Lihottaako kahvi?

Lihottaako kahvi? No ei kai sentään! Lue ja ota selvää.
Lihottaako kahvi?
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2023

Kahvi ei ole vain yksi eniten kulutetuista juomista ympäri maailmaa, vaan sillä on myös monia etuja fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle. Tänään tarkastelemme, lihottaako kahvi ja kuinka paljon kaloreita on kätkettynä kupillisessa tätä herkullista juomaa. Joten jos juot kahvia joka päivä, jatka lukemista.

Yksi kahvin suurista eduista on, että sitä voidaan valmistaa monella eri tavalla. Se voidaan nauttia sitten mustana tai siihen voidaan lisätä lehmänmaitoa tai kasvismaitoa. Se voidaan juoda ilman makeutusainetta tai siihen voi lisätä sokeria, muita makeutusaineita tai kermavaahtoa, jolloin siitä tulee makeampaa. Nämä ominaisuudet tekevät kahvista erittäin monipuolisen juoman jokaiseen makuun. Lue eteenpäin saadaksesi selville, lihottaako kahvi.

Kuinka paljon kaloreita kahvissa on?

Useat tutkimukset ovat vahvistaneet, että sekä juoman muodossa että lisäravinteena nautittu kofeiini auttaa ihmisiä suoriutumaan 5 % paremmin urheilussa. Koska se on piristävä juoma, se vaikuttaa hermostoon, mahdollistaen hormonien vapautumisen ja edistäen kehon rasvan mobilisaatiota. Säännöllisesti nautittuna se voi kuitenkin saada meidät lihomaan jopa 3 kiloa vuodessa.

Veteen valmistettuna ja ilman muita aineksia kupillisessa kahvia on käytännössä katsottuna nolla kaloria. Espanjalaisen ravitsemussäätiön (FEN) mukaan 100 grammaa kahvia vastaa 4 kcal. Kun maitoa, sokeria ja muita aineksia lisätään, asia kuitenkin muuttuu. Erityisesti suuria sokerimääriä tulee välttää.

Karkeasti sanottuna, kun syöt enemmän kaloreita kuin kulutat, paino nousee. Ja jos kulutat enemmän kuin syöt, laihdut. Tämän vuoksi on tärkeää tietää, kuinka paljon kaloreita erikoiskahveissa on.

Meidän tulee ottaa huomioon, että Maailman terveysjärjestön mukaan kohtalaista liikuntaa harrastava mies tarvitsee päivittäin keskimäärin 2000-2500 kcal ja naiset 1500-2000 kcal.

Miksi kahvi lihottaa? Annamme esimerkkejä

Lihottaako kahvi?
Erilaiset kahvinkeittimet ovat nykyään suosittuja, ja kahvia on saatavilla lähes joka kodissa.

Tällä hetkellä markkinoilla olevien monien erilaisten kahvinkeittimien ansiosta tämä juoma on onnistunut saavuttamaan uudet kulutustasot, ja erilaisia kahvijuomia on helppo valmistaa kotonakin. Perinteisestä suodatinkahvista espressoon ja cappuccinoon, kaikille löytyy oma suosikki.

Ja vaikka on totta, että useampi kupillinen kahvia täysmaidon ja sokerin kanssa päivittäin voi vaikuttaa kehon painoon, siinä ole mitään vikaa silloin tällöin nautittuna. Seuraavaksi selitämme, kuinka paljon kaloreita erilaisissa kahveissa on, lisukkeista riippuen, jotta voit olla tietoisempi kalorinsaannistasi.

1. Kahvi täysmaidolla

Tiedämme jo, että 100 grammaa kahvia vastaa 4 kcal:ta, eli itse kahvipavuista ei juurikaan kaloreita tule. Mutta jos kahvi valmistetaan maitopohjaisena, kuten latte, siihen tulee käytettyä yleensä 250 ml maitoa. Jos se on täysmaitoa, lasillinen vastaa 150 kcal. Jos se on vähärasvaista maitoa, se vastaa 108 kcal, ja jos se on rasvatonta maitoa, se vastaa 88 kcal.

Jos kahviin lisätään kondensoitua maitoa, ota huomioon, että 50 ml tätä herkkua sisältää 160 kcal. Lisäksi, jos kahvi makeutetaan 8 tai 10 grammalla sokeria, siihen tulee lisää 32-40 kcal vastaavasti.

Näiden tietojen mukaan kupillisessa lattea, esimerkiksi, voi olla jo reippaasti yli 100 kaloria, jopa yli 200 jos sokeria lisätään runsaasti.

2. Kahvi kasvismaidolla

Kasvimaitoon valmistettu kahvi voi sisältää vähemmän kaloreita kuin täysmaito.

Kasvismaidon käyttäminen kahvin valmistuksessa tarkoittaa yleensä pienempää kalorimäärä kuin lehmänmaitoa käytettäessä. Lisäksi se on loistava vegaaninen vaihtoehto, ja kahviautomaateissa se voidaan myös vaahdottaa. Yleisesti ottaen millä tahansa kasvimaidolla voidaan saavuttaa käytännössä samat tulokset kuin täysmaidolla.

250 ml mantelimaitoa sisältää noin 60 kcal, saman verran kauramaitoa 120 kcal ja lasillisessa soijamaitoa on 135 kcal. Joten jos sokeria ei käytetä, kahvin valmistaminen kasvimaitopohjaisena on hieman kevyempi vaihtoehto kuin lehmänmaito.

3. Café cortado

Espanjassa tarjoillaan café cortadoa, jossa on vain vähän maitotiivistettä ja loppu on vettä. Huolimatta siitä, että maidosta tulee vähemmän kaloreita sen määrästä johtuen, tämä juoma otetaan yleensä sokeriannoksen kanssa. Siksi 60 ml:n kahvikupillinen voi sisältää jopa 50 kcal.

On tärkeää korostaa, että joissakin tutkimuksissa on tutkittu kofeiinin tehokkuutta nopeuttaa aineenvaihduntaa. Tämä tarkoittaa, että kun juot espressoa tai café cortadoa ilman sokeria, kahvin kaikki edut on mahdollista hyödyntää.

Eli lihottaako kahvi?

Vaikka kupillinen mustaa kahvia veteen valmistettuna ja ilman sokeria ei juurikaan sisällä kaloreita, asia muuttuu täysin jos juomaan lisätään jotain. Ehkä yksi kuppi kahvia täysmaidolla ja sokerilla silloin tällöin ei ole niin paha juttu, mutta se voi aiheuttaa ongelmia ihmisille, jotka juovat useita kupillisia tällaista kahvia joka päivä.

Itse kahvi ei siis lihota, mutta tapa, jolla se on valmistettu, jotta se maistuu joillekin paremmalta, voi lihottaa. Jos yrität noudattaa terveellistä ruokavaliota ja etenkin jos yrität laihduttaa, kahvin juominen maidon ja sokerin kanssa päivittäin ei ehkä kannata.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.