Tutustu 7 luonnolliseen vatsan suojelijaan

On olemassa erilaisia luonnollisia vaihtoehtoja, jotka voivat lievittää tehokkaasti vatsakipuja ja muunlaista epämukavuutta syömisen jälkeen.
Tutustu 7 luonnolliseen vatsan suojelijaan
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Asiantuntijat huomauttavat, että ruoansulatuskanavan toiminnalliset häiriöt ovat yksi yleisimmistä lääkärikäyntien syistä. Jotkut näistä, kuten närästys ja refluksi, voivat olla uskomattoman ärsyttäviä ja vaikeasti hallittavia. Auttaaksemme sinua saamaan näihin vaivoihin helpotusta, esittelemme täällä parhaat luonnolliset vatsan suojelijat.

Monet kääntyvät keinotekoisten tuotteiden puoleen ja käyttävät niitä jopa säännöllisesti. On huomattava, että tällainen säännöllinen käyttö voi johtaa muihin komplikaatioihin, kuten osteoporoosi, munuaisvauriot, dementia, mikroravinteiden puutos, infektiot ja mahasyöpä.

On selvää, että meidän on ensinnäkin selvitettävä vatsan ongelmien syy. Tämän tehdäksemme on aina tarpeen kääntyä lääkärin puoleen. Hän löytää tarkan syyn, ehdottaa muutoksia elämäntapoihin ja saattaa myös mainita erilaiset luonnolliset vatsan suojelijat.

Lääkkeet ruoasulatuskanavan häiriöiden hoidossa

Espanjan ruoansulatuspatologiayhdistyksen (SEPD) mukaan niin kutsutut protonipumpun estäjät, joiden tunnetuimmat kauppanimet ovat omepratsoli, lansopratsoli, pantopratsoli, rabepratsoli ja esomepratsoli, muodostavat yhden eniten kulutetuista lääkeperheistä maailmanlaajuisesti.

Näitä lääkkeitä määrätään mm. vatsan suojaksi potilaille, jotka käyttävät ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä (esimerkiksi ibuprofeeni ja asetyylisalisyylihappo).

“Aspiriini tai ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa pieniä haavaumia mahassa ja pohjukaissuolessa. Jotta ne paranevat nopeammin, määrätään potilaalle näitä lääkkeitä, jotka hidastavat suolahapon tuotantoa”, selittää SEPD:n asiantuntija.

Tohtori Martín de Argilan mukaan protonipumpun estäjät ovat erittäin hyödyllisiä lääkkeitä, koska niiden teho on todistettu yleisissä sairauksissa, mukaan lukien haavaumat ja gastroesofageaalinen refluksi.

On kuitenkin muistettava, että niiden käyttö mahalaukun suojana tulisi rajoittaa riskiryhmiin ja lääkärin on aina todettava niiden tarpeellisuus jokaisen potilaan kohdalla.

Jotkut ihmiset turvautuvat protonipumpun estäjiin ilman lääkärin määräystä, ja heillä on tarpeeton riski saada niistä sivuvaikutuksia. Siksi haluamme esitellä nämä luonnolliset vatsan suojelijat, jotka ovat riskittömiä vaihtoehtoja.

Ennaltaehkäisevä hoito

On pidettävä mielessä, ettei luonnollistenkaan vatsan suojelijoiden käyttö korvaa ennaltaehkäisevien tottumusten ja hoidon toteuttamista. Siksi on tärkeää välttää kaiken vastuun asettamista niille ja ottaa huomioon seuraavat asiat:

