7 asiaa, jotka kannattaa tehdä ennen kuin juot päivän ensimmäisen kahvikupillisen

Ennen kuin juot kupin kahvia aamulla, kannattaa tehdä muita asioita, jotka auttavat sinua saamaan enemmän energiaa.
7 asiaa, jotka kannattaa tehdä ennen kuin juot päivän ensimmäisen kahvikupillisen

Viimeisin päivitys: 17 lokakuuta, 2023

Ota selvää, mitä asioita sinun pitäisi tehdä ennen kuin juot päivän ensimmäisen kahvikupillisen, jotta sinulla olisi hyvä päivä. Jotkut niistä auttavat koodaamaan aivosi ilman piristeitä, ja toiset ovat erittäin terveellisiä kehollesi.

Muista, että aamurutiineillasi on suuri vaikutus siihen, millainen päivästäsi tulee. Vaikka kahvi onkin herkullista, se voi antaa sinulle energian ylikuormituksen, jonkin verran ahdistusta ja hieman stressiä, jos sitä ei nautita oikeaan aikaan. Jos saimme huomiosi, lue eteenpäin!

Ennen kuin juot päivän ensimmäisen kahvikupillisen, tee näitä asioita

Useimmat ihmiset heräävät ja juovat ensimmäiseksi kupillisen kuumaa, herkullista ja aromaattista kahvia. On kuitenkin suositeltavaa tehdä muita asioita ennen tuota ensimmäistä kulausta.

Tämä ei ole ainoastaan siksi, että tämä kahvi imeytyy ja sulaa paremmin, vaan myös siksi, että saat energiaa, elinvoimaa ja hyvää mieltä muista lähteistä. Seuraavassa tilassa kerromme, mitä voit tehdä.

1. Venyttele

Venyttely on välttämätöntä, jotta keho voi valmistautua kestämään päivän fyysisen rasituksen. Jos siis työhösi kuuluu jatkuvaa fyysistä aktiivisuutta, sinun kannattaa venytellä ennen päivän ensimmäistä kahvikupillista.

Näin katkaiset kehon levossa omaksuman jäykkyyden, vältät tuki- ja liikuntaelimistön vammat ja autat kehoasi aktivoitumaan uudelleen tuntikausien levon jälkeen. Muista, että venyttely voi olla lyhyt, jo 5 minuutilla saavutat mainitut hyödyt.

2. Meditoi

Meditaatio on käytäntö, joka antaa useita etuja keholle ja mielelle, kuten Behavioural Brain Research -lehden tutkimuksessa kerrotaan. Se myös lisää tarkkaavaisuutta, edistää solujen hapensaantia ja nostaa energiatasoja. Tästä syystä se on yksi niistä aktiviteeteista, joita kannattaa kokeilla ennen kuin juot päivän ensimmäisen kahvikupillisen.

On huomattava, että suurina annoksina (yli 400 mg päivässä) kahvi voi aiheuttaa ahdistusta. Siksi mitä enemmän kahvin kulutusta vähennetään, sitä parempi.

3. Halaa

Monesti arki on kuluttavaa, ja silloin on helppo unohtaa yksinkertaisten tekojen, kuten halauksen, hyödyt. Ennen kuin rutiini hukuttaa sinut ja kahvi saa sinut valppaaksi, käytä muutama sekunti aikaa halataksesi kotona olevia läheisiäsi (vanhempia, sisaruksia, puolisoa, lapsia tai lemmikkejä).

Vaikka sinulla ei olisi ketään kotona, halaa itseäsi rakkaudella.

Kathleen Keating kertoo kirjassaan The Hug Therapy (“Halausterapia”), että halaukset ovat tärkeitä emotionaalisen, psykologisen ja kehon hyvinvoinnin kannalta, sillä ne edistävät itsesi hyväksyntää ja auttavat tuntemaan, että ympärilläsi olevat ihmiset hyväksyvät sinut.

4. Nesteytys

Vesi on yksi parhaista juomista aloittaa päivä. Se on ehdottomasti parempi valinta kuin kupillinen kahvia. Kuten Nutrition Reviews -lehden julkaisussa kerrotaan, tämä neste osallistuu moniin kehon toimintoihin.

Se ei ainoastaan edistä myrkkyjen poistumista virtsan kautta, vaan se myös auttaa asianmukaista suoliston kulkua. Puhumattakaan siitä, että se on avainasemassa optimaalisen verenkierron ja siten kudosten asianmukaisen hapensaannin kannalta.

Tämä on avainasemassa, jotta aamulla saadaan hyvä fyysinen ja henkinen energiataso. Voit juoda yhden tai kaksi lasillista päivän alussa. Miesten suositellaan juovan noin 3,7 litraa päivässä ja naisten 2,7 litraa päivässä.

