6 mahdollista syytä kyhmyyn päässä

Päässä olevan kyhmyn syyt ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat tulehdustiloista aineiden kertymiseen päänahan alle. Katsotaanpa yleisimpiä etiologioita.
6 mahdollista syytä kyhmyyn päässä
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 02 toukokuuta, 2023

Kyhmy päässä voi esiintyä monessa muodossa, ja se voi johtua eri tekijöistä. Kyhmyt ovat pieniä massoja, joiden koostumus ja koko vaihtelevat ja jotka yleensä ilmaantuvat vähitellen. Vaikka ne suurentuisivat tällä alueella, se ei aina ole merkki pahanlaatuisesta kasvaimesta. Tässä artikkelissa annamme 6 mahdollista syytä kyhmyyn päässä.

Ihmisen päätä peittävät useat kerrokset, joissa sijaitsee erilaisia rauhasia, verisuonia ja hermoratoja. Päätä suojaavat myös kallon luut, jotka ympäröivät koko aivorakennetta.

Päässä ilmenevään kyhmyyn ei yleensä liity muita oireita, joten joillakin ihmisillä se jää pitkään huomaamatta. On kuitenkin mahdollista tuntea epämukavuutta päänahkaa koskettaessa. Ammattilaisen suorittama varhainen arviointi on elintärkeää, jos kyhmy ei häivy.

Yleiset syyt kyhmyyn päässä

Ihmiset usein säikähtävät, kun he tuntevat pääkallon iholla kyhmyn. Nämä vauriot eivät kuitenkaan yleensä ole vaarallisia, ja suuri osa niistä häviää nopeasti hoidon myötä.

1. Isku

Suorat iskut päähän aiheuttavat usein erikokoisia kyhmyjä. Pääsääntöisesti päänahan tilavuuden lisääntyminen on luonteeltaan tulehduksellista. Tällöin päähän kohdistuviin iskuihin voi liittyä kipua, päänsärkyä ja punoitusta.

Vastaavasti vakaviin päähän kohdistuviin iskuihin liittyy suurempia kyhmyjä ja verenvuotoa. Tutkimukset vahvistavat, että lievissä kallovammoissa on tavallista nähdä subduraalihematooma ilman kallonmurtumaa. Kyseessä on pelkkä veren kerääntyminen päänahan ja pään luun väliin.

Lievien tai keskivaikeiden iskujen aiheuttamat kyhmyt häviävät yleensä itsestään parin päivän kuluttua. On kuitenkin suositeltavaa käyttää kylmäkompressia ja kipulääkkeitä oireiden lievittämiseksi.

Jos kyseessä on vakava vamma, johon liittyy tajunnan menetys, on hakeuduttava lääkäriin mahdollisimman pian.

2. Seborrooinen dermatiitti

Seborrooinen dermatiitti on tila, jolle on ominaista ihon rauhasten liiallinen talintuotanto. Tämä on yksi yleisimmistä syistä, jotka aiheuttavat kyhmyjä päähän, ja siihen liittyy usein valkoista kuorta ja hilseilyä. Lisäksi joillakin ihmisillä voi esiintyä kutinaa ja punoitusta.

Tutkimukset osoittavat, että tämä tila vaikuttaa eniten päänahkaan, koska siinä on paljon talirauhasia. Se voi kuitenkin vaikuttaa myös kulmakarvoihin, nenään, rintaan ja silmäluomiin. Kyhmyn ympärillä oleva alue on yleensä pehmeä ja kivulias koskettaa.

Seborrooisen dermatiitin diagnoosin tekee ihotautilääkäri. Hoitoon kuuluu yleensä keratolyyttisten ja sienilääkeshampoiden sekä paikallisesti käytettävien kortikosteroidien käyttö.

Seborrooinen dermatiitti ei esiinny vain päänahassa, vaan sitä voi esiintyä myös kulmakarvoissa.

3. Lipoomat ja talikystat

Lipooma on pieni hyvänlaatuinen rasvakasvain, joka muodostuu ihon ja sen alla olevan lihaskudoksen väliin. Sitä tavataan yleisesti takaraivossa, raajoissa ja rintakehässä. Tämäntyyppinen vaurio voi olla kivuton tai siihen voi liittyä epämukavuutta, mikä viittaa kirurgisen poiston tarpeellisuuteen.

