Antibioottien riskit

Mikä on bakteerien ja virusten ero, ja kuinka se vaikuttaa siihen, tulisiko meidän ottaa antibiootteja? Lue nyt tästä aiheesta! 

Läpi vuoden kärsimme monista sairauksista; flunssista, kurkkukivusta ja virustulehduksista, joita yritämme hoitaa antibioottien avulla. 

Useissa tapauksissa menemme lääkäriin toivoen, että saamme tämäntyyppisiä lääkkeitä. Se ei kuitenkaan ole aina paras vaihtoehto.

Mahdolliset sivuvaikutukset

antibioottien riskit

Tätä lääkettä käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1940 ja se on yksi historian suurimmista lääketieteellisistä edistyksistä. Mutta antibioottien liiallinen käyttö voi aiheuttaa resistenttejä bakteereja kehossa.

Toinen tärkeä tekijä, joka tulee pitää mielessä tämän tyyppisistä lääkkeistä on sen tuottamat sivuvaikutukset. Esimerkiksi jos lapset ottavat antibiootteja, he altistuvat mahdollisille sivuvaikutuksille, kuten vatsakivulle ja ripulilleHe saattavat myös olla allergisia tälle lääkkeelle.

Virukset vastaan bakteerit

On olemassa kahdentyyppisiä pöpöjä, jotka voivat vaikuttaa terveyteemme: bakteerit ja virukset. Kummallakin mikro-organismilla on samankaltaiset oireet ja ne moninkertaistuvat ja kehittyvät samankaltaisella tavalla.

Bakteerit

Bakteerit ovat eläviä mikro-organismeja, jotka ovat olemassa itsenäisesti soluina. 

Niitä löytyy monista paikoista ja ne eivät aina ole haitallisia kehollemme. Yksi hyödyllinen bakteerityyppi on nimeltään lactobacillus, joka asuu suolistossa ja auttaa meitä sulattamaan ruokaa.

Joissakin tapauksissa bakteerit ovat haitallisia ja voivat aiheuttaa sairauksia valtaamalla ihmiskehon kun ne sekoittuvat kehon normaalien prosessien kanssa.

Tässä tapauksessa antibiootit ovat erittäin tehokkaita, sillä ne estävät mikro-organismeja kasvamasta ja kehittymästä.

Virukset

Toisaalta virukset eivät voi olla olemassa itsellään, sillä ne eivät ole eläviä. Ne ovat partikkeleita, joissa on geneettistä ainesta ohuen proteiinikuoren ympäröimänä.

Niiden kasvu ja lisääntyminen tapahtuu vain sen jälkeen, kun ne ovat vallanneet eläviä soluja. 

Vastustuskykymme voi taistella joitakin viruksia vastaan ennen kuin ne vaikuttavat kehoon. Kuitenkaan antibiootit eivät ole tehokkaita itsellään taistelemaan viruksia vastaan. 

Antibioottien haitallinen käyttö

kasa pillereitä

Antibioottien ottaminen silloin kun olet vilustunut tai kun kärsit muista virustaudeista on hyödytöntä. Eikä vain sitä, mutta niillä voi olla haitallisia vaikutuksia terveyteesi tulevaisuudessa.  

Ne esimerkiksi lisäävät resistenssien bakteerien kehittymistä.

Tarkemmin sanottuna, usein tapahtuva tämän lääkkeen käyttö voi saada bakteerit tai muut mikrobit muuttumaan ja mukautumaan. Tämä tekee antibioottilääkkeet hyödyttömiksi niitä vastaan taistelussa.

Tätä kutsutaan ”bakteeriresistenssiksi” tai ”antibioottiresistenssiksi.” Kun tämä tapahtuu, tarvitaan korkeammat annokset vahvempia lääkkeitä tai antibiootteja näitä resistenttejä bakteereja vastaan taistelemiseen.

Antibioottiresistenssin lisäksi antibioottien väärinkäyttö voi johtaa muihin ongelmiin.

Antibiootit voivat eliminoida monia eri bakteereita, sekä huonoja että hyviä. Tämä tarkoittaa, että antibiootit hankkiutuvat eroon jopa bakteereista, jotka ovat hyödyllisiä kehollesi terveenä pysymiseksi.

Lisäksi tämän lääkkeen ottaminen voi aiheuttaa ihmiselle ripulia sen takia, että hänellä ei ole tarpeeksi hyödyllisiä bakteereita jotka auttavat sulattamaan ruokaa hyvin.

Siksi on paras katsoa korvaavia aineita.

Mitä enemmän antibiootteja käytämme tehottomasti hoitamaan yksinkertaisia sairauksia kuten vilustumista, flunssaa tai muita virustartuntoja, sitä hyödyttömämpiä ne ovat taistelemaan niitä bakteereita vastaan, joita ne yrittävät hoitaa.

Tämän seuraus voi olla suurempi lääkärivierailuiden määrä löytääksesi hoidon, joka tehoaa.

Koska niitä tulisi ottaa

lääkäri kirjoittaa reseptin

Sinun tulisi ottaa antibiootteja hoitamaan vain bakteeriperäisiä tulehduksia. 

Jos sinulla on mieto tulehdus, etenkin viruksen aiheuttama, sinun täytyy antaa sen mennä omia aikojaan. Täten voit ehkäistä pöpöjen kehittymisen antibiooteille resistenteiksi. On lääkärisi harkinnan varassa tehdä tämä päätös riippuen siitä, onko sinulla lievä sairaus vai ei.

Hanki lääkinnällisiä neuvoja. Joskus ei ole tarpeeksi, että käyt lääkärin vastaanotolla ja noudatat hoitoa. Lisäksi on tärkeää saada tietoa lääkäriltä siitä, onko sairaus bakteeri- vai virusperäinen.

Sinun ei tulisi koskaan houkutella lääkäriäsi kirjoittamaan sinulle antibiootteja. Lääkärisi tietää, mikä on sinulle oikea hoito.

Lisäksi on olemassa hyvin mielenkiintoisia luonnollisia vaihtoehtoja antibiooteille. Tutki niitä!

Lue tämä artikkeli: 5 parasta luonnollista antibioottia

Vanhat antibiootit

Ei ole koskaan hyvä idea käyttää ylijääneitä antibiootteja joita löydät kotoasi, saati käyttää toiselle ihmiselle kirjoitettuja lääkkeitä, oli kyseessä lapsi tai aikuinen.

Ylijääneet antibioottitabletit tulisi hävittää niin pian kuin mahdollista, etenkin kun tilasi on parantunut ja olet saanut luvan päättää hoitosi.

UUTISIA VERKOSSA