Vinkkejä kurkun ärsytyksen torjuntaan ja lievittämiseen

Kurkku ärsyyntyy helposti etenkin syksyllä ja talvella. Vaikka useimmissa tapauksissa tämä oire häviää itsestään muutamien päivien kuluessa, meillä on tänä päivänä käsissämme useita eri keinoja, joiden avulla voimme lievittää tätä ikävää, mutta onneksi yleensä vaaratonta vaivaa.
Vinkkejä kurkun ärsytyksen torjuntaan ja lievittämiseen

Viimeisin päivitys: 14 kesäkuuta, 2020

Kurkun ärsytyksen lievittäminen ei yleensä tapahdu yhdessä yössä. Vaikka vaihtoehtoja on useita, kyseessä on oire, joka voi muuttua jatkuvaksi ja joka voi aiheuttaa epämukavuuden tunnetta kurkun alueella useiden päivien ajan. Lisäksi sen syntyyn on olemassa monia eri syitä.

Tiedämme kuitenkin, että yleisin syy kurkkukivulle on ylähengitysteiden infektiot. Erityisesti kylmällä säällä moni meistä voi kärsiä nielutulehduksesta, jonka oireina on dysfonia, jossa ääni käheytyy tai katoaa väliaikaisesti kokonaan.

Muita hengitystieinfektioita, joilla kurkun ärsytys ja kurkkukipu voivat olla samana oireena, ovat muun muassa flunssa, poskiontelotulehdus eli sinusiitti  ja kurkunpään tulehdus. Kaikkia näitä edellä mainittuja infektioita aiheuttavat pääasiassa erilaiset virukset. Tästä syystä antibiootteja ei voida suunnata viruksen aiheuttaman kurkkukivun hoitoon, sillä sen käyttö ei poista kurkun ärsytystä.

Muita dysfonian, kurkun ärsytyksen ja tulehduksen sekä kurkkukipujen syitä voivat olla:

 • Kuiva ilma: Kuiva ilma kuivattaa myös limakalvoja. Näin voi tapahtua myös silloin, kun ulkoilma on kosteaa, mutta hengitämme paljon suun kautta, jolloin ilma ei pääse kulkemaan asianmukaisesti nenän kautta.
 • Allergiat: Esimerkiksi pölylle ja pölypunkeille allergiset ihmiset kärsivät usein nielun ja kurkun ärsytyksestä.
 • Äänen väsymys: Äänen liiallinen käyttö tai ylenpalttinen huutaminen väsyttävät äänihuulia ja johtavat äänen käheyteen ja kurkun ärsytykseen.
 • Ärsyttävät aineet: Voimme löytää hengittämästämme ilmasta joitakin kemikaaleja, jotka elimistöömme päästessään ärsyttävät nielua ja johtavat kurkun ärsytykseen. Voimme mainita näistä ärsyttävistä aineista esimerkiksi ilmansaasteet ja tupakansavun.
 • Refluksitauti: Maha-ruokatorven refluksitautiin kuuluu suolahapon nousua vatsasta ruokatorveen ja toisinaan se saavuttaa myös kurkun. Tämä happo taas on nielulle ja kurkulle erittäin ärsyttävää.

Vinkkejä kurkun ärsytyksen hoitoon ja ehkäisyyn

Nyt kun meille on selkeää, mistä kaikista syistä kurkun ärsytys voi johtua, on aika siirtyä muutamiin käteviin konsteihin, joiden avulla kurkun ärsytystä ja kipua on mahdollista lievittää helposti kotona.

1. Suun kurlaus

Kyseessä on jo vanha käytäntö, mutta joka on osoittautunut tehokkaaksi konstiksi jo ensimmäisestä päivästä lähtien. Suun kurlaus onkin hyvä vaihtoehto niissä tapauksissa, joissa kurkun ärsytystä halutaan lievittää. Se tulisi aina tehdä lämpimällä vedellä ja laimennetulla suolalla. Tämä seos auttaa laskemaan nielun tulehdustilaa ja vähentää näin myös kurkun ärsytystä.

Tämä klassinen konsti koostuu puolesta ruokalusikallisesta suolaa yhdistettynä lasilliseen vettä. Niille, jotka eivät siedä tämän yhdistelmän suolaista makua, suolan maun peittämiseksi valmisteeseen voidaan lisätä tilkka hunajaa. Kurlaus on tehokkainta silloin, kun se toistetaan useita kertoja päivässä.