 • Nykyään monet ihmiset noudattavat epäterveellistä ruokavaliota. Kun siihen lisätään päälle stressi, huomaamme  olevamme vatsavaivojen kierteessä joka saa meidät etsimään apua lääkkeistä muuttamatta elintapojamme.
 • Hyvän ruoansulatuskanavan terveyden kannalta meidän on huolehdittava siitä, että syömme terveellisesti.
 • Mahalaukun refluksi on yksi yleisimmistä ongelmista. On tärkeää, että alamme lisätä tuoreiden ja jopa raakojen hedelmien ja vihannesten kulutusta. Ne sisältävät entsyymejä, jotka tarjoavat etuja mahakudokselle.
 • Ruokavalioon liittyen meidän pitäisi rajoittaa sokerin ja jalostettuja leivonnaisten saantia. Ne ärsyttävät ruoansulatuskanavaa ja aiheuttavat tulehdusta, eivät sula hyvin eivätkä ole hyödyllisiä meille millään tavalla.
 • Aktiivinen elämä, kun harjoitamme vähän tai kohtalaisesti intensiivistä liikuntaa, on myös välttämätön toimenpide mahalaukun refluksin torjumiseksi. Esimerkiksi kävely vahvistaa immuunijärjestelmää ja parantaa yleistä terveyttä.
 • Älä myöskään unohda tunteiden tervettä hallintaa. Olet ehkä kuullut sanonnan, että vatsa on kuin toiset aivot, ja emotionaalinen epätasapaino voi muuttaa sitä.

7 parasta luonnollista vatsan suojelijaa

1. Omenat

Omenat, luonnolliset vatsan suojelijat.
Tulehdusta ehkäisevien ja diureettisten ominaisuuksiensa lisäksi tämä hedelmä sisältää runsaasti pektiiniä ja glysiiniä, luonnollista antasidia, mikä tekee siitä yhden parhaista ruoista närästyksen varalta.

Omena on kevyt ja ruoansulatusta edistävä hedelmä. Kuten kaikki kuitupitoiset ruoat, se auttaa parantamaan suoliston läpikulkua. Vaikka se saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, se toimii lievänä laksatiivina ummetuksen yhteydessä (raaka ja kuorittu) ja puolestaan edistää ulosteen kovettumista ripulitapauksissa (kuorittu, raastettu ja hapetettu).

On ehdotettu, että omenan syönti voi muuttaa mikrobiotaa. Sen tiedetään myös parantavan suolistoesteen yleistä toimintaa.

Tulehdusta ehkäisevien ja diureettisten ominaisuuksiensa lisäksi tämä hedelmä sisältää runsaasti pektiiniä ja glysiiniä, luonnollista antasidia, mikä tekee siitä yhden suositeltavimmista ruoista närästyksen varalta. Yritä hankkia luonnonmukaisesti viljeltyjä omenoita, joita ei ole käsitelty torjunta-aineilla.

2. Natriumbikarbonaatti

Emäksisten ominaisuuksiensa ansiosta natriumbikarbonaatti eli ruokasooda on yksi tehokkaimmista luonnollisista vatsan suojelijoista. Sen tiedetään olevan tehokas, mutta huomaa, että liiallinen käyttö voi aiheuttaa erilaisia häiriöitä, kuten hypokalemiaa, hyponatremiaa ja hypokloremiaa. Lisäksi sitä ei suositella henkilöille, joilla on verenpainetauti tai jotka noudattavat vähänatriumista ruokavaliota.

Lisää teelusikallinen ruokasoodaa lasilliseen vettä auttaaksesi taistelemaan ruoansulatusongelmia vastaan, mutta tee niin vain satunnaisesti. Ja ennen kuin käytät tätä keinoa säännöllisesti, on suositeltavaa kysyä lääkäriltä.

Saatat olla kiinnostunut myös tästä artikkelista: Jos kärsit vatsahaavasta, vältä näitä ruokia

3. Aloe vera

Yksi mielenkiintoisimmista ja taloudellisimmista luonnollisista vatsan suojelijoista on aloe vera. Se soveltuu tulehduksen ja ruoansulatuskanavan ongelmien vähentämiseen. Se auttaa myös lievittämään kivuliasta mahalaukun refluksia.

On ehdotettu, että se voi parantaa vatsan suojaustoimintoa, ja sillä on tulehdusta estäviä, antioksidanttisia ja paranemista edistäviä vaikutuksia ruoansulatuskanavan sairauksissa.

