Luo täydellinen kodin viikottainen siivoussuunnitelma
Tunnetko joskus hukkuvasi kotitöihin? Kodin viikottainen siivoussuunnitelma voi auttaa.
Sotku, lika, pöly ja jopa pahat hajut ovat arkipäivää. Siivoukseen on varattava aikaa viikottain, oli mikä oli. Onneksi on olemassa yksinkertaisia strategioita, joiden avulla voit tehdä tämän tehtävän tehokkaammin, perusteellisemmin ja nopeammin. Kerromme niistä!
Mitä ottaa huomioon viikoittaista siivoussuunnitelmaa laadittaessa?
Jokainen kotitalous on hyvin erilainen, samoin kuin niiden asukkaat, huoneiden määrä ja sisustus. Kaikki tämä otetaan huomioon siivoussuunnitelman laatimisessa. Ennen kuin alat suunnitella täydellistä aikataulua, onkin otettava huomioon useita tekijöitä.
Yhdysvaltain tautikeskus CDC korostaa, että kotitalouksien siivous ja desinfiointi ovat avainasemassa tautien ja sairauksien leviämisen estämisessä.
Henkilökohtainen saatavuus
Arjen aikataulu on aina täynnä: työ, koulu, kodinhoito, laskujen maksaminen, kaupassa käynti ja niin edelleen. Ei ole aina helppoa pysyä kiireisen aikataulun vaatimusten tasalla. Tästä syystä ei ole aina helppoa löytää aikaa siivoukselle.
Vaikka se riippuu henkilökohtaisista rutiineistasi, on suositeltavaa varata kodin siivoukseen ja organisointiin 30 minuutista 1 tuntiin päivässä.
Kodin koko
Yhden makuuhuoneen asunto ei ole sama asia kuin neljän makuuhuoneen omakotitalo. On selvää, että siivoukseen varattu aika riippuu käsiteltävien neliömetrien määrästä.
Asukkaiden määrä
Asukkaiden määrällä on merkitystä. Yksin asuva henkilö, lapseton pariskunta, aviopari, jolla on 3 lasta, tai talo, jossa on ihmisten lisäksi 2 lemmikkieläintä, vaativat kaikki erilaisia siivoustehtäviä. Kodin viikottainen siivoussuunnitelma, jossa tehtävät järjestetään ja luokitellaan, on kuitenkin paras jokaisessa tapauksessa.
Talossa vietetty aika
Yksi huomioon otettava seikka on talossa vietetty aika. Tehdäänkö työt kotitoimistossa, ja mitä tiloja silloin käytetään? Vai jääkö koti tyhjäksi suurimmaksi osaksi päivää? Jälkimmäisessä tapauksessa siivousta tehdään todennäköisesti harvemmin, vaikka pölyn ja lian kertyminen on lähes samanlaista.
Lue tämäkin: 10 syytä siihen, miksi kotisi näyttää likaiselta, vaikka siivoat säännöllisesti
Erilaisia mahdollisuuksia siivoussuunnitelman laatimiseen
On siivoustoimintoja, jotka on suoritettava joka päivä, toiset viikoittain ja jotkut kuukausittain. Joka päivä ei tarvitse siivota jokaista nurkkaa, mutta astiat on pestävä ja pölyt pyyhittävä. Näissä päivittäisissä tehtävissä on kyse melko pinnallisesta siivouksesta.
Joskus on vaikea päättää, mistä aloittaa, ja myös muistaa, mitkä tehtävät on viime aikoina tehty. Jotta pysyisi järjestyksessä kaikissa siivouksen yksityiskohdissa, on kätevää laatia ohjelma, joka on mukautettu henkilökohtaiseen makuun ja talon yksityiskohtiin.
Tätä varten voidaan varata vaikka 1 tunti päivässä yleisesti, ja jakaa 10-15 minuuttia kuhunkin tehtävään. Eli 15 minuuttia lakaisuun, 15 minuuttia pölyjen pyyhkimiseen, 15 minuuttia keittiön siivoukseen ja 15 minuuttia kylpyhuoneen siivoukseen.
Joissakin tapauksissa voi olla toimivampaa jakaa siivous huoneittain. Tämä tarkoittaa sitä, että keittiön siivoukseen käytetään 1 tunti maanantaina. Tiistaina käytetään 1 tunti kylpyhuoneen siivoukseen ja niin edelleen koko taloon.
Jotkus taas haluavat tehdä kaikki toimet yhtenä päivänä viikossa, jolloin ne vievät siivoukseen useita tunteja kerran viikossa.
Esimerkkejä viikoittaisesta siivoussuunnitelmasta
Vaikka siivouksen järjestämiseen on useita tapoja, on olemassa 2 tyyppiä, jotka toimivat yleisesti kaikenlaisissa kodeissa. Näissä kukin viikonpäivä jaetaan huoneen tai siivoustoimen mukaan.
Alla on esimerkit kummastakin ohjelmasta. Ne on kuitenkin mahdollista mukauttaa kunkin ihmisen tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan.
