irurita, M., Juan, L. L. Y., Irurita, J., De Saavedra, M. T. M., Deniz, C., Juan, J. A. L. Y., Godoy, R., & García, F. P. (2007). Utilidad del índice aterogénico en la predicción de enfermedad coronaria prematura. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis19(3), 136-142. https://doi.org/10.1016/s0214-9168(07)74187-6
  • Khosravi, A., Sadeghi, M., Farsani, E. S., Danesh, M., Heshmat-Ghahdarijani, K., Roohafza, H., & Safaei, A. (2021). Atherogenic index of plasma: A valuable novel index to distinguish patients with unstable atherogenic plaques. Journal of Research in Medical Sciences27(1), 45. https://doi.org/10.4103/jrms.jrms_590_21
  • Lahoz, C., & Mostaza, J. M. (2007). La Aterosclerosis como enfermedad sistémica. Revista Espanola De Cardiologia60(2), 184-195. https://doi.org/10.1157/13099465
  • ¿Qué es la aterosclerosis? (2022, 13 mayo). NHLBI, NIH. https://www.nhlbi.nih.gov/es/salud/aterosclerosis
  • Siasos, G., Tsigkou, V., Kokkou, E., Oikonomou, E., Vavuranakis, M., Vlachopoulos, C., Verveniotis, A., Limperi, M., Genimata, V., Papavassiliou, A. G., Stefanadis, C., & Tousoulis, D. (2014). Smoking and Atherosclerosis: Mechanisms of Disease and New Therapeutic Approaches. Current Medicinal Chemistry21(34), 3936-3948. https://doi.org/10.2174/092986732134141015161539
  • Won, K., Heo, R., Park, H. H., Lee, B. H., Lin, F. Y., Hadamitzky, M., Kim, Y. J., Sung, J. M., Conte, E., Andreini, D., Pontone, G., Budoff, M. J., Gottlieb, I., Chun, E. J., Cademartiri, F., Maffei, E., Marques, H., De Araújo Gonçalves, P., Leipsic, J., . . . Chang, H. J. (2021). Atherogenic index of plasma and the risk of rapid progression of coronary atherosclerosis beyond traditional risk factors. Atherosclerosis324, 46-51. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2021.03.009
  • Wu, J., Zhou, Q., Wei, Z., Wei, J., & Cui, M. (2021). Atherogenic Index of Plasma and Coronary Artery Disease in the Adult Population: A Meta-Analysis. Frontiers in Cardiovascular Medicine8https://doi.org/10.3389/fcvm.2021.817441

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.