Liuota puoli teelusikallista (3 grammaa) aloe vera -kasvin sisältä saatavaa geeliä lasilliseen vettä. Lämmitä nestettä hieman, jos se ei sekoitu hyvin, ja juo huoneenlämpöisenä aterioiden jälkeen. Käytä sitä kohtuudella, koska suuret annokset voivat aiheuttaa ripulia ja oksentelua (se on luonnollinen laksatiivinen aine).

4. Luomu-omenaviinietikka

Omenaviinietikka voi moduloida ruoansulatusentsyymien toimintaa, ja tutkimukset osoittavat, että se voi parantaa mahalaukun tyhjenemistä.

Tämä luonnollinen mahalaukun suoja auttaa estämään refluksitautia ja edistää ruoansulatusta. Se on erityisen hyödyllinen akuuttien refluksijaksojen aikana. On ehdotettu, että se voi moduloida ruoansulatusentsyymien toimintaa, ja tutkimukset raportoivat, että se voi parantaa mahalaukun tyhjenemistä.

Onko sinulla kotona omenaviinietikkaa? Varmista, että se on luomua. Lisää vain teelusikallinen (5 ml) omenaviinietikkaa lasilliseen vettä (200 ml) ja juo se ennen ruokailua.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat pitää tästäkin: Mitä tapahtuu, kun juo alkoholia tyhjään mahaan?

5. Kamomillatee

Luonnolliset vatsan suojelijat: kamomilla.
Kamomilla on luonnollinen vaihtoehto närästyksen lievittämiseen.

Herkullinen, rentouttava ja terveellinen kamomillatee auttaa ratkaisemaan erilaisia ruoansulatusongelmia. Sitä on pitkään käytetty monien vatsavaivojen, kuten refluksin, hoitoon.

Kamomilla on luonnollinen vaihtoehto närästyksen lievittämiseen. Se on myös yksi tunnetuimmista vatsan suojelijoista, joka pystyy korjaamaan ja suojaamaan mahalaukun limakalvoa tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksiensa ansiosta.

Muista, että on tärkeää juoda tämä tee huoneenlämpöisenä, ei koskaan kylmänä tai erittäin kuumana. Nauti kupillinen ennen jokaista ateriaa huolehtiaksesi mahakalvon kunnosta.

6. Lakritsi

Luonnolliset vatsan suojelijat: lakritsi.
Luonnollisten ominaisuuksiensa ansiosta lakritsi voi muodostaa peitteen mahalaukun seinämään suojaamaan sitä ruoansulatukseen liittyviltä hapoilta.

Emme puhu makeisista, vaan lakritsijuuresta, joka on erittäin terveellinen ja hyödyllinen. Sen uutetta on käytetty mahalaukun suojaajien valmistuksessa, ja asiantuntijat pitävät sen antibakteerisia ominaisuuksia erittäin hyödyllisenä erilaisissa maha-suolikanavan sairauksissa.

Luonnollisten ominaisuuksiensa ansiosta se luo suojaavan peitteen mahalaukun seinämään, joka toimii ruuansulatuksessa esiintyviä happoja vastaan. Lakritsijuurta löytyy luontaistuotekaupoista, ja siitä tulee valmistaa teetä.

7. Kaalimehu

Asiantuntijat suosittelevat tuoreen kaalin nauttimista luonnollisena ja turvallisena menetelmänä peptisten haavaumien hoitoon. Tämä johtuu siitä, että se on luonnollinen anti-inflammatorinen aine ja sillä on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka nopeuttavat mahalaukun seinämän paranemisprosessia. Voit nauttia sitä tyhjään vatsaan päivittäin.

Lopuksi haluamme toistaa, että nämä luonnolliset vatsan suojelijat eivät korvaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä eivätkä lääkärin suosittelemaa hoitoa. Noudata aina lääkärisi ohjeita ja käytä näitä luonnollisia vaihtoehtoja hänen valvonnassaan.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...

