Mitä on lesitiini ja mihin sitä käytetään?

14 marraskuu, 2020
Lesitiini on yleistermi, jolla viitataan rasva-aineista koostuvaan suurempaan ryhmään. Se yhdistetään yleensä lisäravinteena käytettyyn soijalesitiiniin. Lesitiiniä käytetään myös muun muassa kosmetiikassa ja elintarviketeollisuuden ainesosana.

Lesitiini on rasvatyyppi, jota löytyy tietyistä kehon kudoksista ja kasveista. Se koostuu kemiallisesti fosfolipideistä, joissa on fosforihappoa, koliinia, glyserolia sekä yhtä tai useampaa rasvahappoa.

Vaikka sen nimi ehkä tuokin mieleen lisäravinteet, lesitiini on luonnollinen ainesosa. Se on osa ihmisten sekä muiden eläinten ja jopa joidenkin kasvien kudoksia. Se on aine, jota syntyy säännöllisesti normaalin ruoansulatusprosessin seurauksena.

Lesitiiniä löydettiin ensimmäisen kerran kananmunan keltuaisesta vuonna 1850. Sen nimi on peräisin kreikankielisestä sanasta kananmuna: lekhitos. Sitä voidaan kuitenkin saada monista eri lähteistä, joista merkittävimpiä ovat:

  • Soija
  • Rypsi
  • Puuvilla
  • Auringonkukansiemenet
  • Kananmunat
  • Muut eläinperäiset rasvat

Lesitiinin pääasialliset käyttötavat

Lesitiinillä on monia käyttötapoja eri teollisuudenaloilla. Sitä käytetään elintarvike- ja lääketeollisuudessa ruoan ja kosmetiikan valmistamiseen. Sitä voidaan myös ostaa lisäravinteena tai käyttää kotitekoisten leivonnaisten ja muiden ruokien valmistamiseen.

Lesitiini lisäravinteena

Lesitiini lisäravinteena.

Lisäravinne on yksi lesitiinin suosituimmista käyttötavoista. Tässä tapauksessa yleisimpänä vaihtoehtona on yleensä soijasta saatava lesitiini, jota voidaan ostaa rouheena tai öljykapseleina. Se voidaan valmistaa myös auringonkukansiemenistä tai kananmunan keltuaisista.

Lesitiinillä on hyvä ravitsemuksellinen koostumus sekä lukuisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä hyödyllisen keholle. Alla olemme listanneet joitakin lesitiinin sisältämiä hyötyjä:

  • Veren kolesterolitason hallitseminen on yksi parhaiten tunnetuista käyttötavoista ja syy siihen, miksi useimmat ihmiset käyttävät lesitiiniä lisäravinteena. Lesitiini voi alentaa pahan kolesterolin (LDL) määrää sekä lisätä hyvän kolesterolin (HDL) määrää.
  • Lesitiini auttaa haavaisesta paksusuolitulehduksesta kärsivien ihmisten ruoansulatuksessa. Se on täynnä fosfatidyylikoliinia, joka ravitsee suoliston limakalvokerrosta. Tutkijat ovat havainneet parannusta niiden potilaiden ruoansulatusprosessissa, joiden suoliston limakalvo on usein hyvin herkkä.
  • Lesitiiniä voidaan käyttää imetyksen aikana maitotiehyiden tukkeutumisen ehkäisemiseen, mutta ei hoitamiseen. Kanadalainen imetysjärjestö suosittelee sen käyttöä. Maito menettää lesitiinin ansiosta tahmeutta tehden maitotiehyeiden tukkeutumisesta vaikeampaa.
  • Lesitiini parantaa kognitiivisia toimintoja koliinin ansiosta, jolla on merkittävä rooli aivojen kehityksen kannalta. Se voi auttaa parantamaan muistia.
  • Lesitiini voi tuoda helpotusta vaihdevuosiin. Tämä perustuu Nutrition Journal -lehden hiljattain julkaisemaan tutkimukseen. Se osoitti väsymyksen vähentyvän ja energian lisääntyvän vaihdevuosia läpikäyvillä naisilla. Näiden väitteiden tukemiseen tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimuksia.

Lue myös: Vaihdevuosien kuumat aallot: mitä tehdä?

Lesitiinin käyttö ruoka-aineena

Lesitiinillä on sen alkuperästä riippumatta emulgoivia ominaisuuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että lesitiini pystyy yhdistämään kaksi sellaista nestettä, jotka eivät normaalisti sekoittuisi hyvin yhteen, kuten esimerkiksi öljy ja vesi. Sen tuloksena prosessoiduilla ruokatuotteilla on tasainen ja yhtenäinen ulkonäkö.

