Logo image
Logo image

Maniokin loistavat lääkinnälliset ominaisuudet

4 minuuttia
Jotta voisit hyödyntää kaikki maniokin loistavat ominaisuudet, on erittäin tärkeää keittää se ennen syöntiä, sillä koko kasvi (lehdet mukaan lukien) voi olla myrkyllinen ihmiselle.
Maniokin loistavat lääkinnälliset ominaisuudet
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2018

Maniokki eli kassava on hyvin tärkeä tuote trooppisten maiden ruokavaliossa. Sitä onkin suurimmassa osassa näiden kulttuurien perinteisiä reseptejä, sillä maniokkia on hyvin helppo hankkia ja se tyydyttää näläntunteen hyvin tehokkaasti. Tässä artikkelissa kerromme, mitä maniokin lääkinnälliset ominaisuudet ovat – jatka lukemista ja kokeile tätä eksoottista tuotetta omankin ruokavaliosi osana!

Mitä maniokista on hyvä tietää?

Some figure

Aivan kuten Aasiassa alhaisemman tulotason omaavat ihmiset käyttävät paljon riisiä, ja kuten läntisessä maailmassa maissi on suosittu tuote tavallisissa kodeissa, Keski-Amerikassa maniokki eli kassava on pääaines jokapäiväisessä ruoanlaitossa.

 • Maniokki sisältää runsaasti hiilihydraatteja tärkkelyksen muodossa.
 • Se ei ainoastaan tyydytä nälkää, vaan lisäksi antaa paljon energiaa hyvin nopeasti. Lisäksi se sisältää vain hyvin vähän rasvaa.

Maniokin sisältämä suuri määrä kaloreita tarkoittaa sitä, että se sopii erittäin hyvin fyysisesti aktiivisille ihmisille, kuten vaikkapa teollisuustyöntekijöille, tehdastyöläisille, rakennusmiehille ja muille vastaaville.

Ongelmana on se, että suuri määrä tätä kasvia voi aiheuttaa lihavuutta, mikäli sitä syödään muiden paljon kaloreita sisältävien ruokien kanssa, kuten esimerkiksi perunan ja leivän.

Suositellaan, että maniokki yhdistetään runsaasti proteiinia sisältäviin ruokiin, jotta voitaisiin välttää ravinteiden puutostiloja.

Monissa Karibian maissa syödään maniokista valmistettua leipää, ja se on ollut pääruokaa jo pitkän aikaa köyhissä perheissä. Näissä kulttuureissa moni ihminen (etenkin lapset ja vanhukset) kärsii tähän tapaan liittyvistä seurauksista, kuten aliravitsemuksesta, anemiasta, hampaiden puuttumisesta ja muista haitallisista vaikutuksista.

Kuinka maniokkia kannattaa nauttia?

 • Maniokki tulisi aina kuoria ennen kuin sitä aletaan valmistaa. Se tulee myös aina keittää ennen syöntiä, sillä se sisältää myrkyllisiä aineita, mikäli sitä nautitaan raakana, ja nämä voivat olla vahingoksi ihmisen terveydelle.
 • Sitä voidaan paistaa tai kuumentaa perunan tapaan.
 • Sitä voidaan nauttia sivu- tai pääaineksena aterioilla, ja se voidaan myös jauhaa jauhoksi, jolloin sitä voidaan sitten hyödyntää missä tahansa reseptissä. Maniokki sopii keliaakikoille, sillä se ei sisällä gluteenia.
 • Mitä tulee kasvin pehmeisiin lehtiin, ne ovat syötäviksi kelpaavia vain silloin, kun ne on käsitelty. Kuten itse kasvikin, ne voivat olla myrkyllisiä.
 • Lehtien syönnillä voidaan korvata juuren proteiinin puuttuminen. Juuret ovat ne osat tästä kasvista, joita useimmiten syödään raakoina.

Maniokin lääkinnälliset ominaisuudet

Maniokki antaa hyvän annoksen A- ja C-vitamiinia, rautaa, kaliumia ja kalsiumia. Seuraavaksi esittelemme muut maniokin lääkinnälliset ominaisuudet:

Se on tehokas ruoansulatuksen edistäjä

Some figure

Maniokki on hyvin helposti käsiteltävä tuote ruoansulatuksessa, ja samalla se on hyvä apu tiettyjen vatsan ja ruoansulatusongelmien parantamiseksi ja estämiseksi.

Se voi esimerkiksi olla hyvä ratkaisu niille, jotka kärsivät huonosta ravinteiden imeytymisestä, närästyksestä, haavaumista ja ilmavaivoista.

Se on ihanteellinen tuote myös huonon ruoansulatuksen, ripulin ja ummetuksen hoitoon.

