Logo image
Logo image

Kurkuman hyödyt ihonhoidossa

4 minuuttia
Kurkumalla on monia etuja ihonhoidossa. Mahdollisten sivuvaikutusten suhteen on kuitenkin noudatettava varotoimia.
Kurkuman hyödyt ihonhoidossa
Viimeisin päivitys: 07 toukokuuta, 2024

Tiesitkö, että kurkumaa voi käyttää ihonhoidossa? Kyllä vain, vaikka näitä käyttötapoja ei ehkä mainita tai tunneta yhtä laajalti kuin kurkuman muita hyötyjä.

Kurkuma on kasvattamassa suosiotaan osana puhtaan kauneuden liikettä. Sitä käytetään päivittäisessä ihonhoitorutiinissa torjumaan aknea, vaalentamaan läikkiä ja jopa poistamaan karvoja.

Tämän kasvin juuri sisältää kurkumiiniksi kutsuttua yhdistettä, jolla on voimakkaita antioksidanttisia, antibakteerisia ja anti-inflammatorisia vaikutuksia. Tämä saattaa selittää sen, miksi kurkuma on niin hyvä ihonhoidossa.

Kurkuman käyttö ihonhoidossa

Kurkumaa on jo pitkään arvostettu sekä kulinaarisesti että sen ravitsemuksellisten ja terveydellisten hyötyjen vuoksi. On olemassa lisäravinteita tai valmisteita, jotka ovat valmiita nautittavaksi tai käytettäväksi eri tavoin. Mutta on myös valmisteita, joita voimme tehdä itse.

Katsotaanpa erilaisia tapoja käyttää kurkumaa ihon hyväksi:

 • Sitä voidaan nauttia tabletteina tai kapseleina (lisäravinteet).
 • Ruoanlaitossa sitä voidaan sisällyttää resepteihin.
 • Laita raastettua, jauhettua tai suikaloitua kurkumaa suoraan iholle.
 • Kurkuman eteerinen öljy: käytetään paikallisesti.
 • Kotitekoinen voide: laita muutama tippa eteeristä öljyä kosteusvoiteeseen.
 • Kurkumanaamio: tee se kurkumajauheesta lisäämällä siihen erilaisia ainesosia (kookosöljyä, minttua tai hunajaa).
 • Kurkumatee: lisää 2 teelusikallista jauhettua tai raastettua kurkumaa 3-4 kupilliseen keitettyä vettä ja anna hautua.
 • Geeli: aloe veraa, kurkumaa ja argaaniöljyä.
 • Tahna: voidaan valmistaa maidosta, merisuolasta ja jauhoista tai pelkän veden avulla.

Lue tämäkin: Hoitoja kurkumasta erilaisiin iho-ongelmiin

Kurkuman hyödyt ihonhoidossa

Yleisesti ottaen tällä juurella sanotaan olevan tulehdusta ehkäiseviä, antimikrobisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Tässä ovat kurkuman erityiset hyödyt ihonhoidossa.

1. Aknen hoito

Sen pääkomponenttia, kurkumiinia, pidetään antiseptisenä ja antibakteerisena. Tämän vuoksi se voi vähentää aknea aiheuttavien bakteerien lisääntymistä sekä ehkäistä tulehdusta.

Uskotaan, että yhdistettynä muihin ainesosiin (hunaja, omenaviinietikka, jogurtti, aloe vera, lauriinihappo) kurkumajauhenaamiot voivat vähentää myös aknearpia.

Some figure
Akne on eriasteista. Lievät tapaukset voivat hyötyä kurkumasta.

2. Vaalentaa ihoa

Kurkuman uskotaan estävän melaniinin tuotantoa, joten sitä voidaan käyttää hyperpigmentaation hoidossa vaalentamaan virheitä.

3. Hehkua ja sileyttä

Yksi kurkuman hyöty iholle on hehkun palauttaminen. Se parantaa mikroverenkiertoa ja tasoittaa ihoa.

4. Tummat silmänaluset

Samaan tapaan varovasti käytettynä kurkuma vähentää silmien ympärille väsymyksen, huonon unen tai stressin vuoksi muodostuvaa tummuutta.

5. Auringon aiheuttamat vauriot

Antioksidanttisten ominaisuuksiensa ansiosta kurkuma voi neutralisoida tai vähentää auringolle altistumisen, saasteiden tai muiden ulkoisten ärsyttävien tekijöiden vaikutuksia.

7. Ikääntymisen jäljet

Lisäksi se edistää kollageenin tuotantoa. Tämä hidastaa ryppyjen syntymistä ja ehkäisee ennenaikaisen ikääntymisen merkkeinä esiintyvää roikkumista.

