Meibomin rauhasen toimintahäiriö

Monet ihmiset kärsivät Meibomin rauhasen toimintahäiriöstä, mutta eivät tiedä sitä. He ajattelevat, että turvonneet tai punaiset silmäluomet ovat merkityksetön oire. Toistuva tila vaatii kuitenkin lääkärin hoitoa.
Meibomin rauhasen toimintahäiriö

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Meibomin rauhasen toimintahäiriö, joka tunnetaan myös nimellä Meibomianitis, on ylä- tai alaluomien rauhastulehdus. Nämä rauhaset vapauttavat öljyjä kyseisellä alueella ja kun niihin tulee toimintahäiriö, ne turpoavat.

Meibomin rauhasen tuottamat öljyt ovat tärkeitä silmien terveydelle. Tämä johtuu siitä, että silmät kuivuvat ja ärtyvät, jos näiden öljyjen tuotannossa ilmenee ongelmia. Näiden öljyjen liiallinen tuotanto puolestaan ​​johtaa toimintahäiriöön.

Useimmissa tapauksissa tämä tila ei aiheuta pysyvää vahinkoa. Se voi kuitenkin joskus johtaa sarveiskalvon haavaumiin tai vakavampiin ongelmiin.

Syyt Meibomin rauhasen toimintahäiriöön

Ensinnäkin Meibomin rauhanen tulehtuu, kun rauhanen vapauttaa enemmän öljyjä kuin normaalisti.

Rauhanen tuottaa öljyjä, jotka imeytyvät hitaasti kyynelkalvoon. Se on ohut kosteuskerros, joka peittää silmät, ja koostuu enimmäkseen vedestä, joka haihtuisi jos öljyjä ei olisi.

Tietyt olosuhteet, kuten ruusufinni, akne tai allergiat, sekä hormonaaliset muutokset nuoruusiässä voivat tehdä öljystä paksumpaa. Silloin öljy ei enää leviä kyynelkalvon päälle, vaan kerääntyy silmäluomien reunoille.

Nämä kertymät ovat ravintoa bakteereille kyseisellä ihoalueella. Toimintahäiriö tapahtuu, kun mikro-organismit lisääntyvät liikaa. Se esiintyy usein samanaikaisesti blefariitin kanssa, mikä johtaa myös jonkinlaisen hilseen kertymiseen silmäripsien pohjalle.

Meibomin rauhasen toimintahäiriön oireet

Ilmeisin oire tällaisesta toimintahäiriöstä on silmäluomien punoitus ja turvotus. Se voi aiheuttaa rakeista tai polttelevaa tunnetta silmissä tai silmäluomien kutinaa. Muita yleisiä oireita ovat:

 • Vetiset silmät
 • Silmän ympärillä olevan ihon kuoriutuminen
 • Öljyjen kertyminen silmäripsiin
 • Näärännäpyt
 • Liiallinen silmien räpsyttely
 • Näön hämärtyminen
 • Herkkyys valolle
 • Epänormaali silmäripsien kasvu
 • Ripsien menetys
 • Silmien kuivuminen

Tässä viimeisessä tapauksessa on mahdollista, että Meibomin rauhaset kytketään toisiinsa, jolloin öljyntuotanto vähenee. Kaikissa tapauksissa oireet voivat olla hyvin lieviä tai vaihtelevia.

Diagnoosi

Meibomin rauhasen toimintahäiriö voidaan havaita rutiininomaisessa silmätarkastuksessa. Silloin lääkäri tutkii silmämunan etuosaa keskittyen erityisesti silmäluomiin. Lisäksi lääkärit saattavat käyttää kirkasta valoa havaitakseen mahdollisen Meibomin rauhasen tukkeuman.

Joskus otetaan näyte silmäluomien kertymistä. Sitten näyte lähetetään laboratorioon analysoitavaksi bakteerien läsnäolon varmistamiseksi nesteessä. Tämän tarkoituksena on kerätä lisää elementtejä diagnoosia ja hoidon määräämistä varten.

