Matcha-teen valmistus: välineet, reseptit ja temppuja

Terveellisyyden lisäksi matcha-tee on monipuolinen juoma, jonka voi valmistaa kuumana tai kylmänä, maidon kanssa tai ilman. Tässä ovat vinkkini, miten valmistat sitä kotona ja teet siitä herkullista.
Matcha-teen valmistus: välineet, reseptit ja temppuja

Viimeisin päivitys: 15 helmikuuta, 2024

Minun on tunnustettava, että kuten monet muutkin, olin ennen epäileväinen, kun minulle kerrottiin matcha-teestä ja sen hyvyydestä, sillä minusta se oli katkera ja epämiellyttävä juoma. Silti se herätti uteliaisuuteni, sillä useat ystävät tilasivat sitä kahvilassa. Miksi he pitivät siitä enemmän kuin perinteisestä kahvista tai cappuccinosta?

Paras tapa saada se selville oli antaa itselleni mahdollisuus kokeilla sitä. Niinpä eräänä päivänä päätin tilata matcha-teen, eikä paluuta ollut, ja nykyään se on yksi suosikkijuomistani. Pidän siitä niin paljon, etten nauti sitä vain kahviloissa, vaan valmistan sitä myös kotona. Ja koska tiedän, että monet teistä haluavat oppia miten sitä tehdään, haluan tänään jakaa matcha-teen valmistukseen käyttämäni ainesosat, välineet ja menetelmät.

Kokeiletko matcha-teetä ensimmäistä kertaa? Sinun tulisi tietää tämä

Ennen kuin jaan reseptit kanssasi, mielestäni on tärkeää kertoa, mitä odottaa ensimmäiseltä matcha-teekokemukseltasi. Kun otat ensimmäisiä kulauksia, hieman katkera kasviperäinen maku ei ehkä anna sinulle parasta tuntumaa, mutta sen jälkeen saatat kuitenkin havaita joitakin makeita sävyjä, jotka ovat erittäin miellyttäviä.

Parasta on, kun huomaat, että voit vaihdella sen makua, aromia ja koostumusta lisäämällä sitä maitoon, kasvisjuomiin, mehuihin, smoothieihin jne. Luulen, että tässä vaiheessa pidät siitä enemmän kuin muista juomista ja kenties jopa kahvista, sillä se on yksinkertaisesti herkullista!

Koska se on yksi tämän hetken suosituimmista ja kysytyimmistä juomista, löydät markkinoilta monia vaihtoehtoja. Tämä on myös määräävä tekijä makuun, jonka saat, kun valmistat sitä kotona. Suosittelen valitsemaan hyvän merkin, joka takaa, että tuote on luonnonmukaista.

Jos mahdollista, valitse sellainen, jolla on “premium grade” -merkintä, joka takaa sen laadun. Tämä ei sisällä väriaineita, säilöntäaineita tai muita lisäaineita. Makuvivahteet ovat kevyempiä ja väri on hyvin erottuva tummanvihreä.

Korostan näitä yksityiskohtia, koska aluksi minulla oli vaikeuksia löytää sellaista tuotetta, joka olisi maistunut samalta kuin kahviloissa nauttimani matcha. Ensimmäisessä vaihtoehdossa, jonka valitsin kotireseptiin, oli voimakas haju ja se maistui merilevältä. Se ei ollut sitä, mitä odotin.

Kokeilin eri vaihtoehtoja, kunnes löysin se, joka tarjoaa parhaan maun, tuoksun ja koostumuksen. Minua kiehtoi NaturaleBion matcha. Se on melko kevyttä, sen aromi on makea ja kasviperäinen, ja juotuna se jättää yrttisen maun, mutta lopussa on makea vivahde.

Matcha-teen valmistus.
NaturaleBion matcha-tee on premium-luokkaa, joka sopii erinomaisesti valmistettavaksi teenä tai lisättäväksi smoothieihin ja latteihin.

Miten valmistat matcha-teetä kotona

Ensimmäinen asia, jonka haluan kertoa on se, että matcha-teetä ei valmisteta keittämällä. Toisin kuin perinteinen vihreä tee, tämä juoma vatkataan ja vaahdotetaan. Siksi kaupallinen esitys on hienojakoista jauhetta, jota saadaan Camellia sinensis -kasvin miedoimmista lehdistä ja josta voidaan valmistaa erilaisia reseptejä.

Aitoon matcha-kokemukseen tarvittavat ainesosat: korkealaatuinen matcha-jauhe ja perinteiset välineet sen valmistamiseen.

Ainekset

 • Hyvälaatuista matcha-teetä (mieluiten “premium grade“)
 • Pudasta vettä
 • Maitoa (täys- tai rasvaton maito) tai kasvisjuomaa (riisi-, kaura-, kookos- jne.)

Välineet

 • Vedenkeitin: Ei välttämätön, mutta hyödyllinen, jos haluat lämmittää vettä nopeasti.
 • Chawan: Kulhon muotoinen kuppi, jota perinteisesti käytetään tämän teen valmistukseen.
 • Chasaku: Tämä on nimi bambulusikalle, jolla otetaan tarvittava määrä matcha-teetä.
 • Chasen: Bambunpätkä, jota käytetään matcha-teejauheen liuottamiseen. Tätä käytetään vaahdon poistamiseen juomasta.