5. Suihku

Yksi parhaista aamutottumuksista aloittaaksesi päivän energisesti on käydä suihkussa, mieluiten kylmässä suihkussa. UCLA Health toteaa, että kylmällä suihkulla on hyötyä immuunijärjestelmän terveydelle, verenkierrolle, aineenvaihdunnalle ja lihasten terveydelle.

Sillä on myös yhteys mielialan ja keskittymiskyvyn paranemiseen sekä tuottavuuden lisääntymiseen.

6. Aamiainen

Tasapainoisen ja terveellisen aamiaisen syöminen vaikuttaa paitsi energiatasoon myös yleiseen terveyteen. Kuten International Journal of Environmental Research and Public Health -julkaisun tutkimuksessa kerrotaan, sen nauttiminen tuo monia hyötyjä.

Erityisesti se edistää terveen painoindeksin ylläpitämistä, parempaa kognitiivista suorituskykyä ja parempaa hyvinvointia. Sen suositellaan sisältävän 20-30 prosenttia päivittäisestä energiansaannista. Siihen voi sisältyä esimerkiksi maitotuotteita, täysjyväviljaa, kananmunia ja tuoreita hedelmiä.

7. Hampaiden harjaaminen

Kahvi sisältää happoja, jotka voivat ajan myötä heikentää hammaskiillettä, joten sen liiallista nauttimista on suositeltavaa välttää. Toisaalta hampaita ei kannata harjata heti kahvin juomisen jälkeen. Koska kahvi on luonteeltaan hapanta, sen välitön kosketus hammastahnaan voi olla haitallista.

Ihannetapauksessa harjaa hampaat ennen kahvin juomista ja odota vähintään 30 minuuttia ennen juomista.

Nyt voit nauttia ensimmäisestä kahvikupillisesta

Kahvilla on mielenkiintoisia terveyshyötyjä, kunhan sitä nautitaan kohtuullisesti. Kuten Nutrientslehdessä mainitaan, sen korkea fenolisten fytokemikaalien pitoisuus vähentää kroonisten sairauksien ja kokonaiskuolleisuuden riskiä.

Siitä huolimatta sitä ei suositella päivän ensimmäiseksi juomaksi. Ennen aamukahvia kannattaa juoda vettä, syödä aamiainen, meditoida, harrastaa liikuntaa ja tehdä muita energiseen päivään johtavia toimia. Pidä tämä mielessä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • 6 cold shower benefits to consider. (s. f.). UCLA Health. https://www.uclahealth.org/news/6-cold-shower-benefits-consider
  • Daniels, M. C., & Popkin, B. M. (2010). Impact of water intake on energy intake and weight status: a systematic review. Nutrition reviews68(9), 505–521. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00311.x
  • Ferrer-Cascales, R., Sánchez-SanSegundo, M., Ruiz-Robledillo, N., Albaladejo-Blázquez, N., Laguna-Pérez, A., & Zaragoza-Martí, A. (2018). Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. International journal of environmental research and public health15(8), 1781. https://doi.org/10.3390/ijerph15081781
  • Gómez Leyva, B., Díaz Armas, M., Valdés Cabodevilla, R., & Miguel Cruz, M. (2021). Efectos del consumo de café sobre la salud. Medisur, 19(3), 492-502. Recuperado de https://medisur.sld.cu/index.php/medisur/article/view/4951
  • Keating, K. (1983) The Hug Therapy.
  • Kolb, H., Kempf, K., & Martin, S. (2020). Health Effects of Coffee: Mechanism Unraveled?. Nutrients, 12(6), 1842. https://doi.org/10.3390/nu12061842
  • Mallén, J. A. C., Vicente-Rodríguez, G., de Deportes (Espanya), C. S., & EXERNET. (2011). Ejercicio físico y salud en poblaciones especiales, EXERNET. Consejo Superior de Deportes.
  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews68(8), 439–458. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
  • Ramírez Prada, Dianna Mayrene. (2010). CAFÉ, CAFEÍNA VS. SALUD REVISIÓN DE LOS EFECTOS DEL CONSUMO DE CAFÉ EN LA SALUD. Universidad y Salud , 12 (1), 156-167. Recuperado el 26 de mayo de 2023, de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-71072010000100017&lng=en&tlng=es.
  • Ursa, A. J. (2018) La meditación como práctica preventiva y curativa en el sistema nacional de salud. Medicina naturista, ISSN 1576-3080, Vol. 12, Nº 1, págs. 47-53.
  • Van Walleghen, E. L., Orr, J. S., Gentile, C. L., & Davy, B. M. (2007). Pre-meal water consumption reduces meal energy intake in older but not younger subjects. Obesity (Silver Spring, Md.)15(1), 93–99. https://doi.org/10.1038/oby.2007.506

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.