2. Hunajaa kurkun ärsytyksen torjuntaan

Kuten jo yllä mainitsimme, hunajaa voidaan lisätä vedestä ja suolasta valmistettuun suun desinfiointiin. Vaihtoehtoisesti hunajaa voidaan kuitenkin nauttia myös yksistään. On tärkeää, että hunaja niellään mahdollisimman hitaasti; tällä varmistetaan, että se joutuu varmasti kosketuksiin tulehtuneen nielun kanssa.

Kiinnittymällä hetkeksi nielun tulehtuneisiin soluihin, hunaja tuottaa limakalvoille ohuen kalvon. Tämä kalvo ehkäisee nielun kuivumista ja samalla se imee itseensä haitallisia mikro-organismeja, jotka voivat olla kiinnittyneinä nielun soluihin.

Mielessä kannattaa kuitenkin pitää, että alle vuoden ikäisille pienille lapsille ei saa missään nimessä antaa hunajaa, sillä näin pienillä lapsilla on huomattavasti suurempi riski kärsiä hunajan aiheuttamasta botulismista. Kyseessä on Clostridium botulinum -nimisen bakteerin hapettomassa tilassa tuottaman hermomyrkyn aiheuttama tauti, joka on hengenvaarallinen.

Kiinnittymällä hetkeksi nielun tulehtuneisiin soluihin, hunaja tuottaa limakalvoille ohuen kalvon, joka ehkäisee nielun kuivumista

Ominaisuuksiensa vuoksi hunaja on hyödyllinen luonnonlääke kurkun ärsytyksen rauhoittamiseksi. Sitä ei kuitenkaan tule antaa vauvoille.

3. Kurkun ärsytykseen suunnatut kurkkupastillit

Sekä tavalliset supermarketit kuin apteekitkin myyvät kurkkupastilleja, jotka on suunnattu nimenomaan kurkun ärsytyksen lievittämiseen. Kyse on ennen kaikkea imeskeltävistä tableteista, jotka voivat sisältää joitakin kurkkua ja suuta raikastavia ainesosia, kuten eukalyptusta tai sitruunaa.

Näiden kurkkupastillien teho piilee siinä, että niiden imeskely aiheuttaa suussa suurempaa syljentuotantoa. Tämä puolestaan auttaa kosteuttamaan suun ja nielun limakalvoja ja täten lievittää oireita hetkellisesti. Hoidon ongelmana on kuitenkin se, että jatkuvan tehon saavuttamiseksi kurkkupastilleja on imeskeltävä useita kertoja päivässä, mutta samalla monet niistä sisältävät laksatiivisia vaikutuksia, jotka voivat suurina annoksina aiheuttaa ilmavaivoja ja vatsan turvotusta.

4. Kurkun riittävä nesteyttäminen

Nesteytys on erittäin tärkeää suun ja nielun limakalvoille. Ärsytyksen yhteydessä onkin loogista ajatella, että elimistö on menettänyt osan nesteistään. Tästä syystä tätä nestehukkaa on täydennettävä ulkoista kautta. Ihanteellisin nesteytysjuoma on aina vesi ja samalla nestettä poistavia juomia, kuten kahvia, kannattaa välttää.

Toisaalta taas voimme kuitenkin suositella kuumien juomien ja nesteiden, kuten keittojen tai teen, nauttimista. Liemet ja keitot tarjoavat elimistön asianmukaisen nesteyttämisen lisäksi elimistölle tärkeitä mikroravinteita ja mikroelementtejä, kuten natriumia tai kaliumia.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 12 luonnollista keinoa kurkkukivun hoitoon

5. Kaulan pitäminen lämpimänä

Esimerkiksi lämpimän pyyhkeen tai kankaan levittäminen kaulan alueelle nostaa ihon lämpötilaa ja parantaa tätä kautta myös verenkiertoa. Mitä parempi verenkierto alueella on, sitä suurempaa on myös tulehduksia vastaan taistelevien solujen läsnäolo ja nesteytyksen tehostuminen.

