Logo image
Logo image

Lastenhuoneen sisustus: helpot ja hauskat ideat

4 minuuttia
Lastenhuoneen sisustus on hyvin tärkeä asia siellä paljon aikaa viettävälle lapselle - on kyse paikasta, jossa hänen tulisi saada olla positiivisessa vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. Miten sisustus sitten tarkemmin ottaen tulisi toteuttaa? Entä kuinka suuri lastenhuoneen tulisi olla? Nyt kerromme eräistä tärkeimmistä asioista tämän tilan suunnittelussa!
Lastenhuoneen sisustus: helpot ja hauskat ideat
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Lapsen makuuhuone on usein kuin pieni viidakko muuten melko siistissä kodissa. Siellä saattaa olla pysyvä värikynien, lelujen, kenkien ja vaatteiden sekamelska, joka peittää usein lattiankin. Jos huone on hyvin pieni, tilanne voi olla todella kaoottinen. Lastenhuoneen sisustus voi tällöin tuntua aika turhaltakin ajatukselta.

Älä kuitenkaan huolestu, jos omankin lapsesi huone on tällainen viidakko, sillä järjestystä on helppo saada aikaan hyvinkin pienellä vaivalla!

Lastenhuoneen sisustukseen kannattaa satsata ainakin pikkuisen, jotta se olisi viihtyisämpi ja siistimpi paikka. On monia toimivia tapoja sisustaa ja koristella lastenhuone, ja voit valita omien tyylienne mukaisia ratkaisuja, jotka sopivat myös lapsesi ikään ja huoneen suuruuteen.

Lapsi tuntee olonsa mukavaksi sellaisessa makuuhuoneessa, joka on kotoisa ja kuvastaa hänen mieltymyksiään. Siksi on otettava huomioon moni käytännön asia, jotta tilasta voitaisiin tehdä oikeasti toimiva.

Jatka siis lukemista: tässä tulevat mielestämme parhaat vinkit, jotta lastenhuoneen sisustus miellyttäisi koko perhettä.

Lastenhuoneen sisustus: estetiikka ja käytännöllisyys

Minimalistinen lastenhuone – voiko se toimia?

 

Mitä vähemmän elementtejä lastenhuoneen sisustus käsittää, sitä helpompaa on pitää tila hallinnassa ja siistinä. Lisäksi lapsi pystyy näin saamaan suuremman alueen leikkimistä varten.

Makuuhuoneen kalusteiden olisi syytä olla ennen kaikkea käytännöllisiä, ja sängyn lisäksi siellä tulisi olla pöytä tai koulupöytä. Kalusteiden tarvitsee olla sellaisia, että niihin voidaan varastoida paljon tavaraa.

Huonetta ei kannata täyttää turhilla kalusteilla tai esineillä – muista, että lapset tarvitsevat paljon tilaa voidakseen leikkiä ja liikkua ympäriinsä vapaasti.

Samoin kannattaa pitää näkyvissä olevien lelujen määrä vähissä, ja on parasta laittaa jokainen lelu säilytykseen ja ottaa sitten esille yksitellen aina kun halutaan. Näin lapsi voi leikkiä vain niillä leluilla, joita hän tiettynä päivänä kaipaa leikkeihinsä.

Kunnioita lapsesi mieltymyksiä sisustuksessakin

Paras tapa päättää lastenhuoneen sisustuksesta on se, että kuuntelet lastasi etkä tee päätöksiä yksin. Huonekalujen ja muiden esineiden tulisi olla hänen makujensa, kiinnostuksenkohteidensa ja lempiväriensä mukaisia.

Ei saisi koskaan unohtaa, että tämä on lapsesi maailma, eikä sinun oma makuuhuoneesi, eli lapsen täytyy saada pitää sitä omana paikkanaan, jonka hän tuntee hyväksi itselleen. Maalaa se siis sellaisilla väreillä, joista lapsi itse pitää.

Kun lapsi tuntee olonsa mukavaksi makuuhuoneessaan, hän haluaakin pitää sen siistinä. Järjestämisen täytyy myös olla osa huoneen ylläpitoa, joten varmista että jokaiselle tavaralle on oma paikkansa. Lastenhuoneen sisustuksessa olennaista on ennen kaikkea se, mihin lukuisat erilaiset esineet voidaan laittaa säilytykseen.

