Logo image
Logo image

10 kasvia, jotka viilentävät kotia kuumalla säällä

4 minuuttia
Kasvit, joista aiomme kertoa, eivät ole ihanteellisia vain kodin jäähdyttämiseen, vaan myös pitämään ympäristön puhtaana ja terveenä.
10 kasvia, jotka viilentävät kotia kuumalla säällä
Viimeisin päivitys: 28 kesäkuuta, 2023

Kuuma kausi on täällä, ja kaikki toimet talon jäähdyttämiseksi ovat tervetulleita. Siksi aiomme kertoa, mitkä huonekasvit viilentävät kotia. Nämä kasvit auttavat paitsi luomaan viileämmän, myös terveellisemmän ympäristön.

Jotkut niistä auttavat poistamaan myrkyllisiä aineita, joita on yleensä ilmassa, mutta jotka eivät näy paljaalla silmällä. Puhumattakaan siitä, että niillä on myös koristeellinen tarkoitus, sillä ne tuovat väriä ja elämää tiloihisi. Katsotaanpa.

Nämä kasvit viilentävät kotia kuumilla keleillä

Kasvien ottamisella osaksi kotisi sisustusta on mielenkiintoisia etuja. Ne eivät ainoastaan tee tiloista miellyttävämpiä, vaan ne edistävät myös psyykkistä hyvinvointia ja poistavat ilmasta mahdollisia epäpuhtauksia. Lisäksi tietyt lajit ovat ihanteellisia pitämään ilmapiirin viileämpänä kuumina päivinä.

Tässä kerromme 10 huonekasvista, jotka ovat erittäin hyödyllisiä tähän tarkoitukseen. Mukana on joitakin pieniä, koteihin joissa ei ole paljon tilaa, sekä suuria, jotka sopivat erinomaisesti isompiin tiloihin.

Valitse ne, jotka sopivat parhaiten kotiisi, ja juokse taimitarhalle hakemaan niitä! Se kannattaa!

1. Kirjorönsylilja

Some figure

Kirjorönsylilja (Chlorophytum comosum L.) on yksi niistä kasveista, jotka paitsi auttavat viilentämään taloa myös edistävät ilmassa olevien myrkyllisten aineiden poistumista.

Tämä johtuu siitä, että se ottaa formaldehydiä ja muita yhdisteitä, kuten typpidioksidia, hiilidioksidia, bentseeniä, tolueenia, tupakansavua ja ammoniakkia ilmapiiristä, ja mahdollistaa näin puhtaamman ja raikkaamman ilman.

Se on kuitenkin pieni kasvilajike, joka ei yleensä ole yli 60 senttimetriä korkea. Se on varsin koristeellinen; sen vihreissä lehdissä on reunoilla vaaleita raitoja, jotka ovat hyvin huomiota herättäviä. Kuumina päivinä sitä tulisi kastella melko usein.

2. Kumiviikuna

Some figure

Toinen taloa viilentävä kasvi, joka kannattaa tuntea, on kumiviikuna eli ficus elastica, joka on yksi niistä lajeista, jotka koristavat hyvin suuria sisätiloja.

Sekin poistaa formaldehydiä ja pitää kosteutta huoneessa. Tämä auttaa kotiasi tuntumaan paljon viileämmältä kuumalla säällä.

Ja mikä parasta? Se on melko kestävä. Se vaatii runsaasti valoa, mutta ei suoraa auringonvaloa. Kastelu on maltillista myös kesällä; kaksi kertaa viikossa riittää.

3. Kultaköynnös

Some figure

Kultaköynnös (Epipremnum aureum) on helppohoitoinen kasvi etenkin lämpiminä vuodenaikoina, sillä se vaatii runsaasti suoraa auringonvaloa.

Sen lisäksi, että se pitää ilmaa viileänä korkean transpiraationopeuden ansiosta, se on tunnettu kyvystään “biopuhdistaa” ilmaa poistamalla myrkkyjä, kuten formaldehydiä.

Lue tämäkin: 10 pientä kasvia, joilla on näyttävät lehdet

4. Anopinkieli

Some figure

Sansevieria Trifasciata eli anopinkieli on yksi niistä kasveista, jotka viilentävät kotia kuumalla säällä ja puhdistavat ilmaa. Tämä johtuu siitä, että se imee tehokkaasti ilman myrkkyjä, kuten bentseeniä, formaldehydiä ja trikloorieteeniä.

Tämä prosessi tapahtuu yöllä, joten voit nauttia raikkaasta ja terveellisestä ympäristöstä erityisesti aamuisin. Hoito on vähäistä, se ei vaadi suoraa auringonvaloa ja kastelu tapahtuu 20 päivän välein.

5. Aloe vera

Some figure

Aloe veralla on suuri kyky vapauttaa happea, mikä saa kotisi tuntumaan raikkaammalta pelkästään ilmaa hengittämällä. Jotta tämä tapahtuisi, sinun on pidettävä sen lehdet pölyttöminä.

Aloe veran avulla et ainoastaan nauti raikkaammasta ilmasta, vaan sinulla on myös lääkinnällinen liittolainen palovammojen hoitoon ja ihon kosteuttamiseen. Se on valoa rakastava kasvi, ja kastelua suositellaan 15-20 päivän välein.

