Logo image
Logo image

Kurkunpääntulehdus: syyt ja oireet

4 minuuttia
Kurkunpääntulehdus on patologia, jolle on useita eri syitä aina erilaisista vammoista virus-, sieni- tai bakteeri-infektioihin. Oli tulehduksen syy sitten mikä tahansa, se ilmenee monilla potilailla samankaltaisina oireina.
Kurkunpääntulehdus: syyt ja oireet
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Kurkunpääntulehdus voidaan määritellä kurkussa sijaitsevan limakalvon tulehdukseksi. Kurkunpää on anatomian kannalta tärkeä alue, sillä se tarjoaa kulkureitin sisään ja ulos hengitetylle ilmalle. Kyseessä on myös fonaation kannalta tärkein alue, tällä alueella sijaitsevat äänihuulet.

Asiantuntijoiden mukaan tätä patologiaa pidetään akuuttina niissä tapauksissa, joissa tulehdus parantuu lyhyen ajan (joko tuntien tai päivien) sisällä. Jos oireet puolestaan kestävät yli kolme viikkoa, voimme jo puhua kroonisesta kurkunpääntulehduksesta.

Kurkunpääntulehdus on hyvin yleinen sairaus ja useimmissa tapauksissa viruksen aiheuttama. Siksi sen syiden ja oireiden tunteminen on tärkeää. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä tästä yleisestä ja usein onneksi vaarattomasta hengitystieinfektiosta tulee tietää.

Kuinka kurkunpääntulehdus jakautuu väestössä?

Kurkunpääntulehduksen hoitamiseksi on välttämätöntä, että tunnemme paremmin sen epidemiologiaa, eli sitä, kehen se vaikuttaa ja mikä sen esiintyvyys on (tartunnan saaneiden määrä tietyssä populaatiossa). Aiheesta tehdyt epidemiologiset tutkimukset tarjoavat meille tästä hengitystieinfektiosta erityisen kiinnostavaa tietoa:

  • Akuutti kurkunpääntulehdus vastaa 15-20 prosenttia kaikista hengitysteihin liittyvistä sairauksista.
  • Pienillä lapsilla sen ilmaantuvuus on 3-6 prosenttia. Toisin sanoen noin 6 jokaisesta sadasta alle 6-vuotiaasta kärsii tästä patologiasta jossain vaiheessa ennen kuudetta ikävuottaan.
  • Tyypillinen sairastuneen potilaan profiili on kaksivuotias poika, joka saa tulehduksen syksyllä ja talvella.
  • Akuutilla kurkunpääntulehduksella on selkeä perhekomponentti, koska lastenlääkärien mukaan niillä lapsilla, joilla on sukulaisia jotka ovat kärsineet aikaisemmin kurkunpäätulehduksesta, on kolme kertaa suurempi todennäköisyys saada kyseinen tauti.

Kuten olemme voineet jo nähdä, käsittelemme patologiaa, joka vallitsee erityisesti nuorten lasten ympäristöissä. Tämä johtuu siitä, että aina kuuteen ikävuoteen saakka pienillä lapsilla on normaalia korkeampi äänirako (glottis) sekä väljemmät ja vähemmän kuitumaiset submukosaaliset eli limakalvonalaiset kudokset, jotka ovat aikuisiin verrattuna alttiimpia erilaisille infektioille.

Some figure
Kurkkukipu ja dysfonia ovat kurkunpääntulehduksen tyypillisiä oireita.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 9 luontaishoitoa kurkkukipuun ja äänen käheyteen

Kurkunpääntulehduksen syyt ja oireet

Aiheesta tehdyissä tutkimuksissa on löydetty useita syitä, jotka voivat aiheuttaa kurkunpääntulehdusta. Näitä ovat seuraavat:

  • Tarttuvat: Nämä kurkunpääntulehdukset voivat johtua viruksista (kuten influenssa, flunssa, herpes), bakteereista (kuten mykoplasma ja kurkkumätä) tai sienistä (kuten kandidiaasi tai aspergilloosi).
  • Ei-tarttuvat: Nämä kurkunpääntulehdukset johtuvat allergioiden, vammojen, lääkkeiden tai autoimmuunisairauksien vaikutuksesta.

Viruksen aiheuttama kurkunpääntulehdus

Tutkimusten mukaan parainfluenssaviruksen tyypit 1, 2 ja 3 aiheuttavat 65 prosenttia näistä tapauksista. Influenssa A- ja B-virukset (jotka aiheuttavat influenssaa) sekö erityyppiset adenovirukset ovat myös hyvin yleisiä kurkunpääntulehduksen aiheuttajia.

Näihin taudinaiheuttajiin liittyy ylemmissä hengitysteissä vaikuttava infektio, joka johtaa tyypillisiin influenssan kliinisiin oireisiin. Niistä seuraavia ovat:

Nämä oireet johtuvat osittain nielussa sijaitsevan limakalvon tulehduksesta, joka on punainen ja turvonnut, koska limakalvoille on kertynyt solunulkoista nestettä. Hoito perustuu potilaan äänihuulten lepuuttamiseen sekä kipua ja kuumetta lievittävien kipulääkkeiden käyttöön.

Akuuteissa tapauksissa tämä tauti paranee itsestään; taudin eteneminen pysähtyy vain muutama päivä sen ilmaantumisen jälkeen, sillä elimistön oma immuunijärjestelmä taistelee taudinaiheuttajaa vastaan, jolloin taudista ei normaalisti synny mitään jälkiseurauksia.

