Osteomalasia: oireet ja syyt sekä hoidot

Osteomalasia on sairaus, joka aiheuttaa liikkumisvaikeuksia luukivun ja lihasheikkouden vuoksi. Tämän päivän artikkelissa selitetään, miksi niin tapahtuu.
Osteomalasia: oireet ja syyt sekä hoidot

Viimeisin päivitys: 22 maaliskuuta, 2022

Osteomalasia on luun aineenvaihduntaan vaikuttava sairaus, joka johtuu luuaineen mineralisoitumisen vähenemisestä.

Luut koostuvat osteosyyteiksi kutsutuista soluista ja mineralisoidusta solumatriisista. Tämä matriisi tekee luukudoksesta kovan ja antaa sille rakenteen. Tästä syystä osteomalasiaa sairastavan ihmisen kudos pehmenee D-vitamiinin puutteen vuoksi.

Kuten voit kuvitella, tämä tila lisää murtumien riskiä. Jatka lukemista, sillä tämän päivän artikkelissa kerrotaan kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää osteomalasiasta, sen oireista ja hoidoista.

Mitä osteomalasia oikein on?

Kuten edellä mainittiin, tämä on luun aineenvaihduntahäiriö. Sociedad Española de Medicina Internan artikkelin mukaan se viittaa luiden pehmenemiseen. Toisin sanoen kyseessä on luun mineralisaatioprosessin väheneminen.

Tämän häiriön ison syy on D-vitamiinin puute. Luun mineralisaatio on prosessi, joka tapahtuu kalsiumin ja fosforin ansiosta, joita molempia saamme ravinnosta.

D-vitamiinin täytyy tehdä tehtävänsä imeytyäkseen suoliston tasolla. D-vitamiini on ihossa ja munuaisissa syntetisoituva hormoni. Siksi se vaatii tietyn määrän auringonvaloa aktivoituakseen.

Tästä syystä riittävän auringolle altistumisen puute johtaa tämän vitamiinin puutteeseen. Tässä tilanteessa suolisto ei pysty imemään riittävästi kalsiumia, joka on välttämätöntä luun mineralisaatiolle.

Osteomalasia on yleinen vanhemmilla ihmisillä. Lapsilla tätä häiriötä kutsutaan riisitaudiksi. Suurin ero on siinä, että kyseinen sairaus muuttaa ruston asianmukaista kehitystä lapsuuden aikana.

Osteomalasian oireet

Tämä sairaus on oireeton, mutta sen edetessä voi esiintyä luukipua ja voimakasta lihasheikkoutta.

Mayo Clinicin asiantuntijoiden mukaan kipu vaikuttaa erityisesti alaselkään ja lantioon. Sitä voi esiintyä myös jaloissa tai kylkiluissa. Se pahenee yöllä, eikä lepo tai tavalliset kipulääkkeet auta siihen.

Lihasheikkous johtuu asteittaisesta lihasjännityksen heikkenemisestä. Y ksi tyypillisimmistä merkeistä on niin kutsuttu kahluukävely. Se viittaa omituiseen kävelytapaan kivun ja heikkouden seurauksena.

Näiden oireiden lisäksi osteomalasian suurin ongelma on se, että se lisää murtumariskiä. Tämä johtuu siitä, että luut ovat paljon hauraampia ja mikä tahansa trauma voi johtaa murtumiseen.

Osteomalasia johtuu yleensä D-vitamiinin puutteesta.
D-vitamiini aktivoituu luonnollisesti auringonsäteiden mukana, mutta tarjolla on myös keinotekoisia lisäravinteita.

Syyt ja riskitekijät

Osteomalasia johtuu viallisesta luun mineralisaatioprosessista. Mainitsimme aiemmin, että suurin syy on D-vitamiinin puutos, mutta muitakin syitä on.

D-vitamiinin puutos voi johtua vähäisestä altistumisesta auringolle tai kehnosta ruokavaliosta. Muita syitä ovat munuais- tai maksahäiriöt. Olet luultavasti jo tietoinen, että maksa ja munuaiset ovat välttämättömiä elimistölle vitamiinin syntetisoimiseksi ja aktivoimiseksi.

Tästä syystä on tärkeää pitää mielessä, että osteomalasia voi olla myös toissijainen suolistoleikkausten seurauksena. Suolisto imee kalsiumia ja fosforia; siksi niiden imeytyminen muuttuu suoliston osan kirurgisen poistamisen jälkeen.