6. Bambupalmu

Some figure

Bambupalmu on yksi niistä kasveista, joita suositellaan koteihin, joissa on korkeat katot, sillä se voi nousta jopa 2 metriä korkeaksi.

Se on tällä listalla kauneutensa vuoksi ja koska se auttaa puhdistamaan ilmaa ja pitämään ympäristön kosteana. Sen hoito on vähäistä, vaikka se vaatii runsasta kastelua voidakseen täyttää tehtävänsä.

7. Saniaiset

Some figure

Saniaislajeja on lukemattomia, mutta jos niillä kaikilla on jotain yhteistä, se on niiden kyky tuottaa kosteutta ympäristöön, jossa ne sijaitsevat. Niitä suositellaankin auttamaan ilman puhdistamisessa. Ne suosivat saasteiden, kuten ksyleenin ja bentseenin, poistamista.

Niitä voidaan sijoittaa korkeille paikoille, ja ne näyttävät hyvältä amppeleissa, sillä niiden kauneus tulee parhaiten esille tällä tavoin.

8. Sitruunapuu

Some figure

Raikastavien kasvien joukossa on sitruunapuu, joka kasvaa ruukussa ja sisätiloissa hyvin vähän. Se tuo raikkautta kotiin tuottamalla muihin kasveihin verrattuna paljon happea ja täyttämällä huoneen sitruksen tuoksulla. Jotta se voi tehdä työnsä hyvin, kasvualustan on oltava hyvin ravittu.

9. Viirivehkat

Some figure

Viirivehkat ovat erittäin suosittuja. Niillä on suuri kyky sitoa kemikaaleja, kuten formaldehydiä, trikloorieteeniä ja bentseeniä. Eikä siinä vielä kaikki, vaan ne imevät myös ylimääräistä kosteutta ja suojaavat kotiasi homeelta.

Altistaminen valonlähteelle on suositeltavaa, mutta suoraa valoa ei suositella. Ihannetapauksessa sen multa tulisi pitää kosteana, joten kastelu tulisi toistaa 2-3 kertaa viikossa.

Lue lisää: Opi hoitamaan timanttikukkia oikein, jotta ne kukkivat pidempään

10. Laakeri

Some figure

Laakeri on pieni pensas, jota voi pitää ruukussa ja sisätiloissa. Se ei ole hyvä vain ruokien maustamiseen, vaan se myös pitää ilman raikkaana ja karkottaa hyönteisiä, kuten hyttysiä ja sääskiä.

Sisätiloissa pidettäessä sitä tulisi kuitenkin kastella säännöllisesti. Ihanteellisinta olisi löytää hyvin valaistu tila, johon ei tule suoraa auringonvaloa. Se vaatii hyvän salaojitusjärjestelmän.

Tunsitko jo nämä 10 kasvia, jotka viilentävät kotia kuumilla keleillä?

Ei ole mikään salaisuus, että kasvillisuus auttaa säätelemään lämpötiloja ja puhdistamaan ilmaa, erityisesti suurissa kaupungeissa, joita suuret rakennukset ja liikennevälineiden aiheuttamat saasteet läpäisevät.

Siksi kannattaa pitää huonekasveja. Sen lisäksi, että ne virkistävät taloa, ne pitävät ympäristön vapaana terveydelle haitallisista myrkyllisistä yhdisteistä. Valitse yksi tai useampi tästä luettelosta! Ne näyttävät upeilta kotona ja alat hengittää raikkaampaa ja terveellisempää ilmaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Al Qassimi, N., & Jung, C. (2022). Impact of air-purifying plants on the reduction of volatile organic compounds in the indoor hot desert climate. Frontiers in built environment, 7. https://doi.org/10.3389/fbuil.2021.803516
  • Castro, L., & Catherine, E. (2019). Especies ornamentales y silvícolas con potencial biodepurante y mitigante de la contaminación atmosférica y de olores ofensivos, emitidos por los sistemas de explotación pecuaria. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/28320
  • Deng, L., & Deng, Q. (2018). The basic roles of indoor plants in human health and comfort. Environmental science and pollution research international25(36), 36087–36101. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30387059/
  • García Martínez, P. F. (2017). Evaluación de Chlorophytum comosum como bioindicador y fitorremediador de la contaminación atmosférica presente en los espacios interiores de la Universidad de Pamplona, en Pamplona Norte de Santander, Colombia [Trabajo de Grado Pregrado, Universidad de Pamplona]. Repositorio Hulago Universidad de Pamplona. http://repositoriodspace.unipamplona.edu.co/jspui/handle/20.500.12744/705
  • Rosas, W. (2018) Eficiencia de la planta Lengua de Suegra (Sansevieria trifasciata)para la fitoremediación de los gases interiores (CO, SO2, NO2)presentesen la I.E.P Isaac Newton. Escuela profesional de ingeniería ambiental. [Trabajo de Grado Pregrado, Universidad César Vallejo].
  • Velasco Santamaría, T. M., & Zúñiga Navarrete, M. D. (2020). Diseño de un sistema de biodepuración de aire basado en el sensado químico de compuestos orgánicos volátiles en ambientes interiores. Universidad de las Fuerzas Armadas ESPE. Carrera de Ingeniería en Electrónica, Automatización y Control.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.