Maniokin loistavat lääkinnälliset ominaisuudet

joulukuu 4, 2017
Jotta voisit hyödyntää kaikki maniokin loistavat ominaisuudet, on erittäin tärkeää keittää se ennen syöntiä, sillä koko kasvi (lehdet mukaan lukien) voi olla myrkyllinen ihmiselle.

Maniokki eli kassava on hyvin tärkeä tuote trooppisten maiden ruokavaliossa. Sitä onkin suurimmassa osassa näiden kulttuurien perinteisiä reseptejä, sillä maniokkia on hyvin helppo hankkia ja se tyydyttää näläntunteen hyvin tehokkaasti.

Tässä artikkelissa kerromme siis maniokin loistavista lääkinnällisistä ominaisuuksista – jatka lukemista ja kokeile tätä eksoottista tuotetta omankin ruokavaliosi osana!

Mitä maniokista on hyvä tietää?

 

maniokki-ranskikset

Aivan kuten Aasiassa alhaisemman tulotason omaavat ihmiset käyttävät paljon riisiä, ja kuten läntisessä maailmassa maissi on suosittu tuote tavallisissa kodeissa, Keski-Amerikassa maniokki eli kassava on pääaines jokapäiväisessä ruoanlaitossa.

 • Maniokki sisältää runsaasti hiilihydraatteja tärkkelyksen muodossa.
 • Siten se ei ainoastaan tyydytä nälkää, vaan lisäksi antaa paljon energiaa hyvin nopeasti. Lisäksi se sisältää vain hyvin vähän rasvaa.

Maniokin sisältämä suuri määrä kaloreita tarkoittaa sitä, että se sopii erittäin hyvin fyysisesti aktiivisille ihmisille, kuten vaikkapa teollisuustyöntekijöille, tehdastyöläisille, rakennusmiehille ja muille vastaaville.

Ongelmana on se, että suuri määrä tätä kasvia voi aiheuttaa lihavuutta, mikäli sitä syödään muiden paljon kaloreita sisältävien ruokien kanssa, kuten esimerkiksi perunan ja leivän.

Suositellaan, että maniokki yhdistetään runsaasti proteiinia sisältäviin ruokiin, jotta voitaisiin välttää ravinteiden puutostiloja.

Monissa Karibian maissa syödään maniokista valmistettua leipää, ja se on ollut pääruokaa jo pitkän aikaa köyhissä perheissä.

Näissä kulttuureissa moni ihminen (etenkin lapset ja vanhukset) kärsii tähän tapaan liittyvistä seurauksista, kuten aliravitsemuksesta, anemiasta, hampaiden puuttumisesta ja muista haitallisista vaikutuksista.

Kuinka maniokkia kannattaa nauttia?

 • Maniokkia tulisi aina kuoria ennen kuin sitä aletaan valmistaa. Se tulee myös aina keittää ennen syöntiä, sillä se sisältää myrkyllisiä aineita, mikäli sitä nautitaan raakana, ja nämä voivat olla vahingoksi ihmisen terveydelle.
 • Sitä voidaan paistaa tai kuumentaa perunan tapaan.
 • Sitä voidaan nauttia sivu- tai pääaineksena aterioilla, ja se voidaan myös jauhaa jauhoksi, jolloin sitä voidaan sitten hyödyntää missä tahansa reseptissä. Maniokki sopii keliaakikoille, sillä se ei sisällä gluteenia.
 • Mitä tulee kasvin pehmeisiin lehtiin, ne ovat syötäviksi kelpaavia vain silloin, kun ne on käsitelty. Kuten itse kasvikin, ne voivat olla myrkyllisiä.
 • Lehtien syönnillä voidaan korvata juuren proteiinin puuttuminen. Juuret ovat ne osat tästä kasvista, joita useimmiten syödään raakoina.

Maniokin ominaisuudet terveyden kohentajina

Maniokki antaa hyvän annoksen A- ja C-vitamiinia, rautaa, kaliumia ja kalsiumia. Eräitä tämän kasvin hyvistä ominaisuuksista ovat seuraavassa kuvaamamme.

Se on tehokas ruoansulatuksen edistäjä

 

raaka maniokki

Kassava on hyvin helposti käsiteltävä tuote ruoansulatuksessa, ja samalla se on hyvä apu tiettyjen vatsan ja ruoansulatusten ongelmien parantamiseksi ja estämiseksi.