8. Psoriasis ja ekseema

Koska kurkumalla on tulehdusta ehkäiseviä ja antibakteerisia ominaisuuksia, se auttaa näiden ihosairauksien oireiden hallinnassa vähentämällä ja ehkäisemällä kuivumista, halkeilua ja verenvuotoa.

9. Ei-toivotut ihokarvat

On havaittu, että kurkumatahnan käyttö useiden viikkojen ajan voi viivästyttää tai vähentää hiusten kasvua ei-toivotuilla alueilla. Se on erityisen hyödyllistä kainaloissa tai poskilla (ei kuitenkaan toimi miesten parran kohdalla).

10. Haavojen paraneminen ja desinfiointi

Sen lisäksi, että kurkumatahna vähentää tulehdusta ja lievittää ärsytystä, se nopeuttaa uuden kudoksen muodostumista haavoihin levitettynä.

11. Punkit ja loiset

Kurkuma auttaa suojaamaan ihoa loisten ja punkkien vaikutuksilta riippumatta siitä, käytetäänkö sitä lisäravinteena vai paikallisesti, ja se voi jopa eliminoida syyhyä aiheuttavat punkit.

12. Muut sairaudet

Kurkuman väitetään ominaisuuksiensa ansiosta ehkäisevän tai vähentävän eri sairauksien vaikutuksia. Tältä osin sitä pidetään hyödyllisenä kuivaa ihoa, raskausarpia, sklerodermaa ja vitiligoa hoidettaessa.

Lue myös: Muuta kuiva iho pehmeäksi ja hehkuvaksi

Onko kurkuma todellakin tehokas ihonhoidossa?

Vaikka aiheesta tarvitaan vielä lisätutkimuksia, toistaiseksi on olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että kurkumalla on hyötyjä ihonhoidossa:

 • Vuonna 2011 julkaistussa katsauksessa tarkasteltiin kurkuman loislääketehoa. Siinä todettiin muun muassa, että kurkuman ja neem-uutteen yhdistelmä on tehokas syyhyn hoidossa.
 • Eräässä eläinkokeessa havaittiin, että kurkumassa olevat antioksidanttiset yhdisteet paransivat rotilla havaittuja ihovaurioita.
 • Toisessa satunnaistetussa tutkimuksessa, johon osallistui 60 iältään 18-23 -vuotiasta naista, todettiin, että kurkumaöljy voi viivästyttää kainalokarvojen kasvua. Samassa tutkimuksessa havaittiin myös, että kurkumaöljy paransi ihon vaalenemista nopeasti ja tehokkaasti, mikä jatkui kaksi viikkoa hoidon lopettamisen jälkeen.
 • Muissa laboratorioeläimillä tehdyissä tutkimuksissa kurkumiinihoidon todettiin olevan yhteydessä nopeampaan haavan paranemiseen.
 • Lisäksi vuonna 2009 hiirillä tehty tutkimus osoitti, että kurkumauute voi ehkäistä ryppyjä ja ihon kimmoisuuden heikkenemistä.

Näistä havainnoista huolimatta lisätutkimuksia tarvitaan vielä, varsinkin kun useimmat näistä tutkimuksista on tehty valvotuissa laboratorio-olosuhteissa ja jopa eläimillä.

Some figure
Kurkumaa käytetään laajalti erilaisiin terveystarkoituksiin ja perinteisissä lääkkeissä.

Mahdolliset haittavaikutukset ja varotoimet

Kaikki ei ole täydellistä. Ei edes silloin, kun kyseessä on luonnontuote, jolla on niin monia hyödyllisiä ominaisuuksia. Keskustele lääkärisi kanssa, jos aiot kokeilla tätä luonnollista hoitoa.

Varmista ensinnäkin, ettet ole allerginen tuotteelle. Myös rautavalmisteita tai antikoagulantteja käyttävien henkilöiden tulisi käyttää kurkumaa varoen.

Yksi tämän juuren kohdalla useimmiten esitetyistä huomioista on, että se voi värjätä ihoa. Siksi on suositeltavaa, ettei naamioita jätetä kasvoille liian pitkäksi aikaa. On myös parempi sekoittaa se maitoon ja taikapähkinään.

Joillakin ihmisillä saattaa esiintyä ärsytystä, kirvelyä tai punoitusta tuotteen poistamisen jälkeen. Jos reaktioita ilmenee, on suositeltavaa puhdistaa alue välittömästi ja keskeyttää hoito.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.