8 närästystä aiheuttavaa ruokaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
8 närästystä aiheuttavaa ruokaa

Närästyksen aiheuttaa ruokatorven alemman sulkijalihaksen huono toiminta. Vältä närästystä nauttimalla pieniä määriä tässä artikkelissa listattuja ...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Al-Abri SA, Olson KR. Baking soda can settle the stomach but upset the heart: case files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. J Med Toxicol. 2013 Sep;9(3):255-8.
 • Ahmadniaye Motlagh, H., Javadmanesh, A., & Safari, O. Improvement of non-specific immunity, growth, and activity of digestive enzymes in Carassius auratus as a result of apple cider vinegar administration to diet. Fish physiology and biochemistry. 2020; 46(4): 1387-1395.
 • CHENEY G. Rapid healing of peptic ulcers in patients receiving fresh cabbage juice. Calif Med. 1949 Jan;70(1):10-5.
 • de la Coba Ortiz, C., Arias, A., de Prados, M. D. A., Gutiérrez, J., Rodríguez, L., Alonso, O., … & Tomé, G. Proton-pump inhibitors adverse effects: a review of the evidence and position statement by the Sociedad Española de Patología Digestiva. Revista Espanola de Enfermedades Digestivas: Organo Oficial de la Sociedad Espanola de Patologia Digestiva. 2016; 108(4): 207-224.
 • Dhar A, Maw F, Dallal HJ, Attwood S. Side effects of drug treatments for gastro-oesophageal reflux disease: current controversies. Frontline Gastroenterol. 2020 Aug 12;13(1):45-49.
 • Fikree A, Byrne P. Management of functional gastrointestinal disorders. Clin Med (Lond). 2021 Jan;21(1):44-52.
 • Hlebowicz, J., Darwiche, G., Björgell, O., & Almér, L. O. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC gastroenterology. 2007; 7(1): 1-6.
 • Jiang T, Gao X, Wu C, Tian F, Lei Q, Bi J, Xie B, Wang HY, Chen S, Wang X. Apple-Derived Pectin Modulates Gut Microbiota, Improves Gut Barrier Function, and Attenuates Metabolic Endotoxemia in Rats with Diet-Induced Obesity. Nutrients. 2016 Feb 29;8(3):126.
 • Koutsos A, Lima M, Conterno L, Gasperotti M, Bianchi M, Fava F, Vrhovsek U, Lovegrove JA, Tuohy KM. Effects of Commercial Apple Varieties on Human Gut Microbiota Composition and Metabolic Output Using an In Vitro Colonic Model. Nutrients. 2017 May 24;9(6):533.
 • Le Phan TH, Park SY, Jung HJ, Kim MW, Cho E, Shim KS, Shin E, Yoon JH, Maeng HJ, Kang JH, Oh SH. The Role of Processed Aloe vera Gel in Intestinal Tight Junction: An In Vivo and In Vitro Study. Int J Mol Sci. 2021 Jun 17;22(12):6515.
 • Naini MA, Zargari-Samadnejad A, Mehrvarz S, Tanideh R, Ghorbani M, Dehghanian A, Hasanzarrini M, Banaee F, Koohi-Hosseinabadi O, Tanideh N, Iraji A. Anti-Inflammatory, Antioxidant, and Healing-Promoting Effects of Aloe vera Extract in the Experimental Colitis in Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Dec 6;2021:9945244.
 • Sadra A, Kweon HS, Huh SO, Cho J. Gastroprotective and gastric motility benefits of AD-lico/Healthy Gut™ Glycyrrhiza inflata extract. Anim Cells Syst (Seoul). 2017 Aug 18;21(4):255-262.
 • Srivastava, J. K., & Gupta, S. Chamomile: A herbal agent for treatment of diseases of the elderly. In Foods and Dietary Supplements in the Prevention and Treatment of Disease in Older Adults. 2015:171-183.
 • Wahab S, Annadurai S, Abullais SS, Das G, Ahmad W, Ahmad MF, Kandasamy G, Vasudevan R, Ali MS, Amir M. Glycyrrhiza glabra (Licorice): A Comprehensive Review on Its Phytochemistry, Biological Activities, Clinical Evidence and Toxicology. Plants (Basel). 2021 Dec 14;10(12):2751.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.