Sama koskee keliakiaa. Tämä autoimmuunisairaus vaurioittaa asteittain suoliston limakalvoa ja vähentää imeytyskykyä.

Riskitekijät

Monet tekijät lisäävät osteomalasian riskiä. Versus Arthritis -julkaisun mukaan tämä riski on suurempi vanhemmilla ihmisillä. Tämä johtuu siitä, että he yleensä oleskelevat vain vähän auringossa, varsinkin sairaalahoidossa tai kotona pääasiassa oleskelevat.

Lisäksi näyttää siltä, ​​että aasialaiset, erityisesti intialaiset, ovat myös riskiryhmä. Sama koskee kaikkia, jotka käyttävät vaatteita, jotka peittävät suuren osan ihosta päivän aikana (kuten naiset, jotka käyttävät burkaa).

Raskaana olevilla naisilla ja lapsilla on korkeampi D-vitamiinin tarve. Siksi on tärkeää, että he saavat sitä riittävästi, koska he kuuluvat osteomalasian ja/tai riisitaudin riskiryhmään.

Osteomalasian diagnosointi

Tämä häiriö on vaikea diagnosoida, joten on tärkeää, että lääkäri tutustuu olemassa olevaan lääketieteelliseen kirjallisuuteen. Hänen on opittava mahdollisimman paljon oireista, taustalla olevista ongelmista ja kaikista muista tekijöistä, jotka voivat auttaa. Tämä johtuu siitä, että fyysinen tarkastus on erittäin vaihteleva ja epäspesifinen.

Tietyt täydentävät testit yleensä auttavat vahvistamaan diagnoosin.

  • Ensinnäkin verikoe kalsium-, fosfori- ja D-vitamiinitasojen mittaamiseksi.
  • Virtsa-analyysi voi myös olla hyödyllinen, ja lääkärit voivat käyttää sitä munuaisten toiminnan tutkimiseen, koska se voi paljastaa lisääntyneen kalsiumin tai fosforin erittymisen.
  • Kuvaustestit ovat välttämättömiä, koska ne voivat paljastaa luunmurtumia, jotka johtuvat luun tiheyden vähenemisestä, kuten osteoporoosista.
  • Löysemmät vyöhykkeet, jotka tunnetaan myös nimellä Milkman-linjat, ovat tyypillinen radiologinen löydös osteomalasiassa ja viittaavat yleensä luun näennäismurtumaan.

Hoito

Osteomalakian hoito on melko yksinkertaista. Cleveland Clinicin artikkelin mukaan riittävä määrä D-vitamiinia elimistössä riittää. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää myös oraalisia lisäravinteita tai injektioita.

Lääkärit suosittelevat usein kalsiumin ja fosforin saannin lisäämistä. Sen tekeminen ruokavalion kautta olisi ihanteellista, mutta keinotekoiset lisäravinteet voivat myös tarjota näitä ravintoaineita. Osteomalasia, jonka taustalla on munuaissairaus, vaatii välitöntä hoitoa.

Leikkaus voi olla tarpeen niille, joilla on luun epämuodostumia tai murtumia. Tukeminen voi vähentää riskiä potilailla, joilla on suuria ongelmia.

Osteomalasia
Kalsiumlisistä on vähän hyötyä, jos D-vitamiinia ei ole riittävästi, koska silloin kalsiumin imeytyminen on heikkoa.

Ennaltaehkäisy ja yleiset suositukset

Osteomalasia on useimmissa tapauksissa ehkäistävissä, sillä suuri prosenttiosuus johtuu D-vitamiinin puutteesta. Tämä johtuu yleensä vähäisestä D-vitamiinipitoisuudesta tai auringolle altistumisen puutteesta.

Kuten näet, sinun on yritettävä noudattaa terveellistä ruokavaliota. Kala ja kananmunat ovat oleellinen osa sellaista. Voit kuitenkin turvautua lisäravinteisiin, jos et saa tarpeeksi D-vitamiinia ruokavaliostasi. Sinun tulee aina tehdä se lääkärin valvonnassa.

Lopuksi sinun on yritettävä lisätä auringolle altistumista. Mene ulos kävelylle tai harrasta liikuntaa ulkona ilman paksuja vaatekerroksia aina kun sää sen sallii. Noudata kuitenkin varotoimenpiteitä auringonpolttamien välttämiseksi ja vältä menemästä ulos keskipäivällä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.