Lihaton maanantai, uusi trendi

Tässä artikkelissa kerromme trendistä, joka parantaa terveyttä ja vähentää saastuttavien päästöjen määrää. Aiotko ottaa osaa lihaton maanantai -trendiin?
Lihaton maanantai, uusi trendi

Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2022

Lihaton maanantai on ajankohtainen trendi, joka seuraajiensa mukaan tuo monia terveys- ja ympäristöhyötyjä. Sitä on kuitenkin noudatettava oikein, jotta saat siitä kaiken irti ja voit optimoida ravintoaineiden saannin sekä ehkäistä puutostilojen kehittymisen.

Ensimmäinen asia, joka meidän on tehtävä selväksi on se, että liha ei ole haitallinen ruoka. Päinvastoin, se on elintarvike, jolla on korkea ravintotiheys ja jota tulisi sisällyttää ruokavalioon säännöllisesti.

Liha sisältää korkean biologisen arvon proteiineja ja välttämättömiä kivennäisaineita, jotka varmistavat hormonituotannon. Tästä syystä sen pitäisi olla osa ruokavaliota.

Miten toteuttaa lihaton maanantai -trendiä?

Vaikka lihansyöntiä pidetään positiivisena asiana, sen liiallinen nauttiminen ei ole positiivista. On olemassa paljon muita elintarvikkeita, joiden avulla voit varmistaa korkean biologisen arvon proteiinien saannin.

Haluamme korostaa erityisesti kalan, munien ja maitotuotteiden merkitystä korkean biologisen arvon proteiinien saannissa. Niitä kaikkia tulisi syödä säännöllisesti sarkopenian välttämiseksi, kuten BioMed Research Internationalin julkaisemassa tutkimuksessa todetaan.

Itse asiassa punaisen lihan korvaaminen kalalla on erittäin terveellistä. Kaloilla on yleensä korkealaatuisempi lipidiprofiili. Ne ovat Omega-3 -rasvahappojen lähde. Nämä ovat elementtejä, joiden on osoitettu säätelevän kehon sisäisiä tulehdustasoja. Tämän ansiosta voidaan estää kroonisia ja monimutkaisia ​​patologioita, kuten sydän- ja verisuonitauteja.

On myös tärkeää mainita, että kala on jodin lähde. Tämä mineraali on tärkeä kilpirauhasen asianmukaiselle toiminnalle.

Tämän mineraalin puutostila voi johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan Pediatrics -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan. Kivennäisaineiden optimaalinen saanti on välttämätöntä hyvän terveydentilan ylläpitämiseksi.

Lihaton maanantai voisi olla kalallinen maanantai.
Kala on valkoista lihaa, joka voi korvata punaisen lihan samankaltaisella ravintoaineosuudella.

Nauti tarpeeksi proteiinia, mutta vähennä punaisen lihan kulutusta

Lihan syömättä jättäminen ei tarkoita, että sinun tulisi kärsiä proteiinivajeesta. Jos syöt kalaa, munia ja maitotuotteita, täyttyy päivittäinen proteiinintarpeesi.

Tietysti proteiinipitoisten vihannesten sisällyttäminen aterioihin korostuu tässä tilanteessa. Loppujen lopuksi nämä ruoat täydentävät makroravinteiden saantia ja tarjoavat suuren määrän fytokemikaaleja, joilla on antioksidanttiaktiivisuutta.

Punaisen lihan kulutuksen vähentäminen ympäristön hyväksi

Viime vuosina on paljon spekuloitu tarpeesta vähentää lihansyöntiä ilmastonmuutoksen etenemisen estämiseksi. Totuus on, että monet asiantuntijat ovat skeptisiä tämän suhteen.

Loppujen lopuksi suurin saasteongelma johtuu liikakansoituksesta, ei lihankulutuksesta. Ja on mahdotonta ruokkia kaikkia nykyisellä ruoantuotannolla.

Kun ajattelemme ympäristöstä huolehtimista, on monia muita tehokkaampia vaihtoehtoja, joita voidaan toteuttaa. Voimme valita puhtaan energian, vähentää vaatteiden tai tekstiilien ostamista ja käyttää teknologiaa vastuullisesti.

Emme myöskään saa ajatella, että kasviperäisten elintarvikkeiden tuotanto ei aiheuta saastuttavia päästöjä. Se ei ole mikään ratkaisu. Ei myöskään ole olemassa vankkaa tutkimusta, jossa verrattaisiin saasteiden eroa karjatilan ja väestöryhmää ruokkivan kasvitilan välillä.

Myös suuret kasviviljelmät vaikuttavat ympäristöön ja ilmastonmuutokseen. Ajattele viljapeltoja tai valtavaa vihannesteollisuutta supermarketketjuille.

Lihaton maanantai: moderni lähestymistapa

Lihattomalla maanantailla voi olla terveyshyötyjä, mutta siihen liittyy paljon liioittelua. Kalan kulutuksen lisääminen on hyvä asia, mutta ei siksi, että liha olisi haitallista elimistölle tai ympäristösyistä. Oikeanlaisen ruokavalion suunnittelussa on parasta pyrkiä monipuolisuuteen ja tasapainoisuuteen.

Kun puhumme ympäristöstä, meidän on tarkasteltava useita toimia. Kierrätys, teknologia- ja tekstiilituotteiden ylikulutuksen välttäminen sekä energian järkevä käyttö ovat käytännöllisiä tapoja vaikuttaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.