Logo image
Logo image

Lasileipä: mitä se on ja miten sitä valmistetaan?

2 minuuttia
Pan de cristal -lasileipä on yksi muunnelma perinteisistä leivistä. Se sopii loistavasti oliiviöljyn, juuston tai jonkinlaisten makkaroiden kanssa. Kokeile!
Lasileipä: mitä se on ja miten sitä valmistetaan?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Pan de cristal eli “lasileipä” on vähän erikoisempi leipä. Ensinnäkin sille on ominaista runsas nestepitoisuus, joka antaa sille ohuen ja rapean kuoren. Se sopii hyvin voileipien valmistukseen ja paahtamiseen. Siinä on ihana maku ja tuoksu, ja se maistuu taatusti koko perheelle!

Lasileipä: ominaisuudet

Lasileivän tekstuuri on erilainen kuin muilla leivillä. Se on päältä aina rapea ja sisältä pehmeä, minkä vuoksi se sopii loistavasti juuston tai kinkun ja oliiviöljyn kanssa.

Oliiviöljy lisukkeena antaa sille runsaasti hyviä ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Tässä öljyssä on omega-3-rasvahappoja, jotka pystyvät hillitsemään matala-asteista tulehdusta. Tämän osoittaa International Immunology -lehdessä julkaistu tutkimus.

Kinkun ja makkaroiden syömiseen voi puolestaan joskus liittyä eräitä riskejä. Esimerkiksi nitriitit ovat yleisiä niissä käytettyjä säilöntäaineita. Niiden säännöllisen syönnin on osoitettu lisäävän tiettyjen syöpien riskiä.

Tässä leivässä on liukenematonta kuitua, joka lisää ulosteen massaa. Kuidun säännöllinen syönti on yhdistetty pienempään ummetusriskiin, kuten kerrotaan Alimentary Pharmacology & Therapeutics -lehdessä.

Some figure

Lue lisää: Runsaskuituisia luontaishoitoja verensokerin säätelyyn

Lasileivän resepti

Opetamme valmistamaan lasileivän helpolla tavalla niin, että lopputulos on taatusti maukas. Alla resepti:

Ainekset

  • 340 g vettä
  • 400 g leipäjauhoja
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 rkl leivinhiivaa

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Lihottaako leipä?

Ohjeet

Onnistumisen salaisuus piilee onnistuneessa taikinassa, jota on hieman vaikea työstää. Tästä syystä kannattaa käyttää yleiskonetta ja taikinakoukkua.

Laita jauhot kulhoon ja lisää vettä vähitellen. Aloita 50 grammalla vettä ja käynnistä kone. Parin minuutin kuluttua lisää toiset 50 grammaa vettä antaen koneen koko ajan käydä.

Jonkin ajan kuluttua muodostuu tasainen seos. Kun seos on yhtenäistä, lisää loput vedestä, kunnes koostumus on tahmea.

Lisää sitten suola ja jatka vaivaamista. Lisää lopuksi hiiva ja pidä laite päällä vielä muutama minuutti, jotta kaikki sekoittuu hyvin yhteen. Laitteen nopeutta voi tässä vaiheessa lisätä, jotta lopputulos olisi onnistuneempi.

Vaivaa ja anna kohota

Tämän jälkeen laita taikina jauhotetulle alustalle, levitä se hyvin ja taittele neljään osaan.

Peitä taikina liinalla ja anna olla puoli tuntia. Toista sitten aiempi vaihe uudelleen ja anna taas olla. Tee tämä yhteensä kolme kertaa.

Tämän jälkeen laita taikina ekstra-neitsytoliiviöljyllä voideltuun kulhoon. Peitä se muovikelmulla ja anna kohota kuivassa ja valolta suojatussa paikassa huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi.

Some figure

Leivonta

Kun taikina on kohonnut, laita se takaisin keittiötasolle ja anna sen olla poistamatta sisään varastoitunutta ilmaa. Pintaan tulee ripotella jauhoja, jotta se ei tartu kiinni.

Levitä taikinaa sitten hieman suorakulmion muotoon, mutta ei väkisin, jotta se ei katkea. Kun se on ohutta, leikkaa se suorakulmion muotoisiin osiin ja laita pellille.

Esilämmitä uuni 240 celsiusasteeseen, ylä- ja alalämpö päällä. Peitä taikina liinalla. Kun uuni on lämmennyt, paista leipää noin 25 minuuttia, kunnes se on kuiva ja rapea ulkopuolelta.

Kokeile valmistaa lasileipää

Kuten näet, lasileivän valmistaminen voi olla hankalaa. Jotta lasileipä onnistuisi täydellisesti, suosittelemme noudattamaan tätä reseptiä tarkoin vaihe vaiheelta ja kiirehtimättä. Näin lopputuloksena on erinomainen leipä, josta saa maukkaita voileipiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16. doi: 10.1111/apt.13662. Epub 2016 May 12. PMID: 27170558.
  • Zhang FX, Miao Y, Ruan JG, Meng SP, Dong JD, Yin H, Huang Y, Chen FR, Wang ZC, Lai YF. Association Between Nitrite and Nitrate Intake and Risk of Gastric Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Med Sci Monit. 2019 Mar 9;25:1788-1799. doi: 10.12659/MSM.914621. PMID: 30850575; PMCID: PMC6420797.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.