Makrillin ravintoarvo ja edut

Jos pidät rasvaisesta kalasta, älä missaa mahdollisuutta käyttää makrillia ruokavaliossasi. Se on korkealaatuinen raaka-aine, joka sisältää Omega-3 -rasvahappoja.
Makrillin ravintoarvo ja edut
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2022

Makrilli on korkealaatuinen rasvainen kala, joka tulisi sisällyttää monipuoliseen ruokavalioon terveyden parantamiseksi. Sillä on useita ravintosisällöstään, kuten Omega-3 -rasvahapot, johtuvia etuja. Lisäksi pienenä kalana se ei yleensä kerää raskasmetalleja, mikä vähentää keskushermostoon liittyvien toimintahäiriöiden ja sairauksien riskiä.

Ennen kuin aloitamme, haluamme korostaa, että kalaa tulisi syödä vähintään pari annosta viikossa. On yhä enemmän todisteita siitä, että tämä rutiini vähentää sydän- ja verisuonisairauksien puhkeamisen riskiä ja jopa kuoleman riskiä.

Vaikka on joitain lajeja, joita ei suositella syötäväksi, makrillin säännöllinen kuluttaminen on erittäin terveellistä. Alla näytämme sinulle kaikki sen myönteiset vaikutukset terveyteemme.

Makrillin ravintoarvo

Aloitetaan puhumalla makrillin ravintoarvosta. Jokainen 10 grammaa tuotetta sisältää noin 175 kaloria. Se tarjoaa 17 grammaa korkean biologisen arvon proteiineja ja lähes 10 grammaa rasvoja. Kalojen joukossa se on yksi energiatiheimmistä, vaikka tämä ei ole syy olla sisällyttämättä sitä vähäkaloriseen ruokavalioon, jonka tavoitteena on pudottaa painoa.

Makrilli lautasella.
Makrilli on Omega-3:n, vitamiinien ja korkean biologisen proteiinin lähde.

On tärkeää korostaa, että suuri osa makrillin sisällä olevista lipideistä kuuluu Omega-3 -sarjaan. Nämä elementit auttavat moduloimaan sisäisen tulehduksen tasoa, mikä auttaa estämään monia kroonisia ja monimutkaisia ​​patologioita. International Journal of Molecular Sciences -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan näiden alkuaineiden riittävä saanti auttaisi vähentämään sydän- ja verisuonitapahtumien ilmaantuvuutta.

Mitä tulee hivenravinteisiin, B3-, B12- ja A-vitamiinin esiintyminen makrillissa on erityisen huomionarvoista. Se pystyy myös tarjoamaan hyvän määrän välttämättömiä kivennäisaineita, kuten fosforia, kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia. Kaliumilla on osoitettu olevan natriumin vastainen vaikutus verenpaineen hallinnassa. Siksi makrillin tai kalan sisällyttäminen ruokavalioon on terveellistä.

Makrillin edut

Makrillin säännöllinen syöminen tuo mukanaan useita terveyshyötyjä. Esimerkiksi kalsiumpitoisuutensa ansiosta se voi olla erinomainen ruoka ehkäisemään osteoporoosia. Tämä patologia aiheuttaa luun mineraalitiheyden asteittaista vähenemistä, mikä voi johtaa murtumien esiintyvyyden lisääntymiseen vanhemmalla iällä.

Tämän ongelman ehkäisemiseksi on välttämätöntä optimoida kalsiumin saanti ja samalla pitää D-vitamiini optimaalisella alueella. Menopause -lehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa tämän. On kuitenkin tärkeää säilyttää myös muut terveelliset tavat, kuten voimaharjoittelu murrosiässä. Tällä tavoin luun mineraalitiheys kasvaa, mikä ehkäisee ongelmia tulevaisuudessa.

Meidän ei pidä aliarvioida Omega-3 -rasvahappojen vaikutuksia. Olemme jo maininneet, että ne ovat sydäntä suojaavia ja auttavat hallitsemaan sisäisiä tulehdustasoja. Ne ovat myös välttämättömiä hyvän palautumisen saavuttamiseksi lihastasolla ja suojelemaan vähärasvaista massaa katabolialta. Ne aiheuttavat lihasproteiinien hajoamista estävän vaikutuksen jopa vähäkalorisen ruokavalion yhteydessä.

Eikä tässä vielä kaikki, on erittäin tärkeää kuluttaa riittävästi Omega-3:a lapsuudessa. Tämä parantaa kognitiivista kehitystä ja auttaa estämään monia autoimmuunisairauksia. Itse asiassa nykyään monia vauvanruokia täydennetään näillä ravintoaineilla, jotta päivittäinen saantisuositus saavutetaan.

Makrilli, laadukas kala, joka kannattaa sisällyttää ruokavalioosi

Kuten olet nähnyt, makrillin sisällyttämistä ruokavalioon pidetään erittäin terveellisenä. Se on erinomainen Omega-3 -rasvahappojen lähde, joka auttaa parantamaan kehon lipidiprofiilia. Lisäksi se tarjoaa korkean biologisen arvon proteiineja kaikilla välttämättömillä aminohapoilla, mikä varmistaa hyvän lihasten toiminnan vanhemmalla iällä.

On myös huomattava, että makrilli on melko monipuolinen raaka-aine. Sillä on voimakas maku, mutta sen voi valmistaa monella eri tavalla. Paistettuna tai kastikkeessa sillä on erinomaiset aistinvaraiset ominaisuudet ja se maistuu monelle. Sitä myydään myös purkeissa, joten se on ravitsemuksellisesti runsas ruoka, jota voidaan syödä missä tahansa ja milloin tahansa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Ruokavalion merkitys raskauden aikana
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Ruokavalion merkitys raskauden aikana

Terveellisen ruokavalion merkitys korostuu raskauden aikana, kun sekä äidin että sikiön ravintotarpeet kohtaavat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020;21(4):1362. Published 2020 Feb 18. doi:10.3390/ijms21041362
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719
  • Management of Osteoporosis in Postmenopausal Women: The 2021 Position Statement of The North American Menopause Society’’ Editorial Panel. Management of osteoporosis in postmenopausal women: the 2021 position statement of The North American Menopause Society. Menopause. 2021;28(9):973-997. doi:10.1097/GME.0000000000001831

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.