Lihottaako sushi?

Kerromme alla, voiko sushia syödä suhteellisen säännöllisesti vai onko se sittenkin lihottava ruokalaji, jota ei tulisi syödä kovin usein.
Lihottaako sushi?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Sushista on tullut yhä suositumpaa ympäri maailmaa, mutta moni pohtii sen ravintoarvoa ja sitä, lihottaako sushi vai ei. Totuus on, että sen laatu voi vaihdella paikasta riippuen. Jotkut sushilaadut eivät ole lainkaan terveellisiä.

On kuitenkin syytä huomioida, että laadukas sushi ei ole ainoastaan herkkua, vaan siinä on myös hyödyllisiä ravintoaineita. Tuotteen terveellisyyden takaamiseksi on kuitenkin varmistuttava tietyistä hygieniatoimista.

Sushin ravintoarvo

Ravitsemuksellisesta näkökulmasta on syytä korostaa, että sushissa on paljon energiaa antavia ravintoaineita. Se sisältää riisin monimutkaisia hiilihydraatteja, mutta myös yksinkertaisia sokereita.

Jälkimmäisiä tulee varoa. Korkean glykeemisen indeksin hiilihydraattien on osoitettu lisäävän metabolisten sairauksien riskiä.

Sushista saa myös runsaasti korkean biologisen arvon proteiineja. Näissä on kaikki välttämättömät aminohapot ja ne sulavat hyvin.

Niitä tarvitaan lihasmassaan liittyvien ongelmien ehkäisemiseen, kuten osoitetaan Nutrition Research -lehdessä. Jotta niistä saisi parhaan hyödyn irti, ne on yhdistettävä liikuntaan.

Sushin valmistuksessa käytettävä kala taas on Omega-3 -rasvahappojen lähde. Nämä ravintoaineet auttavat pitämään elimistön sisäisen ympäristön tulehdusmekanismit kurissa.

Ne auttavat myös vähentämään sydän- ja verisuonitautien ilmaantuvuutta, kuten kerrotaan International Journal of Molecular Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Niiden saannin tulee kuitenkin olla tasapainossa suhteessa omega-6:een.

Kalasta saa hyviä rasvahappoja.
Useista kaloista saa proteiinia ja Omega-3:a.

Lue lisää täältä: Rasvaisen kalan hyödyt terveydelle

Lihottaako sushi?

Nyt kun olemme puhuneet sushin ravintoarvosta, on aika vahvistaa, lihottaako sushi vai ei. Tämä kysymys on tosiasiassa melko mutkikas, sillä mikään ruoka tai resepti ei itsessään vaikuta kehon koostumukseen.

Laihtuminen ja lihominen liittyvät pitkäaikaisesti noudatettuihin elämäntapoihin, eivät tämän nimenomaisen ruoka-aineen kulutukseen.

Mainitsimme tosin jo, että sushissa on melko paljon energiaa. Sitä voi syödä säännöllisesti ja silti laihtua, mutta sen osuus ruokavaliossa saattaa myös lisätä riskiä päivittäisen suositellun kalorimäärän ylittymisestä.

Toisaalta valtaosa sushista sisältää sokeria, joka voi vaikuttaa haitallisesti aineenvaihdunnan terveyteen heikentämällä energiasubstraattien käytön tehokkuutta ja estämällä rasvan pilkkoutumista ja hapettumista. Tällöin voi kehittyä insuliiniresistenssi.

Mikä on vähäkalorisinta sushia?

Kuten alussa mainittiin, sushia voi valmistaa lukemattomin tavoin. Energiamäärältään kevyin sushi on sellainen, jossa on enemmän kalaa kuin riisiä.

Runsas merileväkään ei ole haitaksi. Sen sijaan kastikkeita tulisi varoa, sillä niitä käytetään tällaisissa resepteissä usein ja ne lisäävät ruoan energiatiheyttä.

Lisäksi monet mausteet saatetaan valmistaa heikkolaatuisista siemenöljyistä, jotka voivat sisältää transrasvoja. Transrasvat ovat terveydelle haitaksi, sillä ne lisäävät sisäistä tulehdustilaa.

Sushin raaka-aineet voivat vaihdella, jolloin ruokalajin energiapitoisuuskin on eri.

Lihottaako sushi?

Ei voida vahvistaa, että sushi lihottaisi.

Kunhan sushia syödään tasapainoisen ja monipuolisen ruokavalion yhteydessä, sen ei pitäisi muuttaa kehon koostumusta haitalliseen suuntaan. Kaikki sushit eivät kuitenkaan ole samanlaisia, mikä tulisi aina muistaa.

Lopuksi on syytä huomioida, että hyvän kehonkoostumuksen ylläpitämisessä ainoa merkittävä asia ei ole ruokavalio; myös säännöllinen liikunta on oleellisen tärkeää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.