Emulgointiaineita on yleensä seuraavissa tuotteissa:

  • Leipomotuotteet, kuten kakut, leivonnaiset tai leipä. Emulgointiaine estää niitä kuivumasta tai härskiintymästä nopeasti. Se pidentää myös hyllyssä säilyvyyttä ja antaa näille tuotteille pehmeämmän rakenteen.
  • Jäätelöt. Ne sulavat hitaammin ja niiden rakenne on tasaisempi.
  • Prosessoidut juustot. Mahdollistavat niiden lisäämän nestemäisen osan yhdistymisen rasvaisiin osiin.

Euroopan unioni on hyväksynyt lesitiinin lisäravinteeksi EC 1333/2008 -säännöksen mukaisesti. Lesitiini on merkitty ainesosaluettelossa nimellä E322.

Lue myös: Nivelten tärkeys ja tarpeelliset lisäravinteet

Lesitiinin hyödyt ihonhoidossa

Lesitiinin emulgoivat ominaisuudet ovat hyödyllisiä kosmetiikkateollisuudessa käytettynä. Tämän ansiosta sitä käytetään yleensä monien voiteiden ainesosana. Se mahdollistaa pehmeän ja tasaisen rakenteen saavuttamisen.

Lesitiini on myös täynnä antioksidantteja, fosforia sekä E- ja A-vitamiinia. Se on siis hyvä pitämään ihon kosteutettuna ja kimmoisana. Se pystyy palauttamaan ihon kosteustasapainon ja jättää ihon pehmeäksi, vähentää hilseilyä sekä lisää kimmoisuutta.

Lesitiiniä käytetään kosmetiikkateollisuudessa.

Lesitiini: riskit ja haittavaikutukset

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) sekä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) pitävät lesitiiniä turvallisena ainesosana tai lisäaineena sekä elintarvike- että kosmetiikkatuotteiden valmistuksessa. Kyseiset virastot ovat myös sallineet sen käytön ilman enimmäismäärien asettamista.

Lesitiinin pääasiallisia riskejä esiintyy yleensä kananmunalle tai soijalle allergisilla ihmisillä. Jos siis käytät lesitiinilisäravinteita, tulisi sinun selvittää, mistä ne ovat peräisin. Luethan myös kaikkien valmistajien tuoteselosteet, sillä kuten olemme huomanneet, lesitiini on niiden monien ainesosana.

Sillä ei kuitenkaan vaikuta olevan mitään muita riskejä tai haittavaikutuksia lisäaineena käytettynä, kunhan vain noudatat määrättyä annostusta. Suosittelemme kuitenkin ravinteiden saamista itse ruoasta sekä asiantuntijan kanssa keskustelemista ennen mahdollisten lisäravinteiden käyttöä. Varsinkin siinä tapauksessa että sinulla on jokin sairaus tai jos käytät lääkkeitä.

Lesitiini ei ole ainoastaan lisäravinne kolesterolin hoitoon

Vaikka tämä onkin ehkä lesitiinin tunnetuin ominaisuus lisäravinteena, voi se myös auttaa monissa muissa toiminnoissa ja tilanteissa.

Se erottuu muista lisäravinteista kyvyllään emulgoida vesipitoisia ja öljyisiä aineita tehden tuotteista tasaisempia ja pehmeämpiä. Tämän ansiosta lesitiini on hyvin yleinen ainesosa sekä elintarvike- että kosmetiikkatuotteissa.

  • Bethseda. Drugs and Lactation Database (LactMed). National Library of Medicine. 2006.
  • Coreyann P, t al. The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. American Journal of Clinical Nutrition. Diciembre 2011. 94(6):1584-1591.
  • EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP).Safety and efficacy of lecithins for all animal species. EFSA Journal.  Agosto 2016.
  • Hirose A, et al. Effect of soy lecithin on fatigue and menopausal symptoms in middle-aged women: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutritional Journal. Enero 2018. 17:4.
  • Mortensen A, et al.  Re‐evaluation of lecithins (E 322) as a food additive. EFSA Journal. Abril 2017.
  • Reglamento (CE) n o 1333/2008 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 16 de diciembre de 2008 , sobre aditivos alimentarios (Texto pertinente a efectos del EEE).
  • Stremmel W, et al. Phosphatidylcholine (lecithin) and the mucus layer: Evidence of therapeutic efficacy in ulcerative colitis?. Digestive Diseases. 2010. 28(3):490-6.