Perinteisen kuuman matcha-teen valmistaminen

Kuuma matcha-tee on yksi perinteisistä tavoista nauttia matcha-teetä. Sen kylkeen liitetään yleensä pieni makeinen, joka nautitaan ennen juomaa. Tämä on kuitenkin vapaaehtoista. Minä juon sen yleensä ilman makeista.

Ainesosat

 • 1 tai 2 mittalusikallista (chasaku) matcha-teetä.
 • 1 pieni kupillinen vettä (150 millilitraa).

Ohjeet

Pese chawan eli kulho huolellisesti kuumalla vedellä. Varmista, että se on hyvin puhdas. Kuumenna samalla vesi, mutta älä anna sen kiehua (sen ei pitäisi olla yli 80 celsiusastetta).

Laita sopiva määrä matcha-teetä chawaniin. Se voi olla yksi tai kaksi mittalusikallista (chasaku), riippuen siitä, kuinka voimakkaan maun haluat saada (itse käytän yleensä vain yhtä).

Matcha-teen annosteleminen.
Jos haluat voimakkaamman maun, voit käyttää kahta mittalusikallista (chasaku).

Kaada kuuma vesi teen päälle ja sekoita sitten chasen avulla.

Tässä vaiheessa varmista, että vatkaat jatkuvasti W- tai M-liikkeellä, ei pyörivin liikkein. Noin 30 sekunnin kuluttua juomassa alkaa näkyä vaahtoa.

Matcha-teen sekoittaminen.

Kun olet saanut juoman valmiiksi, nauti se mahdollisimman pian. Muista, että jauhe siirtyy pohjaan, joten ei ole suositeltavaa odottaa liian kauan. Omalla kohdallani olen joutunut vatkaamaan sen uudelleen useita kertoja ennen kuin olen päässyt nauttimaan sen.

Kylmän matcha-teen valmistaminen

Matcha-teen kylmä versio on yksi suosikeistani kuumina päivinä. Pidän siitä, koska se on virkistävää ja se antaa mielestäni energiaa.

Ainesosat

 • 2 – 3 mittalusikallista (chasaku) matcha-teetä
 • 1 kuppi vettä (200 millilitraa)
 • 3 isoa jääpalaa

Ohjeet

 • Kuten edellä, aloita huuhtelemalla chawan huolellisesti kuumalla vedellä.
 • Kaada nyt matcha-tee ja sekoita se ensin 25 millilitraan vettä. Kun se on laimentunut, lisää loput kylmästä vedestä ja sekoita kaikki chasen avulla.
 • Lisää jääkuutiot ja jatka sekoittamista.
 • Jos haluat sen kylmemmäksi, voit laittaa sen jääkaappiin 10-15 minuutiksi. Tämän ajan kuluttua sekoita uudelleen ja juo.

Matcha latten valmistus

Matcha-teen valmistus maitoon.

Yksi suosikkitapoistani valmistaa matcha-teetä on sen latte-versio. Avain tässä on saada oikea tasapaino teen määrän ja valitun maidon (se voi olla lehmän- tai kasvismaitoa) välille. Tämä määrittää sekä lopullisen maun että kermaisen, kevyen koostumuksen.

Ainesosat

 • 1-2 mittalusikallista (chasaku) matcha-teetä
 • 2 ruokalusikallista vettä
 • 1 pieni kupillinen maitoa (150 millilitraa)

Ohjeet

 • Kun chawan on puhdistettu kuumalla vedellä, sekoita matcha-tee veteen. Lisää sitten kuuma maito (älä anna sen kiehua) ja vatkaa chasen kanssa, kunnes saat vaahtoavan juoman. Voit koristella sen pienellä määrällä matcha-teejauhetta.
 • Jos haluat kylmän latten, noudata samaa menettelyä, mutta lisää hieman enemmän kylmää maitoa (175 millilitraa). Kaada joukkoon jääpaloja, sekoita voimakkaasti ja nauti.

Vinkkejä saadaksesi matcha-teestä herkullisen

Tärkein vinkki, jonka voin antaa sinulle, on panostaa laadukkaaseen tuotteeseen. Tutki tuotteen ominaisuuksia ja tutustu tuotemerkkiin.

Vaikka juoman valmistamiseen on vaihtoehtoisia tapoja, on parasta ostaa myös erityisesti sen valmistamiseen suunnitellut välineet. Niitä on yleensä saatavilla samoista verkkokaupoista tai fyysisistä liikkeistä, joissa teetä myydään.

Vältä sokerin, makeutusaineiden tai muiden lisukkeiden lisäämistä. Kunhan valmistusvaiheet tehdään oikein, juoma ei ole sietämättömän karvas. Itse asiassa se jättää miellyttävän makean säväyksen. Oletko valmis kokeilemaan?

⚠️ Tämä sivusto osallistuu Amazonin kumppanuusohjelmaan ja saattaa ansaita tuloja kumppanuusostoista.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.