Se voi esimerkiksi olla hyvä ratkaisu niille, jotka kärsivät huonosta ravinteiden imeytymisestä, närästyksestä, haavaumista ja ilmavaivoista.

Se on ihanteellinen tuote myös huonon ruoansulatuksen, ripulin ja ummetuksen hoitoon.

Se on loistava ihon hoitotuote

Jotta voisit hyötyä tästä vaikutuksesta, voit käyttää kasvin lehtiä tai jauhetta, jota voidaan valmistaa juuresta, kunhan teet seuraavan hoidon vain ulkoisesti.

 • Ensinnäkin kassava toimii hiertymien ja myrkyttymisten hoidossa.
 • Lisäksi tämä kasvi voi olla avuksi palovammojen, ekseeman ja ihon ärtymisen hoidossa.

Se poistaa myrkyllisiä aineita sekä puhdistaa kehoa

Nämä kaksi ominaisuutta, jotka tällä kasvilla myöskin on, johtuvat sen sisältämästä suuresta määrästä resveratrolia. Tämä pääaines vähentää ”huonon” kolesterolin määrää, eli LDL-kolesterolia, ja samalla se parantaa verenkiertoa sekä lisää verihiutaleiden määrää.

Lisäksi maniokki toimii seuraavilla tavoilla kehossa:

 • Se estää ateroskleroosia ja verihyytymien muodostumista.
 • Se helpottaa imusuonten tyhjentymistä.
 • Se vähentää virtsahappoa, ja siten se on ihanteellinen tuote niille, jotka kärsivät kihdistä.

Se toimii tulehtuneisuuden torjujana

Maniokin mahtava kyky vähentää tulehtuneisuutta tekee siitä loistavan avun niille ihmisille, joilla on ongelmia reumatismin, nivelrikon tai nivelreuman kanssa.

Se voi kuitenkin olla avuksi myös silloin, kun ongelmana on kipu lihaksissa, luissa tai jänteissä. 

Se on loistava vastustuskyvyn stimulantti

 

maniokin käyttö ruoanlaitossa

Koska se pystyy vahvistamaan vastustuskykyä, kassava auttaa välttämään sairastumista, sillä se ei salli vaarallisten mikro-organismien pääsyä kehoon.

 • Sitä suositellaan myös kausiluonteisten allergioiden hoitoon, sillä se sisältää saponiineja.
 • Kassava on myös hyvin tehokas apu haavojen desinfioimiseksi, koska sillä on bakteereja hävittäviä ominaisuuksia.

Se on ihanteellinen tuote raskaana oleville

Koska kassavassa on suuri määrä foolihappoa, se on suositeltu tuote raskaana oleville naisille, kuten myös imettäville äideille.

Se parantaa äidin terveyttä sekä estää sairauksien kehittymistä vauvassa.

Se sopii luiden hoitoon

Koska tämä kasvi antaa hyvän annoksen kalsiumia, se varmistaa sen, että ihmisen luut säilyvät vahvoina ja terveinä – tämä käsittää myös hampaat.

 • Maniokki on loistava apu osteoporoosin hoidon kannalta, ja se pystyy auttamaan 35 ikävuodesta lähtien luiden murtumista ja niiden sijoiltaanmenoa.
 • Kasvin lehdissä on K-vitamiinia, ja sekin on omalta osaltaan hyvä apu luiden terveyden suojelemiseksi.

Se on hyväksi diabeteksen hoidossa

Maniokki sisältää runsaasti kuitua, joka hidastaa sitä vauhtia, jolla sokeria imeytyy verenkiertoon. Lisäksi sillä on alhainen glykeeminen indeksi, jonka vuoksi sitä suositellaan ihmisille, joilla on 2-tyypin diabetes.

Se säätelee aineenvaihduntaa

Ei kannata unohtaa sitäkään, että tämä kasvi on kohtuullisen hyvä B-vitamiinien lähde. Nämä ovat tärkeitä tekijöitä niiden hormonien tuotannon kannalta, joita tarvitaan aineenvaihdunnan pitämiseksi tasapainoisena.

Oletko koskaan kokeillut maniokkia ruoansulaitossa? Anna sille mahdollisuus, ja voit hyötyä kaikista näistä loistavista terveyttä kohentavista vaikutuksista!

UUTISIA VERKOSSA