Tehtäväkohtainen aikataulu
Yksi vaihtoehto viikoittaisen siivouksen järjestämiseksi on suorittaa kukin tehtävä eri päivänä. Näin mikään toimenpide ei jää huomiotta, mikä mahdollistaa niiden jakamisen yksilöllisiin tarpeisiin parhaiten sopivalla tavalla.
- Maanantaisin. Imurointi ja moppaus koko kodissa. Jos aikaa jää, puhdista huonekalut ja lisää kiillotusaine.
- Tiistai. Hoida tietyt alueet, kuten jääkaapin siivoaminen ja järjestäminen.
- Keskiviikko. Huolehdi desinfioinnista keittiössä ja kylpyhuoneessa. Puhdista uuni, mikroaaltouuni ja astiat. Desinfioi kylpyhuoneessa WC-pönttö, lavuaari ja suihku.
- Torstai. Pese viikon aikana eniten käytetyt vaatteet. Muista, että tahrat vaativat ennakkopuhdistuksen ennen pesukoneeseen laittamista. Vaatteet on myös poistettava koneesta ja ripustettava heti, kun pesuohjelma on päättynyt.
- Perjantai. Silitä paidat ja vaatteet, jotka sitä tarvitsevat. Jos käytetään oikeaa pesukoneohjelmaa ja vaatteet ripustetaan nopeasti, silitys on paljon helpompaa.
- Viikonloput. Hoida viikon aikana tekemättä jääneet kotityöt ja yksityiskohdat. Pyykinpesu värin ja kangastyypin mukaan. Vaihda vuodevaatteet ja peitot.
Huoneaikataulu
Toinen tapa laatia kodin viikottainen siivoussuunnitelma on huolehtia yhdestä huoneesta päivässä. Tehtävään kuuluu lattioiden, seinien, lamppujen, kuvakehysten ja koristeiden pölyjen pyyhkiminen. Lisäksi imuroi, kiillota huonekalut, tamppaa matot ja moppaa.
- Maanantai. Puhdista päämakuuhuone perusteellisesti.
- Tiistai. Sama tehtävä muissa makuuhuoneissa sekä olohuoneessa.
- Keskiviikko. Kylpyhuoneen täydellinen puhdistus. Mukaan lukien kaapit, pesualtaan ja peilien puhdistus.
- Torstai. Omistetaan keittiölle. Puhdista mikroaaltouuni, uuni, jääkaappi ja tiskiallas.
- Perjantai. Siisti autotalli, lakaise ajotie ja kaikki ylimääräiset tilat.
- Viikonloppuisin. Varaa aikaa pyykinpesuun ja viikon aikana tekemättä jääneiden yksityiskohtien hoitamiseen.
Vinkkejä viikoittaisen siivoussuunnitelman laatimiseen
Siivoussuunnitelman laatimisen ja noudattamisen lisäksi seuraavat toimet voivat auttaa pitämään kodin puhtaana ja siistinä.
- Huolehdi, että sinulla on kaikki tarvikkeet. Siivoustarvikkeiden on oltava hyvässä kunnossa, samoin kuin on löydyttävä desinfiointiaineita, valkaisuaineita ja pesuaineita jokaista pintaa varten. Älä unohda suojakäsineitä, jos kemikaaleja käytetään.
- Pidä tehtävälista saatavilla. Siivousaikataulun pitäminen käden ulottuvilla auttaa muistamaan, mikä on seuraava tehtävä, ja suorittamaan jokaisen vaiheen loppuun.
- Pidä taukoa tarvittaessa. Älä hukuttaudu siivoukseen. Joinakin päivinä sinulla ei ehkä ole tarpeeksi energiaa pysyä aikataulussa. On mahdollista levätä ja ottaa kiinni loppuviikolla.
- Tavoittele järjestystä. Jos pidät yllä järjestystä joka päivä, siivouskerrat ovat helpompia.
- Viihdytä itseäsi. Laita päälle radio, musiikkia tai muuta taustaviihdettä, jotta tehtävästä tulee miellyttävämpi.
Arvioi aikataulua ja säädä sitä, kunnes se on ihanteellinen
Täydellistä siivousrutiinia on vaikea löytää ensimmäisellä viikolla. Tehtäviä on testattava ja muokattava, kunnes löydät sen, joka sopii parhaiten kotiympäristöösi ja henkilökohtaiseen käytettävyyteesi. Voit kokeilla aikataulua 1 tai 2 viikkoa ja arvioida sitten, missä oli puutteita tai mikä toimi hyvin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cabezas, J. (2014). Guía de limpieza y desinfección en el hogar. Instituto de Salud Pública Ministerio de Salud. Gobierno de Chile, 8. [fecha de Consulta 17 de Mayo de 2023]. Retrieved from http://www.ispch.cl/sites/default/files/GuiaDesinfeccionHogar-12012014A.pdf
- Cuándo y cómo limpiar y desinfectar su casa | Water, Sanitation, and Environmentally Related Hygiene | CDC. (s. f.). https://www.cdc.gov/hygiene/es/cleaning/cleaning-your-home.html
- Everyday Household Cleaning | CDC. (s. f.). https://www.cdc.gov/hygiene/cleaning/index.html
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.