Logo image
Logo image

Lievitä keuhkoputkentulehduksen oireita näillä kotihoidoilla

3 minuuttia
Valikoi mikä tahansa näistä hoitomuodoista ja lievität keuhkoputkentulehduksen aiheuttamia inhottavia oireita. Mikäli oireilu jatkuu pitkään, varaa aika lääkäriin.
Lievitä keuhkoputkentulehduksen oireita näillä kotihoidoilla
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Keuhkoputkentulehdus on akuutti sairaus, joka johtuu tulehduksesta alemmissa hengitysteissä eli keuhkoputkissa. Tulehdus voi johtua viruksesta tai bakteerista, mutta se voi olla myös puolustusjärjestelmän reaktio haitallisiin ärsykkeisiin.

Tulehduksen oireisiin kuuluvat kova yskä ja hengitysvaikeudet, sekä kuumeilu, paineen tunne rintakehässä ja limanerityksen kiihtyminen. Tulehdus alkaa usein nenäonteloissa ja kurkussa, ja etenee sieltä keuhkoihin.

Suurin osa keuhkoputkentulehduksista on lieviä, mutta joissain tapauksissa antibioottihoito on tarpeen. Keuhkoputkentulehdus on tärkeää erottaa keuhkokuumeesta, sillä keuhkokuume on huomattavasti vakavampi, joskin harvinaisempi vaiva. Keuhkoputkentulehdus on keuhkoputkien seinämiin rajoittuva tauti, kun taas keuhkokuume on keuhkokudoksen sairaus.

Keuhkoputkentulehduksen aiheuttaa yleensä virus, jolloin sen hoitokin on ainoastaan oireenmukainen ja antibioottikuuria ei tarvita. Aiheuttajaviruksia ovat normaalit flunssa- ja influenssavirukset. Antibioottihoito määrätään siis ainoastaan silloin, kun potilaalla on selkeitä viitteitä mahdollisesta keuhkokuumeesta, potilas on yli 75-vuotias ja kuumeinen tai potilaalla on vakava perussairaus.

Tavallisen keuhkoputkentulehduksen oireita voidaan lievittää erilaisilla kotihoidoilla ja levolla. Alta löydät muutamia neuvoja tulehdusoireiden helpottamiseen ja toipumisen avittamiseen.

Kuinka lievittää keuhkoputkentulehduksen oireita kotihoidoilla

1. Eukalyptusöljy

Some figure

Eukalyptusöljyn tuoksulla on rauhoittava ja keuhkoputkia avaava vaikutus, joka sopii lievittämään tukkoisuutta keuhkoputkentulehduksen aikana.

Öljyllä on myös limaa irroittava vaikutus, joka lievittää keuhkoputkien ärsytystä ja poistaa ylimääräistä limaa; näin hengität vapaammin.

Käytä öljyä näin

 • Lisää muutama tippa öljyä laakeaan astiaan, joka täytetään kuumalla vedellä. Hengittele höyryjä 5-8 minuutin ajan.
 • Voit hieroa öljyä myös rintakehään ja selkään ja antaa sen imeytyä.

2. Oreganoöljy

Oreganoöljyllä on antibioottinen ja tulehdusta hillitsevä vaikutus, jota on hyödynnetty jo vuosisatojen ajan keuhkosairauksien oireiden hoitoon. Oregano tappaa tulehdusta aiheuttavia taudinaiheuttajia ja avaa keuhkoja.

Näin käytät oreganoöljyä

 • Lisää 8-10 tippaa öljyä kupilliseen kuumaa vettä ja nauti kerran päivässä.
 • Voit halutessasi hieroa öljyä rintakehälle ja selkään.

3. Valkosipulihunaja

Some figure

Tämä luonnollinen yskänsiirappi valmistetaan hunajasta ja valkosipulista, ja sillä on vahvasti tulehdusta hillitsevä vaikutus. Siirapilla karkoitat nopeasti tulehdusta aiheuttavat bakteerit ja virukset keuhkoista.

Siirapilla on lisäksi limaa pehmittävä ja irroittava vaikutus, joka ehkäisee limanerityksen aiheuttamaa ärsytystä, yskää ja tukkoisuutta.

Näin valmistat ja käytät siirappia

 • Paloittele muutama valkosipulinkynsi ja lisää 100 grammaan hunajaa ilmatiiviissä astiassa.
 • Anna seoksen valmistua viikon ajan ennen nauttimista: näin valkosipulin hoitavat ominaisuudet ovat ehtineet liueta hunajaan.
 • Nauti korkeintaan 4 ruokalusikallista päivässä.

