Eroon ekseemasta luonnollisesti

Eroon ekseemasta luonnollisesti
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 lokakuuta, 2022

Miljoonat ihmiset kärsivät ekseemasta, joka aiheuttaa ihoon kuivia, punoittavia ja kutisevia kohtia. Tila usein pahenee kuumissa ja kosteissa tiloissa tai kun iho on alttiina auringolle. Ekseema voi ilmetä missä vain kehon osassa ja esimerkiksi uima-altaiden kloori ärsyttää sitä lisää. Artikkelista saat vinkkejä, kuinka voit päästä eroon ekseemasta luonnollisin keinoin.

Ekseema – faktat

Ekseema on yleisempi sairaus kuin ehkä osaat arvellakaan. Länsimaissa jopa 15-30 % lapsista kärsii ekseemasta, kun aikuispotilaiden määrä vaihtelee kahden ja kymmenen prosentin välillä. Kaksi kolmasosaa potilaista paranee tästä sairaudesta ajan kuluessa.

Tieteellinen nimi ekseemalle on atooppinen dermatiitti, joka kuvaa sairauden immunologista luonnetta. Kaupunkilaiset kärsivät tilasta useimmin kuin maalla asuvat, ja yksi hypoteesi sairaudelle liittyykin hygieniaan ja altistumiseen tietyille taudinaiheuttajille. Sairaus ei tartu ja keliaakikot (gluteeni-intoleranssi) ovat suuremmassa riskissä sairastua ekseemaan.

Ekseema aiheuttaa kutinaa, mutta raapiminen vain pahentaa asiaa ja altistaa ihosi tulehduksille. Raapiminen tuo vain hetken helpotuksen.

Ekseema on yleinen vaiva.

 

Varmoja parannuskeinoja ekseemaan ei ole vielä löydetty, mutta tautia voi yrittää hillitä ja jopa ehkäistä. On hyvä tietää, että normaali iho toimii muurina saasteita ja muita ympäristömyrkkyjä vastaan. Ekseeman iskiessä iho muuttuu siten, että se antaa näille ympäristövaikutteille, kuten hiukkasille, siitepölylle ja savulle, mahdollisuuden päästä sisään. Tämä taas aiheuttaa kuivuutta, kutinaa, tulehdusta ja läikkiä, jotka usein sekoitetaan psoriasikseen.

Ekseeman hoito

Tällä hetkellä ekseemaa hoidetaan tulehdusta vähentämällä, kosteuttamalla ja ehkäisemällä bakteerien leviämistä. Lääkärit määräävät kosteuttavia voiteita, jotka levitetään suihkun jälkeen, jolloin iholla on vielä veden muodostamaa kosteutta.

Kalliita tuotteita ei kuitenkaan aina tarvita. Tulee kuitenkin ottaa huomioon, etteivät korvaavat tuotteet aiheuta enempää sivuoireita, kuten ihoärsytystä ja punoitusta. Käy aina ihotautilääkärin juttusilla, sillä he voivat määrätä antihistamiineja.

Voit päästä eroon ekseemasta luonnollisin keinoin.

 

Liikunnan jälkeen on tärkeää peseytyä välittömästi, sillä hiki voi aiheuttaa lisää ongelmia. Myös stressi on pahaksi, joten yritä vähentää stressiä.

Joissakin tapauksissa sairaus syntyy ruoka-allergian aiheuttamana, jolloin esimerkiksi maitotuotteet, muna ja pähkinät saattavat olla syypäitä. Saatat myös olla herkkä pesuaineille, auringolle tai vaikkapa vedelle.

Eroon ekseemasta luonnollisin keinoin

Pidä seuraavat vinkit mielessä:

Älä ole kosketuksissa tiskinpesuaineeseen

Käytä hanskoja myös mopatessasi. Samoin, mikäli peset pyykkejä käsin tai käytät valkaisuainetta desinfiointiin, äläkä käytä pyyhkeitä, jotka ovat olleet kosketuksissa näihin tuotteisiin. Kaupoista löydät myös hypoallergeenisia vaihtoehtoja.

Ekseemat ovat vauvoilla hyvin yleisiä.

 

Suosi suihkuja kylvyn sijaan

Ihosi tarvitsee kosteutusta ekseeman kourissa, mutta kuuma vesi vain pahentaa tilaa. Kädenlämpöinen vesi on aina parempi vaihtoehto. Kuivaa iho taputtelemalla, äläkä hankaa.

Vältä hajustettuja saippuoita

Sekä käsisaippuoita että suihkusaippuoita, sillä ne saattavat aiheuttaa allergiaa. Pyri käyttämään hypoallergeenisia vaihtoehtoja ja vältä tulehtuneen ihon kosketusta shampoon ja hoitoaineen kanssa.

Pidä iho kosteutettuna

Kosteutus on erittäin tärkeää, jotta pääsisit eroon ekseemasta. Käytä hypoallergeenisia voiteita muutaman kerran päivässä. Muista ottaa voidetta mukaasi, kun poistut kotoa.

Kontrolloi kutinaa reseptivapailla tuotteilla tai kotitekoisilla voiteilla

Älä raavi, sillä se estää tulehtuneen ihon toipumisen ja tulehdus voi levitä muihin kehon osiin. Käytä öisin paksuja voiteita.

 

Voit helpottaa ekseeman oireita kotikonstein.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.