Talikystat puolestaan esiintyvät päässä kyhmynä, joka sisältää rasvanestettä, joka johtuu follikkelikanavan tukkeutumisesta eri syistä. Ne voivat olla epämiellyttäviä hiuksia harjattaessa, ja jos niihin liittyy kipua, se tarkoittaa yleensä, että kystassa on ollut tulehdus.

4. Follikuliitti

Follikuliitti on ihossa olevien karvatuppien tulehdus. Tämä tila on yleensä harvinainen päänahassa ja liittyy yleensä bakteerien tai sienten aiheuttamaan follikkelin infektioon. Se voi aiheuttaa märkivää vuotoa.

Samoin alueella voi esiintyä kutinaa ja arkuutta. Useimmissa tapauksissa nämä kyhmyt häviävät nopeasti, kun hoito aloitetaan. Follikuliitin hoitoon kuuluvat sienilääkkeet ja antibiootit.

5. Allerginen reaktio

Ihon allergiset reaktiot ilmenevät yleensä nokkosihottumana. Tälle on ominaista punaiset läiskät, kuopat, ihottuma ja voimakas kutina. Tältä osin allergia hiustuotteille on yksi yleisimmistä kyhmyn aiheuttajista.

Hoito tähtää immuunijärjestelmän ylireaktion vähentämiseen ja oireiden lievittämiseen. Siihen kuuluu allergialääkkeiden, kuten loratadiinin, tai kortikosteroidien käyttö.

6. Ihosyöpä

Ihosyöpä on yksi syy kyhmyyn päässä. Tyvisolusyöpä on yleisin kasvainvaurioiden muoto ihon pinnalla. Tämäntyyppinen kasvain ilmenee helmiäisenä, kivuttomana kyhmynä, johon liittyy tummia täpliä, joiden reunat ovat koholla.

Tältä osin on suositeltavaa hakeutua lääkäriin, jos päänahassa on kyhmy, jonka ympärillä on täpliä. Tyvisolusyövän diagnoosi tehdään yleensä biopsialla. Hoito on yleensä kirurginen.

Mitkä voivat olla kyhmyyn päässä.
Päänahassa olevat kyhmyt ovat yleensä kosketukselta selkeitä, mutta joskus niissä on pieniä muutoksia, jotka voidaan havaita vain perusteellisella tutkimuksella.

Milloin hakeutua lääkärin hoitoon päänahassa olevan kyhmyn vuoksi?

Päänahassa olevan kyhmyn syyt voivat olla hyvin moninaisia ja useimmissa tapauksissa ne ovat hyvänlaatuisia. On kuitenkin suositeltavaa hakeutua erikoislääkärin vastaanotolle, jos huomaat vauriossa muutoksia. Tällaisia ovat esimerkiksi koon kasvu, värimuutokset, uusien vaurioiden ilmaantuminen, märkäinen vuoto tai verenvuoto.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat ainoita, jotka ovat päteviä tunnistamaan kyhmyn syyn ja osoittamaan parhaan mahdollisen toimintatavan. Nopea hoito on avain hyvän pitkän aikavälin ennusteen varmistamiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rodríguez J, Mederos A, Cisneros M, Estrada M. Trauma craneal leve. Rev Cub Med Mil. 2000  Abr ;  29( 1 ): 46-51.
  • González F. Manejo dermatológico. Rev Obstet Ginecol Venez. 2016  Jun ;  76(1 ): 97-103.
  • Bertona E, De Paulis A, Gutiérrez M, Santa M, et al. Un caso inusual de quiste sebáceo infectado por Dermabacter hominis. Rev. argent. microbiol. 2016  Dic ;  48( 4 ): 303-307.
  • Maldonado C. Foliculitis infecciosas. (Parte I). Rev Cent Dermatol Pascua. 2014 ; 23(3): 90-98.
  • Darias C, Garrido J. Carcinoma basocelular. Un reto actual para el dermatólogo. Rev.Med.Electrón. 2018  Feb ;  40( 1 ): 172-182.
  • Tincopa-Wong Ó. Urticaria y angioedema: una visión general. Acta méd. peruana. 2014  Abr ;  31( 2 ): 111-124.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.