Bakteerien aiheuttama kurkunpääntulehdus

Bakteerit ovat myös merkittävä kurkunpääntulehduksen aiheuttaja. Viruksen aiheuttaman tulehduksen tapaan tämä muoto paranee yleensä myös itsestään ja suhteellisen nopeasti, mutta samalla on hyvä, että tiedämme millaisesta sairaudesta siinä on kyse ja mistä se johtuu.

Tämän tulehduksen yksi yleisimmistä aiheuttajista on Mykoplasma-sukuun kuuluvat bakteerit, jotka pitävät sisällään yli 100 eri lajia. Oireet ovat hyvin samankaltaisia ​​kuin viruksen aiheuttaman kurkunpääntulehduksen tapauksessa: potilailla esiintyy kuumetta, kuivaa yskää, kipua nielemisen aikana sekä dysfoniaa eli äänen menetystä tai käheyttä.

Näissä tapauksissa taudin hoito perustuu antibiootteihin, koska kyseessä on bakteerin aiheuttama tulehdus. Erytromysiini, klaritromysiini tai atsitromysiini ovat tehokkaita lääkkeitä kurkussa sijaitsevien bakteerien tappamiseen.

Ei-tarttuva kurkunpääntulehdus

Virusten ja bakteerien aiheuttamien tulehdusten lisäksi on olemassa kurkunpäässä vaikuttavia tulehduksia, jotka johtuvat ei-patogeenisesta alkuperästä, eli ne eivät reagoi mikro-organismeihin, vaan siihen käyttötarkoitukseen ja olosuhteisiin, jotka kyseistä henkilöä ympäröivät:

  • Allergiat: Allergiasta johtuva kurkunpääntulehdus on äänihuulten ja muun kurkun limakalvon akuutti tulehdus, joka johtuu allergeenien hengittämisestä. Sillä on vaihtelevia oireita aina karheasta kurkusta vakavaan hengitysteiden tukkeutumiseen.
  • Hengitysteiden kautta kulkeutuvat haitalliset aineet: Tässä tapauksessa kurkunpään kudokset joutuvat suoraan kosketukseen haitallisten elementtien, kuten savun tai erittäin kuuman ilman kanssa. Tämä kurkunpääntulehduksen ei-tarttuva muoto on yleinen niin tulipalosta selvinneillä ihmisillä kuin palomiehillä.
  • Vamma tai äänihuulten liiallinen käyttö: Kurkunpää voi ärsyyntyä myös siihen kohdistuneen iskun tai pitkäaikaisen ja liiallisten äänihuulten käytön seurauksena.
Some figure
Patologian alkuperä voi olla joko tarttuva tai ei-tarttuva.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Vinkkejä kurkun ärsytyksen torjuntaan ja lievittämiseen

Mitä meidän tulee muistaa?

Kurkunpääntulehdus on patologia, jonka syntyyn on useita eri syitä, jotka vaihtelevat aina tarttuvista viruksista ja bakteereista yksinkertaisiin vammoihin. Syistä riippumatta kurkunpääntulehdus aiheuttaa potilailla monia samoja oireita, kuten dysfoniaa eli äänen käheyttä sekä kuivaa yskää.

Koska tarttuvat taudinaiheuttajat ovat yleisimpiä, ne leviävät ihmisten välillä joko suorassa kosketuksessa tai hengitysteiden kautta silloin, kun oleskelemme samassa tilassa sairastuneen ihmisen kanssa. Tästä syystä kurkunpääntulehdukset noudattavat usein tiettyä epidemiologista kaavaa, jonka huiput sijoittuvat talveen ja syksyyn.

Nämä hengityselinten patologiat ovat melko yleisiä nimenomaan pienillä lapsilla. Kyseessä ei onneksi ole vakava sairaus, sillä elimistön oma immuunijärjestelmä tulee päihittämään taudin ennemmin tai myöhemmin. Kuitenkin niissä tapauksissa, joissa taudin oireet kestävät yli kaksi viikkoa, on tärkeää, että suuntaat lääkärin vastaanotolle oikean diagnoosin ja hoitomenetelmän löytämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Laringitis agudas de adulto, Hospital de Mérida. Recogido a día 12 de agosto en https://seorl.net/PDF/Laringe%20arbor%20traqueo-bronquial/102%20-%20LARINGITIS%20AGUDAS%20DEL%20ADULTO.pdf
  • Tapiainen, Terhi, et al. “Finnish guidelines for the treatment of laryngitis, wheezing bronchitis and bronchiolitis in children.” Acta Paediatrica 105.1 (2016): 44-49.
  • Basanta, M. A. (2003). Laringitis aguda (crup). An pediatría [Internet]1(S1), 55-61.
  • Alvo, Andrés, et al. “Conceptos básicos para el uso racional de antibióticos en otorrinolaringología.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 76.1 (2016): 136-147.
  • Stachler, Robert J., and James P. Dworkin-Valenti. “Allergic laryngitis: unraveling the myths.” Current opinion in otolaryngology & head and neck surgery 25.3 (2017): 242-246.
  • Temprano, M. M., & Hinojal, M. T. (2017). Laringitis, crup y estridor. Pediatr Integr21(7), 458-64.
  • Bustos, M. F., Guzmán, M., & Galeno, C. (2014). Laringitis aguda obstructiva o crup viral. Rev. Hosp. Clin. Univ. Chile25(3), 253-257.
  • Adetona, Olorunfemi, et al. “Review of the health effects of wildland fire smoke on wildland firefighters and the public.” Inhalation Toxicology 28.3 (2016): 95-139.
  • Garate, A., Valenzuela, P., & Casar, C. (1987). Laringotraqueobronquitis aguda bacteriana. Revista chilena de pediatría58(6), 472-478.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.