Lasten hepatiitti: mitä siitä tulee tietää

Lasten hepatiitti voi oireilla kuumeena, vatsakivuna ja painonlaskuna. Nämä ovat epäspesifisiä oireita, jonka vuoksi sairauden havaitseminen alkuvaiheessa on hankalaa.
Lasten hepatiitti: mitä siitä tulee tietää

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lasten hepatiitti, kuten aikuisillakin, aiheuttaa maksatulehduksen. Maksa on elin, joka sijaitsee vatsan oikealla puolella ja toimii myrkkyjen puhdistusjärjestelmänä.

Lisäksi se valmistaa useita elämälle välttämättömiä aineita, kuten veren hyytymistekijöitä, ja sillä on merkittävä rooli ruoansulatuskanavan toiminnassa. Ongelmana on, että kun maksa tulehtuu, maksa ei voi toimia kunnolla.

Vaikka lasten hepatiitin ilmaantuvuus on vähentynyt tiettyjä viruksia vastaan ​​annettujen rokotteiden ansiosta, mutta se on edelleen maailmanlaajuisesti suuri ongelma. Se on infektio, joka jää helposti huomaamatta, mutta joka jossain vaiheessa elämää johtaa vakaviin komplikaatioihin.

Suurin osa hepatiitiiteista johtuu viruksista, joilla on affiniteetti eli taipumus vaikuttaa maksaan. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on lasten hepatiitti ja mitkä ovat sen yleisimmät aiheuttajat.

Mikä aiheuttaa hepatiittia lapsilla?

Kuten olemme jo maininneet, lasten hepatiitti johtuu melkein yksinomaan viruksista. Ne on ryhmitelty hepatiittiviruksiksi kutsuttuun perheeseen. Tärkeimmät tietää ovat A-, B- ja C-hepatiitti, vaikka on myös muita, kuten D ja E, mutta ne ovat harvinaisempia.

Lasten hepatiitin yleisin syy on A-hepatiitti -virus (HAV). Sen tuottama sairaus on yleensä hyvänlaatuinen ja itseään rajoittava. Esimerkiksi Espanjassa se vaikuttaa lähes 5 prosenttiin lapsista. Tämä virus leviää ulosteen ja suun kautta. Riski saada hepatiittivirus syntyy kun emme pese käsiämme kunnolla WC:n käytön jälkeen.

Useimmat tartunnat tapahtuvat paikoissa, joissa ei ole hyviä hygieenisiä olosuhteita. Tämä johtuu siitä, että kun käytämme vettä, jota ei ole käsitelty ja puhdistettu oikein, se voi sisältää jälkiä virusta kuljettavista ulosteista.

HAV:n aiheuttama lasten hepatiitti jää yleensä huomaamatta, koska kliiniset oireet eivät ole kovin vakavia. Tämä tarkoittaa kuitenkin, että joskus esiintyy epidemiatapauksia tai että perheenjäsenillä on korkea tartuntataso.

Lasten hepatiitti
Joillekin hepatiittityypeille on olemassa rokote, mutta ei kaikille.

B-hepatiitti

B-hepatiitti -virus (HBV) on vakavampi hepatiittiviruksen muoto. Tämä ei johdu siitä, että infektio aiheuttaisi vakavampia oireita, vaan siitä että sillä on taipumus muuttua krooniseksi. Tämä virus leviää pääasiassa siten, että äiti siirtää sen tahattomasti raskauden tai synnytyksen aikana vauvalle

On myös monia tapauksia, joissa virus leviää murrosiässä. Tämä voi tapahtua nuorilla, jotka ovat riippuvaisia ​​huumeiden, kuten heroiinin, pistämisestä. Se voi myös levitä tatuointia tai lävistyksiä tehdessä ilman asianmukaisia ​​hygieniatoimenpiteitä.

C-hepatiitti

Tänä päivänä lasten hepatiitti ei yleensä johdu C-hepatiitti -viruksesta (HCV), koska turvallisuustoimenpiteet ovat parantuneet huomattavasti. Tämä virus välittyy kuitenkin myös parenteraalisesti, ja suurin osa tapauksista syntyy siten että äiti siirtää viruksen tahattomasti lapselle.

HCV:llä on kuitenkin taipumus muuttua krooniseksi. Itse asiassa lähes 75 % infektiotapauksista etenee lopulta maksakirroosiksi tai maksasyöväksi. Siksi on välttämätöntä estää ja hoitaa sitä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Lasten hepatiitti
B-hepatiitti on vakavampi hepatiitin muoto, ja sillä on taipumus muuttua krooniseksi.

Mitkä ovat hepatiitin oireet lapsilla?

Kuten olemme jo maininneet, lasten hepatiitti voi jäädä helposti huomaamatta. Sen oireet ovat melko epäspesifiset ja joissakin tapauksissa todella lieviä. Oireet voivat ilmetä esimerkiksi väsymyksen ja yleisen huonovointisuuden muodossa.

Joissakin tapauksissa lapset kärsivät keltaisuudesta. Tämä aiheuttaa ihon ja silmien muuttumisen kellertäväksi. Se voi oireilla myös seuraavasti:

  • Kuume: Ei niin korkea kuin hepatiitti A: ssa ja hieman korkeampi kuin hepatiitti B: n alkuperäisessä kuvassa
  • Oksentelu
  • Vatsakipu: Varsinkin maksan alueella
  • Ruokahaluttomuus ja laihtuminen

Lasten on tulisi noudattaa rokotusohjelmaa, joka suojaa heitä tietyntyyppisiltä hepatiitti tartunnoilta. Mikäli epäilet että lapsellasi on hepatiitti, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin. Terveydenhuollon ammattilaiset suorittavat kaikki tarvittavat testit lapsen tarkkailemiseksi tai infektion hoitamiseksi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Lasten virtsatietulehdukset: oireet ja hoito
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Lasten virtsatietulehdukset: oireet ja hoito

Lasten virtsatietulehdukset voivat olla vakavia ja aiheuttaa munuaisissa jälkitauteja. Tästä syystä oireet on syytä tuntea kunnolla etukäteen.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.