Luonnollista helpotusta ruoansulatukseen näiden lääkekasvien avulla

Tässä artikkelissa kerromme, mitkä lääkekasvit sopivat parhaiten ruoansulatuksen edistämiseen.
Luonnollista helpotusta ruoansulatukseen näiden lääkekasvien avulla
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Olet ehkä yrittänyt jo aikaisemmin helpottaa ruoansulatusta jollakin tavalla. Ehkä söit liikaa tai jokin ruoka sai sinut voimaan pahoin, tai ehkä sinulla on heikko ruoansulatusjärjestelmä. Tässä artikkelissa kerromme mitkä lääkekasvit tuovat parhaiten luonnollista helpotusta ruoansulatukseen. Annamme myös joitakin helppoja ja tehokkaita vinkkejä. Sitten pystyt helpottamaan ruoansulatuksen aiheuttamaa epämukavaa oloa yrttiteellä tai -uutteella.

Luonnollista helpotusta ruoansulatukseen

1. Inkivääri

Ensinnäkin, inkivääri on lääkekasvi, jota pitäisi käyttää päivittäin sen monien terveysominaisuuksien vuoksi. Vaikka se onkin mahtava diureetti ja puhdistaja, tulemme keskittymään sen kykyyn tuoda helpotusta ruoansulatukseen.

Inkiväärin, sekä tuoreen että kuivan, käyttö on tehokas tapa vähentää epämukavaa oloa, kuten ilmavaivoja, vatsakipua, pahoinvointia ja ripulia. Se on myös hyvä vaihtoehto vatsahaavan hoitoon.

Voit laittaa sitä teehen tai mehuun tai jopa ruokaan parantaaksesi ruoansulatusta ja vahvistaaksesi ruokien makua.

2. Vihreä tee

Luonnollista helpotusta ruoansulatukseen vihreästä teestä.

Vihreän teen sisältämällä katekiinilla on lukuisia ominaisuuksia, joihin kuuluu muun muassa ilmavaivojen aiheuttaman epämukavuuden helpottaminen.

Kyseessä on muinainen lääkekasvi, joka on nykyään erittäin suosittu ympäri maailman. Vihreä tee on katekiinipitoisuuden ansiosta antioksidanttinen ja tulehduksen vastainen juoma.

Vihreä tee on lääkekasvi, joka edistää hyvää ruoansulatusta, sillä se taistelee ilmavaivoja vastaan ja helpottaa ruoan jälkeistä raskasta tunnetta. Sen säännöllinen kulutus auttaa myös ehkäisemään hampaiden kulumista sekä alentaa verensokeri- ja kolesterolitasoa.

Sinun tulee kuitenkin pitää myös mielessä, että vihreä tee sisältää kofeiinia, eli kyseessä on stimuloiva tee. Se voi myös ehkäistä raudan imeytymistä ja siitä syystä sitä ei suositella otettavan ennen aterioita.

3. Minttu

Minttu on yleinen ainesosa, joka tuo luonnollista helpotusta ruoansulatukseen. Itse asiassa monet ihmiset käyttävät sitä ruoan jälkeen usein puolanminttuun yhdistettynä. Tutkimukset osoittavat, että se voi rentouttaa ruoansulatuskanavan.

Tätä kasvia löytyy myös eteerisistä öljyistä ulkoisena ja suun kautta otettavana lääkkeenä. Se on kuitenkin erittäin ärsyttävä ainesosa puhtaassa olomuodossaan ja siitä syystä sitä pitäisi käyttää aina varoen ja laimentaa oikealla tavalla suositellun annostelun mukaisesti.

Se ei ehkä ole hyödyllistä niille, jotka kärsivät ruokatorven refluksitaudista.

4. Kaneli

Kanelilla luonnollista helpotusta ruoansulatukseen.

Lisää vain hieman kanelia valmistamiisi ruokiin nauttiaksesi sen eduista joka päivä.

Kaneli on myös lääkekasvi, jota on käytetty jo muinaisilta ajoilta lähtien hoitokeinona moniin sairauksiin. Se muun muassa auttaa vähentämään tulehdusta, taistelee vapaita radikaaleja vastaan, vähentää verensokeritasoa ja stimuloi kehoa luonnollisella tavalla.

Ruoansulatuskanavan suhteen kaneli saattaa auttaa lievittämään ruoansulatusta ja vatsahaavan aiheuttamaa epämukavaa oloa. Se edistää myös maksan toimintaa ja ehkäisee suolistoparasiitteja tai hyvin yleistä helikobakteeria.

Suosittelemme lääketieteellisessä ja ruoansulatuksellisessa mielessä ceylon-kanelia. Voit käyttää sitä teessä tai uutteena tai lisätä päivittäisiin resepteihin. Se on hyvin yleinen makeisten ja jälkiruokien ainesosa ja myös erinomainen mauste patoihin, liharuokiin, kastikkeisiin, wokkiin ja niin edelleen.

Helpota ruoansulatusta näillä vinkeillä

Näiden lääkekasvien käytön lisäksi voit helpottaa ruoansulatusta seuraamalla näitä vinkkejä, jos kärsit ruoansulatusongelmista usein:

  • Jauha ruokaa hyvin ja yritä syödä rauhassa ja kiireettömästi.
  • Älä yhdistä liian monia eri ruokia yhteen ateriaan.
  • Älä syö jälkiruokaa lounaalla ja jätä makeat ruoat aamiaiseksi tai välipalaksi.
  • Jos oireesi jatkuvat ja muuttuvat voimakkaammiksi, käy lääkärissä sulkemassa pois ruokaintoleranssin mahdollisuus.

Nyt tiedät enemmän lääkekasveista, jotka voivat tuoda luonnollista helpotusta ruoansulatukseen ja ehkäistä joitakin yleisiä sairauksia. Nämä viimeiset vinkit voivat olla hyvin hyödyllisiä, varsinkin, jos kärsit jatkuvasti närästyksestä, turvotuksesta, ilmavaivoista tai vatsakivuista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Koo, M. W. L., & Cho, C. H. (2004). Pharmacological effects of green tea on the gastrointestinal system. European Journal of Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2004.07.023
  • McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1936
  • Kundu, S., Ghosh, R., Choudhary, P., & Prakash, A. (2014). Health benefits of various Indian culinary herbs and comparative statistical analysis for organoleptic properties of Indian teas by using analysis of variance (ANOVA). International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.