Järjestyksen suunnittelu

Some figure

Tärkeintä tässä on saada huoneeseen suuria alueita, joille voidaan järjestää ja sijoittaa kaikki lapsen esineet ja muu omaisuus.

Näin voidaan välttää niitä loputtomia kiistoja, joita huoneen pitäminen siistinä aiheuttaa perheissä. Näin voit myös kätevästi opettaa lapsellesi, miten omista tavaroista pidetään hyvää huolta. Tämä kuitenkin vaatii, että huoneessa on järjestämiseen soveltuvia huonekaluja.

Pyörillä varustetut laatikot ovat todella hyviä tähän tarkoitukseen, ja kannattaa valita nämä lapsen pituus huomioiden, jotta hän pystyy pääsemään niihin käsiksi aina tarvitessaan. Voit myös lisätä niihin merkinnät, jotta lapsi oppii helpommin laittamaan tavaransa juuri oikeisiin paikkoihin.

Pienessäkin huoneessa on paljon enemmän säilytysmahdollisuuksia kuin mitä ensi silmäyksellä näyttää. Voit esimerkiksi käyttää sängyn alla olevaa tilaa säilytykseen, ja laatikollisia sänkyjä on monia erilaisia malleja. Nämä sängyn alla olevat laatikot ovat siksikin käteviä, että ne ovat aina lapselle itselleen helposti saatavilla.

Jos lapsesi sängyssä ei ole mukana laatikoita, tämä ei ole mikään ongelma, sillä voit laittaa sängyn alle pyörillä varustetut laatikot, jotka ovat sopivan kokoiset käytettävissä olevaan tilaan. Tämä on ehdottomasti yksi lastenhuoneen toimivimmista ratkaisuista, mutta laatikoita ei kannata tunkea aivan täyteen tavaraa. Älä myöskään laita niihin liian raskaita tavaroita.

Lue aiheesta lisää: Hyödynnä laatikoita sisustuksessa – 7 hauskaa ideaa

Mitä tehdä, jos lastenhuone on todella pieni?

On monia tapoja optimoida pienen tilan säilytysmahdollisuudet, ja on myös lukuisia “niksejä”, joilla vähistä neliöistä saadaan ihan kaikki irti.

Pienen lastenhuoneen sisustus kannattaa aina aloittaa toimivan sängyn hankkimisella. On monenlaisia malleja, jotka esimerkiksi taitetaan seinälle, ja nämä säästävät runsaasti tilaa hyvin pienissä huoneissa. Kokoon menevän sängyn avulla saadaan tilaa päivän ajaksi, jotta lapsi saa tällöin liikkua vapaammin, ja illalla sitten sänky vedetään esille nukkumista varten. Tämä on helppo ja tehokas tapa saada tilaa vapautettua, kun sänkyä ei käytetä.

Yksi vaihtoehto on tietysti parvisänky, joka onkin käytössä monissa pienissä huoneissa. Tämä on ihan kuin kerrossänky, mutta vain yhdellä yläsängyllä – alle jääneeseen tilaan voidaan laittaa vaikkapa pöytä tai matto, jonka alueella lapsi saa leikkiä väljästi.

Jos makuuhuoneessa nukkuu enemmän kuin yksi lapsi, paras ratkaisu on tilan optimoimiseksi tietysti kerrossänky, joka toimii aina korvaamattomana neliöiden säästäjänä.

Lue aiheesta lisää: Kylpyhuoneen sisustus: 9 ideaa, joita tulet rakastamaan

Lastenhuoneen sisustus seiniä hyödyntäen

Some figure

Vaikka seinät usein jätetäänkin vain tauluille ja muille koristeille, niille on hyvin kätevä ripustaa tai sijoittaa muitakin tavaroita.

Voit esimerkiksi kiinnittää seinille koukkuja ja hyllyjä, ja ei kannata unohtaa ovenkaan pintoja, sillä tällekin alueelle saadaan sijoitettua paljon.

Kaikkein tärkeintä on toteuttaa lastenhuoneen sisustus pitäen mielessä, että kyse on lapsesta – suunnittele siis tilat sellaisiksi, että ne ovat toimivat juurikin lapsen arkea ajatellen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.