6. Kuuma suihku kurkun ärsytyksen torjuntaan

Kuuman suihkun perusta kurkun ärsytyksen lievittämiseksi on kuumasta vedestä muodostuvassa höyryssä. Tällä lämpimällä höyryllä on tulehdustilaa laskevia vaikutuksia silloin, kun se pääsee hengitysteihin ja suuhun.

Kuuman suihkun tuottamalla lämpimällä höyryllä on tulehdustilaa laskevia vaikutuksia silloin, kun se pääsee hengitysteihin ja suuhun

Vaikka kuuman suihkun ottaminen ei itsessään lievitä kurkun ärsytystä, se voi olla hyödyllinen keino hetkelliseen kurkkukivun rauhoittamiseen.

7. Vältä tupakkaa

Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, savukkeet ja tupakansavu ovat kurkkua ärsyttäviä aineita. Sen lisäksi, että ne aiheuttavat näitä oireita, ne voivat myös pahentaa niitä, jos kurkun ärsytys johtuu muusta syystä, kuten nielussa olevasta infektiosta. Tupakointi ei vaikuta pelkästään tupakoitsijaan, vaan myös siihen, kuka hengittää tätä savua passiivisesti.

On jo tieteellisesti todistettu, että tupakoitsijat ovat alttiimpia hengitystieinfektioille. On myös totta, että tupakoitsijoiden tapauksessa yskällä on tapana muuttua krooniseksi, mikä puolestaan muuttaa hengitysdynamiikkaa.

8. Kivunlievitykseen suunnatut lääkkeet

Kurkun ärsytys parantuu usein itsestään ja on normaalia, että se häviää muutaman päivän kuluessa oireiden ilmaantumisesta. Joissakin tapauksissa meidän on kuitenkin nopeutettava parantumisprosessia esimerkiksi silloin, kun emme voi syystä tai toisesta jäädä pois töistä, tapaamisesta tai jostain muusta tärkeästä aktiviteetista. Näissä tapauksissa kurkun ärsytystä on mahdollista helpottaa kivunlievitykseen suunnatuilla lääkkeillä.

Ensimmäisenä vaihtoehtona ovat parasetamolia sisältävät tulehduskipulääkkeet. Kyseessä on suhteellisen vaaraton kipulääke, joka voi lievittää oireita ja jota voidaan antaa myös pienille lapsille sekä ihmisille, jotka kärsivät esimerkiksi vatsahaavasta tai vatsavaivoista, sillä parasetamoli on tulehduskipulääkkeistä kaikkien vatsaystävällisin. Toinen vaihtoehto on ibuprofeeni, jolla on kipulääkkeen vaikutuksen lisäksi myös tulehdustilaa laskeva vaikutus. Molemmat torjuvat tehokkaasti myös kuumetta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Salinas, Pedro. “Hierbabuena: usos medicinales, beneficios y precauciones.” Compartir 10 (2017): 22.
 • Alarcón-Andrade, Gonzalo, Gonzalo Bravo-Soto, and Gabriel Rada. “¿ Son útiles los corticoides sistémicos en el manejo de la faringitis aguda?.” Medwave 17.09 (2017).
 • Amoedo, Diego, and María Teresa Rosanova. “Faringitis recurrente.” Medicina Infantil 24.4 (2017).
 • Pharmacognosy Res. 2017 Apr-Jun; 9(2): 121–127. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. doi: 10.4103/0974-8490.204647
 • XII CONGRESO NACIONAL DE CIENCIA Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS. Jueves 27 y Viernes 28 de Mayo de 2010. Guanajuato, Gto. DESARROLLO DE FORMULACIONES DE GOMITAS A BASE DE MIEL, PROPOLEO, MENTA Y EUCALIPTO. http://respyn2.uanl.mx/especiales/2010/ee-09-2010/documentos/desarrollo_nuevos_productos/DPN54.pdf
 • PLoS One. 2014; 9(1): e84154. Published online 2014 Jan 9. No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population. doi: 10.1371/journal.pone.0084154
 • Int J Radiat Oncol Biol Phys. 1989 Nov;17(5):1041-7. Effects of temperature on blood circulation measured with the laser Doppler method. doi: 10.1016/0360-3016(89)90153-3.
 • Salud Pública de México. Los riesgos del tabaquismo activo y pasivo. https://www.scielosp.org/article/spm/2002.v44suppl1/s144-s160/es/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.