Hoito

Meibomin rauhasen tulehdus saadaan kuriin mm. hyvällä puhdistuksella.
Lääkärin pitäisi pystyä määrittämään paras tapa hillitä Meibomin rauhasen toimintahäiriön oireita silmätutkimuksen jälkeen.

Yleensä lääkärit suosittelevat lämpöhoitoa sairaan silmän silmäluomelle oireiden vähentämiseksi (kuuma ja kostea pyyhe). Potilaan on ensin puhdistettava silmäluomen reunat huolellisesti.

Terveydenhuollon ammattilainen osaa hoitaa myös ruusufinniä tai aknea, jos niitä on iholla. On tapauksia, joissa Meibomin rauhasen toimintahäiriön hoito voi vaatia yhtä tai useampaa seuraavista toimenpiteistä:

 • Meibomin rauhasta puristetaan sen tukkivien eritteiden poistamiseksi. Sitten suoritetaan huolellinen puhdistus.
 • Asetetaan kanyyli rauhasen aukkoihin sakeutetun öljyn pois pesemiseksi.
 • Antibioottien ottaminen.
 • Kalaöljyn käyttö öljyn virtauksen parantamiseksi silmään.
 • Antibioottisen voiteen käyttö silmäluomella.
 • Hypokloorihappolääkkeen käyttö silmäluomen puhdistamiseen.
 • Lopuksi voidaan käyttää Lipiflow-laitetta, joka lämmittää silmäluomen ja auttaa avaamaan tukkeutuneet rauhaset.

Ehkäisy

Ei ole olemassa erityistä tapaa estää Meibomin rauhasen toimintahäiriötä. Tärkeä toimenpide on kuitenkin mahdollinen ruusufinnin tai aknen hoito,  jotta ne eivät auttaisi kehittämään tätä silmäsairautta.

On myös tärkeää välttää tiettyjä ruokia, kuten suklaata, koska ne voivat pahentaa oireita. Parasta on pitää huolta huolellisesta silmähygieniasta. Tämä sisältää silmäkylvyn, mutta myös tauot kaikista näytöistä sekä silmäharjoitukset.

Ota yhteys lääkäriisi, jos silmäluomiin ilmestyy näärännäppyjä

Meibomin rauhasen toimintahäiriön oireet ovat yleensä melko epämukavia. Ne aiheuttavat kuitenkin vain harvoin suuria vaikeuksia. Toisin sanoen se ei uhkaa näköä, mutta se voi muuttua krooniseksi ja heikentää potilaan elämänlaatua.

Lisäksi saatavilla olevat hoitomuodot vaativat aikaa toimiakseen kunnolla. Huolellista hoitoa on pidettävä yllä ja annettava ajan tehdä tehtävänsä. Ota yhteys lääkäriin, jos hoito ei  tehoa tai jos huomaat näärännäppyjä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 luonnollista hoitoa sidekalvontulehdukseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 luonnollista hoitoa sidekalvontulehdukseen

Silmän sidekalvontulehdus tulee hoitaa, jottei se muutu vakavammaksi tulehdukseksi. Yhdistä monia luontaisia hoitokeinoja parhaan tuloksen saamisek...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • JF, G. T., MJ, L. R., & Yela, A. (1998). Ojo seco: diagnóstico y tratamiento. Inf Ter Sist Nac Salud, 22, 117-22.
 • Cárdenas Díaz, T., Hernández López, I., Guerra Almaguer, M., Cruz Izquierdo, D., Miranda Hernández, I., & Montero Díaz, E. (2014). Conceptos actuales en la disfunción de las glándulas de Meibomio. Revista Cubana de Oftalmología, 27(2), 264-271.
 • Shine, W. E., & McCulley, J. P. (2004). Meibomianitis: polar lipid abnormalities. Cornea, 23(8), 781-783.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.