Suositeltua lukemista: Rauhoita yskä luonnollisesti näillä limaa irrottavilla menetelmillä

4. Santelipuuöljy

Santelipuuöljy sisältää luontaisia yhdisteitä, jotka helpottavat keuhkojen oireilua ja keuhkoputkien ärsytystä. Öljyllä on antiseptinen ja antibakteerinen vaikutus, joka auttaa poistamaan haitallisia mikro-organismeja. Samalla öljy luo suojaavan muurin muita ärsyttäviä yhdisteitä ja hiukkasia vastaan.

Näin käytät öljyä

 • Tiputa 10 tippaa öljyä kattilalliseen kiehuvaa vettä. Poista kattila liedeltä, aseta se pöydälle ja hengittele höyryjä viiden minuutin ajan. Varo polttamasta kasvojasi kuumassa höyryssä.
 • Toista hoito 2-3 kertaa päivässä tarpeen mukaan.

5. Kurkumasta valmistettu tee

Some figure

Kurkumiini, kurkuman sisältämä aktiivinen ainesosa, on vaikutukseltaan tulehdusta rauhoittava, antibioottinen valmiste, joka voi lievittää keuhkoputkentulehduksen oireita. Nauttimalla kurkuman teemuodossa autat lievittämään tukkoista oloa, helpotat hengitystä ja vähennät tulehdusta.

Valmista kurkumatee näin

 • Lisää teelusikallinen jauhettua kurkumaa mukilliseen kuumaa vettä ja nauti kaksi kertaa päivässä.
 • Voit makeuttaa teen hunajalla ja lisätä joukkoon myös tuoretta raastettua inkivääriä.

Haluatko tietää lisää kurkumasta? Kurkumajuoman 8 uskomatonta terveyshyötyä

6. Malvatee

Malva on kasvi, jolla on limaa irrottava, rauhoittava ja tulehdusta hillitsevä vaikutus, joka sopii ihanteellisesti keuhkoputkentulehduksen ja yskän hoitoon. Kuivattuja malvanlehtiä voi ostaa luontaistuotekaupoista ja netistä.

Tarvitset

 • 250 ml vettä
 • 1 rkl malvan lehtiä

Valmistus

 • Kiehauta kupillinen vettä ja lisää malvan lehdet, kun vesi kiehuu.
 • Anna kiehua matalalla lämmöllä 15 minuuttia.
 • Siivilöi juoma, anna sen jäähtyä hieman ja nauti se pienin siemauksin.
 • Nauti korkeintaan 3 kupillista päivässä.

Valikoi mikä tahansa näistä hoitovaihtoehdoista tai kokeile niitä kaikkia keuhkoputkentulehduksen oireiden lievittämiseen. Muista, ettei näillä hoidoilla tule korvata lääkärin määräämiä lääkkeitä tai muita hoitoja, ja oireiden jatkuessa tai pahentuessa on varattava aika lääkäriin. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Albert, R. H. (2010). Diagnosis and treatment of acute bronchitis. American Family Physician. https://doi.org/10.1074/jbc.M808249200
 • Rantzsch, U., Vacca, G., Dück, R., & Gillissen, A. (2009). Anti-inflammatory effects of myrtol standardized and other essential oils on alveolar macrophages from patients with chronic obstructive pulmonary disease. European Journal of Medical Research. https://doi.org/10.1186/2047-783X-14-S4-205
 • Lu, X. Q., Tang, F. D., Wang, Y., Zhao, T., & Bian, R. L. (2004). [Effect of Eucalyptus globulus oil on lipopolysaccharide-induced chronic bronchitis and mucin hypersecretion in rats]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. https://doi.org/10.1109/3DTV.2010.5506332
 • Singh, V. K., & Singh, D. K. (2008). Pharmacological effects of garlic (Allium sativum L.). Annual Review of Biomedical Sciences. https://doi.org/10.5016/1806-8774.2008.v10p6
 • Küpeli Akkol, E., Orhan, D. D., Gürubüz, I., & Yesilada, E. (2010). In vivo activity assessment of a “honey-bee pollen mix” formulation. Pharmaceutical Biology. https://doi.org/10.3109/13880200903085482
 • Duvoix, A., Blasius, R., Delhalle, S., Schnekenburger, M., Morceau, F., Henry, E., … Diederich, M. (2005). Chemopreventive and therapeutic effects of curcumin. Cancer Letters. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2004.09.041
 • Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: A review of preclinical and clinical research. Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.1002/ptr.4639

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.