Se on loistava ihon hoitotuote

Jotta voisit hyötyä tästä vaikutuksesta, voit käyttää kasvin lehtiä tai jauhetta, jota voidaan valmistaa juuresta, kunhan teet seuraavan hoidon vain ulkoisesti.

 • Ensinnäkin maniokki toimii hiertymien hoidossa.
 • Lisäksi tämä kasvi voi olla avuksi palovammojen, ekseeman ja ihon ärtymisen hoidossa.

Se auttaa poistamaan myrkyllisiä aineita sekä puhdistamaan kehoa

Nämä kaksi ominaisuutta, jotka tällä kasvilla myöskin on, johtuvat sen sisältämästä suuresta määrästä resveratrolia. Tämä pääaines vähentää huonon kolesterolin määrää, eli LDL-kolesterolia, ja samalla se parantaa verenkiertoa sekä lisää verihiutaleiden määrää.

Lisäksi maniokki toimii seuraavilla tavoilla kehossa:

 • Se auttaa estämään ateroskleroosia ja verihyytymien muodostumista.
 • Se helpottaa imusuonten tyhjentymistä.
 • Se auttaa vähentämään virtsahappoa, ja siten se on ihanteellinen tuote niille, jotka kärsivät kihdistä.

Se toimii tulehtuneisuuden torjujana

Maniokin mahtava kyky vähentää tulehtuneisuutta tekee siitä loistavan avun niille ihmisille, joilla on ongelmia reumatismin, nivelrikon tai nivelreuman kanssa.

Se voi kuitenkin olla avuksi myös silloin, kun ongelmana on kipu lihaksissa, luissa tai jänteissä. 

Se on loistava vastustuskyvyn stimulantti

Some figure

Koska se auttaa vahvistamaan vastustuskykyä, maniokki auttaa välttämään sairastumista, sillä se ei salli vaarallisten mikro-organismien pääsyä kehoon.

 • Sitä suositellaan myös kausiluonteisten allergioiden hoitoon, sillä se sisältää saponiineja.
 • Maniokki on myös hyvin tehokas apu haavojen desinfioimiseksi, koska sillä on bakteereja tuhoavia ominaisuuksia.

Se on ihanteellinen tuote raskaana oleville

Koska maniokissa on suuri määrä foolihappoa, se on suositeltu tuote raskaana oleville naisille, kuten myös imettäville äideille. Se parantaa äidin terveyttä sekä auttaa estämään sairauksien kehittymistä vauvassa.

Se sopii luiden hoitoon

Koska tämä kasvi antaa hyvän annoksen kalsiumia, se auttaa säilyttämään luut vahvoina ja terveinä – tämä käsittää myös hampaat.

 • Maniokki on loistava apu osteoporoosin hoidon kannalta, ja se pystyy ehkäisemään 35 ikävuodesta lähtien luiden murtumista ja niiden sijoiltaanmenoa.
 • Kasvin lehdissä on K-vitamiinia, ja sekin on omalta osaltaan hyvä apu luiden terveyden suojelemiseksi.

Se on hyväksi diabeteksen hoidossa

Maniokki sisältää runsaasti kuitua, joka hidastaa sokerin imeytymistä verenkiertoon. Lisäksi sillä on alhainen glykeeminen indeksi, jonka vuoksi sitä suositellaan ihmisille, joilla on 2-tyypin diabetes.

Se säätelee aineenvaihduntaa

Ei kannata unohtaa sitäkään, että tämä kasvi on kohtuullisen hyvä B-vitamiinien lähde. Nämä ovat tärkeitä tekijöitä niiden hormonien tuotannon kannalta, joita tarvitaan tasapainoiseen aineenvaihduntaan.

Oletko koskaan kokeillut maniokkia ruuanlaitossa? Anna sille mahdollisuus, ja hyödynnä kaikki loistavat maniokin lääkinnälliset ominaisuudet!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Prochnik, S., Marri, P. R., Desany, B., Rabinowicz, P. D., Kodira, C., Mohiuddin, M., … Rounsley, S. (2012, March). The Cassava Genome: Current Progress, Future Directions. Tropical Plant Biology. https://doi.org/10.1007/s12042-011-9088-z
 • Montagnac, J. A., Davis, C. R., & Tanumihardjo, S. A. (2009). Nutritional value of cassava for use as a staple food and recent advances for improvement. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety8(3), 181–194. https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2009.00077.x
 • Dhingra D, Michael M, Rajput H, Patil RT. Dietary fibre in foods: a review. J Food Sci Technol. 2012;49(3):255–266. doi:10.1007/s13197-011-0365-5
 • Health Implications of Cassava Production and Consumption. (2011). Journal of Agriculture and Social Research (JASR).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.